Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

Gösterim: 133673 | Cevap: 22
  • ispanya yemekleri
  • ispanyol yemekleri
  • ispanyollarin yemekleri
Ziyaretçi
Cevaplanmış   |    2 Aralık 2008 07:19   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

İSPANYANIN ÜNLÜ YEMEK VE İÇKİLERİNE YAYINLAYABİLİR MİSİNİZ???
En iyi cevap kelrapunzell tarafından gönderildi

İspanyol Yemekleri
MsXLabs.org

İspanyol Yemeklerinden Bazıları Şunlardır;

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İspanyol omleti, Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası, Karpuzlu Gazpacho, Barcelona Usulü Omlet,
İspanyol Usulü Tavuk, İspanyol Usulü Dolmalık Biber, Domatesli ve Sucuklu Mercimek, Entegral Pirinçli Paelia, Bask Usulü Tavuk, Bask Usulü Dana, İspanyol Tortillası, Zarzuela, Zarzar, İspanyol Usulü Yumurta, Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi, Endülüs Usulü Tekir Balığı, Paella (Deniz) (İspanya), Jöleli Tavuk, Endülüs Usulü Tavuk, Katalan Üsulu Deniz Levreği, Bademli Patates Çorbası, Paprikalı Bademler, Romesco Sos,Ton Balıklı Patates Salatası, İspanyol Üsulu Tarçınlı Kuzu Kolu, Limon Sosunda Levrek, Kuşkonmaz Salatası, Bask Usulü Sülün, Baharatlı Sığır Filetosu, Katalan Usulü Pilav


Paella Yemeği:



Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi. Paella ismi Valensiyaca veya katalanca dilinde bir çeşit tava manasına geliyormuş. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerin de yapılırmış. Bütün özelliği Çam fıstığı veya Badem ağacının odunlarından hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da yapılması. Paellanın içine konan malzemelerden dolayı çok ağır bir yemek olması sebebi ile Ispanyollar daima paella yemeğini öğlen yemeği olarak hazırlarlarmış. Hakiki Valensiya paellasının içine deniz mahsulleri konmazmış. Deniz mahsulleri ve balık konması turistlere yapılan paella yemeği ile ortaya çıkmış.

150 g ahtapot (küçük)
150 g kalamar
(veya hazır dondurulmuş deniz mahsulleri)
5-6 orta boy karides
10 - 12 midye (kabuklu)
6-8 tavuk budunun üst kısmı
2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti
1 soğan
1 YK kırmızı toz biber
1g Safran
3 Domates
3-4 yeşil soğan
5-6 diş sarımsak
200-250 g pirinç
150-200 g bezelye (taze veya konserve)
3-4 sivri yeşil biber
1 kırmızı dolma biber
100 ml beyaz şarap
100 ml sebze veya et suyu
Zeytinyağı
Tuz
1/2 limon

Safranı yarım bardak su da ıslatın. Bütün malzemeleri temizleyip, yıkayıp ufak parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsi veya tava da biraz zeytinyağı ile tavuk butlarını kızartın. Kızaran butları bir ufak tepsiye alıp 180 derece ısıda ki fırına sürün. Doğranmış kuru soğanları ve rendelenmiş veya ufak ufak doğranmış sarımsakları için de tavukları kızarttığınız yağ da hafif kavurun. Balık, kalamar ve ahtapotları ilave edip arada bir karıştırarak pişirin. Doğranmış yeşil soğan, yeşil biber, kırmızı dolma biber, domates, kırmızı toz biber, ve su da ıslatılmış safranı suyu ile beraber ilave edip yine aradabir karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzdürüp bezelye ile beraber ilave edin 5 - 10 dakika karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sebze veya et suyunu ve şarabı da ilave edip bir kaç dakika karıştırarak pişirin. Sıra geldi karideslere, onları da ilave ettikten sonra renkleri pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. En son ilave edilecek malzeme midye de sıra, midyeleri yemeğin üstüne dizin ve artık karıştırmadan 10 dakika kadar pişmeye bırakın. servisinizi yapmadan evvel fırındaki tavuk butlarını pilavın üstüne yerleştirin ve bir kaç kere alt üst çevirerek tavuk butlarının pilavın suyunu içlerine çekmelerini sağlayın. Servis yapmadan evvel 1/2 limon üstüne sıkın ve servisinizi yapın.(6 kisilik)



2 Aralık 2008 07:41   |   Mesaj #2   |   
Keten Prenses - avatarı
MsXLabs Üyesi
..

42599
8.266 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 28-03-2008
İspanya'nın mezeler ve kanepelerden oluşan meşhur 'tapas' mutfağı İstanbul'da İstinye Park’ta açılan “tapas” restoranı Pep Tapas’ın menüsünün arkasında ünlü İspanyol şef Pep Manubens var! Ana malzemeleri İspanya’dan gelen

40’ın üzerinde sıcak ve soğuk “tapas” çeşidi ve özel İspanyol şarapları ile Pep Tapas, sizleri İspanyolların dediği gibi “tapalamaya” davet ediyor! ( Vamos a tapear!) Tapas Bar vitrini, şık dekorasyonu, cana yakın personeli ve tamamı orijinal İspanyol yemeklerinden oluşan menüsü ile Pep Tapas, size leziz bir İspanyol deneyimi yaşatmaya hazır!

