Arama

Ayak ve Tırnak Bakımı

Güncelleme: 20 Ekim 2010 Gösterim: 84.794 Cevap: 21
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
1 Mayıs 2007       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Şımarık ayaklar

Sponsorlu Bağlantılar
Uzmanlar, yazın sık sık giyilen sandaletlerin içinde bakımlı ve sağlıklı ayaklara sahip olmak için, pediküre ayrı bir önem verilmesi gerektiğini de kaydediyor. Normal şartlarda dört hafta boyunca yeterli olan pedikürün, yazın en fazla üç haftada bir yapılmasını öneren uzmanlar, ojeleri iyice temizledikten sonra ayakların sabunlu ve limonlu suyun içinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, deniz, kumsal gibi faktörlerden ayakların mikrop kapıp enfeksiyonlara maruz kalmaması için, tırnakların etlerin dibinden kesilmemesi gerektiğini hatırlatarak şu önerilerde bulunuyor:

"Tırnaklarınızı yuvarlak değil, düz kesmeye dikkat edin. Çabuk uzamaması için etlerinizi kesinlikle kesmeyin. Ayaklarınıza ponza taşı ile masaj yapın. Ağrıyan ve şişen ayak bileklerinizi, ılık suda dinlendirin. Kan dolaşımını düzene sokmak için ise ayak masajınızı ayaklardan dizlerinize doğru yapın. Ayaklarınızı suda bir müddet bekletin ve havluyla nemini alın. Daha sonra da dilediğiniz renkte bir oje sürün. Pedikürünüz bittikten sonra, ayaklarınıza bakım kremi sürün ve sprey sıkın."

Uzmanlar, çok yürüyen kişilerin ayaklarını mutlaka dinlendirmesi gerektiğini de ifade ederek, bunun için yapılacak işlemin çok basit olduğunu anlatıyor:

"Orta boy bir leğenin içine sıcak su doldurun, içine antiseptik veya deniz tuzu katarak erimesini bekleyin. Ayaklarınızı 15 dakika boyunca bu suyun içinde dinlendirin. Daha sonra ayaklarınızı sudan çıkarın, iyice kurulayın ve yorgunluk alıcı bir jel veya krem ile bir süre masaj yapın."

Ayak tırnakları mümkün olduğunca düzgün olmalıdır. Banyodan sonra tırnakları yumuşakken kesmek daha kolay olacaktır.
- Tırnaklarınızı düz kesin. Tırnak köşelerini derin almayın. Zımparalı bir tırnak törpüsü ile törpüleyin.
- Tırnaklarınızın etrafında kızarıklık, şişlik olup olmadığını kontrol edin.
- Ayağınıza kesici aletlerle müdahalede bulunmayın Örneğin; nasır makası gibi aletler sizin için tehlikeli olabilir.

Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
1 Mayıs 2007       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Günlük Ayak Bakımı
Ayaklarınızı her gün kontrol edin. Dikkatli bir inceleme ile ayağınızda meydana gelebilecek değişiklikleri erken dönemde görebilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
- Ayağınızın taban ve üst kısmına bakın. Eğer alt kısımları rahat göremiyorsanız bir ayna kullanın ya da aile bireylerinden yardım isteyin.
- Ayak cildinizin renginde değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Ayak cildiniz hasarsız ve yumuşak olmasına özen gösterin.
- Ayağınızı yara, çatlak, kabarcık, nasır yönünden kontrol edin. Ayağınızda nasır olursa kesici aletlerle müdahalede bulunmayın. Nasırlar ileriki dönemlerde risk oluşturacağı için tedavi edilmelidir. Kabarcık oluştuğunda hemen hekiminize başvurun.
- Ayağınızdaki kan dolaşımını güçlendirmek için kan şekeri düzeyinin normal sınırlarda kalmasına özen gösterin.
- Sigara içmeyin.
- Ayaklarınıza sıcak su torbaları, ısıtıcı petler veya diğer ısı kaynakları uygulamayın. Ciddi yanıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Düzenli egzersiz programınız olmalıdır. Yapacağınız egzersizin yaraların oluşmamasına ve kaslarınızın güçlenmesine yardım edeceğini hatırlayarak egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mayıs 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bakımlı ve güçlü tırnaklar...

Kadınların güzelliği ve bakımı için sadece yüzünü temizlemesi, nemlendirmesi ve kusursuz bir makyaj yapması yetmez. En az onlar kadar önemli bir diğer unsur da güçlü ve bakımlı tırnaklara sahip olmaktır. Çünkü hiçbir kadın çatlamış, ojelerinin bir kısmı çıkmış ve boyları birbirinden farklı tırnaklara sahip olmayı istemez. Bunun için illa ki bir güzellik salonuna gitmeniz de gerekmez. Evinizde kendi manikürünüzü yaparak yıpranan ve kırılan tırnaklarınızı istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Kısa, uzun, küt ya da oval… Seçimi size kalmış… İşte size adım adım tırnak bakımı:

1. Adım: İşe öncelikle eski ojenizi çıkararak başlayın. Bu arada kullandığınız asetonun nemlendirici özelliği olmasına da dikkat edin. Böylece tırnaklarınızı de beslemiş olursunuz. Ve insanlara itici görünmemek için hiçbir zaman yarısı çıkmış ojeli tırnaklarla dolaşmayın.

2. Adım: Tırnaklarınızı istediğiniz uzunlukta kesin. Ancak çok fazla dipten kesmemeye dikkat edin. Eğer tırnağınızı fazla derinden keserseniz, tırnak batması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu arada tırnaklarınızın hepsinin aynı uzunlukta olmasına da özen göstermelisiniz. Çünkü uzun tırnaklar arasında birinin kısa olması göze hiç de hoş görünmeyecektir.

3. Adım: Evet sıra geldi törpülemeye… Tırnağınızı ne kadar iyi ve doğru şekilde törpülerseniz o kadar dayanıklı ve sağlıklı olur. Tırnaklarınızı sadece tek bir yönde törpüleyin; ileri ve geri törpülemek tırnaklarınızı daha güçsüzleştireceğinden kırılmalara ve çatlamalara yol açacaktır.

4. Adım: Törpüleme işleminden sonra tırnak etlerinizi yumuşatmak için ellerinizi ılık ve kremli bir suda 3 dakika kadar bekletin. Daha sonra da yumuşayan etleri bir makas yardımıyla fazla derine inmeden dikkatlice kesin. Eğer bununla uğraşmak istemiyorsanız iyice yumuşadıktan sonra etlerinizi tırnak diplerine doğru itebilirsiniz.

5. Adım: Sıra geldi şekil verdiğiniz tırnaklarınıza oje sürerek bakımınızı tamamlamaya… Unutmayın ki ojesiz tırnaklar korunmasızdır bu yüzden koyu renkleri sevmeseniz de en azından bir kat cila sürmeyi ihmal etmeyin.

Süreceğiniz ojenin rengini zevkinize ya da giydiğiniz kıyafete göre seçebilirsiniz. Bu konuda oldukça fazla seçeneğiniz bulunuyor; kırmızı, pembe, beyaz, bordo, mavi, mor, kahverengi…. Bunun yanısıra ojenizin üstüne değişik desenler yaparak tırnaklarınızı süsleyebilirsiniz.

Ojeniz tamamen kurumadan elinizi bir yere sürmeyin. Yoksa ojenizi bozabilirsiniz. Bu arada kozmetik dünyası bu soruna da çabuk kuruyan ojeleri piyasaya sürerek çözüm getirdi. Dilerseniz onları kullanabilirsiniz.

Son olarak;
Ev işi yaparken eldiven kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bu tırnaklarınıza yaptığınız bakımın daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca tırnaklarınızı nemlendirici kremlerle güçlendirmeyi de ihmal etmeyin. Böylece kolay kırılmalarını engelleyebilir, sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

Tırnakların sararması güzel görünümün önündeki en büyük engellerden biridir. Ancak bunu da yenmenin basit ve ucuz bir yolu var; 1 adet limon... Tırnaklarınızı birkaç dakika limonla ovarak sararmalarını önleyebilir ve daha parlak tırnaklara kavuşabilirsiniz.
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
4 Mayıs 2007       Mesaj #4
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
soru ve cevaplarla ayak bakımı

Zor bir günün sonunda ayaklarımı canlandırmak için ne yapmalıyım?


Yorgun ayakların dinlendirilmesi için en kolay yöntem serinletici-naneli bir ayak jeliyle ayaklarınızı ovmak veya bir ayak masaj aleti edinmektir. Masaj aleti sayesinde dolaşım düzeleceğinden genel bir rahatlama da hissedeceksiniz. Bir diğer alternatif iyi bir nemlendirici kremi gün sonunda kullanmak üzere buzdolabında serinletmeniz ve yorgun
ayaklarınıza uygulamanızdır.

Ayaklarımın altındaki deri çok sert ve yürüyünce ağrı veriyor. Bunun çaresi var mı?

Ayaklar yaz aylarında açık ayakkabılar nedeniyle oluşan dış saldırılara karşı kendilerini oluşturdukları koruma tabakasıyla korur. Kış aylarında çorap ve kapalı ayakkabılar sayesinde bu tabaka yok olur. Ayaklarınızın altındaki sert tabakayı yok etmek için AHA içeren kremler kullanın. Bunlar ölü hücreleri zarar vermeden yok ederler. Topuk törpüsü kullanmayın çünkü ayak kendini bu yönteme karşı korumak için sert bir tabaka oluşturacak ve eskisinden daha sert şekilde yapılanacaktır. Daha yumuşak bir ponza taşı işe yarayabilir.

Erkeklere oranla kadınlar daha çok ayak problemi yaşar. Neden?

Bunun ana sebebi ayakkabılardır. Çoğu erkeğin yaptığı gibi, her gün kısa topuklu ve geniş bir ayakkabı giymek modaya uymaz! Kadınlar göze hoş görünmek ister ve moda genellikle rahat değildir. Moda uğruna giyilen çoğu ayakkabı ayağın doğru açıda, doğal şekliyle basmasına imkan vermez. Günümüzde kadın ayakkabıları da gittikçe daha rahat ve sağlıklı hale getirilmeye çalışılıyor. Ama sorunların erkeklere oranla fazla olması genellikle güzelliğin rahatlıkla çakışmasından ortaya çıkıyor.

Doğru ayak bakımı nasıl olmalı?

Sağlıklı ayaklara sahip olmak için öncelikle tırnakların düzenli olarak (tercihen küt) kesilip törpülenmesi gerekir. Törpüleme yapılırken tek yöne doğru yapılması tırnakların çatlamasına mani olacaktır. Tırnakların altı fazla sert olmayan bir tırnak çubuğuyla temizlenmelidir. İyi bir cilt kremi de ayakların nemlenmesini sağlayarak onların canlılığını koruyacaktır. Haftada 1-2 kez kendinize 10 dakikalık ayak banyosu lüksünü tanıyın. Bu seanslar ayaklarınıza olduğu kadar moralinize de iyi gelecektir. Sportif faaliyetlerin çoğu ayaklara yük bindireceğinden nasır ve yaralara yol açabilir. Bunları önlemek için tabanlarınızda anti-perspirant kullanmanız ve ayak bakımınızı aksatmamanız önerilir.
Son olarak: zaman buldukça ayak bileklerinizle iki yana doğru dairesel hareketlerle egzersizler yapın. Gündelik yorgunluklardan ayaklarınızı arındırmanıza faydası olacaktır.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
6 Mayıs 2007       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
ayakbas1

ayak3 ayaksoru

Koyu oje sürmeye bayılıyorum ama
tırnaklarımı lekeliyor. Çözüm nedir?


ayakcevap
Süreceğiniz ojenin altına koruyucu şeffaf bir kat oje sürmenizde fayda var. Daha az pigment içeren açık renk ojeler bile tırnak renginizi bozabilir. Bunu yaparak tırnağınızı koruduğunuz gibi ojenizin daha iyi sürülmesini de sağlarsınız.


ayak1 ayaksoru

Kırılgan tırnakların bir çözümü var mıdır?


ayakcevap Kırılgan veya çatlamış tırnakların tedavisi için günde 1-2 kez kütikül yağıyla tırnaklarınıza masaj yapmayı deneyin. Yağ kolaylıkla emildiğinden çatlaklara nüfuz eder ve cildi de nemlendirir.


ayak4 ayaksoru

Zor bir günün sonunda ayaklarımı canlandırmak için ne yapmalıyım?


ayakcevap Yorgun ayakların dinlendirilmesi için en kolay yöntem serinletici-naneli bir ayak jeliyle ayaklarınızı ovmak veya bir ayak masaj aleti edinmektir. Masaj aleti sayesinde dolaşım düzeleceğinden genel bir rahatlama da hissedeceksiniz. Bir diğer alternatif iyi bir nemlendirici kremi gün sonunda kullanmak üzere buzdolabında serinletmeniz ve yorgun
ayaklarınıza uygulamanızdır.


ayak5 ayaksoru

Ayaklarımın altındaki deri çok sert ve yürüyünce ağrı veriyor. Bunun çaresi var mı?


ayakcevap Ayaklar yaz aylarında açık ayakkabılar nedeniyle oluşan dış saldırılara karşı kendilerini oluşturdukları koruma tabakasıyla korur. Kış aylarında çorap ve kapalı ayakkabılar sayesinde bu tabaka yok olur. Ayaklarınızın altındaki sert tabakayı yok etmek için AHA içeren kremler kullanın. Bunlar ölü hücreleri zarar vermeden yok ederler. Topuk törpüsü kullanmayın çünkü ayak kendini bu yönteme karşı korumak için sert bir tabaka oluşturacak ve eskisinden daha sert şekilde yapılanacaktır. Daha yumuşak bir ponza taşı işe yarayabilir.


ayak2 ayaksoru

Erkeklere oranla kadınlar daha çok ayak problemi yaşar. Neden?


ayakcevap Bunun ana sebebi ayakkabılardır. Çoğu erkeğin yaptığı gibi, her gün kısa topuklu ve geniş bir ayakkabı giymek modaya uymaz! Kadınlar göze hoş görünmek ister ve moda genellikle rahat değildir. Moda uğruna giyilen çoğu ayakkabı ayağın doğru açıda, doğal şekliyle basmasına imkan vermez. Günümüzde kadın ayakkabıları da gittikçe daha rahat ve sağlıklı hale getirilmeye çalışılıyor. Ama sorunların erkeklere oranla fazla olması genellikle güzelliğin rahatlıkla çakışmasından ortaya çıkıyor.


ayak8 ayaksoru

Doğru ayak bakımı nasıl olmalı?


ayakcevap
Sağlıklı ayaklara sahip olmak için öncelikle tırnakların düzenli olarak (tercihen küt) kesilip törpülenmesi gerekir. Törpüleme yapılırken tek yöne doğru yapılması tırnakların çatlamasına mani olacaktır. Tırnakların altı fazla sert olmayan bir tırnak çubuğuyla temizlenmelidir. İyi bir cilt kremi de ayakların nemlenmesini sağlayarak onların canlılığını koruyacaktır. Haftada 1-2 kez kendinize 10 dakikalık ayak banyosu lüksünü tanıyın. Bu seanslar ayaklarınıza olduğu kadar moralinize de iyi gelecektir. Sportif faaliyetlerin çoğu ayaklara yük bindireceğinden nasır ve yaralara yol açabilir. Bunları önlemek için tabanlarınızda anti-perspirant kullanmanız ve ayak bakımınızı aksatmamanız önerilir.
Son olarak: zaman buldukça ayak bileklerinizle iki yana doğru dairesel hareketlerle egzersizler yapın. Gündelik yorgunluklardan ayaklarınızı arındırmanıza faydası olacaktır.

Son düzenleyen Efulim; 16 Mart 2012 14:11 Sebep: Sayfa düzeni.
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
6 Mayıs 2007       Mesaj #6
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Ayaklarınızın pamuk gibi olması için Bir küçük kutu vazelinin içine iki adet gripini boşaltın ve karıştırın, yatmadan önce bu karışımı ayaklarınıza ovarak sürün iyice yedirin ve çorabınızı giyip yatın sabah kalktığınızda ayaklarınız, topuklarınız yumuşacık pamuk gibi olucak.

Ayak Banyosu

- Ayak temizliğine özen gösterin.
- Ayaklarınızı her gün ılık suda 5-10 dakika beklettikten sonra tahriş etmeyin bir sabunla yıkayarak temizleyin. Uzun süre ayak banyolarından kaçının. Çünkü bu işlem ayak derinizin kurumasına, çatlamasına ve esnekliğinin bozulmasına yol açabilir.
- Ayağınızı sabunla temizledikten sonra durulayıp, özellikle parmak araları olmak üzere iyice kurulayın. Parmak aralarının iyi kurulanması mantar enfeksiyonlarının oluşmasını önler.
- Yıkama işleminden sonra ayak derinizde kuruma olursa vazelinli merhem veya nötr losyon kullanarak yumuşatabilirsiniz. Ayak parmaklarınızın arasına losyon sürmeyin. Parmak aralarına sürülen losyon mantar enfeksiyonlarının oluşmasına neden olabilir.
Son düzenleyen fadedliver; 28 Mayıs 2010 23:53
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
11 Mayıs 2007       Mesaj #7
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi
AYAK BAKIMI =AKLINIZA GELMEYENLER

toplaci Ayakta 26 kemik, 33 eklem, 107 bağ ve 19 kas vardır.
toplaci İnsan vücudundaki kemiklerin 1/4' ü ayaklardadır. Bunlar devre dışı kalırsa vücudun geri kalanı da devre dışı kalır.
toplaci Çok az insan ayak sorunuyla doğar. Problemler genellikle ihmal, gerekli bakımın yapılmaması ve çoğunlukla kötü ayakkabıdan veya kötü ayakkabı seçiminden ortaya çıkar.
toplaci Erkeklere oranla kadınlarda hemen hemen 4 kat fazla ayak problemi yaşanır ve bunun baş nedeni topuklu ayakkabılardır.
toplaci Yürümek vücut için olduğu kadar ayaklar için de en iyi egzersizdir.
toplaci Ayaklarınız genel sağlığınızın aynasıdır. Eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, sinir hastalıkları ve dolaşım bozuklukları gibi birçok hastalığın ilk belirtileri ayaklarda saptanabilir. Bu nedenle ayak şikayetleri ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir.
toplaci Bir çift ayakta yaklaşık 250.000 ter bezi vardır. Bunlar günde yaklaşık 0,25 litre ter salgılar.
toplaci Yalınayak yürümek tehlikelidir. Mikroskobik yırtıklardan bakterilerin vücuda girmesi işten bile değildir.
toplaci İki ayağın numaraları farklı olabilir. Daima büyük olana göre ayakkabı alınmalıdır.
toplaci Normal bir insan günde ortalama 8.000-10.000 adım atar. Hayat boyu atılan adımlar toplandığında, bu rakam 185.000 km eder ki bu da dünya çevresinin 4 katı kadardır.
toplaci İnternette bulunan ayak ile ilgili sitelerin yarıdan çoğu ayak sağlığı değil ayak fetişi ile ilgilidir.

piedi
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
14 Aralık 2007       Mesaj #8
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
AYAK BAKIMI & ELLERDEN SONRA AYAKLARADA KALICI FRENCH

6 23 tirnak

Açık ayakkabıların ve seksi terliklerin zamanı geldi; beraberinde ayak tırnaklarına sürülen, sürekli bozulan ojelerinde…

Kalıcı french ve kalıcı cilalama uygulamalarıyla, yaz mevsiminin beraberinde getirdiği ayak tırnaklarına yönelik bu estetik kaygılardan kurtulabilirsiniz.

Jel teknoloji ürünleriyle doğal tırnak üzerine 45 dk.’da yapılan çalışmadan sonra, ayak tırnakları kalıcı olarak arzuya göre frenchli yada cilalı (uçuk pembe yada rakı beyazı tonlarında) olarak hazırlanabiliyor.

1,5-2 ay süreyle asla bozulmadan kullanabileceğiniz uygulama, dolgu bakım işlemiyle de 4 aya kadar kullanılıyor.

Jel ürünlerle hazırlanan tırnakların üzerine arzu edilirse farklı renklerde oje uygulanıyor. Oje çıkarıcı kullanıldığında tırnaklar yine frenchli yada cilalı görünümünü koruyor.
Bluesorrow - avatarı
Bluesorrow
Ziyaretçi
5 Mart 2008       Mesaj #9
Bluesorrow - avatarı
Ziyaretçi
AYAKLARIMIZIN ÇİLESİ YADA AYAKKABILARIN SALTANATI..

Tatile veya herhangi bir seyahate çıkmadan önce hepimiz saçımızı, ellerimizi ve ayaklarımızı düzene sokmaya çalışırız. Kesim mi yapılacak, boya mı yapılacak, kaşlarımız mı uzadı, maniküre-pediküre ihtiyacımız var mı, ojelerimizi yanımıza aldık mı, ilk olarak bunları programlarız. Kuaför faslı diyeceğim bu işlemler kendimize bakmanın a-b-c’si gibidir. Tabii bayanlar için bir de sir işlerini eklemeliyim…

Hele yazın ayaklarımız ön plandadır. Terlikle, sandalla, açık ayakkabılarla dolaşırız. Ayaklarımız bakımsız, topuklarımız nasırlı, tırnaklarımız şekilsiz ise, ne kadar şık giyinirsek giyinelim hep bir şey eksik kalır. Aslında ayaklar bir ömür boyu bizi taşıyan çok değerli organlarımızdır. Ama aynı zamanda cazibemizi yakından ilgilendiren uzuvlarımızdır. Ayakkabı tutkusu nasıl bir hastalıktır hepiniz bilirsiniz. Yeni bir ayakkabı ile kendimizi bambaşka hissederiz. Çok sevdiğim İranlı bir yazarın bu konudaki bir çeşitlemesini, genel hatlarıyla, sizinle paylaşmak istiyorum:

Ayakkabı ve insan psikolojisi:
▪Çizmeler insana güven ve güç duygusu verir.
▪Topuklu ve abiye ayakkabılar kadınlara kendini daha dişi hissettirir. Hele bu yaz vitrinleri dolduran taşlı-boncuklu-nakışlı ayakkabılar sanırım giyenleri uçuruyor!
▪Sandallar insana özgürlük ve huzur verir. İnsan kendini tatildeymiş gibi hafif ve rahatlık içinde duyumsar.
▪Çok düz ayakkabılar özgüveni azaltır. Adeta bir başkasının desteğine ihtiyaç duyulmasına neden olur. Yüksek topuklu ayakkabı giyenler gururla dimdik yürürken, düz ayakkabı ile gezenler yanındakinin koluna giriverir..
▪Kayak ayakkabıları kontrolü ele alır. Artık güç sizde değil, ondadır!

Anlaşılan ayakkabılar ruh halimizi diğer giysilerden daha fazla etkiliyor. Yeni bir ayakkabı giyince adeta öz güvenimiz artıyor ama eski ayakkabılar için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Eski filozofların, rahiplerin ayağında hep sandallar var. Çünkü barış, tevazu ve rahatlık arıyorlar. Çizmelerle tam tersine özgüven, meydan okuma gibi hisler uyanıyor. Hele bir de topuklu ise, insan adeta dünyaya tepeden bakar gibi oluyor! İlginç değil mi?

Ayaklarınızı kuru tutun:
Ayaklarda sorun çıkmasını engellemek için onları daima temiz ve kuru tutmamız gerekir. Size tavsiyem, yaz bile olsa, ayaklarınızı yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Gerekirse bebek pudrası ya da eczanelerde satılan ve ayak terlemesini önleyen ürünleri kullanabilirsiniz. Ayaklarınızın terlemesini durduramıyorsanız, Botox yaptırabilirsiniz. Botox altı ay ile oniki ay arasında bir süreyle aşırı terlemeyi önler.

Tırnaklar:
Ayak tırnakları ve tırnak diplerindeki derilerin sağlığı çok önemlidir. Ayak tırnakları yavaş uzadığı için ayda bir kere kesilmesi yeterlidir. Aseton ya da benzeri kurutucu maddeler tırnakları zayıflatabilir. Oje tırnaklarımızı korur ama elden geldiğince açık renkli olanlarını tercih edin. Kırmızı veya kahverengi oje sürmek istiyorsanız altına bir kat açık renk oje sürün.

Ayak tırnakları ile tırnak dipleri enfeksiyon ve hasarlara oldukça açıktırlar. Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, donuk görünüyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise veya gevşek ve parçalanan bir yapıdaysa, sorun ilerlemeden bir cilt doktoruna danışmanızda yarar var.

Ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Bunlar tırnaktaki ölü dokuya yerleşip daha sonra tüm cilde yayılırlar. Tırnaklara yerleşen mantarlar oldukça dirençlidirler. Aşırı terleme, havuzlar, hamam ve saunalar ile kapalı ayakkabılar mantara zemin hazırlarlar. Çünkü mantarlar sıcak, nemli ortamlarda ürerler.

Limon ve aspirinle yumuşacık topuklar..
Özellikle yaz aylarında açık ayakkabılar ve terlikler giydiğimiz için topuklarımız göz önündedir. Onları yumuşak tutmak ve nasırlaşmayı önlemek için hafifçe törpüleyebiliriz. Ama salisilik asit içeren bir krem ponza taşından daha etkilidir. Bu kremi gece yatarken topuklarınıza sürebilirsiniz. Veya sürdükten sonra topuklarınızı folyo ile sarıp 10 dakika bekleyin. Ardından ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Tabii sonra güzelce kremleyin. Özel ayak kremleri size pahalı geliyorsa vazelin de kullanabilirsiniz. Doğal bir seçeneği tercih ederseniz, yarım limonu sıkıp içinde bir aspirini eritin ve bu karışımı topuklarınıza sürün. Sonucu için garanti verebilirim.

Bir de aklınızda olsun, ayaklardaki çatlamalar, deri kalınlaşması ve nasırlaşmalar, ileri yaşlarda tiroid yetersizline işaret eder. Bu konu fazla dikkate alınmamakla birlikte önemli bir belirtidir.
Yorgun ayaklar:
Ayaklarınız yorulduğunda sıcak suya batırıp biraz dinlendirin. Bunu herkes bilir ama yapmaz. Sonra soğuk ve ılık su ile dönüşümlü olarak şok uygulayın. Ardından tüm ayağınızı ve parmak aralarını güzelce kurulayıp, kremle masaj yapın. Son olarak da kalbinizin hizasına kadar kaldırıp on dakika dinlendirin. Kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz…

Ayaklarımız bir ömür boyu tüm yükümüzü taşırlar. Bakımlı olunca süsümüz, cazibemiz olurlar. Bir sorun olup da yürüyemeyecek olursak, yaşam nasıl kısıtlanır, tahmin edebilirsiniz. Sizce biraz daha fazla özeni hak etmiyorlar mı
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
23 Mart 2008       Mesaj #10
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
EL VE TIRNAK TEMİZLİĞİ VE BAKIMI


eller

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yıkanmadıkları sürece birer mikrop barınağı olmaya başladığı bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yıkanması gerekmektedir. Olanak bulunan her ortamda eller akar su altında sabunla, el sırtı, avuç içi ve parmak araları köpüklerle kaplanıp 15 saniye ovuşturularak (yavaşça 15’e kadar sayarak bu süre belirlenebilir) yıkanmalı, durulanmalı, başkası tarafından kullanılmamış havlu, kağıt havlu ya da kağıt mendille kurulanmalıdır. Kurulama olanağı yoksa elleri bir yere sürmek yerine havada kendiliğinden kurumasını sağlamak en doğru davranıştır. Tırnakların kesilmiş, varsa ojenin eskimemiş olması el temizliği için ön koşuldur. Su ve sabun bulunmayan yerlerde el temizliği hazır ıslak temizlik mendiliyle yapılabilir.

Eller ne zaman yıkanmalıdır?
  • yemeklerden önce ve sonra
  • yemek hazırlamadan önce ve sonra
  • diş, ağız, yüz, göz temizliği yapmadan önce
  • tuvalet gereksiniminin giderilmesinden önce ve sonra
  • kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra
  • dışarıdan eve ve işe geldikten sonra
  • hasta olan bir yakınımızı ziyaretten sonra
-yukarıdakilere uyan hiçbir iş yapılmasa dahi gün içinde çeşitli saatlerde (her zaman temiz görünecek şekilde)



elyikama1

Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir. Tırnak yemek, bu nedenle de sağlığa zararlı bir alışkanlıktır.

El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.


Benzer Konular

21 Mayıs 2013 / Pollyanna Sağlıklı Yaşam
22 Ağustos 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
6 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam