Arama

Halep Keçisi

Güncelleme: 16 Mayıs 2011 Gösterim: 2.468 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Halep Keçisi ve Özellikleri
Süt keçileri, ülkemizdekileri düşünürsek, Halep keçisi, saanen keçisi ve maltız keçisi olarak sıralayabiliriz. Halep keçisi, saanen keçisi ve maltız keçisi dünyada süt keçileri olarak bilinmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ülkemizin bir bölümünde yıllardan beri yetiştirilen bütün dünyada süt keçileri olarak bilinen Halep keçisi nasıl bir keçidir? Halep keçisinin özellikleri nelerdir? İnceleyelim.
Halep keçisi yetişme yeri, Ortadoğu olarak bildiğimiz bölgedir. Ortadoğu Halep keçisinin anavatanıdır. Halep keçisi birçok isimle anılmaktadır. Ülkemizde bizler Halep keçisi olarak bilmemize rağmen Ortadoğu ülkeleri hatta illeri kendi ismi ile isimlendirmişlerdir. Ortadoğu ülkelerinde ismi Suriye keçisi, Şam Keçisi, Filistin keçisi, şami keçisi v.s. gibi bir çok isimle anılmaktadır.

Ülkemizde Halep keçisi olarak bilinen bu süt keçileri Güney Doğu Bölgemiz ile Akdeniz Bölgesi sahil kesiminin tümünde yetiştirilmektedir.
Halep keçisinin özellikleri kısaca şöyledir:

Bir kere Halep keçisi süt keçileri olarak bilinmektedir. Ancak canlı kilo artışının yüksek olması nedeni ile Halep keçisi eti içinde beslenmektedir.
Halep keçisinin vücudu uzun kıllarla kaplıdır. Kulaklar uzun ve sarkıktır. Boyun altında küpeler vardır. Vücut rengi kımızı kahve renkli olup, nadirde olsa gri ve bej renkliye rastlanabilir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 - 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır. Sağımı kolay, makine sağımına müsait yapıya sahiptir.
Halep keçisi ergin tekeler canlı olarak 100 kg geçtiği bilinmektedir. Halep keçisi dişilerde ortalama canlı ağırlık 50 - 65 Kg. Erkeklerde ortalama 70 - 110 Kg ortalamasındadır.
Oğlak doğum ağırlığı 4 - 5 Kg. ortalamasındadır. Bir batında doğum ortalaması 1,5 ila 2,2 arasındadır. Erkek oğlaklarda canlı ağırlık artışı günlük 250 - 300 Gr. ortalaması olmaktadır. Etteki randıman % 52 ortalamasındadır.
Halep keçisi özellikleri olarak, anavatanı Ortadoğu'ya özgü bir yaşamı olduğundan çöl iklimine uyum sağlamıştır. Sakin yapılı bir keçi ırkıdır. Susuzluğa en çok dayanabilen keçi ırklarındandır. Ortadoğu bitki örtüsüyle beslendiğinden dikenle bile karnını doyurabilen bir keçi ırkıdır.
Süt keçileri, keçi sütü için çok aranmaktadır. Süt keçisi fiyatları her geçen gün artmaktadır.
Süt keçileri fiyatları artma sebebi ülkemizde son zamanlarda damızlık süt keçisi işletmelerinin artış göstermesidir. Süt keçileri fiyatları artışı olarak başka bir nedende devlet destekleridir.
Süt keçileri, son zamanlarda yeni keçi çiftliklerinin kurulması, keçi sütünün çok aranır olması ve devletin damızlık süt keçileri için olan desteği sebebi ile gündemdedir. Özelliklede Halep keçisi ve saanen keçi yetiştiriciliği artış göstermektedir.


Benzer Konular

8 Haziran 2012 / estudiantes Turizm
12 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik
11 Haziran 2012 / Mavi Peri Türk ve İslam Dünyası
28 Mayıs 2015 / Jumong Spor ww