Arama

Japonya Hakkında

Güncelleme: 10 Mayıs 2011 Gösterim: 47.550 Cevap: 18
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
28 Eylül 2005       Mesaj #1
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
jpntemple
Japonlar tek ve benzersiz bir ülkede yaşayan bir ulus oldukları izlenimi vermekten hoşlanırlar. Bu Şimaguni "ada ülkesi" dünyanın geri kalan bölümüne yabancı, kendi derinliklerine dalmış olarak kalacaktı. Üstelikte Çin'in :Japon uygarlığına yaptığı büyük etkiye ve çağdaş dönemde modernleşmeye rağmen.
Bununla birlikte yalnızca insan coğrafyasını ve iktisadi coğrafyayı göz önünde tutarak bir değerlendirmede bulunursak Japonya dünya sanayi uygarlığı içinde yer alır. Denetim altına alınmış bir nüfus, direncini kanıtlamış, esnek bir ekonomi, makineleşmenin en yüksek düzeyde kullanıldığı tarımsal altyapısı, fert başına ve toplam milli geliri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Asya kıtasının hemen hemen bütün ülkelerinin az gelişmiş yada gelişmekte olan ülke olarak tanımlandığı düşünülürse Japonya'nın çevresine karşı yalnızlığı ve benzersizliği anlaşılabilir.

Avrupa sömürgesi olmaktan kurtulmuş ender Uzakdoğu ülkelerinden biridir Japonya. Batı kültürünü tamamen kendi isteğiyle, kendi istediği şekilde ve daha da önemlisi kendi istediği zamanda geniş çapta kabul eden ilk ülkedir. Başlangıçta çelişkili gibi görünen bu durum Japon tarihinin, Çin ile ilişkiler hesaba katıldığında, pek de yabancı olduğu bir durum değildir.

Japonya dünyanın ikinci büyük sanayi gücüdür. Amerika ve Almanya'dan sonra dünyanın üçüncü büyük ihracatçı ülkesi olmasına rağmen sanayileşmiş ülkeler içerisinde dış ticarete - yaygın kanaatin aksine- bağımlılığı en düşük ülkedir. Dış ticareti sürekli olarak fazla veren Japonya dünyanın en büyük kreditör ülkesidir.

Japonya 127 milyon nüfusuyla dünyanın dokuzuncu en kalabalık ülkesidir. Toplam nüfus coğrafi koşulların uygun olmamamsından dolayı 377.000 km2'lik ülkenin 1/25'inde yaşamaktadır. Bu da Japonya'yı nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri yapmaktadır. Aşırı dağlık coğrafi yapı nüfusun kıyı şeridinde özellikle Honşu adasının doğu kıyılarında Tokyo Hiroşima arasında yoğunlaşmasına neden olmuştur. Etnik açıdan nüfusun neredeyse tamamı Japon'dur.


Siyasi Yapı

Japon politik sistemi ideoloji, dogma ve ilkelerden ziyade insan ilişkileri üzerine kuruludur. 1955 yılından, 1990'ların başında mecliste çoğunluğu kaybetmesine rağmen, günümüze kadar politik sistem Liberal Demokrat Parti tarafından şekillendirilmiştir. Karizmatik kişilikten uzak olduğu söylenebilecek Japon politikacılar ekonomik ilişkileri ve politikaların oluşturulmasında iş dünyası ile toplumsal talepler arasında uyumun sağlanmasına katkıları oranında siyasi güçlerini sürdürülebilir kılmaktadırlar.

İmparatorun Rolü

Meiji Anayasasında imparatorun hakimiyeti mutlaktı. II. Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan yeni anayasada imparatorun politik sistem içindeki yeniden tanımlandı. Bu süreç içindeki en önemli adım İmparator Hirohito’nun 1946 yılındaki yeni yıl konuşmasıdır. Hitohito kendi statüsünün kutsal olmadığını ve devlet toplum ilişkilerinin İmparatorun kutsiyeti ve Japonların diğer ırklara karşı üstünlüğü üzerine kurulu olamayacağını deklare etmiştir.

Seçim Sistemi



Japon siyasal sistemi üç ayrı seçim sistemi üzerine kuruludur. Her dört yılda bir yapılan Temsilciler Meclisi seçimleri, her üç yılda bir yapılan ve Senato üyelerinin yarısının yenilendiği Senato seçimleri ve dört yılda bir yapılan yerel seçimlerdir. Seçimler her idari bölgede Merkezi Seçim Komitesince yapılmaktadır. Oy kullanma yaşı cinsiyet farklılığı olmaksızın 20 dir. Bir seçim bölgesinde oy kullanabilmek için ilgili bölgede en az üç ay oturma zorunluluğu vardır. Seçilme yaşı Temsilciler Meclisi ve yerel yönetimlerde 25, Senatoda ise otuzdur.

Medya ve Politika

Gazete tirajlarının ve iletişim araçlarını çok gelişmiş olması basın bürokrasi/siyaset dünyası ilişkilerinin daha mesafeli ve bağımsız olmasına neden olduğu Japonya’da sansür kavramının “gelişmemiş” olmasının temel nedenlerinden biridir. Japonya dünyada okuryazarlık oranın en yüksek olduğu ülkedir. Bunun “doğal” sonucu olarak ailelerin yüzde 99’u günlük gazete almaktadır. En yüksek tiraja sahip Yomiuri Shimbun gazetesi günde 10 milyonun biraz altında satılmaktadır. Diğer dört büyük gazeteler ise; Asahi, Mainichi, Sankei ve Nikkei dir. Çok sayıda yerel, spor ve diğer gazetenin basıldığı Japonya'da en büyük finans gazetesi Nihon Keizai Shinbun’dur. Japonya'da ayrıca sekiz tane İngilizce gazete yayınlanmaktadır.

Büyük gazetelerin her biri beş büyük ulusal televizyon kanalıyla aynı medya grubuna aittir. Televizyonsuz evin olmadığı Japonya'da televizyon izlenme oranları oldukça yüksektir. Popüler bir akşam haberleri 15 milyon kişi tarafından izlenebilmektedir.
Son düzenleyen NeutralizeR; 28 Eylül 2005 08:23
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
Alex_Taylor - avatarı
Alex_Taylor
Ziyaretçi
22 Ekim 2005       Mesaj #2
Alex_Taylor - avatarı
Ziyaretçi
Japonca'nın Yayılması ve Dünyada Japonca

Sponsorlu Bağlantılar
Ovalardaki gerçek nüfus yoğunluğunun km2'de 1.500 kişiyi bulması son iki yüzyılda yoğun göçlere neden olmuştur. 1940'ların başında Amerika'da 120.000, Brezilya'da 200.000, Peru ve Kanada'da 21.000 Japon yaşıyordu. Bugün Amerika'da 900.000, Brezilya'da 400.000 Japon yaşamaktadır. Özellikle 1980'den sonra Asya Pasifik ülkelerinde meydana gelen ekonomik dönüşümler ve sanayileşme sonucunda bu bölgede de azımsanamayacak sayıda Japon varlığını ortaya çıkarmıştır. Yabancı ülkelerin girişimi ve Japonya'nın etkin yardımlarıyla dünyada Japonca eğitimi yaygınlaşmaktadır. Özellikle Çin'de Japonca öğrenenlerin sayısı bir hayli fazladır. 1972'kurulan Japonya Vakfı'nın amacı Japonya ile yabanı ülkeler arasındaki kültürel alışverişi güçlendirmektir.Vakıf bütçesinin büyük bir kısmını Japonca'nın yayılmasına ve bu konuda yapılan bilimsel nitelikteki araştırmalara ayırmaktadır. Japonya Vakfı'nın çalışmaları ağırlıklı olarak coğrafi yakınlık ve ticari ilişkilerden dolayı Asya ülkelerine yöneliktir. Japonya'nın ekonomik gelişmişliği dünyada özellikle üniversitelerde Japonca öğrenenlerin sayısında hissedilir bir artışa yol açmaktadır.
Türkiye'de ilk Japonca dil eğitimi 1976 yılında kurulan Türk-Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği tarafından açılan Japonca kursuyla başlamıştır. Üniversite düzeyinde Japonca eğitimi ise 1986 yılı başlarında Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Japon dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasıyla başlamıştır.



Bölgesel Aksanlar

Kanto'da konuşulan standart Japonca'nın dışında, Kansai (Kyoto ve Osoka bölgesi), Kyuşu ve Okinava takımadaları lehçeleri ayırt edilir.
zorunlu eğitim seviyesinde bütün Japonlar, standart Japonca'yı az çok anlarlar ama bütün lehçeleri anlamazlar. her bölgede herkes kendi lehçesini konuşur. Nagazakililerle Kagoşimalılar birbirlerininin lehçelerini anlamakta zorlanırlar. Son ek taşıyan eylem biçimleri konuşanın toplumsal kategorisine göre önemli ölçüde farklılık gösterir. hitap edilen kişinin toplumsal düzeyine göre kullanılan sözcükler de değişir.


pasaklikedi - avatarı
pasaklikedi
Ziyaretçi
18 Mart 2006       Mesaj #3
pasaklikedi - avatarı
Ziyaretçi
Japonya’da dört mevsim

dortmesim
Japonya'nın dört değişik mevsimide tam anlamı ile yaşamasını sağlayan birçok faktör bulunmaktadır. Adalalar topluluğunun önemli iklim geçiş bölgelerinde bulunması ayrıca Asya Kıtası ile Pasifik okyanusunun etkisi bu faktörlerin başlıcalarıdır. Soğuk ve yoğun yağışlı kışlar ile çok sıcak ve nemli yazlar belki dünyanın heryerinde olabilir fakat Japonya'da aynı dönemlerde büyük değişiklikler gözlemlenebilmektedir.
Snowboardçular ve kayakçılar tarafından sabırsızlıkla beklenen kar yağışları Hakuba ve Naeba gibi kar merkezlerine olan talebi yükseltmektedir, kış sporlarına olan ilgiyi de arttırmaktadır. Nagano' da yapılan kış olimpiyatları kış sporlarının popülerliğini daha da arttırmıştır. Her kış Şubat ayında Sapporo'da yapılan Yuki Matsuri (kar festivali) Japonya içinden ve dışından gelen bir çok turisti bölgeye çekmektedir.
dortmesim sapporodortmesim sakura

