Arama

Fotosel Nedir?

Güncelleme: 31 Ekim 2016 Gösterim: 20.425 Cevap: 4
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
1 Ocak 2008       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Fotosel Nedir?

Ad:  fotosel.JPG
Gösterim: 1100
Boyut:  33.8 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Fotosel üzerine düşen elektromanyetik dalgalar sonucu elektron üreten bir aygıttır. Fotosel kelime manası olarak ışık hücresi mananına gelir. Pozometrelerde hırsız alarm sistemlerinde otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır. Üzerine ışık düştüğü zaman akım gerilim gibi elektrikli olaylar meydana getiren eleman. Çalışması 1887’de keşfedilen fotoelektrik olayına dayanır. Morötesi ışınların kurşun arsenik Altimon sülfürleri gibi maddelerin elektronlarını serbest bıraktırarak yayılması neticesi tesbit edilen fotoelektrik olay değişik tesirler ile kendini gösterir. Bazı yarı iletkenlere çarpan ışık yarı iletkenin elektrik iletkenliğinin yani direncinin değişmesine bazı yarı iletkenlerde ise bir gerilim yani elektromotor kuvvet meydana gelmesine sebeb olur. Fotosel, ancak üzerine ışık geldiği zaman elektrik akımı meydana getiren bir aygıttır. Sinemada filmden ses elde etmek ya da kapıları otomatik olarak açmak, hırsızı haber vermek gibi çeşitli alanlarda kullanılır.

Fotosel, ışık enerjisini, elektrik enerjisine çevirir. İki çeşidi vardır. Bunların birincisi küçük bir lambaya benzer. Dışardan gelen ışık bu lambada elektrik bakımından kendi şiddetiyle orantılı, bir dengesizlik meydana getirir. İkinci çeşit fotoseller, aydınIıkta olduğu kadar karanlıkta da elektrik Iletebilen cisimlerin en mükemmeli olan “selenyum” denen maddenin özelliklerinden yararlanır. Fotoselde elde edilen elektrik akımı bir anahtarı harekete geçirir. Böyle olunca da, fotosel ile her çeşit elektrikli âlete kumanda edilebilir.

Fotosellerin direnci dört megaomdan başlar.Işık duyarlılığı 125 mikroamper/lumen olabilir.Elektrometrelerde kullanılan çok duyarlı fotosellerin insan gözünün göremediği yıldız ışıklarını kaydedebilir.Günümüzde değişik tipte fotoseller yapılmaktadır ve bunların kullanılma alanları çok değişiktir. Örneğin sokak lambalarının gün kararınca otomatik olarak yanıp gün doğunca otomatik olarak sönmesi fotoseller kullanılarak sağlanabilir. Fotoseller bir banddan geçen cisimleri veya karayolundan geçen araçları saymak, kapılara otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlamak ve duman yoğunluğunu kontrol etmek için kullanılır.Bu son kullanılma alanı sayesinde fotoseller bir yangını kısa zamanda alarm zillerini çaldırarak haber verebilir. Ayrıca günümüzde pencerelere takılan fotoseller pencereden girmek isteyen hırsızları da alarm zilleri çaldırarak haber vermektedir.

Fotosel yani optikelektronik, dokunmaksızın bir cismi, ışık (optik) yardımıyla algılama, sonra elektronik olarak değerlendirme ve sinyale dönüştürme demektir. Yansıtıcılı (reflektörlü), cisimden yansımalı ve karşılıklı olmak anlamına gelmektedir. Fotoselli bir sistemde fotosel kendi başına ışığı elektriğe dönüştürmez, yalnızca direnci dolayısıyla sistemde gerilim değişir. Bu gibi bir sistem elektronik veya elektromekanik sistemleri ışığa duyarlı olarak kontrol etmek için, durdurmak veyahut çalıştırmak için kullanılır.

Sezyum, potasyum tuzları gibi bazı maddelerde, maddenin elektronlarının serbest hale gelip yayılması da fotoelektrik bir olaydır. Bu fotoelektrik olayların cereyan ettiği elemanların hepsi fotosel olarak bilinir. Özelliklerine göre değişik gayelerle kullanılır. Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesi, kapı otomatikleri, matbaacılıkta renk ayırımı, asansörleri durduran kumanda sistemleri, baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesi, miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlar, matbaacılıkta kağıt kesme giyotinlerinde eller bıçak kısmına girdiğinde makinayı durduran sistemler vb. fotoselin belli başlı kullanma alanlarını teşkil eder. Işıkla, bazı metal atomlarının serbest hale gelmesi, ışığı meydana getiren ve foton denilen enerji paketçiklerinin enerjisinin elektrona geçmesi neticesi meydana gelir. Bunun için foton enerjisinin elektronu koparacak miktarda olması gerekir. Serbest hale gelen elektronlar ışığın şiddetine bağlıdır.

Elektron sayısının çok fazla olması için, elektronlarını ayırmada az enerji gereken maddeler kullanılır. Gün ışığı için en uygun madde antimon ve sezyum alaşımı, aydınlatma için gümüş oksit üstüne kaplanmış sezyumdur. Serbest hale gelen elektronlar bir elektrik akımına dönüştürüldüğünde ışık şiddetini ölçmede kullanılır. Bu prensibe göre çalışan fotoseller, televizyon kameralarında ışığın elektrik sinyallerine dönüştürülmesi, film ses kayıtlarının okunması gibi yerlerde kullanılır. Işıkla direncin değişmesi veya fotoiletkenlik esasına göre çalışan fotosellerde kadmiyum sülfür ve selenyum kullanılır. Böyle bir fotosel bir elektrik devresine bağlandığında, fotoiletken diye de bilinen selenyum veya kadmiyum sülfür üzerine ışık düşerse, bu iletkenlerin direnci değişeceğinden, devrenin akımı dolayısıyla gerilimi de değişir. Fotoiletken olarak ayrıca talyum sülfür, germanyum, kurşun sülfür gibi maddeler de kullanılır. Bu maddeler fotodiyot olarak da bilinmektedir. Gerilim meydana getiren fotoseller fotovoltaik diyot olarak da bilinir. Bir iletkenin, selenyum, germanyum ve silisyum gibi bir yarı iletkenle birleşmesiyle meydana gelir. Birleşme yerine bir ışık çarpınca küçük bir gerilim (fotogerilim) veya elektromotor kuvvet meydana gelir. Bu gerilim fotoselin bağlı olduğu devrede ışık şiddetiyle orantılı bir elektron akımına sebeb olur. Başka bir güç kaynağı gerektirmediğinden, bunlar diğer fotosellerden üstündür. Kamera pozometreleri ve röleler başlıca kullanma alanlarıdır.

Özelliklerine göre kullanım alanları çok farklıdır neredeyse günümüzde hemen hemen heryerde fotosel görebilirsiniz. Güvenlik sistemlerinde hareket dedektörleri (hırsız alarmları), enerji tasarrufu alanında merdiven otomatiklerindeki lambalardan sadece hareket olan kısımdakilerinin
yanmasında, lavabolardaki musluklarda, iş güvenliği alanında asansörleri durduran kumanda sisteminde, alışveriş merkezlerindeki açılır kapanır kapılarda, matbacılıkta renk ayrımında, kağıt havlu makinelerinde vb.. yerlerde kullanımları mevcuttur.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Fotosel



Sponsorlu Bağlantılar
Photo Cell dilimizde fotosel olarak da geçmektedir. Alkali metaller tercih edilir.Üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır.Fotoelektrik olay prensibiyle çalışır.Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır. Cam kürenin içi alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.

Özelliklerine göre değişik amaçlarla kullanılır: Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesinde, Matbaacılıkta renk ayrımında, Asansörleri durduran kumanda sistemlerinde, Baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesinde, Miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlarda, Matbaacılıkta kâğıt kesme araçlarında,Kapı otomatiklerinde, Musluklarda,Kağıt havlu makinelerinde,Merdiven lambalarında ,Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır. Yeterince büyük boyutlu olanları güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 02:36 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

FOTOSEL



Alm. Photozelle f, Fr. Cellule f photoélectrique, İng. Photoelectric cell. Üzerine ışık düştüğü zaman akım, gerilim gibi elektrikli olaylar meydana getiren eleman. Çalışması, 1887de keşfedilen fotoelektrik olayına dayanır. Morötesi ışınların kurşun, arsenik, antimon sülfürleri gibi maddelerin elektr...

Alm. Photozelle f, Fr. Cellule f photoélectrique, İng. Photoelectric cell. Üzerine ışık düştüğü zaman akım, gerilim gibi elektrikli olaylar meydana getiren eleman. Çalışması, 1887de keşfedilen fotoelektrik olayına dayanır. Morötesi ışınların kurşun, arsenik, antimon sülfürleri gibi maddelerin elektronlarını serbest bıraktırarak yayılması neticesi tesbit edilen fotoelektrik olay, değişik tesirler ile kendini gösterir. Bâzı yarı iletkenlere çarpan ışık, yarı iletkenin elektrik iletkenliğinin, yâni direncinin değişmesine, bâzı yarı iletkenlerde ise bir gerilim, yâni elektromotor kuvvet meydana gelmesine sebeb olur. Sezyum, potasyum tuzları gibi bâzı maddelerde, maddenin elektronlarının serbest hale gelip yayılması da fotoelektrik bir olaydır. Bu fotoelektrik olayların cereyan ettiği elemanların hepsi fotosel olarak bilinir. Özelliklerine göre değişik gâyelerle kullanılır. Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesi, kapı otomatikleri, matbaacılıkta renk ayırımı, asansörleri durduran kumanda sistemleri, baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesi, miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlar, matbaacılıkta kâğıt kesme giyotinlerinde eller bıçak kısmına girdiğinde makinayı durduran sistemler vb. fotoselin belli başlı kullanma alanlarını teşkil eder.

Işıkla, bâzı metal atomlarının serbest hâle gelmesi, ışığı meydana getiren ve foton denilen enerji paketçiklerinin enerjisinin elektrona geçmesi neticesi meydana gelir. Bunun için foton enerjisinin elektronu koparacak miktarda olması gerekir. Serbest hâle gelen elektronlar ışığın şiddetine bağlıdır. Elektron sayısının çok fazla olması için, elektronlarını ayırmada az enerji gereken maddeler kullanılır. Gün ışığı için en uygun madde antimon ve sezyum alaşımı, aydınlatma için gümüş oksit üstüne kaplanmış sezyumdur. Serbest hale gelen elektronlar bir elektrik akımına dönüştürüldüğünde ışık şiddetini ölçmede kullanılır. Bu prensibe göre çalışan fotoseller, televizyon kameralarında ışığın elektrik sinyallerine dönüştürülmesi, film ses kayıtlarının okunması gibi yerlerde kullanılır.

Işıkla direncin değişmesi veya fotoiletkenlik esasına göre çalışan fotosellerde kadmiyum sülfür ve selenyum kullanılır. Böyle bir fotosel bir elektrik devresine bağlandığında, fotoiletken diye de bilinen selenyum veya kadmiyum sülfür üzerine ışık düşerse, bu iletkenlerin direnci değişeceğinden, devrenin akımı dolayısıyla gerilimi de değişir. Fotoiletken olarak ayrıca talyum sülfür, germanyum, kurşun sülfür gibi maddeler de kullanılır. Bu maddeler fotodiyot olarak da bilinmektedir.

Gerilim meydana getiren fotoseller fotovoltaik diyot olarak da bilinir. Bir iletkenin, selenyum, germanyum ve silisyum gibi bir yarı iletkenle birleşmesiyle meydana gelir. Birleşme yerine bir ışık çarpınca küçük bir gerilim (fotogerilim) veya elektromotor kuvvet meydana gelir. Bu gerilim fotoselin bağlı olduğu devrede ışık şiddetiyle orantılı bir elektron akımına sebeb olur. Başka bir güç kaynağı gerektirmediğinden, bunlar diğer fotosellerden üstündür. Kamera pozometreleri ve röleler başlıca kullanma alanlarıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 01:49 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
25 Mart 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Fotosel hakkında bilgi



Photo Cell dilimizde Fotosel olarak da geçmektedir. Üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır. Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır.

Üzerine ışık düştüğü zaman akım, gerilim gibi elektrikli olaylar meydana getiren eleman. Çalışması, 1887’de keşfedilen fotoelektrik olayına dayanır. Morötesi ışınların kurşun, arsenik, Altimon sülfürleri, gibi maddelerin elektronlarını serbest bıraktırarak yayılması neticesi tesbit edilen fotoelektrik olay, değişik tesirler ile kendini gösterir. Bazı yarı iletkenlere çarpan ışık, yarı iletkenin elektrik iletkenliğinin, yani direncinin değişmesine, bazı yarı iletkenlerde ise bir gerilim, yani elektromotor kuvvet meydana gelmesine sebeb olur.

Sezyum, potasyum tuzları gibi bazı maddelerde, maddenin elektronlarının serbest hale gelip yayılması da fotoelektrik bir olaydır. Bu fotoelektrik olayların cereyan ettiği elemanların hepsi fotosel olarak bilinir. Özelliklerine göre değişik gayelerle kullanılır. Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesi, kapı otomatikleri, matbaacılıkta renk ayırımı, asansörleri durduran kumanda sistemleri, baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesi, miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlar, matbaacılıkta kağıt kesme giyotinlerinde eller bıçak kısmına girdiğinde makinayı durduran sistemler vb. fotoselin belli başlı kullanma alanlarını teşkil eder. Işıkla, bazı metal atomlarının serbest hale gelmesi, ışığı meydana getiren ve foton denilen enerji paketçiklerinin enerjisinin elektrona geçmesi neticesi meydana gelir. Bunun için foton enerjisinin elektronu koparacak miktarda olması gerekir. Serbest hale gelen elektronlar ışığın şiddetine bağlıdır.

Elektron sayısının çok fazla olması için, elektronlarını ayırmada az enerji gereken maddeler kullanılır. Gün ışığı için en uygun madde antimon ve sezyum alaşımı, aydınlatma için gümüş oksit üstüne kaplanmış sezyumdur. Serbest hale gelen elektronlar bir elektrik akımına dönüştürüldüğünde ışık şiddetini ölçmede kullanılır. Bu prensibe göre çalışan fotoseller, televizyon kameralarında ışığın elektrik sinyallerine dönüştürülmesi, film ses kayıtlarının okunması gibi yerlerde kullanılır. Işıkla direncin değişmesi veya fotoiletkenlik esasına göre çalışan fotosellerde kadmiyum sülfür ve selenyum kullanılır. Böyle bir fotosel bir elektrik devresine bağlandığında, fotoiletken diye de bilinen selenyum veya kadmiyum sülfür üzerine ışık düşerse, bu iletkenlerin direnci değişeceğinden, devrenin akımı dolayısıyla gerilimi de değişir. Fotoiletken olarak ayrıca talyum sülfür, germanyum, kurşun sülfür gibi maddeler de kullanılır. Bu maddeler fotodiyot olarak da bilinmektedir. Gerilim meydana getiren fotoseller fotovoltaik diyot olarak da bilinir. Bir iletkenin, selenyum, germanyum ve silisyum gibi bir yarı iletkenle birleşmesiyle meydana gelir. Birleşme yerine bir ışık çarpınca küçük bir gerilim (fotogerilim) veya elektromotor kuvvet meydana gelir. Bu gerilim fotoselin bağlı olduğu devrede ışık şiddetiyle orantılı bir elektron akımına sebeb olur. Başka bir güç kaynağı gerektirmediğinden, bunlar diğer fotosellerden üstündür. Kamera pozometreleri ve röleler başlıca kullanma alanlarıdır.

Doğal Fotosel


Doğal fotosel hayatımızda önemli bir yere sahiptir.Bir çok çeşiti olan doğal fotosel,günlük hayatta otomatik kapılar,sensörlü lambalar gibi aletlerle yardımımıza koşar.

Alkali metal elementlerinin tercih edilmesinin sebebi nedir?


Bir cam kürenin iç yüzünü belli bir kısmı açık kalacak şekilde alkali metal (potasyum,lityum vb.) İle kaplarız.cam kürenin alt tarafında bulunan uca katot diyeceğiz. Çünkü üst tarafta bağladığımız pilin eksi kutbunu cam küreye bağladık ve orası anot ucu oldu. Alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (örneğin güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.yani fotosel işlevi görür. Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.bu devreyi örneğin odamızın penceresine koyabiliriz. Sabahleyin güneş doğduğunda bir motor yardımı ile perdemiz açılabilir.

Fotoselli lambalar nasıl çalışmaktadır?


Fotodirençler veya LDR 'ler, ışık ortamına göre değeri değişen dirençlerdir. (Yaygın halk deyimi ile "fotosel") fotosel'ler genellikle kadmiyum sülfidden yapılmış, maruz kaldığı ışık yoğunluğuna göre değeri değişen bir dirençtir. Işık yoğunluğu düşünce direnç değeri yükselir. Karanlıkta 100 kW olan değer, gün ışığında 10 kW a kadar düşebilir.Bu sensör görünen ışığa çok duyarlıdır.CdS fotodirençlerin renk hassasiyeti insan gözüne çok benzer. Sensör siyahı, renkleri, gölgeli bölgeyi, ışık değişikliklerini aşağı yukarı insan gözü gibi algılar.ışık çalışmış olur.

Fotoselin Kullanım Alanları


  • Pişirme Fırınlarında Cam Maddelerin Bulunması
  • Fırınlarda Sıvı Kristal Maddelerin Bulunması
  • Vakum Odacıklarında Cam Maddelerin Bulunması
  • Görüş Portu ile Sıvı Kristal Cam Kenarlarının Bulunması
  • Vakum Taşıma Sisteminde Küçük Parçaların Bulunması
  • Yüksek Sıcaklıklar Altında Küçük Parçaların Bulunması
  • Tru-bim Side-view Sensör ile Haritalama
  • Tre-bim Lazer Sensör ile Haritalama
  • Kesme Makinelerinde Konumlandırma
  • Cismin Altınının Bulunması
  • Konumlandırma ve Yüksek Hızın Bulunması

Fotoselin hayatımızdaki önemi


Fotoselli aletler günlük yaşamda işlerimizi kolaylaştırdığı gibi, tasarruf sağladığı için ekonomimiz içinde çok önemlidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 03:02 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Quo vadis?
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
31 Ekim 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Fotosel

Ad:  fotosel1.JPG
Gösterim: 1260
Boyut:  17.6 KB


Işık etkisiyle elektrik üreten araç.
İlk fotoseller bir diyot lambaydı. Fotokatotuna ışık düşürüldüğünde anota doğru akan elektronlarla içinde bir elektrik akımı oluşurdu. Günümüzde fotoseller yarı iletkenlerden yapılır ve üzerine, uygun dalga boyunda bir ışık düşürüldüğünde iletkenliğinin artması ilkesiyle çalışır. Fotoseller sinemacılıkta ses kaydı ve sesin yeniden üretiminde, ayrıca ışık olayına bağlı birçok uyarı ve güvenlik devresinde kullanılır.

Alkali metaller tercih edilir.Üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır. Fotoelektrik olay prensibiyle çalışır. Photo Cell dilimizde fotosel olarak geçmektedir.

Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.

Yeterince büyük boyutlu olanları güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir. Diğer metaller de işe yarar ancak alkali metallerdeki metalik özellikleri gösteremez.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 03:00 Sebep: başlık ve sayfa düzeni

Benzer Konular

31 Ekim 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
4 Şubat 2012 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular