Arama

Türkler

Güncelleme: 17 Ocak 2013 Gösterim: 4.898 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Türkler
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Türkler, Tarihte bilinen en eski kavimler­den biridir. Anayurtları Hazar Denizi'nin kuzeyinden Mançurya'ya kadar uzanır. Yüz­yıllar boyunca göçebe topluluklar halinde yaşayan Türkler'in tarihte belirgin biçimde yer almalan İÖ 4. yüzyıla rastlar. Tarih boyunca sürekli olarak batıya ve güneye doğru göç etmiş olan Türk topluluklan birçok devlet kurmuş, bunların bazıları dünya tari­hinde önemli izler bırakmıştır. Türkler'in anadili Türkçe'dir. Ural-Altay dillerinin Altay kolundan olan Türkçe çok geniş bir coğrafyada konuşulduğu için zamanla farklı­laşmış, günümüzde Türkçe'nin kollan "Türk dilleri" adı altında sınıflandırılmaya başlan­mıştır (bak. Türk Dilleri).
Türkler yüzyıllarca şamanlık, atalara tapın­ma, Gök Tanrı dini, Manicilik, Budacılık gibi inançlara bağlı kalmışlar, 10. yüzyıldan başla­yarak büyük çoğunluğu İslam dinini benimse­miştir. Ama tarihte Musevilik'i kabul etmiş Hazarlar gibi Türk toplulukları yanında Macarlar, Finliler gibi erken dönemlerde ana kolla bağı kesilmiş, sonra da Hıristiyanlaşmış, Bulgarlar gibi Slavlaşmış Türk kökenli toplu­luklar da vardır. Günümüzde de Çuvaşlar ve Gagavuzlar gibi Ortodoks Hıristiyan ve Ya­kutlar gibi şamanlık inancına bağlı Türk topluluklarına rastlanmaktadır. Türkler'in büyük bölümü bugün de Asya'da (SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan, İran, Irak, Suriye ve Türkiye) yaşar. Avrupa'daki Türk­ler ise çeşitli Balkan ülkelerinde (Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya) dağı­nık halde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplu olarak yaşarlar. Ayrıca Batı Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışan ve sayıları 2 milyona yaklaşan, göçmen sayılabi­lecek bir Türk topluluğu bulunmaktadır. Bu­gün Türkler'in toplam nüfusunun 150 milyon dolayında olduğu sanılmaktadır.

Türkler'in Tarihi
Tarihte adından söz ettiren ilk Türk topluluğu Hunlar'dır. İÖ 4. yüzyıldan başlayarak Çin kaynaklarında sık sık yer alan Hunlar, Moğo­listan'ın güneydoğusunda yaşıyorlardı. İÖ 3. yüzyılda Moğollar'ı ve Tunguzlar'ı da dene­timleri altına alarak güçlü bir egemenlik kuran Hunlar, İÖ 58'de Çin saldırıları sonu­cunda dağıldılar. Ama batıya göçen Hun kolları İS 4. yüzyılda Rusya bozkırlarında yeni bir devlet kurmayı başardılar. 5. yüzyılda Attila'nın önderliğinde Roma İmparatorluğu'na ağır darbeler indiren Hunlar, Attila'nın ölümünden kısa bir süre sonra dağıldılar (bak. Hunlar). Asya'da kalan Hunlar' ın Maveraünnehir'e çekilen bir kolu da 5.-6. yüzyıllarda Akhun Devleti'ni kurdu. Akhun Devleti 562'de Sasaniler'le Göktürkler tara­fından yıkıldıktan sonra Hunlar'ın da adı tarihten silindi (bak. Akhunlar).
Hunlar'dan sonra tarihte iz bırakan ikinci Türk topluluğu Avarlar'dır. İS 3.-6. yüzyıllar­da Orta Asya'da, 6.-9. yüzyıllarda da Doğu Avrupa'da egemenlik kurmuş olan Avadar birçok Türk topluluğunu içinde barındırıyor­du (bak. Avarlar).
İS 4. yüzyıl sonlarına doğru Kuzey Çin'de bağımsız bir devlet kuran Tabgaçlar (Topalar) 6. yüzyılın ortalarına kadar süren ege­menlikleri boyunca Avarlar'la mücadele etti­ler. Tabgaçlar başka Türk topluluklarıyla yakın ilişki kuramadıklarından zaman içinde Çinlileştiler. Tarihte "Türk" adını kullanan ilk devlet olan Göktürkler 552'de Avarlar'ı yenerek bağımsız oldu. Kısa sürede büyük bir imparatorluk kurmayı başaran Göktürkler, Çin egemenliği altında yaşadıkları 630-680 arası dışında 742'ye kadar bağımsız bir devlet oldular. Türk tarihi ve Türkçe bakımından çok önemli birer belge değeri taşıyan Orhun Anıtları da Göktürkler'in yapıtlarındandır (bak. Bilge Kağan; Göktürkler; Orhun Anıtları).
Göktürk topraklarının doğu kesiminde yeni bir egemenlik kuran Uygurlar'ın adına daha eski dönemlere ilişkin Çin kaynaklarında rastlanır. Uygurlar, Göktürk egemenliğinde yaşadıktan sonra birçok Türk boyunu bir araya getirerek siyasal bir birlik oluşturdu. Aralarında Oğuzlar'ın bulunduğu bu birliğe sonraları Basmıllar ile Karluklar da katıldı. Uygurlar, Göktürk topraklarının batı kesimi­ne egemen olan Türgişler'le ve kuzeydeki Kırgızlar'la uzun süre mücadele ettiler. Kar­luklar ve Basmıllar'ın siyasal birlikten ayrıl­masından sonra güçsüzleşen Uygurlar, Çinliler'e karşı birçok başarı elde etmelerine kar­şın Kırgızlar karşısında yenilgiye uğradı ve Uygur Devleti 840'ta dağıldı (bak. Uy­gurlar).
Uygur birliğine son veren Kırgızlar da 920'de Moğolistan'ı ele geçiren Hitanlar tara­fından batıya sürüldü. Kırgızlar'ın büyük bö­lümü 13. yüzyılda Moğollar'ın egemenliği altına girdi.
840'ta Doğu ve Batı Türkistan'da egemen­lik kuran Karahanlılar, Karluk soyundan geli­yorlardı. Karahanlılar'ın önemli bir özelliği İslam dinini benimseyen ilk Türk hanedanı olmalarıdır (bak. Karahanlılar).
İS 6.-11. yüzyıllar arasında Orta ve Güney Rusya ile Kafkasya'da egemenlik kurmuş olan Hazarlar geniş çapta ticaretle uğraşıyor­lardı. Bu yüzden barışçı bir siyaset izleyen Hazarlar, Rus, Peçenek ve Kıpçak akınlarına karşı koyamayarak dağıldılar (bak. Hazar­lar). Göktürkler'in dağılmasından sonra batı­ya göç etmek zorunda kalan Türk toplulukla­rından Peçenekler, Uzlar ve Kıpçaklar 10. ve 11. yüzyıllarda Rus topraklarına karşı yoğun akınlar düzenlediler. 11. yüzyıl ortalarına doğru Ruslar'ın ve Uzlar'ın baskısı karşısında Doğu Avrupa'ya doğru göç eden Peçenekler Bizans'la ilişki kurdular. Bazen Bizans'ın öbür düşmanlarına karşı asker sağlayan Pe­çenekler, bazen de Bizans'la savaştılar. Uzlar ve Kıpçaklar da Ruslar'la mücadele ettikten sonra 13. yüzyılda Moğol egemenliği altına girdiler. Bir bölümü de Ruslar'ın arasına karıştı.
Göktürk egemenliğine karşı çıkan Türk topluluklarının başında gelen Oğuzlar'ın bir bölümü Uygur birliğine katılmış, ama çoğun­luğu 9. yüzyıl başında Seyhun Irmağı boyları­na göç etmişti. 10. yüzyılda Aral Gölü ile Hazar Denizi arasında Oğuz Yabgu Devleti olarak adlandırılan bir devlet kurmayı başa­ran Oğuzlar bu devletin dağılmasından sonra kurdukları başka devletlerle Türkler'in tari­hinde büyük rol oynadılar (bak. Oğuzlar).
Oğuzlar'ın kurduklan ilk büyük devlet Bü­yük Selçuklu Devleti'dir (bak. Büyük Selçuk­lu Devleti). Anadolu Selçuklu Devleti, Ana­dolu Beylikleri, Osmanlı İmparatorluğu, Akkoyunlular, Karakoyunlular ile İran'da ege­menlik kurmuş Salgurlular, Afşarlar ve Ka­çarlar da çeşitli Oğuz boylarındandır (bak. Akkoyunlular; Anadolu Beylikleri; Anadolu Selçuklu Devleti; Karakoyunlular; Osmanlı İmparatorluğu).
Türkler'in Afganistan'da kurduklan Gazneli Devleti de Türk egemenliğini Hindistan'a taşıdı (bak. Gazneliler). Hindistan'da kurul­muş Türk devletlerinin en önemlisi Hint-Türk İmparatorluğu'dur (bak. Hint-Türk İmparatorluğu).
Emeviler'in Asya içlerine doğru ilerlemeleriyle başlayan Türk-Arap ilişkisi Abbasiler döneminde birçok Türk'ün Abbasi ordusunda ve devlet yönetiminde görev almasıyla daha da sıklaştı. Türk asıllı komutanlardan Ahmed bin Tolun 868'de Mısır'da bağımsızlığını ilan ederek bir devlet kurmayı başardı (bak. Tolunoğulları). Mısır'da Türk asıllı askerlerin kurduğu bir başka hanedan da Memlûklar'dır (bak. Memlûklar).
Kırım'dan Asya'nın doğu kıyısına kadar uzanan topraklarda yaşayan Türkler 15. yüz­yıldan sonra varlıklarını küçük hanlıklar ha­linde sürdürdüler. Ama 16. yüzyıl ortalannda başlayan Rus istilası 19. yüzyıl ortalarında sona erdi ve bütün bu hanlıklar birer birer bağımsızlıklarını yitirdi. Bunlar arasında, Mo­ğol kökenli olmakla birlikte yoğun bir Türk nüfus barındıran Kırım Hanlığı Ruslar'a karşı en güçlü direnişi gösteren ülke oldu (bak. Kırım Hanlığı).
Türkler'in tarihte kurdukları en güçlü dev­let olan Osmanlı İmparatorluğu 19. yüzyılda bir yarı sömürge durumuna düştükten sonra I. Dünya Savaşı'nda uğradığı yenilgiyle yıkıl­dı. Ama Anadolu'da verilen Kurtuluş Savaşı'nın sonunda Türkler Osmanlı İmparatorluğu'nun enkazından ulusal bir devlet yaratma­yı başardılar. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti Türkler'in uzun tarihinin yeni bir halkası oldu (bak. Türkiye).

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TÜRKLER
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Türkçe konuşan ve büyük çoğunluğu Müslüman olan halklar topluluğu. Sinkiang (Batı Çin) ve Sibirya'dan Türkiye, İran ve Rusya'nın Doğu Avrupa'da kalan bölümlerine dek geniş bir alana yayılmışlardır. Orta Asya kökenlidirler. Tarihin erken çağlarında ortaya çıktılar.

Kafatası biçimleri brakisefaldi. Yüzleri geniş ve düz, göz çukuru oldukça dar ve küçük olmakla birlikte göz biçimleri çekik değil, daha çok badem biçimindeydi. Elmacık kemikleri gelişmişti, fakat çıkık değildi. Sakal ve bıyıkları orta sıklıkta, rengi açık kumraldan siyaha kadar değişikti. Tenleri buğday rengindeydi. Zamanla Orta Asya'dan çıkarak çevreye yayılan Türklerin ırk özelliklerinde de birtakım değişiklikler oluştu; hem kafa ve yüz biçimleri, hem de ten ve saç renkleri çeşitlendi. Kuşkusuz bunda, gittikleri yerlerdeki kavimlerle karışmalarının rolü oldu.

Bugün batıda yaşayanların ten rengi genellikle doğuda yaşayanlardan daha açıktır. Türkler 6. yüzyıldan başlayarak Orta Asya'dan değişik bölgelere yayıldılar. 10. yüzyıldan sonra da İslâmiyeti kabul ettiler. Bugün Çuvaşlar ve Yakutlar dışındaki Türk halkları Müslümandır. "Türk" adının kökeniyse çeşitli kaynaklar ve bilginlerce farklı biçimlerde yorumlanmaktadır. Bunların kimileri sözcüğün kökenini Çin diline, kimileri Türk dilindeki "töre-türe" sözcüklerine bağlarlar.

Günümüzde yeryüzünde yaşayan Türkler yaşadıkları yere, tarihî gelişimlerine, lehçe ve şive özelliklerine göre başlıca dört gruba ayrılmaktadır:

1) Batı Türkleri:
Orta Asya'dan batıya göç eden ve zaman içinde Orta Asya'daki Türklerle ilgisi kesilen Oğuz Boyu'ndan gelmektedirler. Bunlar Türk boyları arasında en kalabalık bölümü oluştururlar.
Batı Türkleri 8 alt gruba ayrılır:

a) Türkiye Türkleri: günümüzde en kalabalık grubu oluştururlar. En uzun süredir bağımsız bir devlete sahip olan grup da budur.
b) Azerbaycan Türkleri: Azerbaycan'da ve İran'ın Azerbaycan eyalatinde yaşarlar. Bu grubun yaşadığı topraklar 1828'de Rusya ve İran arasında yapılan Türkmençay Antlaşması ile iki devlet arasında bölünmüştür.
c) Türkmenistan Türkleri'nin büyük bölümü, Türkmenistan'da otururlar. 1924 yılına kadar politik bir birliği olmayan göçebe kabileler hâlinde yaşıyorlardı.
d) İran Türklerinin büyük çoğunluğu Azerbaycan ve Horasan'ın kuzeyindeki İran Türkmenistanı'nda otururlar. Bunun dışında, İran'ın çeşitli bölgelerine dağılmış olan üç grup daha vardır: Kaşgaylar, Hamse Türkmenleri, Bıçakcı Afşarları.
e) Irak ve Kerkük Türkleri: Irak'ın kuzeydoğusunda yaşayan, nüfusu 1 milyonu aşkın bir Türk topluluğudur.
f) Suriye Türkleri: Suriye'nin Türkiye'ye komşu bölgelerinde yaşayan Türkmenlerdir.
g) Kıbrıs ve Oniki Ada Türkleri: Osmanlıların buraları ele geçirmesinden sonra daha çok Konya, İçel ve Antalya yörelerinden gelerek yerleşen Türkmenlerdir.
h) Balkan Türkleri de yine Osmanlıların fethinden sonra Balkanlar'a gelip yerleşen Oğuz Türkleridir.

2) Doğu Avrupa Türkleri:
Rusya'nın Avrupa bölümünde yaşayan Türk topluluklarıdır. Bunlar da alt gruplara ayrılırlar:

a) Kuzey Kafkasya ve Dağıstan Türkleri: Karaçaylar, Balkarlar ve Kumuklardır. Karaçayların ve Balkarların hangi Türk boyundan oldukları kesin olarak saptanamamıştır. Bulundukları bölgede, yüzyıllar boyu Osetler ile karışan bu iki Türk topluluğu, II. Dünya Savaşı sırasında Orta Asya'ya gönderilmişse de daha sonra geri dönmelerine izin verilmiştir.
b) İdil-Ural Türkleri: İdil (Volga) ve Ural ırmaklarının bulunduğu havza ile Ural Dağları'nın güney kesimini kapsayan bölgede otururlar ve Batı Avrupa Türklerinin en büyük bölümünü oluştururlar. Yaklaşık 1/3'ü Volga boyundaki Tatar Cumhuriyeti'nde yaşarlar. Tatarların, Türklerin Kıpçak grubundan geldiği sanılmaktadır. Kırım Yarımadası'nda yaşayan Tatarlar ise 1944'te buradan çıkarılarak Özbekistan'a gönderilmişlerdir. Başkırtlar Urallar'ın güneyinde, Özerk Başkırt Cumhuriyeti'nde yaşarlar. Bazı bilginler Başkırtların Macar kökenli olduklarını ileri sürmektedirler. Bu bölgede (Volga boylarında) yaşayan bir başka Türk topluluğu da Hristiyan Çuvaşlardır.

3) Doğu Türkleri ya da Türkistan Türkleri:
Bunlar da 5 alt gruba ayrılırlar.

a) Özbekistan Türkleri: Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasında yer alan Özbekistan'da yaşarlar. Türkiye Türklerinden sonra en kalabalık Türk grubunu oluşturan Özbekler ayrıca Afganistan'da da bulunurlar. Özbek adının, Altınorda Devleti'nin hanlarından birinin adından geldiği ve Özbeklerin Altın ordu Hanlığı'nın Müslümanlığı kabul etmiş olan yönetici sınıfını oluşturduğu ileri sürülmektedir. Özbeklerin bir kolu olan Karakalpaklar ise Aral Gölü'ne yakın bölgede otururlar.
b) Kazakistan Türkleri: Batı Türkistan'ın kuzey bölümünü bütünüyle kaplayan Kazakistan'da yaşarlar. Kıpçak kökenli oldukları sanılmaktadır.
c) Kırgızistan Türkleri: Kırgızistan'da yaşayan ve kökenleri kesin olarak bilinmeyen bir Türk topluluğudur. Ayrıca Batı Çin'de de küçük bir Kırgız grubu bulunmaktadır.
d) Tacikistan ve Afganistan Özbekleri: Türkiye'nin Afganistan'a komşu olan bölgesindeki Tacikistan'da ve Afganistan'ın kuzeyindeki Afganistan Özbekistanı'nda yaşarlar.
e) Doğu Türkistan Türkleri: Çin'in Sinkiang Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygurlardır. Özerk bir bölge olarak örgütlendikleri 1955 yılına kadar siyasî birlikten yoksun hâlde yaşıyorlardı. Uygurların küçük bir bölümü de Orta Asya'daki Rusya topraklarında bulunmaktadır.

4) Altay ve Sibirya Türkleri:
Bunlar Sibirya'nın çeşitli bölgelerinde dağınık olarak yaşayan Türk topluluklarıdır. Çoğunluğu Kıpçak ve Kırgız gruplarındandır. Bu bölgede yaşayan Türk topluluklarından biri de Sibirya'nın doğusunda oturan Hristiyan Yakutlardır. Kökenleri hakkında çok az şey bilinmekte, dilleri nedeniyle Türk toplulukları arasında sayılmaktadırlar.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / taz_maniac Müslümanlık/İslamiyet
2 Kasım 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
18 Şubat 2017 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
9 Aralık 2007 / Misafir Taslak Konular
8 Temmuz 2007 / Misafir Taslak Konular