Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda eda90 tarafından 9 Ekim 2009 (16:43) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
50390 kez görüntülenmiş, 37 cevap yazılmış ve son mesaj 28 Ekim 2014 (23:43) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 3.48  |  Oy Veren: 23      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 9 Ekim 2009, 16:43

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#1 (link)
eda90
Ziyaretçi
eda90 - avatarı
arkadaşlar benim bir ödevim vardı.sizden yardım istiyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun.çok acil .. acaba hangi besni hangi organ sindirir bununla ilgili bi kaç şey yazsanız çok iyi olur

nolur biri bişi yazsın
En iyi cevap fadedliver tarafından gönderildi

Alıntı:
eda90 adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

arkadaşlar benim bir ödevim vardı.sizden yardım istiyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun.çok acil .. acaba hangi besni hangi organ sindirir bununla ilgili bi kaç şey yazsanız çok iyi olur
Besinlerin Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi: Karbonhidratların kana geçebilmesi için sindirim organlarında en küçük yapı birimi olan glikoz, fruktoz, galaktoz, riboz ve deoksiriboz monomerlerine kadar parçalanmaları gerekir.
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besin ağızda çiğnenirken tükrükteki amilaz enzimi, nişasta ve glikojen molekülündeki bağları koparır. Onları daha küçük parçalara (dekstrin) ve maltoza ayırır.

. Karbonhidratlar mideden hiçbir kimyasal değişikliğe uğramadan oniki parmak bağırsağına gelir. Besin bağırsağa girdiğinde, bağırsak hücrelerinden pankreası uyaran bir hormon salgılanır. Bu hormon, pankreastan öz suların salgılanmasını sağlar. Pankreas öz sularındaki enzimler (amilaz) ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratları disakkaritlere (maltoza) kadar parçalar.
Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler ise bağırsak öz suyunda bulunur. Bu enzimler (maltaz, sükraz ve laktaz) ise disakkaritleri monosakkaritlere parçalar. Böylelikle karbonhidratların sindirimi tamamlanmış olur.
İnsanda selüloz sindirici enzim üretilmediği için selüloz kalın bağırsakdan dışkı olarak atılır.




Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mideye besin geldiğinde salgılanan gastrin hormonu HCl salgısını uyarır.
Midenin kendi kendini sindirmesi üç yolla engellenir.
* Asit ve enzim salgısı hormon kontrolündedir.
* Enzim pasif olarak salgılanır. Besin geldiğinde aktifleştirilir.
* Midedeki mukus mide hücrelerini asitten ve enzimden korur

Midede oluşan polipeptit ince bağırsağa geçer. Mideden asit ve besin geldiğinde ince bağırsaktan salgılanan sekretin hormonu pankreas öz suyu salgılatır. Pankreas öz suyundaki pasif tripsinojen ve kimotripsinojen, ince bağırsaktaki enterokinaz enzimi ile aktifleştirilir.




Yağların Sindirimi
Yağların ince bağırsaktan emilebilmesi için yağ asitleri ve gliserine kadar parçalanmaları gerekir.
Yağlar, safra tuzlarının ve pankreastan salgılanan lipaz enziminin etkisiyle ince bağırsakta yağ asidi ve gliserole ayrılır. Safra tuzları, yağ damlalarının yüzeyini artırararak lipaz enziminin etkisini kolaylaştırır (mekanik etki).
Oluşan sindirim ürünleri; tekrar hidroliz edilemeyecek kadar basit moleküller olduklarından hücre zarından geçebilirler, hücrelerde yapı maddesi olarak veya vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilirler.





Sindirilen Besinlerin Emilmesi
Sindirim sonucu en küçük parçalara ayrılan besin maddelerinin kan ve lenfe geçmesine emilme denir.
a. İnce Bağırsakta Emilim: Besin maddeleri en fazla ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilme difüzyon veya aktif taşımayla gerçekleşir. Emilen besinler iki yol izler.
I. Yol : Glikoz, galaktoz, fruktoz, amino asit, mineraller, su ve bazı vitaminler incebağırsaktan difüzyon ve aktif taşımayla kan damarlarına geçer.
II. Yol : Yağ asitleri, gliserol, A, D, E, K vitaminleri bağırsak villuslarında emildikten sonra lenf kılcallarına geçer. Bu kılcallar peke sarnıcında toplanır. Peke sarnıcı göğüs lenf kanalı yoluyla sol köprücük altı toplardamarına oradan da üst ana toplardamara bağlanarak kalbe ulaşır.
b. Kalın Bağırsakta Emilim: Sindirilen besin maddelerinin içerisinde bulunan suyun büyük bir kısmı kalın bağırsakta emilir. Kalın bağırsakta bakteri faaliyetleriyle K ve B vitaminleri sentezlenir. Bu vitaminler ve tuzların emilimi de kalın bağırsakta olur.
Normal bir insanda sindirim karbonhitratların hepsi yağların %95'i ve proteinlerin %90'ı ince bağırsaktan gecerken emilir Bu emilim olaylarında difüzyon osmoz ve aktif taşıma görev yapar
kaynak
Rapor Et
Eski 9 Ekim 2009, 17:01

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#2 (link)
fadedliver
Ziyaretçi
fadedliver - avatarı
Alıntı:
eda90 adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

arkadaşlar benim bir ödevim vardı.sizden yardım istiyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun.çok acil .. acaba hangi besni hangi organ sindirir bununla ilgili bi kaç şey yazsanız çok iyi olur
Besinlerin Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi: Karbonhidratların kana geçebilmesi için sindirim organlarında en küçük yapı birimi olan glikoz, fruktoz, galaktoz, riboz ve deoksiriboz monomerlerine kadar parçalanmaları gerekir.
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besin ağızda çiğnenirken tükrükteki amilaz enzimi, nişasta ve glikojen molekülündeki bağları koparır. Onları daha küçük parçalara (dekstrin) ve maltoza ayırır.

. Karbonhidratlar mideden hiçbir kimyasal değişikliğe uğramadan oniki parmak bağırsağına gelir. Besin bağırsağa girdiğinde, bağırsak hücrelerinden pankreası uyaran bir hormon salgılanır. Bu hormon, pankreastan öz suların salgılanmasını sağlar. Pankreas öz sularındaki enzimler (amilaz) ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratları disakkaritlere (maltoza) kadar parçalar.
Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler ise bağırsak öz suyunda bulunur. Bu enzimler (maltaz, sükraz ve laktaz) ise disakkaritleri monosakkaritlere parçalar. Böylelikle karbonhidratların sindirimi tamamlanmış olur.
İnsanda selüloz sindirici enzim üretilmediği için selüloz kalın bağırsakdan dışkı olarak atılır.




Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mideye besin geldiğinde salgılanan gastrin hormonu HCl salgısını uyarır.
Midenin kendi kendini sindirmesi üç yolla engellenir.
* Asit ve enzim salgısı hormon kontrolündedir.
* Enzim pasif olarak salgılanır. Besin geldiğinde aktifleştirilir.
* Midedeki mukus mide hücrelerini asitten ve enzimden korur

Midede oluşan polipeptit ince bağırsağa geçer. Mideden asit ve besin geldiğinde ince bağırsaktan salgılanan sekretin hormonu pankreas öz suyu salgılatır. Pankreas öz suyundaki pasif tripsinojen ve kimotripsinojen, ince bağırsaktaki enterokinaz enzimi ile aktifleştirilir.




Yağların Sindirimi
Yağların ince bağırsaktan emilebilmesi için yağ asitleri ve gliserine kadar parçalanmaları gerekir.
Yağlar, safra tuzlarının ve pankreastan salgılanan lipaz enziminin etkisiyle ince bağırsakta yağ asidi ve gliserole ayrılır. Safra tuzları, yağ damlalarının yüzeyini artırararak lipaz enziminin etkisini kolaylaştırır (mekanik etki).
Oluşan sindirim ürünleri; tekrar hidroliz edilemeyecek kadar basit moleküller olduklarından hücre zarından geçebilirler, hücrelerde yapı maddesi olarak veya vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilirler.





Sindirilen Besinlerin Emilmesi
Sindirim sonucu en küçük parçalara ayrılan besin maddelerinin kan ve lenfe geçmesine emilme denir.
a. İnce Bağırsakta Emilim: Besin maddeleri en fazla ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilme difüzyon veya aktif taşımayla gerçekleşir. Emilen besinler iki yol izler.
I. Yol : Glikoz, galaktoz, fruktoz, amino asit, mineraller, su ve bazı vitaminler incebağırsaktan difüzyon ve aktif taşımayla kan damarlarına geçer.
II. Yol : Yağ asitleri, gliserol, A, D, E, K vitaminleri bağırsak villuslarında emildikten sonra lenf kılcallarına geçer. Bu kılcallar peke sarnıcında toplanır. Peke sarnıcı göğüs lenf kanalı yoluyla sol köprücük altı toplardamarına oradan da üst ana toplardamara bağlanarak kalbe ulaşır.
b. Kalın Bağırsakta Emilim: Sindirilen besin maddelerinin içerisinde bulunan suyun büyük bir kısmı kalın bağırsakta emilir. Kalın bağırsakta bakteri faaliyetleriyle K ve B vitaminleri sentezlenir. Bu vitaminler ve tuzların emilimi de kalın bağırsakta olur.
Normal bir insanda sindirim karbonhitratların hepsi yağların %95'i ve proteinlerin %90'ı ince bağırsaktan gecerken emilir Bu emilim olaylarında difüzyon osmoz ve aktif taşıma görev yapar
kaynak
Rapor Et
Eski 10 Mayıs 2010, 19:05

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#3 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Alıntı:
hangi besinler sindirilmez
bencede ben bunu anlayamadım?
Rapor Et
Eski 6 Eylül 2010, 21:17

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
yha asllında bn sana karbonhidratın proteinin ve yagın hangi organda sindirildigini söliim...mesela karbonhidratlar ağızda sindirilir,proteinler midede sindirilir ve yağlar ise ince bagırsakta sindirimini tamamlar eger yardımcı olabiliysem mutlu olurum
Rapor Et
Eski 6 Ekim 2010, 15:26

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
hangi besinler sindirilmez?
Rapor Et
Eski 16 Ekim 2010, 11:10

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#6 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Mİde hangi besinleri hızlı hangi besinleri yavaş sindirir lütfen bişey buln Pazartesiye kadar yapmam lzmmmmmm
Rapor Et
Eski 22 Kasım 2010, 23:07

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#7 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Arkadaşlar;
Su,mineral ve vitaminler sindirilmez.
Çünkü onların sindirilimine gerk duyulmaz.
Direk idrarla vücuttan atılırlar...
Yardımcı olabildiysem ne mutlu
Rapor Et
Eski 24 Aralık 2010, 13:13

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#8 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
sindirim ağızda başlar anüste son bulur sırası ile ağız, yutak, yemek borusu , mide, ince bağırsak, kalın bağırsak , anüs
Rapor Et
Eski 28 Aralık 2010, 15:48

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#9 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?


Besinlerin Sindirimi
Karbonhidratların Sindirimi: Karbonhidratların kana geçebilmesi için sindirim organlarında en küçük yapı birimi olan glikoz, fruktoz, galaktoz, riboz ve deoksiriboz monomerlerine kadar parçalanmaları gerekir.
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besin ağızda çiğnenirken tükrükteki amilaz enzimi, nişasta ve glikojen molekülündeki bağları koparır. Onları daha küçük parçalara (dekstrin) ve maltoza ayırır.

. Karbonhidratlar mideden hiçbir kimyasal değişikliğe uğramadan oniki parmak bağırsağına gelir. Besin bağırsağa girdiğinde, bağırsak hücrelerinden pankreası uyaran bir hormon salgılanır. Bu hormon, pankreastan öz suların salgılanmasını sağlar. Pankreas öz sularındaki enzimler (amilaz) ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratları disakkaritlere (maltoza) kadar parçalar.
Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler ise bağırsak öz suyunda bulunur. Bu enzimler (maltaz, sükraz ve laktaz) ise disakkaritleri monosakkaritlere parçalar. Böylelikle karbonhidratların sindirimi tamamlanmış olur.
İnsanda selüloz sindirici enzim üretilmediği için selüloz kalın bağırsakdan dışkı olarak atılır.




Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mideye besin geldiğinde salgılanan gastrin hormonu HCl salgısını uyarır.
Midenin kendi kendini sindirmesi üç yolla engellenir.
* Asit ve enzim salgısı hormon kontrolündedir.
* Enzim pasif olarak salgılanır. Besin geldiğinde aktifleştirilir.
* Midedeki mukus mide hücrelerini asitten ve enzimden korur

Midede oluşan polipeptit ince bağırsağa geçer. Mideden asit ve besin geldiğinde ince bağırsaktan salgılanan sekretin hormonu pankreas öz suyu salgılatır. Pankreas öz suyundaki pasif tripsinojen ve kimotripsinojen, ince bağırsaktaki enterokinaz enzimi ile aktifleştirilir.




Yağların Sindirimi
Yağların ince bağırsaktan emilebilmesi için yağ asitleri ve gliserine kadar parçalanmaları gerekir.
Yağlar, safra tuzlarının ve pankreastan salgılanan lipaz enziminin etkisiyle ince bağırsakta yağ asidi ve gliserole ayrılır. Safra tuzları, yağ damlalarının yüzeyini artırararak lipaz enziminin etkisini kolaylaştırır (mekanik etki).
Oluşan sindirim ürünleri; tekrar hidroliz edilemeyecek kadar basit moleküller olduklarından hücre zarından geçebilirler, hücrelerde yapı maddesi olarak veya vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilirler.





Sindirilen Besinlerin Emilmesi
Sindirim sonucu en küçük parçalara ayrılan besin maddelerinin kan ve lenfe geçmesine emilme denir.
a. İnce Bağırsakta Emilim: Besin maddeleri en fazla ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilme difüzyon veya aktif taşımayla gerçekleşir. Emilen besinler iki yol izler.
I. Yol : Glikoz, galaktoz, fruktoz, amino asit, mineraller, su ve bazı vitaminler incebağırsaktan difüzyon ve aktif taşımayla kan damarlarına geçer.
II. Yol : Yağ asitleri, gliserol, A, D, E, K vitaminleri bağırsak villuslarında emildikten sonra lenf kılcallarına geçer. Bu kılcallar peke sarnıcında toplanır. Peke sarnıcı göğüs lenf kanalı yoluyla sol köprücük altı toplardamarına oradan da üst ana toplardamara bağlanarak kalbe ulaşır.
b. Kalın Bağırsakta Emilim: Sindirilen besin maddelerinin içerisinde bulunan suyun büyük bir kısmı kalın bağırsakta emilir. Kalın bağırsakta bakteri faaliyetleriyle K ve B vitaminleri sentezlenir. Bu vitaminler ve tuzların emilimi de kalın bağırsakta olur.
Normal bir insanda sindirim karbonhitratların hepsi yağların %95'i ve proteinlerin %90'ı ince bağırsaktan gecerken emilir Bu emilim olaylarında difüzyon osmoz ve aktif taşıma
Rapor Et
Eski 30 Eylül 2011, 19:27

Hangi besin hangi organ tarafından sindirilir?

#10 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
karbonhidratlar ağızda,
proteinler midede ,
yağlar ise ince bağırsakta sindirilir.
Su,mineral ve vitaminler sindirilmez.
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.195 saniyede (68.21% PHP - 31.79% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 00:09
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi