Arama

Nasıl kuyumcu olunur?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Ekim 2012 Gösterim: 11.450 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
kuyumcu nasıl olur yazarmıısnız?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
var mersin üniversitesinde 4 yıllık eğitim vern bir fakülte bulunmaktadır..
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kuyumculuğun Tanımı

Sponsorlu Bağlantılar
"Kuyumculuk" değerli metalleri ve alaşımlarını işleyerek şahsi süs eşyaları, ev eşyası, dini takı v.b. eserleri meydana getirmek değildir. Kuyumculuk, değerli-değersiz, metal ve metal olmayan ham maddeleri işlemek suretiyle sanat eseri yapmaya yönelik faaliyetlerin tümüne denir. Mesleki beceri, alelade bir malzemeyi bir mücevhere dönüştürür. Metal olmayan ham maddeler mineral kökenliler (Mermer, Değerli-Değersiz Taşlar, Seramikler v.b gibi) mevcuttur. Güzel alımlı her takı ve ev eşyası kullanıldığı zaman seyredende haz duygusu ve ilgi uyandırır. Bu etkiyi fark eden insanoğlu, ta taş devrinde yani metallerin keşfinden önce kuyumculuğa başlamıştır. Kuyumculuk, insanoğlunun kendini, çevresini güzelleştirme ihtiyacını ve arzusunu karşılamaktadır.

Milyem Tanımı

Kuyumculukta kıymetli metaller has hallerinde kullanılmazlar. Bunun nedeni, ürünün maliyetini düşürmek değil, has metallerin işlenmeye müsait olmamasıdır. Kıymetli madenler, alaşımın bir parçası, bir oranıdır. Sonuç olarak, iki aralığında ayrı ifade edilmesi gerekmektedir. Kıymetli metalin ağırlığı ve alaşımın toplam ağırlığı. Birincisine has (Saf) adı verilirken, ikincisine toplam denir. Eğer bu iki ağırlığı birbirine bölersek milyemi (Ayarı) elde etmiş oluruz. Diğer bir ifade ile milyem, has ağırlığın, toplam ağırlığına oranıdır.

Pratik nedenlerden dolayı milyem binler ile ifade edilmiştir. Buna göre has altın 1000/1000 milyemdir. 24 ayar, karşılığıdır. 750/1000 milyem 18 ayar, 585/1000 milyem, 14 ayar karşılığıdır.

Kullanılan ilk ölçek, 24'lük ölçek idi. Ayar ve kırat olarak adlandırırlar. Kırat 1/24'e tekabül ederken, has altın 24/24 ayara karşı gelirdi.

Kuyumculukta 24'lük ölçek kullanılırken, gümüşçülükte 12'lik ölçek kullanılırdı. Has gümüş 12 para idi ve bir para iki kırata eşitti.

Gümüşçülükte de has gümüş milyem ile ifade edilmiştir. Buna göre nitelikli üretilmede kullanılan 925/1000 milyemlik bir alaşım ise her 1000 gramında 925 gram has gümüş bulunur. Kullanılan diğer alaşımlar ise 900/1000 milyem ve 800/1000'dir.

( Gesad.org )

TÜRKİYE' DE KUYUMCULUK SEKTÖRÜ

Yıllar önce 'kuyumcu' denince akla ilk önce Kapalıçarşı'daki sıra sıra kuyumcular gelirdi. on yıl önce 8 milyon dolarlar civarında olan ihracat yapan sektör, bugün dünyanın dört bir yanına toplam 1 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Türk kuyumcuları mamül altın takı ihracatında İtalya'nın ardından dünya ikinciliği koltuğuna oturmayı başardı. Üstelik İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl yaptığı 500 büyük firma listesine de en üst sıralardan giriyor.
Peki ne oldu da Türk kuyumcuları bu başarıyı yakaladı? Öncelikle sektör klasik kuyumcu atölyeleri zihniyetinden kurtularak, modern fabrikalarda üretime yöneldi. Bir yandan teknolojisini yenilerken, diğer yandan elemanlarını da eğitti. Dünyadaki trendleri takip ederek yeni pazar arayışlarına hiç ara vermedi. Müşterilerin beklentilerine uygun yeni ürünler geliştirdi.
Böylece, bu yıl İSO'nun açıkladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" arasına kuyumculuk sektöründe de üç firma rahatlıkla girdi. Sıralamaya 132'inci olarak giren Goldaş Kuyumculuk geçen yıl 222 milyar 66 milyon liralık üretimden satış yaptı. 217 milyar 706 milyon liralık üretimden satışıyla Gülaylar Kuyumculuk 135'inci, 90 milyar 167 milyon liralık üretimden satışıyla da Atasay Kuyumculuk 358'inci sırada yer aldı. Goldaş geçen yıl 47.1 milyon dolarlık ihracat yaparken, Gülaylar 31.7 milyon dolar, Atasay ise 66.7 milyon dolarlık ihracat yaptı.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
On yıl önce toplam 8 milyon dolarlık ihracat yapabilen Türk kuyumcularının yıllık ihracatı geçtiğimiz haziran ayı sonu itibariyle 1 milyar doları aştı. 2005 ihracatının ise 1.2 milyar doları bulması bekleniyor. İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Cihan Kamer yaptığı açıklamalarda sık sık "Bizim tek bir hedefimiz var, o da dünya liderliği" diyor.
Türk kuyumculuk sektörü "Altın Türkiye'den alınır" mesajını tüm dünyaya vermeyi hedefliyor. Şu anda Türkiye mamül kuyumcu eşyasında İtalya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türk kuyumcuları artık zirveyi zorluyor.

136 ÜLKEYE TÜRK ALTINI
Kuyumculuk sektörü şu anda 136 ülkeye ihracat yapıyor. Türk kuyumcuları, Rusya gibi Türkiye'nin yakınında ve gelişen pazarlarda daha etkin olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sektör yaptığı planlarda dünyanın en büyük pazarı olan Çin'i de unutmuyor. Kuyumcular, Çin'e dair önümüzdeki yıllarda daha net bir plan içinde hareket etmek için çalışmalar yapıyor.
İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Cihan Kamer, Türk kuyumculuk sektörünün ihracatının düzenli olarak artmasını şöyle açıklıyor:

"Ürün kalitemiz, ürün yelpazemizdeki çeşitlilik, hızlı teslimatımız, esnek üretimimiz, rekabetçi fiyatlarımız ve belki hepsinden daha önemlisi eşsiz tarihsel mirasımız ile Türk kuyumculuk ürünlerine talep her geçen sene artıyor. Türk kuyumcularının artık kendi markalarını daha kolay yaratabileceklerine inanıyorum."

On yılda ihracatını 8 milyon dolardan 1 milyar dolarlara yükselten Türk kuyumculuk sektörünün önündeki hedefler büyük, ama gerçekleşmesi zor da görünmüyor. Önemli olan ürün kalitesini korumak ve pazarlama yatırımlarını sürdürmek. Çok kısa bir zamanda dünya vitrinlerinde çok daha fazla Türk malı ziynet eşyası ve takısını görmek mümkün olacak gibi.. Kuyumcular inandı, yatırım yaptı ve başarıyor. Türk kuyumculuk sektörünü kısa zamanda dünya zirvesinde görmek dileğiyle...

Quo vadis?
ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
13 Aralık 2008       Mesaj #3
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Türkiyede Kuyumculuk fakültesi var mı?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
var mersin üniversitesinde 4 yıllık eğitim vern bir fakülte bulunmaktadır..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ekim 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

altin ihracati nasil yapilir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

islenmis altim ihracati nasil yapilir yasal mevzuati ve gumruklemesi nasildir

Benzer Konular

6 Nisan 2013 / güçlü Cevaplanmış
21 Mayıs 2011 / Konsolocu Soru-Cevap
20 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap