MsXLabs
2005-2016
Soru-Cevap forumunda yer alan ZİYZİY tarafından açılmış Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bitkiler nelerdir? konusunu görüntülüyorsunuz.
Özet: güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?... Etiketler:
  • güneydoğuda ne yetişir
CEVAP VAR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bitkiler nelerdir?

Gösterim: 40.099 | Cevap: 22
3 Haziran 2009 20:34   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
En iyi cevap fadedliver tarafından gönderildi

Alıntı
ZİYZİY adlı kullanıcıdan alıntı

güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?

Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Son düzenleyen fadedliver; 3 Haziran 2009 22:10
3 Haziran 2009 20:55   |   Mesaj #2   |   
UnknowN - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Lithuania

5.132
779 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 22-01-2008
Antep fıstığı, üzüm, pamuk, karpuz, kırmızı mercimek, buğday, arpa, susam ve nohut
broken*
3 Haziran 2009 21:09   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
fadedliver
3 Haziran 2009 22:11   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Alıntı
ZİYZİY adlı kullanıcıdan alıntı

güneydoğu anadolu da yetişen bitkiler nelerdir?

Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Misafir
24 Kasım 2009 20:40   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
GÜNEY DOĞU ANADOLUDA YETİŞENLER
arpa domates zeytin
mercimek nohut üzüm
buğday patlıcan karpuz
keten biber tütün
pamuk susam
prinç(çeltik) antepfıstığı
Misafir
27 Aralık 2009 12:37   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
güneydoğu anadolu bölgesi nin tarım ürünlerinin hakkında bil

gi
Misafir
7 Şubat 2010 15:55   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
karpuzun nerede yetiştiği hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz
Misafir
14 Şubat 2010 17:39   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
karpuz en çok adana ve diyarbakırda yetişir
Misafir
14 Şubat 2010 19:21   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hangi ürünler yetiştirilir?

güneydoğu anadolu bölgemizde ürettiklerimiz diye bir konu var onu bulamıyorum yardımcı olurmusunuz lütfennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
_KleopatrA_
14 Şubat 2010 19:24   |   Mesaj #10   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Reklam
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

güneydoğu anadolu bölgemizde ürettiklerimiz diye bir konu var onu bulamıyorum yardımcı olurmusunuz lütfennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

sorularınızı sorarken biraz daha anlaşılır sorunuz lütfen anladığımız kadarıyla yanıtlıyoruz.
Tarım



Tarım halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır. Tarım topraklarının çok parçalı, tarım işletmelerinin küçük işletmeler şeklinde olması tarımsal verimi düşürmektedir. Tarım alanlarının üçte biri nadasa alınmaktadır. G.A.P. (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birlikte sulu tarım alanları genişlemekte, nadas arazisi azalmakta, tarım ürünü çeşitliliği artmaktadır.



Tarım Ürünleri



Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.



Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.



Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.



Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.



Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.



Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.



Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.



Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.



Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.



Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.



Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Cevap Yaz