Arama

Nina Simone

Güncelleme: 24 Ekim 2015 Gösterim: 4.661 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Nina Simone
Jazz'ın Asi Kraliçesi

Sponsorlu Bağlantılar
Bir protest, jazz şarkıcısı, piyanist, aranjör ve besteci olarak Nina Simone herhangi bir sınıflandırma içerisinde kolaylıkla değerlendirilemeyecek kadar büyük bir sanatçı... Onun stili ve liste başı parçaları, birçok diğer şarkıcı ve grubun liste başı parçalarına esin kaynağı oldu.
Eunice Kathleen Waymon, dördü erkek ve dördü kız olan sekiz kardeşin altıncısı olarak, 21 Şubat 1933’te Tryon, Kuzey Carolina, ABD’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda, kardeşleriyle birlikte kilisede annelerinin korosunda piyano çalarak ve şarkı söyleyerek olağanüstü müzik yeteneğini göstermiştir. 1939’da, altı yaşındayken, bir hayırsever ona ilk piyano derslerini aldırmıştır.
Eunice öylesine büyük bir ilerleme kaydetmişti ki, 1943’te 10 yaşındayken kasaba kütüphanesinde ilk piyano resitalini vermişti. Orada sadece yaşamının ilk alkışlarıyla değil, yaşamının ilk ırkçı davranışı ile de yüz yüze gelmişti: Resital sırasında anne ve babası ilk sıralardan alınarak yerlerine bazı beyazlar yerleştirilmişti. Bu olay onun için yaralayıcı bir deneyim olmuş, belki de onun özgürlük ve medeni haklar uğruna savaşımının başlangıç noktasını oluşturmuştu.
Bazı yerel destekçilerin parasal yardımlarıyla, müzik öğrenimini sürdürmek üzere 1950 yılında Kuzey Carolina’yı terk ederek, Miles Davis’in de öğrenim gördüğü New York’taki Juilliard Müzik Okulu’na gitti. New York’tan sonra ailesi Philadelphia’ya taşındı. Saygın bir eğitim kurumu olan Philadelphia’daki Curtis Enstitüsü’nde burs almak için sınava girdi ve görünürde müzikle ilgili nedenlerden, ancak gerçekte muhtemelen renginden ötürü kazanamadı.
Cesaretini kaybederek, yaşamını kazanmak ve ilerideki dersleri için para kazanmak üzere şarkı söyleyen bir öğretmene korepetitör olarak eşlik etmeye başladı. Daha sonraları 1954’te, Atlantic City’deki Midtown Bar ve Grill’de Nina Simone sahne adıyla piyanist-şarkıcı olarak çalışmaya başladı. Nina’yı (niña İspanyolca’da “kız” anlamına gelir) bir erkek arkadaşının ona taktığı isimden ve Simone’u da vakur sesinden ötürü Fransız sanatçısı Simone Signoret’den almıştı.

İlk Albüm
Nina Simone’un müzik kariyeri, şarkı söyleyip piyano çaldığı Midtown Bar’da başladı. Bunun ardından, Philadelphia’daki birçok kulüpte çaldı. Yetenekli bir piyanist olarak ün kazandı ve 1957’de Bethlehem Records adına ses kaydına girdi; bu kayıt sırasında 14 parçası kaydedildi. Simone’un ilk albümü olan ve 11 parçasının bulunduğu Jazz as played in an Exclusive Side Street Club (Özel bir Arka Sokak Kulübünde çalındığı şekliyle Jazz) 1958’de piyasaya çıktı; ondan sonra, Little Girl Blue (Küçük Kız Blue) olarak da tanınan sanatçı, önce Philadelphia ve New York’ta, daha sonra da bütün ABD’de büyük şöhret kazandı. O kayıt sırasında icra ettiği şarkılardan oluşan ilk plağı (single, “I Loves You Porgy [Seni Seviyorum Porgy]” ve “He Needs Me [Bana İhtiyacı Var]” parçalarını içeren) 1959 yazında bir milyonu aşan bir satışa ulaşarak ulusal bir rhythm&blues parçası oldu (on üçüncü sıraya kadar yükseldi).
Otuz yıl sonra, 1987’de, aynı albümden seçilen başka bir parça, “My Baby Just Cares for Me [Bebeğim Sadece Benimle İlgileniyor]” Chanel No. 5 parfümünün İngiltere’deki reklamının müziği olarak uyarlandı ve İngiliz pop listelerinde 5. sıraya kadar yükseldi. Nina, Colpix ile anlaşma imzaladığında, And Her Friends [Ve Dostları] adında toplu bir albüm çıkardı.

Genç, Yetenekli ve Siyah olmak
İlk kayıtlarındaki başarısı sayesinde, Nina 1959’da Colpix (Columbia Pictures Records) ile, 1964’e kadar sürecek olan bir işbirliği için anlaşma imzaladı. Colpix ile çalıştığı süre içinde Nina 10 albüm yaptı: Altı stüdyo ve dört “canlı” albüm. Bunların arasında bazı Columbia film müzikleri (“Wild Is The Wind [Vahşi Olan Rüzgar]”, “Sayonara”, “Samson and Delilah [Samson ve Dalila]” gibi) kadar Bethlehem’in liste başı şarkısı olan “I Loves You Porgy [Seni Seviyorum Porgy]”nin yeni versiyonu da bulunuyordu.
1961’de geleneksel şarkısı olan “The House of the Rising Sun”ı yaptı. Aynı şarkı, Mart 1962’de çıkarılan Bob Dylan’ın çıkış albümünde ve bunun ardından da 1963’teki Animals’ın albümünde yer aldı. 1964 yazında Animals tarafından çıkarılan albümde yer alan “The House of the Rising Sun”, topluluğun ABD turnesi öncesinde (“British invasion” turnelerinin bir bölümü olarak) Amerikan ve İngiliz şarkı listelerinin en üst sıralarına çıktı.
1961’de Nina, bir detektif olan Andy Stroud ile evlendi ve 1962’de kızları Lisa Celeste Stroud dünyaya geldi. 1964’te Nina Simone Mercury’ye bağlı Philips ile işbirliğine başladı. Bu işbirliği Nina’nin yedi albüm doldurduğu üç yıl süresince devam etti. Philips dönemindeki ilk şarkılarından biri, sonradan kendi adıyla özdeşleşecek olan “Don’t Let Me Be Misunderstood [Yanlış Anlaşılmama İzin Verme]” idi. Bu şarkılar, Nina Screamin’den Jay Hawkins’in 1956’daki şarkısı olan “I Put a Spell on You [Sana Büyü Yaptım]” şarkısını tekrar çıkardığı 1965’te Animals’ın repertuarında yer aldı. Bu şarkı, Animals’dan ayrıldıktan sonra orgcu Alan Price tarafından kurulan Alan Price Set grubunun albümünde de hemen yerini aldı (Ağustos 1965).
Philips ile çalıştığı dönemde, Nina protest şarkı alanına da yöneldi (jazz ve siyah dönemlerinden sonra) ve “Mississippi Goddam! [Lanet Olsun Mississippi]”’yi yazdı. Bu onun, Medgar Evers’in Mississippi’de (Haziran 1963) ve dört siyahi öğrencinin Alabama’da (Eylül 1963) öldürülmesinden sonra yazdığı ilk protest şarkısıydı. 1966’da Nina, eşinin kendisinin menajeri olarak yönlendirdiği ve bazı bestelerinin de değerlendirildiği bir anlaşma ile, bir Amerikan markasıyla uzun süreli son beraberliği olan ve 1974’e kadar kalacağı RCA’ya geçti. David Nathan’a göre, 1968 yazından 1969 yılının sonuna kadar, “repertuarının son seçimlerini kendisinin yapmakta olduğunu ve çalışmaları kendinin yürüttüğünü kabul etmekle birlikte, tüm kayıtları eşi-menajeri tarafından yapıldı”.
RCA’daki çalışmaları sırasında, Nina dokuz albüm çıkardı ve en popüler şarkılarından bazılarını yaptı. 60’ların müzikali Hair’deki bir potpuri olan “Ain’t Got No/I Got Life [Hayırım Yok/Hayatım var]” şarkısının kendi versiyonu İngiltere’de 2 numaraya çıktı ve Bee Gees’in “To Love Somebody [Birini Sevmek]” şarkısının soul versiyonu 1969 yazında yine İngiltere’de İlk 10’a girdi. Nina’nın arkadaşı olan Lorraine Hansberry’nin aynı adlı oyunundan esinlenerek yaptığı “To Be Young, Gifted And Black [Genç, Yetenekli ve Siyah Olmak]” şarkısı Aretha Franklin tarafından 1972’de çıkarıldı.
Nina, ırkçılıktan duyduğu acı nedeniyle 1969’da ülkesini reddederek dünyayı dolaşmaya başladı. Değişik zamanlarda Liberya, Barbados, İsviçre, Fransa, Trinidad, Hollanda, Belçika ve İngiltere’de yaşadı. 1970’te Stroud’dan ayrıldı ve kendi menajerliğini yapmaya başlayarak kardeşi Sam Waymon ile çalıştı. 1974’te de RCA’yı bıraktı.
1978’de Vietnam Savaşı’nı protesto etmek amacıyla vergilerini ödememesi nedeniyle tutuklandı ve kısa süre sonra serbest bırakıldı. Aynı yıl CTI etiketiyle Baltimore adlı LP’yi ve 1982’de de bir İsviçre markasıyla Fodder on my Wings [Kanatlarımdaki Yem] adlı LP’yi çıkardı. 1985’te ABD’de Nina’s back [Nana Geri Döndü] ve Live and Kickin [Yaşıyor ve Vuruyor] adlı albümleri çıktı.
1987’de daha önce bahsedildiği gibi “My Baby Just Cares For Me [Bebeğim Sadece Benimle İlgileniyor]” ile Avrupa’da sağladığı başarı Nina’yı yeniden gündeme getirdi: Nina’nın müziği, 1992’de bir hayal şeklinde baş karakter olarak gösterildiği Point Of No Return [Geri Dönüşün Olmadığı Nokta] filminde kullanıldı. Aynı yıl Nina Verve Records için Hollywood’daki The Vine Street Bar & Grill’de Let It Be Me [Bırak Ben Olayım]’ın kaydına girdi. 1993’te Güney Fransa’ya Aix-en-Provence yakınındaki Bouc-Bel-Air kasabasına taşındı.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2015 02:32
Biyografi Konusu: Nina Simone nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nina Simone

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Nina Simone.jpg
Gösterim: 502
Boyut:  58.0 KB


Benzer Konular

22 Aralık 2008 / Misafir Felsefe ww
8 Nisan 2015 / Jumong Müzik ww
20 Kasım 2015 / Jumong Moda ww
15 Aralık 2015 / Jumong Spor ww