Arama

Kilikyalılar cemiyetinin tarihçesi hakkındaki bilgiler nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 9 Aralık 2013 Gösterim: 35.737 Cevap: 13
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2012       Mesaj #11
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kilikyalılar, Asur saldırılarından korunarak ve sonrasında M.Ö 612’de Asurluların yıkılmasıyla birlikte devletlerini kurmuşlardır. Fakat Krallığın ömrü çok uzun olmamamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
spacer
Kilikyalılar cemiyetinin tarihçesi hakkındaki bilgiler nelerdir?
spacer
Kilikyalılar'ın bulundukları bölgenin coğrafî ve stratejik önemi çok büyüktü. Kilikyalılar, Asur saldırılarından korunarak ve daha sonra M.Ö.612’de Asurluların yıkılmasıyla birlikte devletlerini kurmuşlardır. Kilikyalılar bulundukları bölgenin coğrafî ve stratejik durumun­dan faydalanmış ve kısa bir zamanda devletlerinin sınırlarını Kızılırmağa kadar genişletmişlerdir. Kilikyalılar bu genişlemenin ardından o dönemde çok güçlü bir krallık olan Babil kadar önemli bir duruma gelmişlerdir.
Kilikya krallığının kuruluşunda büyük emekler veren Syennesis o zaman da devletin başında bulunmaktaydı. Herodot Syennesis'den övgüyle söz etmiş ve Lidya’lılar ile Med'ler arasında beş sene süren harbin sona erdirilme­sinde onun büyük rol oynadığını yazmıştır.

spacer
Syennesis’in barış yanlı bu siyaseti, devletini o zamanlarda ayakta tutmasının yanında İranlılar'ın Med ülkesini işgal ederek Lidya'ya saldırma isteklekleri bu politika sonunda imkânsız hale gelmiştir. Lidya'nın alınmasından sonra Syennesis Kral ailesi, Kilikya'nın geleceği için İran devletini tanımak zorunda kalmış; Birinci Dara’nın (Dareios) yüksek organi­zasyon kabiliyeti ve kuvveti karşısında da onunda kullandığı yeni valilik (satrap) sistemine girmiştir.
Bu sisteme göre Satraplıklar kendi iç idarelerinde özel bir müttefik durumundaydılar. Satraplar sadece kendilerini korumak için İran hükümdarına yıllık vergi öderlerdi. Herodot'a göre Kilikya, dördüncü Satraplık olarak senede 500 talent (takriben 1,3 ton) gü­müş ile 360 beyaz at veriliyordu. Anadolu'daki Satraplıklar içinde en fazla vergi ödeyen Kilikyalılardı.

spacer
Kilikyalılar Satraplık politikası ile kara ordusu kadar deniz donanmasını da fazlasıyla kuvvetlendirmiştir. Kilikyalıların Batı Anadolu sahillerindeki Yu­nanlı isyanını bastırmak üzere harekete geçtiği zaman 600 savaş gemisine sahiplerdi. Bu donanmada erler daha çok Fenikelilerden oluşuyordu. Bununla beraber Kıbrıslılar ve Kilikyalılar da armadada çok önemli bir pozisyondaydılar.
Kilikyalıların egemenliklerini korudukları bu zamanlarda Adana ovasının askeri bir bölge olarak kullanıldığı görülmektedir. Heredot metinlerinde Çukurova'da yaşayanların denizcilik bilgisini övmüştür.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maraş da Kilikyalılar cemiyeti bir faaliyet yapmışşmı yada maraş bu cemiyeti içine giriyomu
Sponsorlu Bağlantılar
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2012       Mesaj #13
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Fransızlar Suriye’den sonra işgallerini Çukurova’ya doğru genişletmeye başlayınca İstanbul’da yaşayan, bölgenin aydınları Aralık 1918’de Adana’da Kilikyalılar Cemiyetini kurmuşlardır. Bu Cemiyet, çoğunluğu Türk ve Müslüman olan bölge halkının yabancı bir işgali kabul etmeyeceğini savunmakta ve bu amaçla gazete, dergi ve bildiriler yayınlamaktaydı. Adana Milletvekili Suphi, Belediye Başkanı Kadri, Müftü Tahir ve Eşraf Nakibi Hüseyin imzasıyla yayınlanan “Feryatname” adlı broşürde Adana İlinin 426.000 nüfusundan sadece 64.000’nin Hıristiyan olduğu ve bu nüfusa Türkmenlerin dahil edilmediği ve yörenin en eski bir Türk yurdu olduğu yazılmıştı. İstanbul’daki faaliyetleri zayıflayan bu cemiyeti II. Ordu Müfettişi Cemal (Mersinli) Paşa, Kilikya’da canlandırmaya çalışmış ve yeniden yörenin Türk çoğunluğunda olup Anayurttan ayrılamayacağını savunmuştu.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

buu cemiyetin amacıı nedir pekki

Fransızlar ve Ermenileri Adana çevresinden uzaklaştırmak

Benzer Konular

7 Kasım 2012 / Ziyaretçi Taslak Konular
7 Ekim 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Aralık 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular