Arama

Florence Nightingale - Tek Mesaj #1

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Florence Nightingale

Ad:  4.jpg
Gösterim: 1056
Boyut:  20.7 KB

lakabı LAMBALİ KADİN
(d. 12 Mayıs 1820, Floransa, İtalya - ö. 13 Ağustos 1910, Londra, İngiltere)
hasta bakımının uzmanlaşmış kişilerce yürütülen bir meslek olmasına öncülük eden İngiliz hemşire.

İlk hemşire okulunu 1860’ta Londra’da kurmuştur.
Varlıklı bir ailenin kızıydı. Derbyshire, Hampshire ve Londra’da yetişti. Babasından Yunanca, Latince, Fransızca, Almanca, İtalyanca, tarih, felsefe ve matematik dersleri aldı. 7 Şubat 1837’de Tanrı’nın sesini duyduğuna inanarak kendini insanların mutluluğuna adamanın yollarını aramaya başladı. Bir hastanede çalışmak istediyse de ailesinin karşı çıkması üzerine parlamento raporlarını inceleyerek kısa sürede halk sağlığı ve hastaneler konusunda kapsamlı bilgi edindi.

1850’de bir arkadaşının desteğiyle Almanya’ya giderek Kaiserswerth kentinde bir Protestan kuruluşunca düzenlenen hemşirelik kurslarını izledi. 1853’te Londra’daki Hasta Kadınların Bakım Kurumu’nun yöneticiliğine getirildi. Kırım Savaşı sırasında (1853-56) Savaş Bakanı Sidney Hembert tarafından Türkiye’deki askeri hastanelerdeki hemşirelik hizmetlerini düzenlemekle görevlendirildi. 21 Ekim 1854’te ekibiyle birlikte İngiltere’den yola çıkarak 5 Kasım’da Selimiye Kışlası’na vardı. Kalabalık koğuşların, pisliğin ve tıbbi malzeme eksikliğinin yol açtığı sorunları çözmek için yoğun bir çalışma yürüttü. 1854’ün sonlarında bu sorunları önemli ölçüde çözmeyi başardı.
Ad:  1.JPG
Gösterim: 857
Boyut:  27.5 KB

Mayıs 1855’te İngiliz askerlerinin bakımıyla ilgilenmek üzere bir grup hemşireyle birlikte Kırım’a gitti. Balaklava’da Kınm hummasına yakalandı. 16 Mart 1856’da Ordu Askeri Hastaneleri Kadın Hemşirelerinin yöneticiliğini üstlendi. Yaralı İngiliz askerlerin tümünün İstanbul’dan ayrılmasının ardından İngiltere’ye döndü. Kraliçe Victoria ve Savaş Bakanı Lord Panmure ile görüşmeler yaparak askerlerin sağlık koşullarının düzeltilmesi konusunda etkinlik gösterecek bir kraliyet komisyonunun kurulmasını sağladı. 1857'de Ordu Tıp Okulu kuruldu. Kraliyet Ordu Sağlığı Komisyonu da 1857’de görevine başladı. Nightingale’in komisyona sunduğu kapsamlı rapor ertesi yıl yayımlandı. Nightingale 1860’ta halkın verdiği bağışlarla oluşturulan 45 bin sterlinlik Nightingale Fonu’nu kullanarak St. Thomas Hastanesinde türünün ilk örneği olan Nightingale Hemşirelik Okuhinu kurdu. 1907’de o zamana değin hiçbir kadına verilmeyen Liyakat Nişaninı aldı. Ölümünden uzun bir süre önce kör olmuştu.

Verdiği hizmetler nedeniyle Nightingale’in adı, Selimiye Kışlası’nda çalışırken oturduğu kulede açılan müzeye ve 1961’de İstanbul’da öğretime başlayan ilk yüksek hemşire okuluna verildi. Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ta başlayan hafta tüm dünyada ve Türkiye’de Hemşirelik Haftası olarak kabul edilmiştir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Mayıs 2017 20:14