PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bitkiler nelerdir?
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
ZİYZİY20:34, 3 Haziran 2009 
güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?
En iyi cevap fadedliver tarafından gönderildi

ZİYZİY adlı kullanıcıdan alıntı:
güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?
Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Benzer Konular:
Cevap
UnknowN20:55, 3 Haziran 2009 
Antep fıstığı, üzüm, pamuk, karpuz, kırmızı mercimek, buğday, arpa, susam ve nohut
Cevap
broken*21:09, 3 Haziran 2009 
http://www.msxlabs.org/forum/turkiye...u-bolgesi.html
Cevap
fadedliver22:11, 3 Haziran 2009 
ZİYZİY adlı kullanıcıdan alıntı:
güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?
Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Cevap
Misafir20:40, 24 Kasım 2009 
GÜNEY DOĞU ANADOLUDA YETİŞENLER
arpa domates zeytin
mercimek nohut üzüm
buğday patlıcan karpuz
keten biber tütün
pamuk susam
prinç(çeltik) antepfıstığı
Cevap
Misafir12:37, 27 Aralık 2009 
güneydoğu anadolu bölgesi nin tarım ürünlerinin hakkında bil

gi
Cevap
Misafir15:55, 7 Şubat 2010 
karpuzun nerede yetiştiği hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz
Cevap
Misafir17:39, 14 Şubat 2010 
karpuz en çok adana ve diyarbakırda yetişir
Cevap
Misafir19:21, 14 Şubat 2010 
güneydoğu anadolu bölgemizde ürettiklerimiz diye bir konu var onu bulamıyorum yardımcı olurmusunuz lütfennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Cevap
_KleopatrA_19:24, 14 Şubat 2010 
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
güneydoğu anadolu bölgemizde ürettiklerimiz diye bir konu var onu bulamıyorum yardımcı olurmusunuz lütfennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
sorularınızı sorarken biraz daha anlaşılır sorunuz lütfen anladığımız kadarıyla yanıtlıyoruz.
Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Cevap
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Hatay Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde midir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımı etkileyen faktörler nelerdir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal üretimi kısıtlayan coğrafi etmenler nelerdir?