Arama

Beden Tipleri

Güncelleme: 20 Ocak 2015 Gösterim: 32.740 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Beden Tipleri

Sponsorlu Bağlantılar
Somatotip olarak da bilinir. ABD’li psikolog W. H. Sheldon’ın geliştirdiği, insan vücudunun biçimine ve fiziksel tipine dayanan sınıflandırma sistemi.
Sheldon’ın sisteminde insanlar, vücutlarının belirgin yapısına göre üç aşırı beden tipine ayrılır:
  1. Endomorfik ya da yuvarlak, şişman tip
  2. Mezomorfik ya da kaslı tip
  3. Ektomorfik ya da ince uzun tip
Bu sistemde, her birey için üç rakamlı bir beden tipi sayısı belirlenir; ilk rakam bireyin endomorfik, ikinci rakam mezomorfik, üçüncü rakam da ektomorfik özellik derecesini gösterir. Bu rakamlardan her biri, ilgili olduğu özelliğin, 1’den 7’ye kadar olan derecelenmesini belirtir. Buna göre, en aşırı endomorfik kişinin beden tipi sayısı 711, en aşırı mezomorfik kişininki 171, en aşırı ektomorfik kişinin beden tipi sayısı ise 117’dir. Sınıflandırma sayıları arasındaki eksi değerli bir bağlantı olduğundan, belli bir beden tipine ilişkin yüksek değerli bir sayı, diğer beden tiplerindeki daha yüksek değerli sayıları geçersiz kılar. Gerçekte 711, 171 ve 117 gibi en uç tipler ya çok enderdir ya da hiç yoktur. Normal yapıdaki bir insanın beden tipi sayısı, aşırılar arasındaki eşit dengeye karşılık düşen 444’e yakındır.

AnaBritannica

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vücut tipine uygun kıyafet seçimi

Sponsorlu Bağlantılar
Uzun zamandır sizlerden moda sektöründeki gözlemlerimi paylaşmam konusunda talepler alıyorum. Özellikle de hangi tip vücutların nasıl giyinmesi gerektiği konusunda fikir sahibi olmak isteyenler var.

KENDİNİZİ BİLİN
Marka ve trendlerden bahsedenlerin yanı sıra tarz giyinmek ve şık olmak isteyenler de oluyor. Kendileri için hangi kıyafetin uygun olduğu konusunda kararsız kalanlar bu konuda onlara fikir vermemi bekliyorlar. Senenin moda çizgilerinden veya bir markanın tarzından söz ederken elimden geldiğince kıyafetlerin kullanımı konusunda fikirlerimi sizlerle paylaşacağım. Bundan sonra yazılarımda sizi 'bu çok güzel ama bana olur mu?' düşüncesinden uzaklaştırmaya çalışacağım. Kendi vücut tipinizi tanımak ve hangi bölgelerinizi ön plana çıkaracağınızı bilmek; doğru alışveriş yapmak ve en önemlisi kendini iyi hissederek giyinmek adına çok önemlidir. Tabii ki bunun için bazı ip uçları da yok değil... Kendinize uygun kesim, desen ve kumaşları tercih etmelisiniz.Kendinize yakışanı ve tarzınızı bilmek bir bütündür. Vücut diliniz, tipiniz, saçınız, ses tonunuz ve ifadeniz gibi... Ama vücut tipinizi bilmek ve silüetinizin bilincinde olmak en önemlisidir. Bu yazıda 6 ayrı vücut tipinden söz edeceğim...

A tipi:
A tipi kadınlar dardüşük omuzlara, küçük-orta beden göğüslere, ince bel ve yuvarlak basenlere sahiptir. Bu tip kadınlar, vücutlarının üst kısmında hareketli, alt kısmında ise düz paça pantolon ya da evaze kesimli etek giymelidir. Buradaki amaç basenlerin yuvarlaklığını bir avantaj olarak kullanarak alt kısma göre daha dar ve küçük olan üst bedenle oranlamak olmalıdır. Kruvaze elbiseler, bele oturan ve ampir kesimler tercih edilebilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da mutlaka topuklu ayakkabı giymek.

B tipi: Orta beden göğüs, ince veya orta beden bel ve yuvarlak basen, bu tipin en belirgin özellikleridir. Bu vücut tipi giyinmesi en kolay ve avantajlı vücut tiplerindendir. Vücut tipinizle ilgili bilmeniz gereken en önemli nokta, omuz-basen-göğüs genişliklerinin ve bacak boyu ile üst beden oranıdır. B tipi olan kadınlar, bilek boyu ve düşük bel-düz paça pantolon, kalem ve çan etek, klasik tek düğmeli ve kruvaze ceket gibi birçok farklı modeli giyebilme şansına sahiptir. Ancak bu tip kadınların iri desenli kumaşlardan ve hareketli formlardan kaçınmalıdır.

C tipi: Bu tip vücutlarda basene oranla omuzlar daha geniştir. Bel düz, kalça dar, bacaklar ise daha incedir. Bu kadınların dikkat etmesi gereken nokta ise omuzları olduğundan daha da geniş göstermeyecek şekilde giyinmektir. Bu yüzden vatka veya düşük omuz kesimli kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Çan ve evaze eteklerin yanı sıra pantolon-etekte bu grup için doğru bir seçim olabilir. Üst kısımda ise dar tişört veya kazaklar, dar omuz kesimli ceketler, üstü hafif bol, kalçada oturan elbiseler tercih edilebilir. Bu kadınlar, dar kalçaları ve ince bacaklarıyla istedikleri pantolonu giyebilirler.

D tipi:
Dar ve düşük omuzlar, küçük veya orta beden göğüsler, dolgun bacaklar, geniş bel ve basenler bu grubun tipik özellikleridir. Öncelikle bu tipteki kadınlara elbiselerini her zaman bir beden büyük almalarını ve bir terziye vücutlarına göre daralttırmalarını tavsiye ederim. Etek boylarını ise her zaman dizaltında tutmalılar. Düz ve geniş paçalı pantolonlar ya da omuzları basene göre orantılan geniş yakalı, hafif bol ceket ve bluzlar tercih edebilirler.

E tipi: Kalın boyun, geniş omuz, girik ve dolgun bel, omuzlarla aynı oranda genişlikteki basenler. Bu silüet dolgun vücut tipleri arasında oranlı ve düzgün bir vücut tipidir. Bilek boyu ya da düşük bel bol pantolonlar bu vücut tipleri için çok uygundur. E tipleri boyunlarını her zaman açık bırakmalıdır. Bele oturan elbiseleri de rahatlıkla giyebilirler.

F tipi:
Kalın boyun, geniş ve düşük omuzlar, dolgun göğüsler, kalın ve düz bir bel, düz kalçalar ve tüm bedene oranla ince bacaklar F tipinin belirgin özellikleridir. Bu tip kadınlar öncelikle bedenin üst kısmını inceltecek kesimleri tercih etmelidir. Drape, geniş yaka, düşük omuz kesimli kıyafetlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Ceket boylarının kalça hizasında, etek boylarının ise en kısa dizaltında olmasına dikkat edilmelidirler. Ceket, palto, mantolarının cepleri kalça hizasında olmalıdır.
Dilek Hanif

Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 17:13
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
3 Mayıs 2008       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Beden tipine göre beslenme

Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devri değil. Beden tipinize uygun beslenme hangisi?

Siz hangisisiniz?
Ayurveda sistemine göre Vata, Pitta ve Kapha beden tiplerinin hayat biçimleri birbirinden
farklı.

Kalori hesabına son
Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini geçti. Beden tipinize
uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal özelliklerinize uygun
sağlıklı ve bilinçli
doğal beslenme var artık.

Verdiğinizi geri almayacaksınız
Çünkü sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz.

Vata tiplerinin özellikleri


• Hafif, ince bir yapı
• Etkinlikleri çabuk yerine getirme
• Düzensiz acıkma ve sindirim
• Hafif ve sık sık kesilen bir uyku, uykusuzluk
• Coşku, canlılık, düşgücü
• Kolay heyecanlanma, değişen ruh halleri
• Yeni bilgiyi çabuk kavrama ve çabuk unutma
• Endişeli olmaya eğilim
• Kabızlığa eğilim
• Kolay yorulma
• Patlamalar halinde gelen zihinsel ve bedensel enerji

Vata tipinin ana teması 'değişkenlik'


• Vata kişilerinin ne yapacağı belli olmaz. İşleri başlatmakla sorumludur, bitirmekle değil.

• Bu tip kimseler bir şey satın almadan sürekli alışverişe çıkarlar, bir sonuca varmadan devamlı konuşurlar ve kronik olarak doyumsuzdurlar.

• Birçok Vata'nın üzüntüye eğilimi vardır ve uykusuzluk çekerler. Normal Vata uykusu bütün tipleri içinde en kısasıdır, altı saat ya da daha az ve yaş ilerledikçe süre kısalır.

• Sindirim sistemi ile ilgili tipik şikayetleri kronik kabızlık ya da gazdır. Dengeli bir Vata kişisi mutlu, çoşkulu ve enerjiktir. Zihin açık ve kıvraktır.
Çevre değişikliklerine karşı oldukça hassastırlar. Sese ve temasa karşı keskin tepki gösterirler ve yüksek tondan hoşlanmazlar.

Canlı hareketli, kolay heyecanlanan, ne yapacağı belli olmayan, düşgücü kuvvetli kişilerdir.

'Vata tiplerinde görülen hastalıklar'

• Uykusuzluk, kronik kabızlık, gerilime bağlı mide rahatsızlığı, kaygı ve depresyon, adale spazmları ve krampları, PMS (adet öncesi sendromu), hassas barsaklar, kronik ağrı, yüksek tansiyon, artrit.

Vata'yı sakinleştiren yiyecekler


Yenmeli: Kuşkonmaz, pişmiş soğan ve sarmısak, pancar, havuç, salatalık, yeşil fasulye, bamya, kabak,turp, tatlı patates, şalgam.

Azaltılmalı veya yenmemeli: Brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, patlıcan, domates, biber, patates. Genelde çiğ sebzeler yenmemelidir.

Meyveler

Yenmeli: Kayısı, avakado, muz, çilek, böğürtlen, mango, karpuz, kavun, kiraz, incir, üzüm, hurma, şeftali, ananas, portakal.

Yenmemeli: Elma, kızılcık, armut, nar.

Tahıllar

Yenmeli: Yulaf (pişmiş olarak, kuru değil)

Yenmemeli veya azaltılmalı: Arpa, mısır, esmer buğday, darı, çavdar.

Süt ürünleri: Hepsi yenebilir.

Etler

Yenmeli: Tavuk, hindi, deniz ürünleri

Yenmemeli veya azaltılmalı: Kırmızı et.

Pitta tipinin özellikleri


• Orta derecede beden yapısı
• Orta derecede güç ve dayanıklılık
• Girişimci kişilik, mücadeleden hoşlanma
• Keskin bir zeka
• Keskin açlık ve susuzluk, güçlü hazım
• Öfke'ye ve gerilim altında asabiyete eğilim
• Çoğunlukla çilli, açık ya da pembe cilt
• Güneşten ve sıcaktan hoşlanmama
• Açık ve tane tane konuşma
• Öğün atlayamama
• Sarı, açık kahverengi ya da kızıl saç

Pitta'nın tema'sı 'yoğunluk'


Parlak kızıl saçlı ve al yanaklı kimselerde bol miktarda Pitta var. Hırslı, keskin zekalı, açık sözlü, gözüpek, tartışmayı seven, ya da kıskanç kimseler Pitta özelliklerini taşır. Dengedeyken Pittalar duygularında sıcak, ateşli, sevecen ve mutludurlar.

• Yemek yarım saat gecikse, kurt gibi acıkmak
• Dakik olmak ve zamanının harcanmasına içerlemek
• Gece sıcaklık hissederek ve susamış olarak uyanmak
• İdareyi ele almak ya da almak gerektiğini düşünmek
• Başkalarının zorlayıcı, alaycı ya da eleştirici bulduğunu deneyim sonucu öğrenmek

Yürürken kararlı adımlar atmak özellikleri arasındadır. Pittaların genellikleri zekaları çok keskindir ve dikkatlerini çok iyi yoğunlaştırabilirler. Düzenli olmak, paralarını ve enerjilerini verimli bir şekilde kullanmak onların doğal eğilimleridir.

Pittalar'da sıcaklık her şekilde ifade edilir; öfke, sıcak el, ayaklar, gözlerde deride, midede ve bağırsaklarda yanma hissi. Sıcaktan çabuk yorulur ve zor bedensel işlerden hoşlanmazlar. Gözleri de parlak ışıktan rahatsız olur.

'Pitta tiplerinde görülen hastalıklar'

İsilik, akne, mide ekşimesi, peptik ülser, erken saç dökülmesi, erken saç beyazlaması, zayıf gözler, endişe.

Pitta'yı sakinleştiren yiyecekler


Yenmeli: Kuşkonmaz, brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, yeşil fasulye, yapraklı yeşil sebzeler, marul, bamya, bezelye, patates, kabak.

Yenmemeli veya azaltılmalı:Havuç, patlıcan, sarmısak acı biber, soğan, tur ıspanak, domates

Meyveler

Yenmeli: Elma, avakado, kiraz, hindistan cevizi, incir, üzüm, mango, kavun, portakal, armut, ananas, kuru üzüm, kuru erik.

Yenmemeli veya azaltılmalı: Kayısı, muz, böğürtlen, çilek, kiraz, kızılcık, greyfurt, şeftali.

Tahıllar

Yenmeli: Arpa, buğday, yulaf, beyaz pirinç, mısır, darı çavdar

Süt ürünleri: Hepsi yenebilir.

Etler

Yenmeli: Tavuk, hindi, karides (az miktarlarda)

Yenmemeli: Kırmızı et ve deniz ürünleri.

Kapha tipinin özellikleri


• Sağlam, güçlü bir beden yapısı, fiziksel güç
• Düzenli enerji, yavaş ve zarif hareket
• Sakin ve yumuşak kişilik, yavaş öfkelenme
• Serin, düzgün, sert, soluk ve yağlı cilt
• Yeni bilgiyi yavaş kavrama, iyi bellek
• Ağır, uzun uyku
• Şişmanlığa eğilim
• Yavaş sindirim, hafif açlık.
• Sevecen, hoşgörülü, affedici
• Sahiplenmeye ve kendini beğenmeye eğilim

Kapha tipinin ana teması 'sakinlik'


Kapha kişileri sağlam ve iri yapılı bedenlere sahiptir ve bu onlara fiziksel güç ve dayanıklılık sağlar. Ayurveda'nın Kapha kişileri şanslı sayılırlar çünkü genel olarak çok sağlıklıdırlar ve kişilikleri, sakin, mutlu ve huzurlu bir şekilde dünyaya bakmalarını sağlar.

• Bir karar vermeden önce uzun uzun düşünmek
• Yavaş uyanmak, yatakta uzun süre yatmak, kalkar kalkmaz kahve içmeye gereksinim duymak.
• Mevcut durumdan memnun olmak ve başkalarının gönlünü alarak bunu korumak.
• Gerçekten tarafsızlık duyarak başkalarının duygularına saygı göstermek.
• Yemek yiyerek duygusal rahatlık aramak
• Şişman olsa bile zarif hareketleri, berrak gözleri, kayar gibi yürüyüşü olmak.

Sakin ve çekingen oldukları için Kapha tipleri çabuk kızmazlar ve çevrelerinde huzur sağlamayı isterler. Dünyaya doğal tepkileri tat ve koku yolu iledir.

Doğa olarak, Kaphalar şefkatli, hoşgörülü ve bağışlayıcıdırlar. Anaç olmak Kapha'yı gösterir. Kaphalar bunalım durumunda kolay yıkılmazlar ve hep çevrelerine birilerini toplarlar.

Kaphalar'a özgü olumsuz duygular açgözlülük ve fazla bağlılıktır. Dengede olmadıkları zaman Kapha tipleri, inatçı, durgun, uyuşuk ve tembel olurlar.

'Kapha tiplerinde görülen hastalıklar'

• Şişmanlık, tıkalı sinüsler, göğüs üşütmeleri, ağrılı eklemler, astım, alerji, depresyon, diyabet, yüksek kolesterol kronik sabah uyuşukluğu.

'Kapha'yı sakinleştiren yiyecekler


Sebzeler

• Salatalık, tatlı patates, domates, yeşik kabak dışındaki bütün sebzeler yenebilir.

Meyveler

Elma, armut, kayısı, nar, kurutulmuş meyveler

Tahıllar

Arpa, mısır, darı, çavdar

Süt ürünleri

Kaymağı alınmış süt, az miktarlarda yağda pişirilmeden yumurta.

Etler

Tavuk, hindi, karides

Hazırlayan: Mine BAYSAN / Akşam

'Vücut tipini bil, sağlıklı yaşa'


İsveçli ünlü beslenme uzmanı Anna Skipper, bugünden itibaren Rixos Premium Belek'te, kilo verme ve dengeli beslenmeyle ilgili iki haftalık periyodlarda üç ay süreyle özel bir program sunacak.

Program fitness, dans ve spor aktiviteli yemek derslerini kapsıyor. Konuklar koşu egzersizleri, esneme, eğitim seminerleri, yoga, antiselülit masajı, Bali masajı, Thai masajı ve Kleopatra banyosu etkinliklerine de katılacak.

SWA neleri kapsıyor?

SWA sağlığınızı düzeltmek için bireysel ihtiyaçlara odaklanan bir beslenme ve lifestyle programı. Vücut tipiniz ve kendiniz hep odak noktada oluyorsunuz. Vücut tipinizi ve diyetinizi analiz edip, size uygun bir yemek yeme planı yaratılıyor.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
8 Haziran 2008       Mesaj #4
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Sıfır beden için 10 altın uyarı

Yaz aylarının yaklaştığı bu günlerde düşük kalorili diyetlerden uzak durun...

Sağlık Bakanlığı, güzelliğin "sıfır beden" gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hızlı kilo kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız diyet uygulamalarına karşı 10 altın uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün halkı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı bilgilendirme yazısında, bir yanda değişen beslenme alışkanlıkları, diğer yanda güzelliğin "sıfır beden" gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle, bireylerin bilinçsizce sağlıksız zayıflama diyetlerini uygulamalarının pek çok sağlık sorunun gelişimine neden olduğu belirtildi. Ayrıca bilinçsizce yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama
diyetlerinin; baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kabızlık, kansızlık, ciltte kuruluk ve saç dökülmesi gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiği bildirildi.

ZAYIFLAMA BANTLARI, ZAYIFLAMA İLAÇLARI DOKTOR KONTROLÜ DIŞINDA KULLANILMAMALI

Yaz aylarının yaklaştığı günlerde düşük kalorili diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı,
hızlı kilo kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız zayıflama diyet uygulamalarının yaygınlaştığını ve piyasada satılan zayıflama bantları ile bitkisel karışımların kontrolsüzce kullanıldığını bildirdi. Bakanlık, bu tür ürünlerin kontrolsüzce kullanımının sağlık açısından sakıncalara neden olduğu ve ağırlık kaybının sağlanmasında sadece geçici çözümler yarattığının unutulmaması gerektiğine işaret etti.

Ayrıca bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelerinin, hareketli bir yaşam tarzını benimsemelerinin, sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi ile yaşam kalitelerinin arttırılması açısından büyük önem taşıdığı da belirtildi.

Öte yandan vücut ağırlığının denetiminin sağlanmasında, bireye özgü, diyetisyen tarafından hazırlanacak olan zayıflama diyetlerinin, mutlaka sağlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor kontrolü altında uygulanması ve hızlı kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, bantları, bitkisel karışımların bilinçsizce ve kontrolsüzce doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın uyarı yazısında, çok düşük kalorili diyetlerin, bireyin bazal metabolizma hızının düşmesine, diyetin bırakılması sonrasında hızla verilen kiloların geri alınması nedeniyle de bireylerin sürekli zayıflama diyeti uygular hale gelmesine neden olduğu ifade edildi.

İŞTE 10 ALTIN UYARI

Sağlık Bakanlığı, "sıfır beden"e ulaşmak için bilinçsizce yapılan diyetlere karşı hazırladığı yazısında 10 altın uyarıda bulundu:

-Vücut ağırlığının kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır. Vücut ağırlığının azaltılmasına yönelik zayıflama diyetlerinde ise, besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması temel alınmalıdır.

-Sağlıklı zayıflama diyetleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve doktor kontrolü ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır. Zayıflama diyetleri tamamen kişiye özgüdür ve bireyin yaşı, beden yapısı, boy uzunluğu, cinsiyeti, mesleği, mevcut hastalıkları, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

-Sağlıklı zayıflamak için kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetler ve tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılmalı, sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından bireye özgü olarak hazırlanan ve haftada 0.5-1 kilogram ağırlık kaybına yol açan, yavaş ve uzun sürede zayıflamayı hedefleyen, zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeşitliği sağlanmalı, tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır.

-Öğün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana, 3 ara öğün tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kan şekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

-Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaştırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyice çiğnenmemeli ve yavaş yemek yemeğe özen gösterilmelidir.

-Yemek yerken başka bir işle meşgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir. Bu yüzden yemek yemek başlıbaşına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken başka bir işle meşgul olunmamalıdır. Yemekleri mümkün olduğunca küçük tabaklarda porsiyonlayarak tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Yemeklerde kullanılan yağ türüne de dikkat edilmeli, aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

-Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımı ve barsak sağlığı için günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
20 Ocak 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Beden Tipleri
MsXLabs.org


1. VATA Dosha: Değişken, kuru, hafif, soğuk ince, hareketli, hızlı ve serttir.

Diğer dosha'lara liderlik edici ve genel olarak hastalıklara en çok yol açıcıdır. Vücutta enerji ve hareketi sağlar. Sinir sistemini yönlendirir. Vücuttaki bütün hareketleri kontrol eder. Nefes alıp verme, bağırsakların boşaltımı ve idrar yolarının faaliyetleri hep Vata Dosha tarafından yönetilir.

Anormal çalıştığında veya arttığında; sinirlilik, gerginlik, dinlenememe, yorgunluk, kuruluk, kabızlık, ağrı, gaz, üşüme, endişe ve kasların seyirmesi gibi durumlar ortaya çıkar.


2. PİTTA Dosha: Sıcaklık, keskinlik, hafif yağlılık, sıvılık, ekşiliktir.


Sindirimi kontrol eder, metabolizmayı yönetir. İştah, susuzluk, ısı dengesi, görme, cildin yapısı ve rengi, entelekt dengesi, hayattan aldığınız keyif, neşe eğlence Pitta Dosha tarafından yönetilir.

Dengede olmazsa, aşırı sıcak hissi, yanma hissi,cilt problemleri, ülser, kötü koku, direnç kaybı, görme problemleri, aşırı acıkma-susama, yüzde kızarıklık, kolay kızma hali, asabiyet, kızgınlık ve öfke oluşur.

3. KAPHA Dosha: Yağlılık, ağırlık, yavaşlık, yumuşaklık, parlaklık, sağlamlık, ve tatlılıktır.

Vücutta dayanıklığı ve yapıyı oluşturur. Sağlamlık, ağırlık, direnme gücü ve canlılık verir. Nemlenmeyi ve yağlanmayı; tüm fizyolojinin ve eklemlerin bütünlüğünü sağlar. İyileşme gücü, bağışlama duygusu, cesaret, asalet, şefkat verir.

Anormal çalıştığında, ağırlığa, şişmanlığa, aşırı yavaşlamaya, durağanlığa, depresyona, aşırı mukus salgılamaya, bütün alerjik durumlara, kaşınma ve aşırı uyku haline yol açar.

Bu testi yaparken belirsizlik hissettiyseniz, kendinizi hiçbir kategoriye oturtamıyorsanız, sizde, Vata özellikleri ön plandadır.

Kaynak:

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / YesilBoncuk Deniz Bilimleri
10 Ekim 2016 / asla_asla_deme Psikoloji ve Psikiyatri
3 Nisan 2014 / TéßeSsüm Soru-Cevap
12 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler