Arama

Gülsin Onay

Güncelleme: 26 Kasım 2006 Gösterim: 10.926 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk piyanist. Türkiye'de yetişmiş, dünya çapında kariyere sahip sayılı piyanist arasında yer alır.

Sponsorlu Bağlantılar
Müzisyen bir anne-babanın kızı olan Gülsin Onay, üç buçuk yaşında piyano eğitimine başladı. İlk öğretmeni annesi Gülen Erim-Reusch idi. Ünlü Türk bilim adamı Kerim Erim'in kızı olan Gülen Hanım, piyano eğitim almış ama heyecanlı yapısı nedeniyle konser piyanistliği yapmak yerine özel ders vermeyi tercih etmişti. Babası Joachim Reusch ise çok iyi bir kemancı idi. Konservatuar eğitimi sırasında tanıştığı eşiyle evlenebilmek için müzik kariyerini bırakan ve Türk uyruğuna geçen Joachim Resuch, Türkiye'de ticaretle uğraşmakta idi.

Gülsin Onay, ilk konserini 6 yaşında TRT İstanbul Radyosu'nda verdi. 10 yaşından itibaren Ankara Devlet Konservatuarı'nda Mithat Fenmen ve Adnan Saygun gözetiminde geçen 2 yıldan sonra Ulvi Cemal Erkin'in önerisiyle Üstün Yetenkli Çocuklar Kanunu kapsamında Fransa'ya gönderildi; ailecek Paris'e yerleştiler.

Paris Konservatuvarı'nı 16 yaşında piyano ve oda müziği dallarını birincilikle bitirdi; Avrupa'da ilk konserini 18 yaşında verdi. Paris yıllarında amatör olarak tiyatro ile de ilgilendi. Konservatuar öğrenimini tamamladıktan sonra bir kaç yıl Almanya'da Hannover Yüksek Müzik Okulu'nda Bernard Ebert ile çalışarak repertuarını ve üslubunu zenginleştirdi.

1979'da Margueriete Long-Jacques Thibaut (Fransa) ve 1989'da 2Ferrucio Busoni (İtalya) ödüllerini alarak uluslararası müzik alanında başarısını kabul ettirdi.

Adnan Saygun, 2. piyano konçertosunu Onay'a adamıştır. Saygun'un eserlerinin dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanınmaktadır. Ayrıca çağdaş bestecilerden Hubert Stuppner, Deniz Dufour, Jean-Louis Petit ve Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz sanatçıya eser ithaf etmiştir.

Gülsin Onay, 1987 yılında devlet sanatçısı ünvanı aldı; 1988'de Boğaziçi Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktor ünvanı verildi. 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından İyi Niyet Elçisi seçildi. Polonya hükümeti tarafından başarılı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile ödüllendirildi.

Eski eşi müzik profesörü Ersin Onay ile yaptığı evliliğinden olan bir oğlu (kemancı Erkin Onay) vardır. Matematik profesörü Tony Scholl ile evlidir.

Biyografi Konusu: Gülsin Onay nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

6 Ağustos 2008 / Misafir Müzik tr
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Basın/Magazin tr
10 Ocak 2009 / Kral_Aslan Spor tr
17 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Haziran 2008 / KisukE UraharA Edebiyat tr