Arama

TSH değerlerim normal mi?

Güncelleme: 16 Nisan 2016 Gösterim: 35.135 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
4 Şubat 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
TSH DEĞERİM 0.828 u1U/ml çıktı zehirli guatr olabilir miyim?
TSH değerlerim normal mi?
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 18:06
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
TSH ın normal değerleri 0,27 ile 4,2 arasıdır. normal sınırlarda görünüyor. ancak guatr yok denemez. çünkü bazen nadirde olsa tsh normal olduğu halde guatr olabiliyor. önerim troid usg çektirmeniz.
sağlıklı günler dilerim
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
NORMAL SAYILAN TSH DEĞERLERİ NEDİR?
TSH normları 0.5 ile 4.8 µU/ml arası sayılır. Bunun altına düşmesiveya üstüne çıkması çeşitli Tiroid problemlerine işaret eder.
Bizim ülkede çoğu laboratuarın formunda normal değeri 0.4 - 3.0 uIU/mL olarak yazar.
2002 yılına kadar TSH değerinin normal sınırları 0.5 - 5.0 arasındaydı. American Association for Clinical Chemistiry 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değeri 0.4-2.5 seviyesine indirdi.

TSH NEDİR?

TSH hormonunu (Tiroid Uyarıcı Hormon) beyinde yer alan Hipofiz bezi vasıtasıyla salgılar. Tiroid bezlerinin aşırı hormon salgılamasıyla tetiklenen T3 ve T4 hormonları arttıkça hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Yani T3 ve T4 hormonlari arttıkça TSH hormonu da buna bağlı olarak düşer. Tiroid bezinin salgıladığı hormon miktarı azaldıkça hipofiz bezi TSH salınımını yükseltir, tiroid bezinin daha fazla hormon üretmesi sağlar. T3 ve T4 hormon seviyersine göre hipofiz bezi TSH hormonunun salınımını düşürerek veya arttırarak dengede tutar.

Düşük TSH belirtileri nelerdir?
Kişi sinirli bir ruh halindedir. Kolay yorulma, kilo kaybı, dikkat bozukluğu, saç dökülmesi, sıcağa karşı duyarlılık, uykusuzluk, sık idrara çıkma, güçsüzlük, halk arasında patlak göz olarak isimlendirilen gözlerin ileri doğru çıkması durumu bu belirtilerden birkaçıdır. Kişi eğer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsa uzman bir hekime başvurmalıdır.

Yüksek TSH belirtileri nelerdir?

Tiroid yetmezliğinde bazen sadece TSH hormonunda artış görülür. T3 ve T4 hormonları ise gayet normal görülebilir. Eğer serbest T3 ve T4 normal seyrederken TSH değerleri biraz yüksekse bu durum hafif derecede tiroid yetmezliği beliritsidir. Daha sonra bu denge tersine dönerek T4 ve T3 hormonları azalma ve TSH seviyesi daha da artma başlar. Bu da tam tiroid yetmezliğinin göstergesidir.

Yüksek TSH belirtileri ise şunlardır.

Üşüme, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, kuru cilt, saç dökülmesi, depresyon, unutkanlık, konsantre bozukluğu, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH fazlalığının belirtileri arasındadır.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

16 Nisan 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
16 Nisan 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
13 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
15 Haziran 2014 / dilek tuncel Tıp Bilimleri