Arama

Osmanlı İmparatorluğu Eyaletleri

Güncelleme: 21 Ağustos 2008 Gösterim: 17.193 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ağustos 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı Eyaletleri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Ottoman_small_animation.gif
Gösterim: 705
Boyut:  9.8 KB
Osmanlı Devleti'nin büyümesi (1481-1683)
Osmanlı'nın klasik döneminde (1453-1826) sancakların birleşerek oluşturduğu beylerbeyi ile yönetilen idari birime vilâyet/eyalet denirdi. Eyaletler salyaneli ve salyanesiz, yani yıllıklı ve yıllıksız olarak ikiye ayrılırdı. Ayrıca Osmanlı idaresi altında bağımlı iç özerk devletler bulunurdu.
Sâlyânesiz eyaletler, mahsulâtı has, zeamet ve tımar olarak ayrılmıştı. Öşür ve resimleri, havas-ı hümayun ismiyle, hazineye, beylerbeyi ve sancakbeyi haslarına ve bir de zeamet ile tımara ait olmak üzere bölünmüştü.
Sâlyâneli eyaletler; has, zeamet ve tımara ayrılmayarak doğrudan doğruya devlet hazinesi tarafından mıntıkalar halinde her sene iltizama verilirdi. Bu eyaletlerin senelik hasılatından bir kısmı beylerbeyi, sancakbeyi, asker vs. maaşları için dağıtıldıktan sonra önceden belirlenmiş bir miktarı (sâlyâneyi) devlet hazinesine yollanırdı. Sâlyâneli eyaletler daha çok merkezden uzak Arap Müslümanların çoğunlukta oldukları eyaletlerdi. Bu tip eyaletlerde hükümet yeniçeri garnizonları bulundurur ve merkezden beylerbeyi, defterdar ve kadıları tayin ederdi.
Bağımlı iç özerk devletler, doğrudan Osmanlı merkezi idaresi altında olmayıp belirli bir yıllık vergi ödemeleri ve idarecilerinin Osmanlı merkezi tarafından seçilip onaylanmaları dolayısıyla Osmanlı devletine bağımlı idiler. Bunlardan Eflak, Boğdan, Transilvanya, Ragusa Cumhuriyeti, Gürcistan, Çerkezistan, Kazak Hetmanlığı ve bir zaman için Orta Macaristan Krallığı Osmanlı'ya bağlı Hıristiyan devletlerdi. Kırım Hanlığı, Mekke Şerifliği, Gilan Hanlığı, Şirvan Hanlığı, ayrıca Osmanlı devletine ilk katıldıkları zamanlar ve Osmanlı Devleti gerileme döneminde Tunus, Trablusgarp ve Cezayir müslüman olan devletlerdi. Bunlara ek olarak, Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde 1514 Amasya antlaşmasına göre veraset yolu ile tayin edilen kabile başkanlarının sancak beyi olarak idare ettikleri sancaklar bulunmakta ve bunlara "Kürt hükümeti" sancağı adı verilmekteydi. "Kürt hükümeti" sancaklarında bütün vergi gelirlerinin sancak beyinin olduğu kabul edilmekte, ama verasetle iş başına gelen sancak beyi hükümet merkezine belirli sayıda sipahi sağlamak zorunluluğu altındaydı.
Osmanlı'da eyalet sayısı devletin toprak kazançları ve kaybetmeleri ile devamlı değişme göstermiştir. Örneğin, 1520'de sadece 6 tane eyalet ve beylerbeylik varken Kanuni Sultan Süleyman devrinde eyalet ve beylerbeylik sayısı 16 olmuştur. Bir padişah zamanında bile eyalet sayısı ve statüsü değişme göstermiştir. Örneğin, Kanuni zamanında Mohaç Meydan Savaşı ile ele geçirilen Macaristan'ın çok büyük bir kısmı önce bağımlı iç özerk bir krallık halinde idare edilmiştir. Ama Macar Kralı olan Zapolya'nın 1540'ta ölümü ile Habsburglar Macar kırallığına hak iddia etmeleri üzerine 1541 seferi yapılmış, sonucunda da olağanüstü yetkileri olan Budin Beylerbeyliği kurulmuştur.

Sâlyânesiz Eyaletler
  1. Anadolu Beylerbeyliği
  2. Rumeli Beylerbeyliği
  3. Karaman Beylerbeyliği
  4. Rum Beylerbeyliği (Rumiyye-i Sugra)
  5. Trabzon Beylerbeyliği
  6. Diyâr-ı Bekr Beylerbeyliği
  7. Dülkadir (Zûlkâdiriyye) Beylerbeyliği
  8. Cezayir Beylerbeyliği
  9. Kars Beylerbeyliği
  10. Erzurum Beylerbeyliği
  11. Cezair-i Bahr-i Sefîd Beylerbeyliği
  12. Bosna Beylerbeyliği
  13. Budin Beylerbeyliği
  14. Van Beylerbeyliği
  15. Kıbrıs Beylerbeyligi
  16. Tunus Beylerbeyliği
  17. Şehrizor Beylerbeyliği
  18. Çıldır Beylerbeyliği
  19. Kefe Beylerbeyliği
  20. Özü Beylerbeyliği
Sâlyâneli Eyaletler
  1. Mısır Beylerbeyliği
  2. Trablusşam Beylerbeyliği
  3. Halep Beylerbeyliği
  4. Bağdat Beylerbeyliği
  5. Basra Beylerbeyliği
  6. Musul Beylerbeyliği
  7. Trablusgarp Beylerbeyliği
  8. Hicaz Beylerbeyliği
  9. Yemen Beylerbeyliği
  10. Rakka Beylerbeyliği
  11. Habeşistan Beylerbeyligi
  12. Lahsa Beylerbeyliği


Benzer Konular

20 Eylül 2017 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
3 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
22 Ağustos 2008 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
2 Aralık 2008 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
27 Ekim 2005 / ByKatip Taslak Konular