Arama

Laika Müziği (Yunan Halk Müziği)

Güncelleme: 23 Şubat 2008 Gösterim: 17.224 Cevap: 0
Bluesorrow - avatarı
Bluesorrow
Ziyaretçi
23 Şubat 2008       Mesaj #1
Bluesorrow - avatarı
Ziyaretçi
Laika Müziği

Trio

Sponsorlu Bağlantılar
Şarkıcılar:
Yunan halk müziğini 12 ayrı bölge olarak inceleye biliriz:


İyon Adaları
İtalyan müziğinin etkileri görülür.Müziklerde mandolin ve gitar kullanılır. Günümüzde klarnet lavta, violin de kullanılmaktadır. Halk dansları olarak tsirigotikos, ballos, ai yiogis, kerkyraikos ve kato sto yialo oynanır.


Ege Adaları
Nisiótika olarak da adlandırılır. Türk sanat müziği ile benzerlikler göstermektedir. Enstrumanlar kemençe, klarnet, gitar ve viyolindir.
Halk dansları olarak chiotikos, stavrotos, ballos syrtos, trata ve ikariotikos oynanır

Cyclades adaları
Müziklerde violin ve kemençe kullanılır. Nikos Ikonomidhes, Nikos Hatzopoulos ve Stathis Koukoularis bu tarz müzikler yapmaktadır

Oniki ada
Girit müziği etkisi görülür. Halk dansları olarak trata, ballos, syrtos, issos ve syrtos rodou oynanır


Girit
Kárpathos adası, Khálki adsı, Kássos adası ve Girit te en önemli enstruman kemençedir. Kárpathos adasında lavta, mandolin ve gayda kullanılır. Halk dansları olarak syrtos, maleviziotikos, haniotikos, pentozalis ve laziotikos oynanır.


Peloponnesos
Halk dansları olarak kariatidon ve tsakonikos oynanır
Epir
Arnavut müziği ile benzerlikler gösterir. Enstruman klarnettir. Halk oyunları olarak menousis, fisouni, podhia, sta dio, sta tria, zagorisios, kentimeni, koftos, yiatros ve tsamikos oynanır.


Ege Makedonyası
Halk dansları olarak samarinas, akritikos, baidouska(payduşka), gaida, macedonikos antikristos, leventikos, mikri eleni, partalos, kastorianos ve sirtos macedonias oynanır.


Teselya
Halk dansları olarak klistos, tai-tai, pilioritikos, svarniara, sta tria ve karagouna oynanır.


Batı Trakya
Enstrumanlar gayda, kemençe, akordion dur. Halk oyunları olarak tripati, sfarlis, souflioutouda, zonaradikos, kastrinos, syngathistos, baintouska ve apadiasteite sto xoro oynanır. Türkler tarafından Türkiye Trakya bölgesi (Süleyman Aga, Bahçelerde börülce vs. gibi) ile aynı oyunların yanında halay tarzı oyunlarda oynanır.


İzmir ve İç Anadolu
1923 mübadelesi ile bu bölgelerden giden rumlar tarafından oynanılır. Halk dansları olarak Zeybek, Kasap havası, Kaşık havası oynanır.


Pontus (Karadeniz)
1923 Mübadelesi ile karadeniz ve doğu anadolu bölgesinden göç eden rumlar tarafından oynanır. Horon ve Halaylar halk oyunlarıdır. Omal garasaris(Dam üstünde un eler)[[1]], trygona, kots (koç), omal (düz horon), serra (şıksaray), kotsari (koçari) ve tik (Dik horon)

Kaynak:Wikipedia

Benzer Konular

8 Nisan 2007 / Misafir Sanat
23 Ekim 2008 / _Yağmur_ Sanat
24 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
2 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
31 Ağustos 2008 / Bia Türk ve İslam Dünyası