Arama

Jules Verne - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Jules Verne6.jpg
Gösterim: 1975
Boyut:  21.3 KB
Jules VERNE
(1828-1905)

MsXLabs.org & Temel Britannica

Verne,
8 Şubat 1828'de Fransa'da Nantes kentinde doğdu.
Ailenin en büyük çocuğu olan Jules Verne, çocukluğunu burada ailesinin çiftliğinde geçirdi. Babası Pierre Verne, bir avukattı. Annesi Sophie Allotte ise katı kurallara sahip bir İskoç'du.
Jules Verne, hayal gücü geniş bir çocuktu ve daha küçük yaşta kardeşi Paul ile birlikte kendilerini macera oyunlarına atıyorlardı. Daha sonra yazacağı bilimkurgu hikayelerinde bu maceralardan etkiler görülmekteydi. 9 yaşına geldiğinde kardeşi ile birlikte Saint Donatien Okulu'na başladı. Yazmaya ilgisi bu yıllarda başladı.
Liseyi bitirdikten sonra çalışmak için Paris'e gitti ve burada aile mesleği olan avukatlık için eğitime başladı.
Oyun ve öykü yazmaya başlamadan önce Paris'te hukuk öğrenimi gördü. 1863'te bir dergide 'Balonla Beş Hafta' (Cinq Semaines en ballon) adlı ilk öyküsü yayımlandı. Büyük bir ilgi toplayan bu öyküyü, bilimsel öngörülere dayanan birçok serüven öyküsü izledi.
Jules Verne, okuldan çok kendini yazın hayatına verdi.
Bu durum onun eğitim hayatını sekteye uğrattı. Bunu öğrenen babası Paris'te yaşayan Jules Verne'nin maddi kaynaklarını kesti. Maddi sıkıntı içine düşünce bir borsa tellalı ile birlikte çalışmaya başladı. Bu vesileyle Alexandre Dumas, Victor Hugo gibi kişilerle tanıştı ve onlardan edebiyat hakkında tavsiyeler aldı.
1848 yılının ortalarında Paris'te çıkan bir dergide "Dünyanın Merkezine Seyahat" adlı hikayesi bölüm bölüm yayınlanmaya başladı. Aynı dönem "Yirminci Yüzyılda Paris" adlı yazısını da yazıyordu ancak bu yazısı ölümünden sonra 1994 yılına kadar basılı bir hale getirilmedi.


Bilimkurgu tü­rünün "babası" olarak tanınan Fransız yazar Jules Verne, 19. yüzyılın ikinci yansında, bilimsel gelişmelerin ve buluşların hız kazan­dığı bir dönemde yaşadı. Bu buluşlar ve kuramlar, Jules Verne'in engin bir düş gücü­ne dayanarak kaleme aldığı, o güne kadar benzeri görülmemiş ilginç ve heyecan dolu bir dizi romanın temelini oluşturdu.
Pek çok dile çevrilen Jules Verne'in roman­larının birçoğu Türkçe'de de yayımlanmıştır. Bunlardan 'Dünyanın Merkezine Seyahat' (Voyage au centre de la Terre; 1864) bir yanarda­ğın ağzından giren, biri bilim adamı, üç kişinin olağanüstü serüvenlerini konu alır. 'Ay'a Seyahat'te (De la Terre â la Lune; 1865) iki Amerikalı ve bir Fransız'ın dev bir topun attığı merminin içinde giriştikleri uzay yolcu­luğu, neredeyse geleceği görmüşçesine anlatı­lır. Aynı şey 'Ayın Etrafında' (Autour de la Lune; 1870) için de geçerlidir. 'Deniz Altında Yirmi Bin Fersah' (Vingt Mille Lieues sous les mers; 1870), Kaptan Nemo'nun Nautilus adlı denizaltısıyla yaptığı yolculuğun öyküsüdür. Denizaltı ve oksijen tüpünün henüz bilinme­diği bir dönemde, okyanus diplerinde geçen bu düş ürünü öyküde, gelecekteki bilimsel gelişmelerin birçoğu en ince ayrıntısıyla öngörülmüştür. Jules Verne'in günümüzde de en çok sevilen yapıtlarından biri olan 'Seksen Günde Devriâlem' (le Tour du monde en quatre-vingts jours; 1873) ise 80 günde dünya­nın çevresini dolaşabileceği yolunda bahse giren bir İngiliz'in maceralarla geçen yolculu­ğunu dile getirir.
Verne'in öyküleri düşsel bir kurguya da­yanmakla birlikte, öyküye kattığı gerçekçi ayrıntılar bunlara inandırıcılık kazandırmış ve özenle yer verdiği bu ayrıntılar zengin bir düş gücüyle işlenmiştir.
Jules Verne'in 'Deniz Altında Yirmi Bin Fersah' (1954) ve 'Seksen Günde Devriâlem' (1965) gibi bazı romanları sinemaya da uyar­lanmıştır.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:08