İlk bahar ise Japonya'nın en çok beğenilen sembollerinden biridir. Sakura (kiraz çiçekleri) Mart ayı sonunda açmakta ve Nisan ayı boyunca özellikle Kyushu bölgesinde muhteşem manzaraların oluşmasını sağlamaktadır. Daha sonra hanami (çiçek sergileri) dönemi gelir ve binlerce insan bu festivallere katılarak sergilenen çiçekleri ilgiyle izlerler. Hanami geleneği Heian döneminden beri (794~1185) mevcuttur ve Japonların ne kadar doğayla iç içe olduklarının en önemli kanıtlarından biridir. Yetiştirilen çiçeklerin kısa zamanda kaybolan muhteşem görüntüleri insanlara dünya yaşamının ne kadar fani olduğunu hatırlatmaktadır.
Daha sonra dört mevsim içerisinde yer verilemeyecek Haziran ayı çok yağışlı geçmektedir vw bundan dolayı tsuyu (yağış mevsimi) olarak adlandırılmaktadır. Tabiki yoğun yağışlar sıcak ve bol nemli geçecek yazın ilk sinyallerini vermeye başlar.
dortmesim pool
Yazın hava sıcaklığı ortalama 30 derecenin üzerine çıkar ve yoğun nem havayı dayanılmaz kılar. Haftasonları, insanlar serinlemek amacıyla ya yüksek ve sıcaktan az etkilenen dağlara giderler ya da plajlarda serinlemeye çalışırlar. Yaz aynı zamanda matsuri (festivaller) ve hanabi (havaifişek) mevsimidir. Senenin en büyük festivali olan , Obon Ağustos ayında kutlanır. Her sene milyonlarca insan tarafından ilgiyle izlenen hanabi taikai (havai fişek gösterisi) Tokyo'da bulunan Sumida Nehri 'nde yapılmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında okullar kapalıdır.Yüksek okulların baseball takımları ise düzenlenen ulusal şampiyonada birbirleri ile karşılaşırlar.
Yazın sona ermesi ve son baharın başlangıcı Pasifik okyanusundan gelen büyük fırtınalar, tayfunlar ve hortumlarla anlaşılır. Çoğu büyük tayfun ilk olarak Kyushu bölgesini etkiler buradan tüm ülkeye yayılır. Sobahar'da meydana gelen şiddetli tayfun ve fırtınalar günümüze kadar bir çok insanın yaşamlarını kaybetmelerinin sebebidir. Eylül ayı tsukimi (ay) festivalinin kutlandığı aydır aynı hanami festivali gibidir fakat günümüzde popülerliğini yitirmiştir. Hava Ekim ve Kasım ayları boyunca gitgide soğur, ve birdenbire her yer kırmızı, kahverengi, sarı, ve yeşil renklerden oluşan örtüye bürünür. Koyo (kızıl yapraklar) özellikle Fuji Dağı'nın eteklerinde ve Kyoto'daki tapınaklarda muhteşem manzaraların oluşmasını sağlarlar.
dortmesim koyo

Para

Yen (en) 1871 tarihinden günümüze Japonların ulusal parası olarak kullanılmaktadır. En ismi bundan önce kullanılan demir paraların yuvarlaklığından gelmektedir. Bin yen sen olarak adlandırılmakta, ve finansal piyasalarda daha çok bu şekilde kullanılmaktadır. Japonya merkez bankası ilk banknotu 1885 yılında basmış ve yürürlüğe sokmuştur.

Banknotlar

para bin yenpara 2bin yen onpara 5bin yenpara 10bin yen
1.000 Yen
2.000 Yen5.000 Yen10.000 Yen
Demir Paralar

para demir yen
Soldan sağa 500, 100, 50, 10, 5, 1 Yen

- Japon hükümeti 2004 yılı içerisinde banknotları değiştirme kararı almıştır. En büyük yenilik olarak 5.000 Yen banknotununun üzerinde, Japon tarihinde ilk defa, bir kadın (Ichiyo Higuchi-1800'lerin bir yazarı) resmi olacağıdır.
- Ülkede 2204 senesinde değişen bir kanunla fiyatlara KDV Dahil sistemi gemiştirr.
-Çeşitli kampanyalarla sinema biletlerinde 200 ila 300 yen arasında indirimler temin edebilirsiniz.
- Bahşiş kavramına çoğu yerde raslanılmamaktadır, zaten çoğu otel ve restoran servis hizmeti olarak %10 almaktadırlar.
- Kredi kartı kullanımı diğer ülkelere göre daha az yaygındır. Genelde küçük iş yerleri (restoran, kafe, hediyelik eşya vb.)Kredi kartı kabul etmezler, fakat büyük mağazalar kabul ederler. Bu sebeple yanınızda nakit para buludurmanınızda fayda vardır.
- “Pazarlık” kavramı yoktur. Fakat bunun istisnalarına Tokyo’da Akihabara, Osaka’da Den-Den Town da rastlayabilirsiniz.

Japonya dünyanın en pahalı ülkelerinden biridir.. Genelde sebze, meyva, ekmek ve buğday ürünleri , dana ve koyun eti aşırı pahalıdır.
para melonpara et
Tanesi 4950 Yen olan kavunlar
100 gr.mı 5000Yen olan dana eti
Günlük yaşamdan birkaç örnek vermek gerekirse: Normal bir restoranda öğlen yemeği ortalama 750 Yen, akşam yemeği 1.500-3.000 Yen; hamburger set menüleri 600-1.000 Yen; pizza 2.000-3500 Yen, içecekler 300-1.000 Yen; Tokyo’da stüdio bir dairenin aylık kirası (25-40 m2) 90.000 Yen, benzin 108-120 Yen (bölgeye göre büyük farklılık gösterir); bayan saç traşı 5.000 Yen; karpuz (dilimi!) 300 Yen; domates (3 adet orta boy paketi) 250 yen; 1 litrelik şişe suyu 200 Yen; dana eti 100gr.( 300 Yen ile 22.650 Yen!!! Arası); sinema bileti 1800 Yen.
Son düzenleyen pasaklikedi; 18 Mart 2006 16:42 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
13 Nisan 2006       Mesaj #4
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
JAPON EDEBİYATI;
İlk olarak kurgu, şiir, deneme ve oyun alanlarında gelişmiştir. Genel olarak Yamato Dönemi, Heian Dönemi, Kamakura-Muromaçi Dönemi, Edo Dönemi ve modern dönem olarak 5 bölümde incelenebilir.2. Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemde Japon edebiyatı, birçok dünya edebiyatçısı tarafından takdir ve beğeni görmüştür. Bunların belki de en başta geleni olan ABD'li Donald Keene'nin araştırmaları ve çevirileri, Japon edebiyatını, Dünya edebiyatının değişmez bir parçası yapmıştır.

IKEBANA;
Kelime olarak ''yaşatılan çiçekler'' anlamına gelir. Geçmişi, Budizm dininin Japonya'ya ilk girdiği 6. yüzyıla kadar uzanır. Ilk olarak Budist tapınaklarındaki tanrılara sunulan çiçeklerin düzenlenmesiyle başlamış daha sonra birçok ikebana okulunun açılmasıyla gelişerek bugünkü halini almıştır.

Budizm'deki dinsel çiçek sunuş şekli (kuge), 7. Yüzyıl başlarında Ono-no Imoko tarafıdan Japonya'ya tanıtıldı. Buna göre üç nesne önemliydi (mitsugusoku): Bir adet tütsü, yanında bir mum ve içinde çiçekler olan bir vazo. çiçekler, vazonun ortasına, yaklaşık bir buçuk katı yüksekliğinde dikey bir dal ve bu ana dalın sağ ve soluna doğru eğimli şekilde simetrik olarak yerleştirilen iki ilave dal şeklinde düzenlenirdi.

GEYŞA;
Geygi ya da Geyko da denir. Japonya'da eski tarihlerden bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden kadınlara verilen ad. Geyşa dünyası Japonca'da ''ka-ryu-kai'' yani ''zevk dünyası'' olarak adlandırılır.

1920'lerin başında 80 bin'i bulan Geyşa'ların sayısı, 1980'lerin sonuna gelindiğinde 10 bin'e kadar düşmüştür. Bunun en önemli nedeni, batı tarzı barların ve burada çalışan kadınların daha popüler hale gelmesidir.
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
23 Nisan 2006       Mesaj #5
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Taişo Dönemi (1912-1926)
Aralık 1912Katsura Taro başbakan olduŞubat 1913Katsura Taro savunma harcamalarından dolayı verilen gensoru önergesdinden hemen önce istifa etti Amiral Yamamoto Gonnohoe başbakanlığa getirildi.1914I Dünya Savaşı patlak verdi. çok az bir yer alsa da Japonya müttefiklerin yanında savaşa katıldı.Temmuz 1918sibirya2ya asker 72.000 asker gönderildi.Ağustos 1918Ülkede yüksek pirinç fiyatlarından dolayı protestolar arttı.1921Nüfus 56 milyona dayandı. erkekler için ortalama ömür 42,1Ağustos 1921çin2e karşı açık kapı politikası konusunda bütün siyasi partiler arasında konsensüs oluştu.Kasım 1921Başbakan Hara öldürüldü.1922Dış baskılardan dolayı Japonya Sibirya'daki askerlerini geri çekti.Temmuz 1922Japon Komünist Parti gizlice kuruldu.1 Eylül 1923Tokyo'da 106.000 kişinin ölümüne 500.000 kişinin yaralanmasına yol açan büyük deprem oldu.Eylül 1923Sosyalist ve Komünist parti liderleri tutuklandı.Ocak 1925Japonya ile Rusya arasında diplomatik ilişki kuruldu.Mart 192525 yaşın üzerindeki erkeklere oy verme hakkı tanındı.18 Aralık 1926İmparator Taişo öldü. Yerine Hirohito geçti
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
2 Mayıs 2006       Mesaj #6
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Japonya Coğrafyası
Japon takımadaları Asya kıtasının doğusunda yer alır. 3800 kilometre uzunluğunda, yay görünümlüdür. Toplam yüzölçümü 377.815 kilometrekaredir. Alan itibariyle dünya karalarının binde 3'ünden daha az bir büyüklüğü sahiptir. (İngiltere'den biraz büyük, Hindistan'ın 1/9'u, ABD'nin ise 1/25'dir.) Takımadalar içinde dört ana ada vardır. Bunlar büyükten küçüğe sırayla Honşu, Hokkaido, Kyuşu ve Şikoku adalar zinciridir. Honşu'nun alanı toplam alanın yüzde 60'ından fazladır. Bunun yanısıra yaklaşık 3900 küçük ada bu dört büyük adayı tamamlar. Japon adaları aslında Güneydoğu Asya'dan Alaska'ya kadar uzanan dağ sıralarının bir bölümüdür.nü oluşturur. Sahiller uzun ve kayalıktır. . Japonya'nın toplam yüzölçümünün yüzde 71'i dağlıktır. Dağların araları berrak göller, nehirler ve sayısız vadilerle doludur. Ülkenin en yüksek dağı Fuji 3776 metredir. Fuji dağı Japonya'daki 77 aktif volkandan biridir. Popüler dinlenme ve turizm odaklarından biri olan sıcak su kaplıcaları da bu volkanların ürünüdür. Bu volkanik faaliyetlerin bir diğer sonucu da sarsıntı ve depremlerdir.


Japonya İklimi
Japonya, muson bölgesi ile ılıman bölgenin birleştiği noktada yer alır. İklim, okyanusun ve karasal hava akımlarının etkisi altında genelde ılıman bir karakteri vardır. Japonya'da genellikle dört mevsim yaşanır. Haziran ortalarında başlayan yaz ılık ve nemlidir. Yağmurlu mevsimin hiç yaşanmadığı, kuzeydeki Hokkaido adası dışında , çoğunlukla yazı, yaklaşık bir ay süren yağmurlu bir mevsim takip eder.
Kış, Pasifik kıyılarında güneşli ve yumuşak geçer. Japon denizi kıyılarında ise bulut hakimdir. Dağlık iç kısım ise dünyanın en karlı bölgelerinden biridir. Hokkaido'nun en belirgin özelliği sert kışlarıdır. Eylül ayıyla birlikte ülkenin içlerinde şiddetli rüzgar, tayfun ve sağanak yağışlar yaşanır.
Başkent Tokyo, Tahran, Los Angeles ve Atina ile aynı enlemdedir. Yaz aylarında görülen nemli ve çok sıcak havanın tersine kış, düşük nem oranı ve arasıra yağan karla ılıman geçer.


Japonya Nüfusu
Japonya'nın nüfusu 123 milyon dolayındadır. Bu bakımdan dünyanın en kalabalık yedinci ülkesidir. Ancak nüfus artış hızı sıfır düzeyindedir. Esi dönemlerde adalardaki yerli halk ile kıtada yaşayan halkların karışması sonucu bugünkü Japon halkı oluştu. Ülkede nüfus yoğunluğu yüksektir. Kilometrekareye 332 kişi düşmektedir. Arazinin genelde dağlık ve iskan edilemez nitelikte olduğu, ülkenin ancak yüzde 10'unda yaşanabildiği de unutulmamalıdır. Nüfusun 4/5'inden fazlası şehir ve kasabalarda yaşamaktadır. En büyük kent olan Tokyo'nun nüfusu ise 12 milyon dolayındadır.
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #7
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Müzikli romanlar

Müziğin bol bol kullanıldığı Murakami romanları da müzik gibi akar, benzer temalar üzerine varyasyonlardır onlar: Yalnızlık, iç sıkıntısı, melankoli, materyal dünyanın boğuculuğu, günlük hayatın kendini sürekli tekrar eden detayları, yaşamın kıyısından karakterler, metropol girdaplarında ortadan yok olan insanlar, ölülerin yaşayan yakınları üzerinde bıraktığı etkiler, aşkın imkansızlığı... Ama bu meseleler Murakami'nin kaleminden kağıda ulaşırken sanki ağırlıklarından arınırlar. Murakami'nin dehası, ağır psikolojik meseleleri tüy gibi hafif, düz ve doğrudan bir anlatımla betimleyebilmesinde gizli. İçine çok kolay girilebilir kitaplar yazıyor Murakami, yazını acıklı sözlerle dolu ama hafif pop şarkılarını andırıyor. Gerçeküstü üzerine yazdığında bile gerçekçi, düz, minimalist bir anlatımı var.
WinStrOy - avatarı
WinStrOy
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #8
WinStrOy - avatarı
Ziyaretçi
JAPON MÜZİĞİ

ENKA

Enka 2. dünya savaşı öncesi ve sonrasında Japonların en popüler müziği olmuştur.
Günümüzde Enka genelde yaşlılar arasında en sevilen müzik türüdür. Enka şarkıları genelde ümitsiz aşklar, nostalji vb. konular ile iligili sözlerden oluşan hüzünlü şarkılardır, bu sebeple ülkemizdeki arabesk ile benzerlikleri olduğuda söylenebilir.
Enka şarkıcıları, özellikle kadınlar, genelde geleneksel kıyafet olan kimono ile şarkılarını söylerler.
En ünlü Enka şarkıcıları:
1. Kobayashi Sachiko
2. Kitajima Saburo
3. Hikawa Kiyoshi
4. Tendo Yoshimi
5. Itsuki Hiroshi


J-POP (JAPANESE POP)

Japon pop müziği (J-Pop) batı pop müziğine çok benzer. Sözleri genellikle Japoncadır; buna rağmen birçok şarkı İngilizce sözler veya İngilizce adlar içerebilir.
Ünlü J-Pop şarkıcıları Japonya'da oldukça popülerdir ve devamlı olarak çeşitli televizyon programlarında çıkarlar.
J-Pop ve şarkıcıları sadece Japonya'da değil diğer Asya ülkelerinde de popülerlerdir ve sevilirler.
Şarkıcılardan bazılarını sıralamak gerekirse:
1. Amuro Namie
2. ELT
3. Hamasaki Ayumi
4. Kuraki Mai
5. Morning Musume
6. SES
7. Utada Hikaru
8. Vivian Hsu






Manga

Manga, ülkemizde Anime'ye göre daha az bilinir ve çoğu kişi bu ikisini birbirine karıştırır. Basitçe Anime; çizgi film-animasyon, Manga ise; çizgi romandır. Tabi bunlar Japonlar'ın kendilerine has çizim stilleriyle oluşturulurlar. Yurt dışında (özellikle Avrupa'da) büyük bir hayran kitlesine sahiptir. Japonya'da ise halkın %60'ı Manga okur. Manga, Anime'ye göre daha kolay ve tek kişilik bir ekiple bile yapılabilir. Bütçesi ucuzdur, eğlencelidir ve bir anime kadar ses getirebilir. Türkiye'de şu yıllarda yaşanan Anime çılgınlığı gitgide büyümekte ve böyle giderse yakında raflarda Türkçe Mangalar görebileceğiz.
Anime ve Manga Türleri
Anime ve Manga türleri; Komedi, aşk, macera gibi türlerin yanı sıra terimlerle hitap edilen türleri de vardır, bunlar:
  • Shônen: Erkekler için yapılmıştır, genelde iyiyle kötü arasındaki kanlı savaşı anlatır, ama son yıllarda aşk ve macera üzerine eğilmeler olmuştur. "Shonen" ve "Shounen" olarak da karşımıza çıkıyor. Çoğu ülkede shounen türü tv'lerde çocukların psikolojisini bozduğu ve şiddete özendirdiği için yasaklanmıştır. (Örn: I"s, Video Girl Ai, DragonBall, Naruto, Zombie Powder)
  • Shôjo: Kızlar için, genelde konu aşka dayanır, mangalarında çizimleri farklıdır ve gözler normalden de büyük olur, genelde sevimli karakterler kullanılır. Ergenlik çağındaki kızları hedef alır. "Shoujo" da denir. (Örn: Sailor Moon, Card Capture Sakura, Darling wa Namamono ni Tsuki)
  • Chibi (Super Deformed): Bunlar ya küçük çocuklar için yapılmıştır ya da komedi unsurudur. Diğer türlere göre bu türde yapılmış pek anime veya manga yoktur. Genelde tv serilerinde bölümün sonunda çıkarlar. (Örn: Record of Lodoss War)
  • Mecha: Dev robotlar savaş, ölen pilotlar vs vs.. En çok tutulan türlerden biridir. Robot tasarımları büyük önem taşır eğer robotunuz seyirciler veya okuyucular tarafından beğenilmezse eseriniz berbat demektir. Örneğin en iyi mech serilerinden olan Macross serisi, Macross 7 gibi kötü bir yapım yüzünden beklediği başarıyı elde edememiştir, aksine Macross Plus çok iyi bir yapım olmakla beraber 4 yıl boyunca süren araştırmalar sonucu yapılmıştır, şu an Macross Firması Macross 7'yi unutturmak için çalışmalar yapıyor. (Örn: Macross Serisi, Escaflowne, Gundam)
  • Echi: Bunun üstünde kısa kısa duracağım çünkü tek başına pek bir işe yaramaz, genelde shônen türünde bulunur. Garip espriler, aşırı olmamak kaydıyla sapıklık vardır (Örn; Chobits, Tenjo Tenge, I"s)
  • Hentai: Bu tür genelde erkekler içindir ama kızlardan da izleyen ya da okuyan yok değildir. "Adult Anime" olarak da adlandırılır. Cinsellik ağırlıklıdır, genelde "18 yaş ve üstü" uyarısı olur. En çok para yapan sektörlerdendir. (Örn: LaBlue Girl, Shin Angel, Shusaku Replay Night)
Anime-Manga Sözlüğü
  • ASİSTAN: Mangaka olmak isteyenlerin başlayacakları ilk seviye. Çoğu Mangaka, Mangaka olmadan önce başka bir Mangaka'nın yanında asistanlık yapmıştır.
  • BİSHOUEN: Kadına benzeyen erkek.
  • BİSHOUJO: Güzel kız.
  • DOJİNSHİ: Bir Anime veya Manga'nın orijinali ile alakası olmayan ve hayranları tarafından hazırlanmış çizim, öykü yada video...
  • FANSUB: Orijinal Japonca bir Anime videosunun altyazı programı ile hayranları tarafından, altyazı şeklinde, başka bir dile çevrilmesi.
  • MANGAKA: Manga çizen kimse.
  • OAV: Bu ''Original Animation Video'' 'nun kısaltılmışıdır. Sadece video kaset, dvd gibi ev sineması sistemleri olarak piyasaya sunulan Animeler'e denir. Görüntüler T.V. versiyonundan daha nettir. "OVA" da denilir.
  • OEKAKI: İnternet üzerinden çizilen paint chat olarak da adlandırılabilecek bir java programı. Kullanılabilen araçlar genelde Mangakalar'ın kullandıkları türden olur ve farklı bir stili vardır. Çizdiğiniz resmi aynı anda 100'lerce kişi görebilir.
  • OTAKU: Hayatını anime kültürüne adayan insan.
  • PILOT : Asıl mangayı çizmeye başlamadan önce yapılan küçük bir deneme mangası.
  • SEİYUU: Animeler'i seslendiren kişiler. (Çok ünlüdürler ve sadece bu işi yaparlar.)
Son düzenleyen WinStrOy; 9 Mayıs 2006 03:36 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #9
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
ZEYNEP AKSOY (Arşivi)

"Tony Takitani'nin gerçek ismi buydu: Tony Takitani". Bu hafta gösterime giren, Japonya'nın en önemli çağdaş yazarlarından Haruki Murakami'nin aynı adlı öyküsünden uyarlanan film "Tony Takitani", aynı uyarlandığı öykü gibi, bu cümleyle başlıyor. Bir caz müzisyeni olan baba, Şozaburo Takitani, eşi onu doğurduktan hemen sonra sonra ölen oğluna yakın dostu bir Amerikan generalinin tavsiyesi üzerine Tony adını veriyor, Batılı bir isimle daha rahat bir hayat sürebilir belki diye. Ama tam tersi oluyor. ll. Dünya Savaşı sonrası yıllarda büyüyen Tony, ismi yüzünden aşağılanıp kötü muamele görüyor sık sık ve biraz da bu yüzden, kendi yalnızlığını yaratıp onun içinde elinden geldiğince mutlu olmayı daha küçücük bir çocukken öğrenmek zorunda kalıyor. Filmin, öykünün anlatıcısı rolündeki bir dış sesle neredeyse birebir uyarladığı öykü, yalnızlık ve kaybetmek üzerine minimalist bir meditasyon. Baş kahramanının ismiyle yazarının en çok etkileyen iki kültürü, Amerikan ve Japon kültürünü birleştirmesiyle, görünüşte Zen Budistleri kadar düz yaşayan insanların içsel fırtınalarını tuhaf takıntılar olarak dışavurmasıyla, büyük şehir ve modern dünya yalnızlığını olanca çıplaklığıyla betimlemesiyle bu kısa öykü, yazarın diğer bütün yapıtlarında dert edindiği temalardan örnekler içeren bir Murakami mikrokozmosu adeta.
1949 Kyoto doğumlu Haruki Murakami, Japonya'da kendi neslinin en önemli yazarları arasında sayılıyor. Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nden mezun oldu. 1971'de Yoko Takahashi'yle evlendi. Çift, 1974'ten 1981'e kadar Tokyo'da Peter Cat adlı bir caz kulübü işletti. Murakami 1986'yla 1989 arası Avrupa'da yaşadı, 1991'ye 1995 arasında ise ABD'de. Amerika'da yaşadığı yıllarda Princeton, Tufts ve Berkeley Üniversiteleri'nde dersler verdi. 1995'te Kobi depremi ve Japon metrosuna yapılan saldırıdan etkilenerek Japonya'ya geri döndü. İlk romanı "Rüzgârın Şarkısını Dinle" 1979'da yayınlandı. Günümüze yayınlanan 10 romanı ("Dans, Dans, Dans", "Hard-Boiled Wonderland/Katı Pişmiş Harikalar Ülkesi" bazıları), birçok öyküsü ve metropolde terör, caz müzisyenleri ve 2002 Olimpiyatları ile ilgili araştırma/inceleme çalışmaları var. Raymond Carver, Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving ve JD Salinger gibi çağdaş Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarını Japonca'ya çeviren ve bunu sadece hobi olarak yaptığını söyleyen yazarın eserlerinin en dikkat çekici özelliği, belki de çevirdiği yazarların etkisiyle, okuyanda Japon kültüründen çok Batı kültürü, hatta Amerikan popüler kültür ürünleri etkisi bırakması. Murakami'nin romanlarında kimonolu geyşalar, bonzai ağaçları, yeşil çay içen yaşlı bilge Japon dedeler bulamazsınız. Bütün eserlerinde Batı kültürüne, özellikle Amerikan pop kültürüne ve müziğine göndermeler vardır. Kahramanları çokluk Beatles ve caz dinleyen, gitar çalan gençlerdir. Japon yemeklerini ve isimleri değiştirseniz Murakami'nin öykülerini Amerika'nın herhangi bir kentinde de geçirebilirsiniz.
Murakami'nin Japonya dışı edebiyat ve kültüre ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor. Annesi ve babası Japon edebiyatı hocaları ve evde bütün muhabbet Japon edebiyatı üzerine döndüğünden Murakami çıkış yolunu Çehov, Dostoyevski ve Dickens'ta, sonraları da Kurt Vonnegut, Truman Capote, Beatles, Beach Boys ve Elvis'te bulan bir çocuk.

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
23 Ağustos 2006       Mesaj #10
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Japonya Hakkında...

Ülke
Japonya
Yüzölçümü
377,873 kilometrekare
Nüfusu
127,000,000
Başkenti
Tokyo
Para birimi
Japon Yeni
Resmi dili
Japonca
Din
Shintoizm ve Budizm
Saat farkı
7 saat (yaz saati uygulaması sırasında 6 saat)
Elektrik
110 volt, iki yassı girişi olan prizler kullanılıyor
İş saatleri
Bankalar 9:00-15:00
İş yerleri 9:00-17:00
Mağazalar 10:00-20:00 (hafta sonu açık)
Müzeler 10:00-17:00 (genelde pazartesileri kapalı)
Resmi tatiller
1 Ocak – yılbaşı
Ocağın 2. pazartesi – Gençlik (Coming-of-age) günü
11 Şubat – Milli Kuruluş Günü
21 Mart – İlkbahar Ekinoksu
29 Nisan – Çevre (Greenery) günü
3 Mayıs – Anayasa günü
5 Mayıs – Çocuk günü
Temmuzun 3. Pazartesi – Denizcilik bayramı
Eylülün 3. Pazartesi – Yaşlılara saygı günü
23 Eylül – Sonbahar ekinoksu
Ekimin 2. Pazartesi – Spor günü
3 Kasım - Kültür günü
23 Kasım – İşçiler şükran (Labor thanksgiving) günü
23 Aralık – İmparatorun yaşgünü
Not : 29 Aralık – 3 Ocak arası ile, golden week denilen 29 nisan – 5 mayıs arası birçok şirket ve kamu kuruluşu çalışmaz
Mali yıl
Nisan ayı başında başlar
Önemli adaları
Honshu, Kyushu, Hokkaido, Shikoku
Önemli şehirleri
Tokyo, Osaka, Nagoya, Yokohama, Kyoto, Fukuoka, Sapporo, Hiroshima, Kobe
İklim
4 mevsim yaşanır, ancak Japonya kuzeyden güneye geniş bir yay çizdiğinden, iklim çok farklılıklar gösterebilir
Vize
Japonya, Türk vatandaşlarına 3 aydan kısa süreli ziyaretlerde vize uygulamamaktadır
Yoğun seyahat dönemleri
Aralığın son-Ocağın ilk haftası, Altın Hafta (Golden Week -Nisan sonu-Mayıs başı) ve festival dönemi (Ağustos ortaları) yolculuk ve rezervasyonların en yoğunlaştığı dönemlerdir

Gümrükler (nakit para)
Japonya’ya herhangi bir döviz cinsinin giriş-çıkışı serbesttir, ancak 1,000,000 Yen’in üzerinde nakit para girişi ve 5,000,000 Yen’in üzerinde (Japon Yeni cinsinden ise) nakit para çıkışının gümrüklere beyan edilmesi gerekmektedir
Gümrükler (getiririlebilecek gümrüksüz malların miktar sınırları)
Alkollü içecekler – 3 şişe (760 cc)
Tütün ürünleri – 400 sigara, 100 puro veya 500 gram tütün
Parfüm – 2 ons (56 gram)
Diğer – Yukarıda bahsedilen ürünler dışında, toplam değeri 200,000 Japon Yen’ini geçmeyecek hediyelik eşya
Aşı ve karantina
Japonya’ya gelmeden önce yaptırılması zorunlu herhangi bir aşı yoktur, ancak hayvan ve bitki getirilmesinde karantina uygulaması vardır.
Kredi kartı
Japonya’da Visa, Mastercard, Diner’s, American Express gibi belli başlı kredi kartları birçok otel, mağaza ve bankada kabul edilmektedir. Ancak, büyük şehirler dışına çıkıldığında kredi kartı uygulaması azalmaktadır.
Para bozdurma
Yabancı para birimlerini Japon Yen’ine çevirmek sadece bankalarda ve havaalanı gişelerinde mümkündür.
Cep telefonu
Japonya’daki mobil telekomünikasyon sistemi, ülkemizdeki GSM sisteminden farklı olduğu için, Türkiye’deki cep telefonları kullanılamamaktadır. Japonya’da 4 cep telefonu operatörü bulunmakta olup, cep telefonu kiralamak mümkündür.
Uluslararası telefon görüşmeleri
Japonya’da ankesörlü telefonlar çok yaygındır. Prepaid (önceden bedeli ödenmiş) kart sistemi ile herhangi bir telefondan görüşme yapmak mümkündür.
Vergisiz alışveriş
Japonya’da malların satış fiyatı üzerine %5 tüketim vergisi eklenir; sadece büyük ve belirli mağazalarda, 10,000 Yen üzerindeki alışverişlerde vergisiz (taxfree) alışveriş yapılabilir.
Bahşiş
Japonya’da bahşiş uygulaması yoktur. Bazı elektronik mağazaları dışında pazarlık yapmak da mümkün değildir.
Konaklama
Japonya’da lüks oteller oldukça iyi hizmet vermekle beraber konaklama çok pahalıdır. Bu yüzden, iş seyahatlerinde “business hotel” denilen, merkezi yerlerdeki oteller tercih edilebilir. En büyük dezavantajları küçük odalar olmakla beraber, fiyatları daha uygundur.
Posta hizmetleri
Japonya’da posta sistemi çok hızlı ve verimli çalışmaktadır ve postaneler çok yaygın olarak kullanılmaktadır (09-17 arası)
Önemli telefonlar
Polis : 110 (İngilizce polis hizmetleri : 03-3501-0110)
Yangın ve ambulans : 119
Tokyo Narita Havaalanı : 0476-34-5000
Kansai Havaalanı : 0724-55-2500
Son düzenleyen Hi-LaL; 23 Ağustos 2006 19:27

Benzer Konular

12 Kasım 2014 / KettoKero Edebiyat
17 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap
18 Nisan 2012 / Ödevadam Soru-Cevap
22 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap