Kadınların Vazgeçilmezi Takılar Üye Ol (Üye olduğunuzda tüm reklamlar gizlenecektir) Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: Yaşam :: > Moda > Kadın Modası
Facebook Hesabınızla Bağlanın (Connect with Facebook)
Cevap Yeni Konu Aç
Eski 07-05-2008   #691 (mesaj-linki)
Requiem - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar



Anneler Günü Hediyeniz Swarovski'den..!

Anneler Günü’ne pek bir şey kalmadı. Peki siz annenize ne hediye alacağınıza karar verdiniz mi? Swarovski taşlarla süslü şık bir küpe almayı hiç düşündünüz mü?
Bu yıl bir değişiklik yapın ve annenizin anneler gününü Swarovski ışıltısı ile kutlayın…




  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 07-05-2008   #692 (mesaj-linki)
sanar - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

Kolyeler
Biz kadınların vazgeçilmezleri olan takılar, aşağıda görüldüğü gibi boncuk ve taşlarla bir bütünlük sağlayarak yaratılan el becerilerimizden bir kaç örnek...




  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 07-05-2008   #693 (mesaj-linki)
sanar - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

TARİHÇESİ[
Takı, insan vücudunun çeşitli bölümlerini süslemek için eski çağlardan beri kullanıla gelen objelerdir. İnsanoğlu, varoluşundan bu yana korkularını yenmek, yücelik kazanmak, gücünü göstermek, güzel görünmek gibi gerek dinsel gerekse geleneksel sebeplerle bu tür aksesuarları tercih etmişlerdir.

Tüyler, kutsal ağaç kabukları, deniz kabukları, diş ve kemik parçaları, değerli taşlar bunlara örnektir. Önceleri sihir ve büyü amaçlı olup daha sonra dinsel temalı takıları görmekteyiz.

Takı sanatının M.Ö. 3000 – 4000 yılları arasında Mezopotamya’da doğduğu kabul edilir.Mısır ve Hindistan’dan Asya’ya, Afrika ve İslam ülkelerine ve Avrupa’ya yayılmıştır.

Altının bulunması ve maden işlemesinin öğrenilmesiyle mücevhercilik altın çağına girmiştir. Bu anlamda özellikle Mısır’daki Firavun mezarlarında, büyük mücevher koleksiyonlarına rastlanmıştır.

Türkiye’de 1962 – 1968 yılları arasında yapılan kaçak kazılar sonucu “Karun’un hazinesi” adı verilen bulgularda; gümüş kaplar, altın ve gümüş takılar, değerli taş ve seramik objeler bulunmuştur. Ayrıca yine bu hazinede 30 parça bronz kalıptan oluşan kuyumculuk aletlerinin yer alması dikkat çekicidir. Yine New York Metropolitan sanat müzesinde eski dönemlere ait Hitit ve Tunç dönemine ait koleksiyonlar büyük ilgi görmektedir. Yapılan bir çok araştırmalar, kazılar göstermiştir ki insan yaşadığı her dönemde takıyı kullanmış, onlara belli anlamlar yüklemişlerdir. Takılar, biçimleri ortam ve şartlara göre değişmekle birlikte her toplumda varlığını sürdürmüştür.

Tarih boyunca insanlar edindikleri bilgi ve tecrübe birikimlerini, yaratıcılık, ustalık, sabır ile birleştirerek bugün bile hayranlıkla izlediğimiz taşlar, asalar, semboller, takılar, değerli metallerden heykelcikler v.s. yapmışlardır. Bu sanat eserleri çağlar boyu onları üreten toplumların, dinsel ve estetik değerlerini yansıtmışlardır.

Günümüze gelindiğindeyse tasarımcılar; birinci aşamada kaynaktan etkilenerek çizimler yapmakta, günün modasından ve renklerinden esinlenmekteler. Bazı çizimler bilgisayar ortamında gerçekleşmekte üç boyutlu kalıplar alınmakta, model muma uygulanarak kalıp çıkarıldıktan sonra eriyen altın ve gümüş döküm yapılmaktadır. Bir çok işlem aşamasından sonra obje cilalanarak son şekli verilmektedir.

Gümüş örücülükten etkilenerek, metal ve bakır makaralar yardımıyla başarılı takılar da yapılmaktadır. Yine dokuma tekniği kullanarak boncuk tezgahlarında yapılan kolyeler, makrame tekniği (düğüm) kullanarak yapılan kolye ve bileklikler günümüz takısında önemli bir yer teşkil eder. Ekonomik oluşları nedeniyle imitasyon takılar daha çok tercih edilmektedir.

El sanatlarının tümünden yararlanılarak yapılan takılar belli bir emeğin sonucu oldukları için her dönemde rağbet görmüşlerdir.

Boncuğun Öyküsü
Anadolu’daki kadın ve kızlarımızın boş zamanlarını değerlendirdiği, hayallerini boncuklu takılarla gerçekleştirdiği bir uğraşı, bir kültürdür.

Rengarenk boncuklarla doğadan esinlenerek birçok takı yapılmıştır. Maddi geliri az emeği çok olan boncuk takılar yüzyıllar boyunca süslenme aracı olmuştur

Boncuklarla güzelleşmek çok eski çağlara uzanır. Tarih öncesi çağda boncuklar, kulağa, boyuna, kalça çevresine, hatta kirpiklere takılırdı. Bitki tohumları, deniz kabukları, küçük fosiller hep süslenme aracı olmuştur.

M.Ö. 4000’lerde sabun taşından yapılan ilk mısır boncukları cama yakın bir sırla kaplanıyordu. Altından yapılmış boncuklar M.Ö. 3000’lerde Sümer ve İndus vadisi uygarlıklarında kullanıldığı bilinir. Ayrıca yeşil feldispat, lapis lazuli, fruze karneliyen, hematit ve mor yakut eski toplumların boncuk yapıp kullandıkları taşlardır.

Orta Çağdan beri değiş-tokuş amacıyla kullanılan boncuk, ilkel toplumlarda çok değerli bir armağandı. Yıllarca nesilden nesile aktarılan bu sanat özellikle Anadolu’da fazlaca rağbet görmektedir.

Yazma kenarına boncuk oyası, kolye, bilezik, gıdıklık, alınlık, saç bağı, başlık, saçak olarak çalışılmış, elbiseye, gelinliğe, kumaşa, kemere, terliğe hatta takunyaya dahi dikilmiştir.

Tespih, muska, kutu, kibritlik, para kesesi, saat kesesi, çanta, cüzdan, avize olarak da görmekteyiz. Oyalanmak ve stres atmak amacıyla mahkumlara verilen takı bilgisiyle, sabırlı çalışmalarıyla boncuklardan kuşlar, tespihler, birçok çeşit takılar yapmışlardır.

Doğal Taşlar
Doğada bilinen 2000 adet mineral vardır. Kaliteli ve süs taşı olarak bilinenler arasında, amber, elmas, yakut, zümrüt, akuamarin, safir, topaz, labradorit, ametist, opal, agat (akik) oniks, granat, turmalin ve turkuaz (fruze)dır.

Yurdumuzda ise Erzurum’un meşhur oltu taşı, Eskişehir’in lületaşı, Eskişehir Sarıcakaya Mayıslar mevkiindeki Kalsedon madenlerinden çıkan kalsedon ve kuvars taşlarının yurtdışına ihracatı yapılmaktadır. Dünyanın en büyük kalsedon yatağından deniz aşırı ülkelere ihracat yapılması Türkiye için gurur vesilesidir.

Taşlar, takı olarak işlenince büyük değer kazanırlar, doğadaki bu taşların insanlar üzerinde etkisi olduğuna inanılır.
*Uzun ömür ve mutluluğun sembolü olan agat (akik) taşının strese, *Turkuazın nazara iyi geldiği kabul edilir.
*Topaz, kan dolaşımını düzenler, telepatik güç sağlar.
*Zebercet belirsiz korkulara iyi gelir.
*Opal ise sevgi ve şefkat sembolüdür.
*Kalsedon taşını, kötülüklerden koruyan uğur taşı olarak kabul eden Romalıların ceplerinde taşıdıkları bilinir. Hatta Romalı avukatların kalsedon taşını taşıdıklarında girdikleri davaları kaybetmedikleri yazılır. Modern çağın insanları taşlara yoğun olan ilgiyi fark edip laboratuarlarda yapay süs taşları üretirler. Diğerleri kadar parlak olmasına rağmen doğal olmaması fiyatının düşük olmasına neden olmuştur.

Ametist, diğer adıyla mor yakutun çeşitli inançlara göre zehirlere karşı koruyucu özelliği olduğu söylenir. Kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkli bir taştır. Asya ve Mısır’da mühür olarak değer kazanmış ayıklık verme özelliği olduğundan daha çok kadeh, çanak, kap gibi objeler ametistten yapılmıştır. Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Göğü köyünde bulunan ametist yatağından çıkarılmaktadır.

Taşlarla burçlar arasında bir bağlantı olduğu, bazı taşların bazı burçlara uğur getirdiğine inanılır. İnsan vücudunun sadece etten ve kemikten olmadığı enerjisinin de olduğu, tüm canlıların pozitif ve negatif yönde etkilendiği bir gerçektir.


YAPILIŞI
Takı tasarımında; estetiğin, yaratıcılığın ön planda olması için iyi bir gözlem ve teknik bilgi gerekir. Sonuçta tasarım da çizginin ve resmin ön plana çıktığı bir uygulamadır.

Resimde ana temel, çizgidir. Çizgiler doğru ve eğri çizgiler sağlamlığı ve devamlılığı anlatır.

Yatay çizgiler hareketsizlik duygusunu ifade eder. Doğada her varlığın bir şekli mevcuttur. Örneğin, kutu dikdörtgen, top yuvarlak, yumurta ovaldir. Resmi yapılacak modele karşıdan bakınca kare, dikdörtgen, daire, oval gibi geometrik yüzeyleri vardır. Resmi yapılacak obje geometrik form içine alınmalıdır.

İkinci işlem ise modele doğru kol uzatılır, kurşun kalemle boy ve en arasındaki ilişki tespit edildikten sonra objenin sağlıklı çizimi yapılabilir. Doğadaki varlıklar yakınsa gerçek ölçüleri ve renkleri doğru tespit edilebilir. Uzaklaştığında görülen boyutu küçülür, renklerde niteliğini kaybedebilir.

İşte bu görüş durumuna perspektif denir. Objeyi çizerken gölge – ışık tekniğiyle gereken form verilir. Gölge ile derinliğin belirginleşmesi gerekir.

Çizimi yapılan modelin diğer aşaması ise renk hakkında karar vermektir. Renk; ışığın cisimlere çarptıktan sonra gözde bıraktığı etkidir.

Güneşli günlerde renklerin daha parlak ve canlı kapalı havalarda ise renklerin gölgeli ve solgun olması renklerin tamamen ışık etkisiyle oluştuğunu kanıtlar. Işık olmadığı zaman renk yoktur. Renkleri 3 ana grupta toplanır; bunlar kırmızı, sarı ve mavidir. Bu ana renklere diğer renklerin karışmasıyla da tamamlayıcı veya yardımcı renkler oluşur.

Kırmızı + Sarı = Turuncu
Sarı + Mavi = Yeşil
Mavi + Kırmızı = Mor

Renkler insan üzerindeki ruhsal etkisine göre ikiye ayrılır.

1-Sıcak Renkler : Kırmızı, Turuncu, Sarı
2-Soğuk Renkler : Yeşil, Mavi, Mor

Sıcak renklerden kırmızı ateşin sıcaklığını, turuncu güneşi, sarı ise ışık ve aydınlık hissi verir. Bu renklerin ruhsal etkisi canlılık, neşe ve harekettir.

Soğuk renkler yeşil, mavi ve mordur. Ruhsal etkileri hüzün, rahatlık ve durgunluktur. Yeşil dinlendirici ve huzur vericidir. Mavi sessizlik ve rahatlık, mavinin açık tonları sonsuzluk ve sınırsızlık hissi verir. Mor hüzün, içe dönüklük hissi veren düşündürücü bir renktir. Açık tonu olan eflatun hassaslığı, inceliği, koyu mor ise yalnızlıktan hoşlanan topluma küskün insanların rengidir.

Siyah ise, ciddiyet ve ağırbaşlılığı simgeler, kader, matem ve kaanlığın rengidir. Beyaz saflık, temizlik, doğruluk ve güven gibi anlamlar taşır. Gri, olgunluğun, temkinin ve rahatlığın ifadesidir.

Genel olarak takı tasarımında çizim ve renk seçimi ilk ve standart olan aşamadır. Bundan sonraki yapım aşamaları ise tekniklerine göre farklılıklar gösterir. Her tekniğin kendine has bir yapılışı vardır.
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 07-05-2008   #694 (mesaj-linki)
sanar - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

TÜRLERİ

Milletlerin varlığını koruyabilmeleri ve uzun yıllar yaşamalarının en önemli sebeplerinden birisi kültürleridir. Çok zengin ve renkli bir kültüre sahip olan Türk milleti de bu anlamda çok şanslıdır. Değişen çağa hızla gelişen teknolojiye rağmen somut kültür ürünü de hala Anadolu’da da yaşamaktadır.


Türk kültürünün de bir çok alanda yaşamaya ve yaşatılmaya çalışan ürünlerinden biriside geleneksel takılarıdır. Bunlardan kemerler, mahfaza, gıdıklık, alınlık, halhal, enselik, küpe, hızma, bileklik, yüzük gibi takılar mevcuttur.


Kemerler : Kemerler atalarımızın bize M.Ö. 2. asırlardan kalma hediyesidir. Türkler kemerleri ihtiyaç ve süs vasıtası olarak kullanmışlar, yapılan kazılarda elde edilen bir çok eserin yanında çok sayıda teknik ve üsluplarda yapılmış altın, gümüş ve diğer madenlerden yapılmış kemer tokaları dikkate değerdir. Anadolu’da gelinlere kemer bağlamak bir gelenek olmuştur. Karadeniz’de altın ve gümüşten hasır örgü kemerler, doğu Anadolu’da sevadlı gümüş kemerler ve orta Anadolu’da telkari kemerler bağlamak, düğün ve eğlencelerde adet haline gelmişti. Özellikle İstanbul kemerleri kıymetli kumaşlardan yapılmış olup tokalar üzerinde mıhlama tekniğiyle yeşim ve mercanlardan döşenirdi. İstanbul’da saraylar için yapılan kemerlerin padişaha ait olanlarının bir başka görevi vardı. Ordu mensupları kılıçlarını bellerindeki kemerden sarkan zincirlere asarlardı. Anadolu’nun her yanında tokaları kakma tekniği ile yapılmış sade ve tombaklı kemerlere de rastlamaktayız. Tokası madenden yapılanlar; gümüş ve altından yapılanlardır. Üzerlerine sevatlama tekniği, telkari tekniği, hasır örgü tekniği, kalem işi tekniği kullanılırdı. Kemer kumaştan, tokaları altın ve gümüşten yapılanlar ise kumaşları çok değerli olup tokalarında mıhlama, kakma, tombaklama (civa ile altın kaplama) teknikleri kullanılırdı. Kıymetli kumaşlar üzerine altın telle işleme yapılan kemerlerde rastlamaktayız. Değişik teknikler çalışılmış baklalı kemerler mevcuttur.



Etrafı madenlerle çevrelenmiş yekpare taşlı kemerler ise genellikle akik taşından yapılmış olup tarikat mensuplarının kullandığı sade kemerlerdir.


Tepelikler : Anadolu’nun birçok yörelerinde, evlenmeyle birlikte kadınlar tepelik kullanmaya başlarlar, bu tür geleneklerin yanında taşların kullanıldığı ve bu taşlarında kişiyi nazardan koruduğuna inanılır. Tepelik başlık olarak fesin üzerine yerleştirilerek kullanılan etrafından uçlarında paralrın olduğu zincirlerin sarktığı daire biçiminde takıdır. Tepeliklerde nazarlık olarak “muhr-i Süleyman” motifine sıkça rastlanmaktadır. Tepelikler ilk kez gelin başında kullanılarak gelinin değerini sembolize ederdi.


Uçkor(Alınlık) : Fesin ön kısmından yanlara doğru takılan bir takı çeşididir. Çeşitli metal, boncuk, taşlarla süslü, bolca zincirli takılardı. Zülüflük ( yanak döven ) fesin yanlarından sarkıtılarak kullanılan dairesel, üçgen ve sembolik şekillerle penez ve boncuklarla süslü takılardır.


Çenelik : Bazı yörelerde çene altından geçirilerek alının her yanında fese ve başörtüsüne tutturularak kullanılan takıdır.



Enselik : Başın arkasına örtü üzerinden sağlı sollu olarak saç kor.. üzerine takılır enseden aşağı dopru sarkar. Sıra halinde saçaklı madeni bir takıdır.


Küpe : Kadınların süslenmek için kulaklarına taktıkları çoğunlukla madenden yapılan zaman zamanda taşlarla süslü bir takıdır.



Hızma : Burun kanadına takılan altın yada gümüşten yapılan takıdır.


Gıdıklık (Gerdanlık) : Değerli taş ve madenlerden, boncuk yada altın paralardan yapılmış boyuna takılan takıdır. Gerdanlık ve gıdıklık fazla sarkmazlar. Boyunun omuzlarla birleştiği kısımda kullanılır. Kolye, gerdanlık aynı anlamı çağrıştırsa da gerdanlık daha uzun, boyundan göğse uzayan takıdır.


Hamaylı : Üzerinde ayet yada duaların yazıldı kağıtları muhafaza eden madenden yapılmış takıdır.


Döşlük :Göğüs üzerine gelecek şekilde kullanılan takılardır.

(Bilgiler: http://ismek.ibb.gov.tr )

Küpe

Kolye

Yüzük

hızma




  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 08-05-2008   #695 (mesaj-linki)
Sedef 21 - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

Assortie Yüzük


  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-06-2008   #696 (mesaj-linki)
nünü - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

Detaylardaki Güzellik

Havalar ısınıp da yaz kapımızı çalınca nişan, düğün ve mezuniyet gibi önemli geceler de birbiri ardına ajandamızda yer almaya başladı. Gece kıyafetleri için alışverişler hızlandı, en ağır tuvaletler raflardan indi. Geceye uygun allı pullu, ihtişamlı elbiselerimiz hazır olmasına hazır ama, asıl o geceki görüntümüze renk katan ve elbisemizi tamamlayan aksesuraları belirlemek çok önemli. Kıyafetimizle uyumlu bir çanta, açıkhavaların olmazsa olmazı şık abiye şallar, ve tabii ki takılar. Her birini seçmesi en az kıyafetimizi seçmek kadar vakit alıyor, her birinin görüntüsü tuvaletimizin güzelliğine güzellik katıyor. İşte sizi prensesler gibi göstermeye yetecek küçük detaylar:

Asil ve zarif inci takılar hiçbirşeyle bir gece kıyafeti kadar uyumlu olamaz. Hem siyah hem de açık renklerdeki tuvaletlere uyacak bu inci kolye bu yüzden gece tercih edilecek takıların başında geliyor. Resimdeki şık kolyeyi Ykm mağazalarından 35.99 ytl'ye satın alabilirsiniz.

Ve tabii ki çanta. Özel gecelerde çanta oldukça önemli bir detaydır. Sizi en az kıyafetiniz içn dolaştığınız kadar alışveriş merkezlerinde dolaştırır. Tam uyumlu Bir şey buldum derken elbie ile çanta arasındaki küçücük bir ton farkı bütün hayallerinizi yıkar. Ancak Nine West'ten 116 ytl'ye alabileceğiniz bu çantaya hangi bahane karşı koyabilir?

Açıkhavadasınız, ee gece vakti hava da giderek serinliyor. Ürperiyorsunuz ama şıklığınızdan da bir şey kaybetmek istemiyorsunuz. Bu sahneyi öngören şık bayanlar çoktan önlemlerini alıp, Park Bravo'ya uğradılar bile. Omuzlarınıza atacağınız bu şal ile hem şıklığınızdan bir şey kaybetmeyecek hem de sağlığınızı riske atmayacaksınız. Şalın fiyatı ise 49 ytl.
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-06-2008   #697 (mesaj-linki)
Blue Blood - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

bende kendi takılarımı elim geldiğince çektim=) beğenirseniz ne mutlu bana dahada fazlası var ama bunlar şimdilik yeter=)

top küpeler şimdi çok moda birde hanım hanım giydinmi dahada güzel duruyor

halka küpelerden vazgeçemem ama mordanda öyle =) unutmayın mor para getirir eve Size=)

tüylü küpelerimdende çok memnunum çok marjinal bir hava veriyor insana

renkli toka gerçekten şimdi çok moda kahkullerinizi tutmak için yada sağa sola takarak farklı bir tarz yapabilirsiniz

geriside takım kolye küpeler biraz kötü çıktı ama telefonda çektim idare edin
pembe takım gerçekten çok göz alıcı=)

hele bir de ortası taşlı takım insana rahatlatıcı bir hava veriyor=)

mavi takımda güzel değilmi=)

  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-06-2008   #698 (mesaj-linki)
Queresma - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

İnciKLi Boncuklu TAKILAR ne olacak ki başka
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-06-2008   #699 (mesaj-linki)
MeLL - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

Çok güzeller bi kere
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 09-06-2008   #700 (mesaj-linki)
Sedef 21 - avatarı
Cvp: Kadınların Vazgeçilmezi Takılar

Incili El Yapimi uzun Kolye Modeli



  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Cevap Yeni Konu Aç

Etiketler
Yok
hitit donemi kadin takilari,
Hızlı Cevap
Resim Doğrulama
Mesaj:
Seçenekler
Kadınların Vazgeçilmezi Takılar Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Cumhuriyetten önce ve sonra kadınların okur yazarlık oranı nedir? Ziyaretçi Soru-Cevap 39 1 Gün Önce 20:42
Kadınların Cazip Bulduğu Erkek Meslekleri HerHangiBiri Erkekçe 3 18-05-2009 20:59
Ramazan Ayının Vazgeçilmezi Nedir? The Unique Anketler 27 29-01-2009 10:24
Kadınların Alış Veriş Tutkusu PembeSeker Kadınca 0 28-10-2008 09:52
Erkek ve Kadınların Elyazıları Farklı mıdır? SysteM Bunları biliyor musunuz? 0 20-10-2008 04:30