Arama

Batı Roma İmparatorluğu

Güncelleme: 1 Eylül 2009 Gösterim: 7.928 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Batı Roma İmparatorluğu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
IMPERIVM·ROMANVM·PARS·OCCIDENTALIS
Labarum
85pxlabarumsvg
batiroma
Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun Diocletianus tarafından bölünmesiyle ortaya çıkan antik bir devlettir. Diğer yarısı ise, bugün Bizans İmparatorluğu olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu'dur. İmparatorluk, 3. yüzyıl ile 5. yüzyıl arasında aralıklı olarak var olmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun kısa bir yeniden fetih dönemi de Doğu Roma İmparatorluğu'nun yeniden doğuşunu sağlayamamıştır.
Batı Roma İmparatorluğu haritası
westernromanempiread395

Roma'nın Fethi ve Batı Roma İmparatorluğu'nun Çöküşü

408 yılında Stilicho'nun ölümüyle Honorius tahta çıktı ve 423 yılındaki ölümüne kadar devletin başında olsa da, hükümdarlığı vandalların ve Vizigotlar'ın gaspları ve işgalleriyle doluydu. 476'da Orestes, İtalya Kralı Odoacer'in yaptığı Odoacer yönetiminde Heruli federal devlet olma teklifini geri çevirdi. Onu Roma'dan kovdurdu ve İstanbul'a kendini İtalya'nın kralı olarak gösteren devlet nişanları yolladı.
4 Eylül 476'da tarihi bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonunda Odoacer, İmparator Romulus Augustus'u tahttan indirdi. Fakat, uygulamada durum öyle değildi. Julius Nepos kendisini "Batının Kralı" ilan etti. Dalmaçya'nın ardılı olarak devam etti ve Bizans İmparatoru Zeno ve Kuzey Gaul'de yerleşim yerlerini korumakla görevli Syagrius tarafından tanındı. 480'de Nepos öldürüldü ve Odoacer Dalmaçya'yı işgal etti.

Miras

Batı Roma İmparatorluğu parçalanınca, yeni Alman krallar yine de birçok Roma hukukunu ve geleneğini sürdürdüler. Birçok işgalci Alman kabilesi çoktan Hıristiyanlaşmıştı, yine de bir çoğu Aryanizm'in takipçisiydi. Onlar da hemen Hıristiyanlaştı. Başlangıçta kendi kabile hukukunu uygulusalar da, daha sonraları Roma Hukuku'ndan etkilendiler ve ikisini birleştirdiler. Roma Hukuku, modern medeni hukuğun temelini oluşturur. Buna karşın, örf ve adet hukuku ise Germanik Anglosakson hukukundan etkilenmiştir.
Latince gerçekte asla kaybolmamış bir dildir. Germenik ve Kelt dilleri ile karışmıştır ve İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Romence ve Romanş gibi birçok çağdaş Roman dilinin temelini oluşturmuştur. Latince ayrıca İngilizce, Almanca ve Felemenkçe gibi birçok Cermen dilini de etkilemiştir. Bu "saf" yapısını Roma Katolik Kilisesi sayesinde koruyabilmiştir ve birçok ulus tarafından lingua franca olarak kullanılmıştır. Aydınlar ve bilim adamları tarafından tıpta, hukukta, diplomaside kullanılmaya devam edilmiştir.
Latin alfabesi, bugün dünyadaki alfabetik yazı sisteminde geniş çaplı olarak kullanılmaktadır ve J, K, W ve Z harfleriyle genişletilmiştir. Roma rakamları kullanılmaya devam ediliyor, fakat genel olarak Arap rakamları kullanılmaktadır.
Roma İmparatorluğu'nun hükümdarlıkla yönetilen büyük Hıristiyan imparatorluğu olarak görülmesi birçok kralı baştan çıkarmıştır. Şarlman, Frankların ve Lombardların kralı, 800 yılında Papa III. Leo tarafından Roma imparatoru olarak taç giydirildi.
Batı Roma İmparatorluğu'nun en görünür mirası ise Roma Katolik Kilisesidir. Kilise, yavaşça Batı'da Roma kurumlarını yerleştirdi. Hatta, 5. yüzyılın sonlarında Roma'nın güvenliğini görüşmek için yardım etti. Germenik kabileler Roma'yı işgal edince, ve Ortaçağ'ın ortalarında Avrupa'nın ortası, batısı ve kuzeyi Katolik inancına geçtiler ve Papa'yı İsa'nın vekili olarak tanıdılar.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

4 Ocak 2017 / Misafir Tarih
29 Aralık 2016 / Misafir Tarih
5 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
19 Mart 2017 / Misafir Tarih
20 Nisan 2015 / Misafir Cevaplanmış