Arama

Abdullah bin Zübeyr

Güncelleme: 8 Şubat 2016 Gösterim: 4.749 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Mart 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Abdullah bin Zübeyr
Sponsorlu Bağlantılar

Abdullah bin Zübeyr

Doğumu:
624
Ölümü: 692
(Arapça: عبد الله بن الزبير), sahabelerden Zübeyr bin Avvam
ile halifelerden ilki olan Ebu Bekir bin Kuhafe'in kızı Esma bint Ebu Bekir'in oğlu, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın eşlerinden biri olan Ayşe bint Ebu Bekir'in yiğenidir.

Emevîlere karşı dokuz yıl süreyle halifelik iddiasında bulunan Arap komutanı ve devlet adamı. Daha 14 yaşındayken Yermuk Savaşı'na katıldı, sonra da Mısır'ın ve Kuzey Afrika'nın fethinde önemli roller oynadı. Cemel Vak'ası'nda teyzesi Ayşe'nin askerlerine komuta etti. Muaviye'nin ölümünden sonra halife olan Yezit'in egemenliğini kabul etmedi. Yezit'in orduları onu Mekke'de kuşattı, bu kuşatmadan Yezit'in ölümü üzerine kurtuldu. Fakat Yezit'in yerine halife olan Abdülmelik ona karşı Haccac'ı gönderdi. Haccac'a 6,5 ay karşı koyduysa da sonunda öldürüldü.


Hayatı


Beni Esed kabilesine mensup olan Abdullah henüz gençliğinden itibaren İslam Ordusu ile Bizans ve Sasani İmparatorluğu'na karşı yapılan bir çok savaşa katıldı. Yine, Tunus bölgesine düzenlenen bir seferde (647 veya 649), Roma bölge valisi olan Gregory'i öldürerek zaferin kazanılmasında önemli bir rol oynadı.
Cemel Savaşı'nda teyzesi Ayşe bint Ebu Bekir ve babası Zübeyr bin Avvam'ın yanında, Ali'ye karşı savaşmıştır.

Emeviler'e Karşı Ayaklanması


Abdullah bin Zübeyr kendisi gibi, I. Yezid'e biat etmeyen Hüseyin bin Ali'nin Kerbela'da aile efradıyla birlikte öldürülmesinin ardından, hilafetini ilan etti ve Mekke, Medine ve Hicaz halkı ona biat etti.


I. Yezid Döneminde


Halkın Emeviler'e karşı tutumunu ve otorite boşluğunu akıllıca kullanarak hükmettiği alanı, Arabistan'ın güneyi, Irak, Suriye'nin büyük bölümü, Mısır'ın bir bölümü olmak üzere genişletti.

II. Muaviye ve I. Mervan Dönemleri


II. Muaviye, hüküm sürdüğü 683 - 684 yılları arasında, Abdullah'a karşı bir varlık gösteremediyse de, O'nun ani ölümüyle başa geçen I. Mervan hüküm sürdüğü kısa dönemde (684 - 685) Mısır'ı ve Suriye'yi hakimiyeti altına aldı. Hariciler'in de bu dönemde, Irak merkezli bir isyan çıkarmalarıyla birlikte, Abdullah'ın hükümeti Hicaz bölgesine sıkıştı.

Abdülmelik Dönemi


Abdullah bin Zübeyr, 685 yılında tahta çıkıp halife olan Abdülmelik bin Mervan'ın Haccac bin Yusuf komutasındaki ordusuyla yaptığı savaşı kaybetti ve 692 yılında bu savaşta öldürüldü.


Vikipedi, Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Biyografi Konusu: Abdullah bin Zübeyr nereli hayatı kimdir.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Mayıs 2015       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ABDULLAH BİN ZÜBEYR,, arap ko mutan (Medine 622-Mekke 692). Hicretin birinci yılında Medine’de doğan ilk çocuk olmasıyla tanınır. Babası Peygamber’in halasının oğlu, kendisi lEbubekir' in torunu ve Ayşe'nin yeğenidir. Babasıyla birlikte Yermuk savaşına (635) ve Mısır’ın,Kuzey Afrika’nın fethine katıldı. Horasan seferinde bulundu (651). Kuran'ın derlenmesiyle görevlendirilen kurulda yer aldı. Hilafet kavgalarında Osman’ı savunanlar arasındaydı. Cemel vakası'nda (656) teyzesi Ayşe’nin piyade kuvvetlerine komuta etti. Muaviye'den sonra oğlu Yezit'in halifeliğine karşı çıktı. Ali’nin oğlu Hüseyin ile Mekke’ye kaçtı. Üzerine gönderilen kardeşi Amr bin Zübeyr’i yendi ve öldürttü. Hüseyin’i Mekke’den uzaklaştırarak Irak’a gitmek zorunda bıraktı. Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesi üzerine Mekke'de halifeliğini ilan etti. Önce Mekke, sonra bütün Hicaz halkı tarafından halife tanındı. Yezit’in gönderdiği kuvvetlerce Mekke'de kuşatıldı. Yezit’in ölümü üzerine kuşatma kaldırıldı. Bu durumdan yararlanarak halifeliğinin tanınması için Suriye, Irak, Orta Arabistan’a elçiler gönderdi Yandaşı Dahhak el-Fihri ile kardeşi Musab Irak’taEmeviler’e yenilince, etkinliği Mekke ile sınırlı kaldı. Emevi halifesi Abdülmelik’in Haccac komutasında gönderdiği orduya karşı altı ayı aşkın Mekke’de direndiyse de kuşatma sırasında öldü, Mekke düştü.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Abdullah bin Zübeyr

Ad:  Abdullah-al-Zubayr.png
Gösterim: 757
Boyut:  92.4 KB

Benzer Konular

19 Aralık 2015 / kompetankedi Siyaset ww
12 Şubat 2016 / Baturalp Dinler Tarihi
22 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Dinler Tarihi
27 Mayıs 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi
12 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi