Arama

Gümüş Böceği (Lepisma saccharina)

Güncelleme: 10 Temmuz 2016 Gösterim: 9.016 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Gümüş Böceği



Sponsorlu Bağlantılar
gm20bcei

Gümüş böcekleri genelde sıcak ortamlarda barınan evdeki eşyalara zarar veren bir haşere türüdür. Gümüş böceği renk olarak gümüş rengine benzediği için bu ad ile anılır.

Gümüşböceği yapı olarak baş kısmı kalındır ve başının ön tarafında 1 çift antenleri bulunur.

Bu antenleri sayesinde besinlerin yerini bulurlar ve kendi aralarında iletişimini sağlarlar. Gümüş böceği boyları beslenmesine ve yaşına bağlı olarak değişir. Genellikle bir gümüş böceğinin boyu 1-3 cm kadardır. Gümüş böceğinin renkleri çok parlak bir yapıdadır.


Gümüş böceği vücudunun üzerindeki derileri katmanlar şeklindedir. Gümüşböceğinin kuyruk kısmında 3 adet çıkıntıları vardır. Vücut uzunlukları genellikle 8-10mm kadardır. Gümüş böcekleri diğer haşere grubunda olduğu gibi yumurta bırakarak çoğalırlar. Bir dişi gümüş böceği bir defasında 110 kadar yumurta bırakır.

Genellikle gümüş böcekleri 1 yıl kadar yaşar. Fakat hızlı bir şekilde çoğalırlar. Gümüş böceği yumurtasını evlerin çatlaklarına, duvar yarıklarına, duvar diplerine ve parke altlarına bırakırlar. Yumurtadan çıkan gümüş böceği yavruları beyaz renktedir. Gümüş rengini daha sonra alır. Gümüş böceği halk arasında gümüşcün olarak da bilinir.

Gümüş böceği evlerimizin nemli olan kısımlarında mutfak, banyo, mutfak dolaplarında, ekmek fırınlarında, su borusu etrafında ve lavabo kısmında bolca bulunurlar. Evin dışında ise çatı bodrum ve duvar diplerinde bolca bulunurlar. Bu haşereler evde ki; kâğıt, kumaş, kuru gıda, naylon, pamuk, un ve nişasta gibi maddeler ile insanın tükettiği yiyecekleri yerler.

GÜMÜŞ BÖCEĞİNİN İNSANLARA VERDİĞİ ZARARLAR
Gümüş böceği insanı direk ısırmadığı için zararsız görünürler. Fakat gümüş böcekleri okuduğumuz kitaplara, gazetelere, defterlere ve bizim için önemli olan evraklara zarar verirler. Gümüşböceği aynı zamanda evdeki giysilerimize ve evdeki yünden oluşan yün ve pamuklu tüm eşyalarımıza zarar verirler. Gümüş böceği ayrıca yiyeceklerimizden beslenip, tahıllarımızın içine girip onları tahrip ederler. Gümüş böceği bu yolla bizlere mikrop bulaştırmış olur.

Gümüş böceği sadece evlerde değil diğer yaşam alanlarında da bizlere zarar verirler. Kâğıt fabrikalarında, dokuma fabrikalarında ve depolarında, fırınlarda ve lokantalarda da hiç istenmeyen bir haşeredir.

GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLE MÜCADELE VE GÜMÜŞBÖCEĞİ İLAÇLAMA
Gümüş böceği evlerin duvar yarıkları ve çatlaklarında yuvalandıkları için mutlaka bu haşere türüne göre ilaç hazırlanmalı ve uygun yöntemlerle uygulanmalı. Gümüş böceği ilaçlamasında yoğun kokulu sıvı ilaçlar kullanılır. Gümüş böceği ilaçlamasını yapan elaman bu işin eğitimini almış profesyonel kişi olmalı.

GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLE İLGİLİ SORULAR



1- GÜMÜŞ BÖCEĞİ NASIL BİR BÖCEKTİR?

Gümüş böceği küçük yapılı böceklerdir. İnsanları ısırıp direk zarar vermese de evlerde ki birçok eşyalara ve yiyeceğe zarar veren bir haşeredir. En kolay tanınması vücutları oval vücut derileri katmanlı ne kuyruğunda 3 adet çıkıntısı olan bir böcektir.

2- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İNSANI ISIRIR MI?
Gümüş böceği insanı ısırmaz sadece evdeki yiyecek ve eşyalara zarar verir.

3- GÜMÜŞ BÖCEĞİ EN ÇOK NERDE BULUNUR?
Gümüş böceği evlerde lavabo, mutfak, banyo, su boruları etrafında, duvar diplerinde , nemli ve sıcak olan her yerde bulunurlar. Ev dışında ise fırınlarda, lokantalarda, tahıl ambarlarında, pamuklu ve yünlü kumaş üretim yerlerinde bulunurlar.

4- GÜMÜŞ BÖCEĞİ NE TÜRLÜ BESİNLERİ YER?
Gümüş böceği evdeki yiyeceklerimiz dışında tüm tahıl çeşitlerini, mantarları, küfleri, kâğıtları, kumaşları ve naylonları yerler.

5- GÜMÜŞ BÖCEĞİ HASTALIK TAŞIR MI?
Gümüş böcekleri evlerimize dışardan gelirler. Geldikleri yerden evlerimize mikrop taşıyıp bizlere ulaştırır.

6- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İNSANLARA NASIL HASTALIK BULAŞTIRIR?
Gümüş böceği insanların besinlerini tüketirlerken besinler üzerine dışkı ve salyalarını bırakırlar. Yıkanmadan yenen besinler ile insana hastalık bulaştırır.

7- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLAÇLAMASINI KİMLER YAPMALI?
Gümüş böceği ilaçlaması ilaçlama firması tarafından yapılmalı. Kesinlikle ferdi olarak yapılan ilaçlama netice vermez. Mutlaka profesyonel yardım alın.

8- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLAÇLAMASINDA HANGİ YÖNTEM KULLANILIR?
Gümüş böceği ilaçlama yöntemi olarak püskürtme yolu ile yapılmalı. Çünkü palet ve jel ilaçlar bu haşere için uygun değildir.

9- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLAÇLAMADA HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?
Gümüş böceği ilaçlamada mutlaka özel olarak hazırlanmış sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı. Kullanılan ilaçlar mutlak yoğunlaştırılmış ilaçlar olmalı.

10- GÜMÜŞ BÖCEĞİ İLAÇLAMASINDAN SONRA KESİN ÇÖZÜM ALIR MIYIZ?
İlaçlama şirketlerinin yapmış olduğu ilaçlama ile net bir çözüme ulaşabilirsiniz. Bireylerin kendi yapmış olduğu ilaçlama ile hem çözüme ulaşmak mümkün değil hem de ilaç zehirlenmesi ile kişi kendini ve çevresindeki diğer canlıları riske atar.

11- GÜMÜŞ BÖCEKLERİ NE KADAR SIKLIKTA ÇOĞALIR?
Gümüş böcekleri çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Dişi gümüş böceği her üreme esnasında en az 110 yumurta bırakır.

12- GÜMÜŞ BÖCEKLERİ SICAKTA MI YOKSA SOĞUKTA MI YAŞARLAR?
Gümüş böceği genellikle sıcak alanlarda yaşamayı tercih ederler. Gümüş böceği soğuk havayı sevmez. Daha çok evlerin mutfak banyo ve nem alan kısımlarında yaşarlar. Çünkü nem ortamın sıcaklığının düşmesini önler.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Temmuz 2016 22:23
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Gümüşçün

(Lepisma saccharina)

Sponsorlu Bağlantılar
260px Silberfischchen

Kanatsız böceklerden, küçük bir eklembacaklı; kılkuyruk (Lepisma saccharina). Boyu 8 mm. kadardır. Gümüş renginde, küçük pullarla örtülüdür. Hızlı koşar; evlerde, kitap sayfaları, döşeme aralıkları gibi yerlerde yaşar. Şekerli maddeler, tahta kırıntıları vb. ile beslenir.

Gümüşçün (Lepisma saccharina), Lepismatidae familyasından vücutları gümüşümsü bir renk ile kaplı olan ve evlerde yaşayan bir böcek türü.

Yetişkinlerinin boyları 12-19 mm arasındadır. Kanatları yoktur. Gümüşçünlerin dişileri günde ortalama 1-3 yumurta bırakırlar. Yumurtlamak için seçtikleri yerler yarıklar, hareketsiz nesnelerin altları, süpürgeliklerdir. Yumurtaları, ev koşullarına çok uygun 20-22 C derece ve %50-75 oranında nemde gelişirler. Yumurtadan erişkin hale gelmesi 3-4 ayı bulur. Yaşam süreleri üç yıldır.

Bütün gümüşçünler gün boyunca çatlak ve küçük aralıklarda saklanırlar. Evin her bölümünde görülebilir. Gümüşçünlerin kütüphaneler, ofisler ve arşivleri de istila etmeleri söz konusudur. Yiyecek aramak için dolaşırlar, ancak kaynağı bulduklarında ona yakın yerleşirler ve hareketleri azalır. Besin almadan ve su içmeden haftalarca yaşamını devam ettirebilir.

Kağıt zararlısı olarak da bilinirler. Bina içlerine kartonlar, kâğıtlar, koliler, duvar kâğıtları ve kitaplarla girerler. Özellikle sırlanmış kâğıtları ve duvar kâğıtları gibi yapışkanlı kâğıtları tercih ederler. Proteinli besinleri tercih ederler. Kendi türleri dahil ölü böcek kalıntıları ile beslenirler.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Temmuz 2016 22:24
Sen sadece aynasin...
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

Gümüş böceğinin özellikleri


Gümüş böceği küçük omurgasız hayvanlardan, gri (gümüş)renkte olup kanatsız ve canlıları ısırmayan bir haşeredir. Gümüş böceği adını parlak gümüş rengine benzeyen renklerinden alırlar. Gümüş böcekleri vücudu üçgen şeklinde olup baş ve göğüs kısmı geniş, kuyruk kısmına inildikçe daralan böceklerdir.Gümüş böceklerinin derisi katmanlar halindedir adeta merdiven gibi dizilmiştir. Gümüş böceklerinin vücutlarının alt tarafında toplamda 4 çift ayakları vardır.

Gümüş böceğini diğer haşere guruplarından ayıran en büyük özellik vücutlarının üçgen şeklinde ve kuyruk kısmında ise 3 adet anten şeklinde çıkıntılarının bulunmasıdır.

Gümüş böcekleri yapı olarak farklı boy ve yapıdadırlar. Gümüş böceği boy olarak 2 – 4 cm arasında değişiklik göstermektedir.Renk olarak çok canlı ve parlak renklere sahiptirler.

Gümüş böceği sıcaklığı ve nemi seven canlılardır. Gümüş böceklerinin yavrularının gelişimi için neme ihtiyacı vardır. Gümüş böceklerini soğuk havada ve kuru havada pek göremeyiz. Gümüş böcekleri besin olarak evdeki kâğıt ve naylon gibi maddelerden oluşan eşyalara zarar verdiği gibi evdeki tahıl ve besin maddelerine de zarar verirler.

Gümüş böceği besin olarak insan ve hayvan kanı kullanmaz bu bakımdan gümüş böceği insanı ısırması gibi bir şey söz konusu değildir. Gümüş böcekleri bu konuda birçok haşere türlerinden masum böceklerdir. Gümüş böcekleri evlerde banyo, lavabo, mutfak ve pis su atık boruları etrafında ve nemli tüm alanlarda yuvalanırlar. Gümüş böcekleri evlerin her tarafında rahatlıkla dolaşıp beslenirler.

Gümüş böcekleri evin dışında ise evin çatı, bodrum, merdiven altları, tavan arası, duvar diplerinde bulunur. Gümüş böcekleri yumurtalarını kuytu bölgelere bırakırlar.

Gümüş böceği, yılda birkaç kez yumurtalar ve her yumurtlamada 100 – 130 kadar yumurta bırakır..

Gümüş böceği çok hızlı çoğalan bir haşere türü olup halk arasında farklı isimler ile bilinir. Halk arasında gümüş böcekleri gümüşçün, gümüşçük ve çok ayaklı böcekler olarak da bilinirler.

Gümüş böcekleri insanlara hastalık bulaştırmada da çok önemli rol oynarlar. Gümüş böceklerinin yaşaması ve ömrünün uzunluğu bu böceğin yaşam ortamının uyumuna bağlı olarak değişir. Gümüş böcekleri yaklaşık olarak 1 yıl yaşar.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Temmuz 2016 22:21

Benzer Konular

29 Aralık 2016 / kompetankedi Kimya
3 Ağustos 2008 / TiglonBoYs Spor tr
9 Haziran 2009 / Daisy-BT Rüya Tabirleri
19 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr
19 Temmuz 2012 / Efulim Arşive Kaldırılan Konular