Tapas, İspanyolca’da “kapamak” anlamına gelen “tapar” fiilinden geliyor. Doğuşu ile ilgili birkaç hikaye olsa da en kabul göreni şöyle: Eskiden İspanyollar içkilerine sinek kaçmasını engellemek için şişelerinin ağızlarını ekmek dilimleriyle kaparlarmış. Barlarda bu ekmek dilimleri zamanla içkiyle birlikte, üzerine konulan farklı yiyeceklerle meze olarak servis edilmeye başlanmış. Bugün İspanyol mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Tapas, İspanyolların yaşam stilinin bir parçası olmuş durumda. Küçük tabaklar içinde, küçük porsiyonlarla sunulan birbirinden lezzetli tapalar, İspanya’da ister öğle ve akşam yemekleri öncesinde sıcak sohbetlere ve içkiye meze olarak eşlik ediyor, ister doyurucu eşsiz birer öğün olarak yeniyor.

Pep Tapas, ana malzemeleri İspanya’dan özel olarak getirtilen birbirinden lezzetli tapas seçenekleri ile İstanbulluları bu çok özel dünya mutfağıyla ilk kez tanıştırıyor. İstinye Park’ta hizmete giren Pep Tapas, adını Barcelona’daki dünyaca ünlü tapas restoranı olan “Cal Pep”(Plaça de Les Olles, 8, Barcelona)’ten alıyor; çünkü Pep Tapas’ın nefis menüsünün arkasındaki isim, dünyanın en iyi restoranları arasında sayılan ve dünyaca ünlü gurmelerin ve starların da müdavimleri arasında olduğu Cal Pep’in meşhur şefi “Pep Manubens” ve oğlu “Jordi”. Cal Pep’in müdavimleri arasında Woody Allen, Steven Spielberg, Nicholas Cage gibi daha birçok isim var. Cal Pep’in önünde uzun kuyruklara sebep olan bu nefis lezzetler şimdi Barcelona’dan sonra ilk kez İstanbul’da.



Pep Tapas’da tapalar en taze yerel malzemelerle hazırlanıyor. Pep Tapas’da mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında deniz mahsülleri geliyor. İspanyol Şef Manubens’in dillere destan şekil ve lezzetteki midye, yengeç, kalamar, karides, ahtapot ve balık tatları parmaklarınızı yedirtecek cinsten. Özellikle Calamares Encebollados adı verilen karamelize soğan ile sotelenmiş kalamar güveç mutlaka tavsiye ediliyor. Baget ekmek dilimleri üzerinde deniz mahsulleri, ton balığı, somon füme, Manchego peyniri gibi farklı lezzetler konarak hazırlanan nefis “Montadito”’lar da mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biri. Pep Tapas’ın menüsünde yer alan bir başka seçenek de İspanyol mutfağının en özel yemeklerinden biri olan “Tortilla”. Özellikle yumurta, patates ve soğan karışımından oluşan İspanyol omleti “Tortilla Espanola” İspanya’da ve dünyada çok ünlü bir yemek. Pep Tapas’da tadabileceğiniz bir başka tapa da “Gambas al Ajillo”, yani zeytinyağı,sarımsak ve Guindilla biberi ile pişmiş karides. İspanyol mutfağı denince akla gelen yemeklerden “Paella” da Pep Tapas’ın misafirlerine önerdiği yemeklerden biri. Balık ve deniz mahsüllerinin İspanyol pirinciyle enfes birleşiminden oluşan ve ismini pişirildiği özel tavadan almış olan İspanya’nın meşhur yemeği “Paella de Marisco” bir kez yendi mi bağımlısı olunacak tatlardan. Tipik Endülüs lezzetlerinden biri olan ve soğuk olarak servis edilen Gazpacho çorbasını denemediyseniz, domates ve sebzelerden oluşan bu nefis çorbayı mutlaka deneyin deriz. İspanyol böreği olan Empanadillas, Pep Tapas’da ıspanaklı veya ton balıklı olarak servis ediliyor. Pep Tapas’ın leziz sıcak tapa seçenekleri arasında Patatas Bravas adı verilen özel soslu çıtır çıtır patates küpleri de var. Kızarmış karides, kalamar ve aterina balığı üçlüsüne denen Trifasico de Fritos da Pep Tapas’ın vazgeçilmezlerinden. Açıldığı günden beri en ilgi gören tapa seçeneklerinden biri de Galiçya bölgesinin tipik tabağı olan Pulpo a Feira, yani ahtapot ve pişmiş patateslerin tatlı toz biber, deniz tuzu ve zeytinyağı ile sunumu...

İspanya’nın hemen hemen her restoranında bulunan meşhur içkisi Sangria da Pep Tapas’ın içecek menüsünde bulunuyor. Katalunya’da Parellada, Macabeo ve Xarello gibi yöresel üzümlerden üretilen Cava adlı köpüklü İspanyol şarabı mekanda servis ediliyor. İspanyol şaraplarını da ister şişe olarak ister kadehte tadabilirsiniz.

Pep Tapas’da yemeğinizi birbirinden lezzetli tatlılardan biriyle noktalayabilirsiniz. Ünlü Crema Catalana (Katalan usülü pudding), özel armut tatlısı, Tarta de Santiago (bademli turta) bu seçeneklerden sadece birkaçı.
AeraCura ve MesirKentli bu mesajı beğendi.
kelrapunzell
2 Aralık 2008 08:56   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
İspanyol Yemekleri
MsXLabs.org

İspanyol Yemeklerinden Bazıları Şunlardır;

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İspanyol omleti, Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası, Karpuzlu Gazpacho, Barcelona Usulü Omlet,
İspanyol Usulü Tavuk, İspanyol Usulü Dolmalık Biber, Domatesli ve Sucuklu Mercimek, Entegral Pirinçli Paelia, Bask Usulü Tavuk, Bask Usulü Dana, İspanyol Tortillası, Zarzuela, Zarzar, İspanyol Usulü Yumurta, Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi, Endülüs Usulü Tekir Balığı, Paella (Deniz) (İspanya), Jöleli Tavuk, Endülüs Usulü Tavuk, Katalan Üsulu Deniz Levreği, Bademli Patates Çorbası, Paprikalı Bademler, Romesco Sos,Ton Balıklı Patates Salatası, İspanyol Üsulu Tarçınlı Kuzu Kolu, Limon Sosunda Levrek, Kuşkonmaz Salatası, Bask Usulü Sülün, Baharatlı Sığır Filetosu, Katalan Usulü Pilav


Paella Yemeği:



Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi. Paella ismi Valensiyaca veya katalanca dilinde bir çeşit tava manasına geliyormuş. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerin de yapılırmış. Bütün özelliği Çam fıstığı veya Badem ağacının odunlarından hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da yapılması. Paellanın içine konan malzemelerden dolayı çok ağır bir yemek olması sebebi ile Ispanyollar daima paella yemeğini öğlen yemeği olarak hazırlarlarmış. Hakiki Valensiya paellasının içine deniz mahsulleri konmazmış. Deniz mahsulleri ve balık konması turistlere yapılan paella yemeği ile ortaya çıkmış.

150 g ahtapot (küçük)
150 g kalamar
(veya hazır dondurulmuş deniz mahsulleri)
5-6 orta boy karides
10 - 12 midye (kabuklu)
6-8 tavuk budunun üst kısmı
2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti
1 soğan
1 YK kırmızı toz biber
1g Safran
3 Domates
3-4 yeşil soğan
5-6 diş sarımsak
200-250 g pirinç
150-200 g bezelye (taze veya konserve)
3-4 sivri yeşil biber
1 kırmızı dolma biber
100 ml beyaz şarap
100 ml sebze veya et suyu
Zeytinyağı
Tuz
1/2 limon

Safranı yarım bardak su da ıslatın. Bütün malzemeleri temizleyip, yıkayıp ufak parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsi veya tava da biraz zeytinyağı ile tavuk butlarını kızartın. Kızaran butları bir ufak tepsiye alıp 180 derece ısıda ki fırına sürün. Doğranmış kuru soğanları ve rendelenmiş veya ufak ufak doğranmış sarımsakları için de tavukları kızarttığınız yağ da hafif kavurun. Balık, kalamar ve ahtapotları ilave edip arada bir karıştırarak pişirin. Doğranmış yeşil soğan, yeşil biber, kırmızı dolma biber, domates, kırmızı toz biber, ve su da ıslatılmış safranı suyu ile beraber ilave edip yine aradabir karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzdürüp bezelye ile beraber ilave edin 5 - 10 dakika karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sebze veya et suyunu ve şarabı da ilave edip bir kaç dakika karıştırarak pişirin. Sıra geldi karideslere, onları da ilave ettikten sonra renkleri pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. En son ilave edilecek malzeme midye de sıra, midyeleri yemeğin üstüne dizin ve artık karıştırmadan 10 dakika kadar pişmeye bırakın. servisinizi yapmadan evvel fırındaki tavuk butlarını pilavın üstüne yerleştirin ve bir kaç kere alt üst çevirerek tavuk butlarının pilavın suyunu içlerine çekmelerini sağlayın. Servis yapmadan evvel 1/2 limon üstüne sıkın ve servisinizi yapın.(6 kisilik)



AeraCura ve MesirKentli bu mesajı beğendi.
Son düzenleyen ahmetseydi; 8 Haziran 2013 18:55. Sebep: İçerik Eklendi.
Misafir
13 Mayıs 2011 10:45   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ispanyol omleti , kremalı mantar soslu makarna , paella , gazpaço çorbası , sarımsak çorbası , ispanyol usulü yumurta , sardanya , churros ...
sindrella bu mesajı beğendi.
Misafir
13 Mayıs 2011 10:48   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ispanyol böreği ispanyol omleti paella gazpaço çorbası sarımsak çorbası churros ispanyol usulü yumurta ispanyol limonatası...
Misafir34
3 Ekim 2011 23:36   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

evdeki ses

Sangria
Misafir
19 Mayıs 2012 14:28   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Cvp: İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi.
woltka1001
19 Mayıs 2012 15:02   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Cvp: İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

İspanya bilindiği gibi büyük bir ülke ve yemekleri de bölgelere göre farklılık gösterebiliyor.Örneğin, kıyı kesimlerde deniz ürünleri,iç kesimlerde daha çok buğday,pirinç gibi baklagiller yaygın. Ama yemek adetleri genellikle ülkenin tümünde aynı.
İspanyolların sık aralıklarla ama az yeme gibi bir alışkanlıkları var. Sabahın erken saatlerinde yapılan bir kahvaltı, birkaç saat sonra bir kahvaltı daha, öğlen gibi küçük atıştırmalar, ardından öğle yemeği, akşam üstü çay ve bisküvi, son olarak da gece geç saatlerde akşam yemeği. Tabi yemeklerdeki uzun sohbetlerin tadı da başka oluyor…
İspanya’ya yolunuz düşerse en meşhur yemeği olan Paella’yı mutlaka tatmalısınız. Valensiya yöresinin meşhur bir yemeği ve, İspanyol mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Yine İspanya’nın meşhur Gazpacho çorbası da denemeniz gereken lezzetlerden birtanesi. Soğuk bir çorba çeşidi olan Gazpacho kırmızı biber, domates, salatalık, sarımsak ve soğan gibi sebzelerden yapılıyor. Zeytinyağ tüm yemek ve salataların vazgeçilmezi olduğu gibi Gazpacho’ya da ayrı bir tat veriyor. Tabi diğer baharatları da unutmamak lazım. Karabiber, tuz, sirke, acı biber…
Paella ve Gazpacho İspanyolların ulusal yemekleri diyebiliriz ama tapas’ta en az onlar kadar meşhur.Hatta birçoğunuz duymussunuzdur belki de…Öğlen ve akşam yemekleri öncesinde açlığı geçiştirmek için yenen küçük meze ve kanepelerden oluşuyor. Siz de farklı lezzetleri içinde barındıran İspanyol mutfağını mutlaka denemelisiniz.
Misafir
21 Mayıs 2012 19:15   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Cvp: İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

ispanyol omleti, kremalı mantar soslu makarna, paella
Misafir
15 Haziran 2012 23:28   |   Mesaj #10   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Cvp: İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

İçkiler: Sangria y Kalimotxo,ve rioja şarapları(türkiyede bu şarap yok)
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir? Konusuna Benzer Konular

Etiketler:
  • ispanya yemekleri
  • ispanyol yemekleri
  • ispanyollarin yemekleri
İspanya'nın coğrafi özellikleri nelerdir?
Gönderen: salako Forum: Soru-Cevap
Cevap: 0
Son Mesaj: 23 Mayıs 2014 23:03
Cevap: 35
Son Mesaj: 29 Nisan 2014 18:20
İspanya'nın dağları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 1
Son Mesaj: 5 Mayıs 2013 20:20
İspanya'nın yerleşim özellikleri nelerdir?
Gönderen: adsız Forum: Soru-Cevap
Cevap: 14
Son Mesaj: 17 Aralık 2011 13:12
İspanya'nın yemek kültürü nasıldır?
Gönderen: Ziyaretçi Forum: Soru-Cevap
Cevap: 4
Son Mesaj: 7 Kasım 2010 20:14
Sayfa 0.405 saniyede 10 sorgu ile oluşturuldu