Arama

Canberdi Gazali

Güncelleme: 15 Nisan 2011 Gösterim: 3.070 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi&MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
CANBERDi GAZALİ,

Mısır memlûk kumandanı, Osmanlıların ilk Şam valisi (öl. 1521).

Memlûk sultanı Melik Eşref Kayıtbay’ın azatlı kölelerinden ve son memlûk hükümdarı Tomanbay’ın nüfuzlu beylerindendi. Mısır’a doğru ilerleyen sadrazam Sinan Paşa emrindeki kuvvetlerin karşısına Gazze valisi olarak çıktı, fakat Han Yunus’ta yenilerek geri çekildi (1516). Daha sonra osmanlı hükümdarının hizmetine girdi. Yavuz Sultan Selim geri dönerken Şam’a Canberdi Gazalî’yi beylerbeyi olarak tayin etti (1518). Ona ayrıca Kudüs ve Gazze sancakları da İlâve olarak verildi. Yavuz Sultan Selim’in Ölümünü duyunca «Melik Eşref» unvanıyle hükümdarlığını ilân ederek adına hutbe okuttu ve para bastırdı.
Mısır beylerbeyi Hayır Bay’a ve Şah İsmail’e işbirliği teklif etti. Hayır Bay Osmanlı devletine sadık kalarak onun teşebbüslerini devlete haber verdi. Canberdi Gazali Halep üzerine yürüdü, fakat şehri ele geçiremedi. Dülkadir beyi Şehsüvarzade Ali Bey, Halep önünde onu yenilgiye uğrattı (ocak 1521) sonra Halep beylerbeyi Karaca Ahmed Paşa ile beraber kovalayarak ikinci defa yendi. Arkadan yetişen üçüncü vezir Ferhad Paşa da son bir çarpışmada Canberdi Gazalî’yi bir daha yendi, başını da kesip istanbul’a gönderdi.

I. Süleyman zamanında Osmanlılara karşı ayaklanan ve Memlûk Sultanlığı'nı yeniden kurmak isteyen Memlûk beyi. Osmanlı ordusu Suriye'yi ele geçirip Mısır'a doğru ilerlerdiği sırada Memlûk Sultanlığı'nın Gazze valisiydi. Osmanlı ordusuna karşı koyduysa da bir başarı elde edemedi. Mısır'ın fethinden sonra Osmanlı devleti hizmetine girdi ve I. Selim tarafından Şam valiliğine tayin edildi. I.Selim'in ölümünden sonra kendini Memlûk sultanı ilân ederek Osmanlı Devleti'ne isyan ettiyse de başarılı olamadı.

kaynak
Biyografi Konusu: Canberdi Gazali nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

15 Aralık 2016 / asla_asla_deme Dinler Tarihi
15 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış