Arama

Avusturya'nın yeme-içme özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Nisan 2011 Gösterim: 12.190 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba!
Avusurya ülkesinin yemek,gelenek gibi şeylerinden nesi meşhur hani daha neler yapılır yardım edebilir misiniz?
EN İYİ CEVABI The Unique verdi
Alıntı

Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre göre büyük farklılıklar gösterir. Tabii yeme alışkanlığmdaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya çıkarır. Eskiden kırsal kesimde çok fazla et yenmez, köylüler hayvanları ancak özel günler ve bayramlar için keserlerdi. Genellikle besin maddeleri süt, süt ürünleri ve şarküteri dışında, patates ve buğday ürünleri idi. Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi. Mısır Avusturya Mutfağı'na Türklerden gelmiştir. Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Türkische Weizen" (Türk unu) derlerdi.
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı. Bunlar çeşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı. Tabii buğday unu da, ekmek için kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı. Yani kısaca Avusturyalılar köylerde çok fazla un ve un ürünleri kullanırlardı.

Sponsorlu Bağlantılar

Şehirde ise eskiden çok et tüketiliyordu. Mesela 16. yüzyılda Avusturya'da şehirlerde kişi başına yılda 100 kg. et tüketiliyordu; yani günde hemen hemen 300 gr. kadar et tüketilirdi. 18. yüzyılda Avusturya'da küçük burjuvazide günde iki kere et yenirdi. Günümüz Avusturya'sında et tüketimi gerek etin pahalı olmasından, gerekse modern yeme alışkanlıklarında saglıklı yeme, ön plana çıktığından eskiye göre azalmıştır. Ama yine de günde bir öğün ki bu ağırlıklı öğündür, Avusturyalılar mutlaka et, etin yanında ise makarna, sebze, pirinç ve bazen de salata yerler.

Avusturyalılar et pişiriminde hemen hemen tüm pişirme tekniklerini kullanırlar. Kızartma, tencerede pişirme, haşlama, kavurma gibi. Şiş türü ızgaralar ise mutfaklarına yeni giren pişirme metotlarındandır.

Avusturyalıların en ünlü et yemeği "Schnitzel" (şinitsel) dir. Normal olarak dana etinden yapıldığı için pahalı bir yemek olan şinitseli Avusturyalılar genellikle en önemli yemek olan pazar öğle yemeklerinde yaparlar. Dana eti bulunması zor ve pahalı bir et olduğundan, yerine tavuk veya domuz eti de kullanılabilir. Şinitsel genelde ülkemizde bilindiği gibi her zaman pane yapılmış bir et değildir. Pane, şinitselin bir tür pişirme usulüdür. Şinitsel çok ince dilimlenmiş bir nevi külbastı inceliğindeki dana bonfilesidir. Yukarıda belirttiğim gibi dana eti yerine domuz veya tavuk eti de kullanılabilir.

Viyana'nın Avusturya yeme alışkanlığında büyük etkisi olmuştur. Herşeyden önce ilk fırın Viyana'da kullanılmış ve bu da pişirme tekniklerine büyük bir çeşitlilik getirmiştir. Daha sonra bu ocaklı fırınlar kırsal kesime de yayılmıştır.

avusturyaAyrıca bugün olduğu gibi eskiden de Viyana'da çok değişik ve üstün kaliteli un çeşitleri vardı. Özellikle pancardan ucuz şeker elde edilip piyasaya girince, Bohem aşçıların da etkisi ile, şeker ve una dayanan çeşit çeşit pasta ve tatlılar yapılmaya başlandı.

Avusturya Mutfağı, Fransız, İtalyan, Balkan, imparatorluğu paylaştığı ülke mutfaklarından ve özellikle de Macar Mutfağı'ndan çok etkilenmiştir.

Avusturyalılar karabiber, tuz, kimyon, tarçın, karanfil, vanilya gibi baharatları ve mercanköşk, kekik gibi kokulu otlan, özellikle de Macar etkisiyle "paprika" yani kırmızı biberi çok kullanırlar. Kırsal kesimde eğer bir restorana giderseniz masanın üzerinde tuz ve karabiber yerine; tuz ve kırmızı biber görürsünüz.

Avusturyalılar çok ekmek yerler. Özellikle şarküterinin ve peynirin yanında ekmek vazgeçilmezdir. Avusturya'da çok çeşitli ve değişik ekmekler vardır.

Avusturyalıların en önemli içeceği kahvedir. Kahve adeta bir kültürdür. Özellikle "Kaffehaus"lar Viyana'ya özgü, çok tipik bir özelliktir. Bu Kaffehaus'larda Viyanalılar dostları ile buluşur, bir kahve ile yanında bir pasta yer veya gazete okuyarak tüm bir öğleden sonrasını geçirebilirler. Kendine özgü tarzı ve havası ile bu Kaffe'ler tüm dünyada bir tek Viyana'da vardır.

Pasta ve kurabiye açısından Avusturya bir cennettir. Avusturyalılar yüzlerce çeşit pasta ve tatlı kurabiyeler yaparlar. Türklerin Viyana kuşatmaları sırasında, Türklerin çadırlarının üzerinde bulunan hilali taklit ederek, yine Türklerden öğrendikleri "un kurabiyesi"ni fındık, badem ve vanilya katkısı ile yapmışlar ve ünlü "Vanillekipferl" ortaya çıkmıştır. Avusturya'nın dünyaca ünlü pastası "Sachertorte" Viyana'da yapıldığı otelin ismini taşır. Avusturya denilince akla tabii ki ilk gelen tatlı “Elmalı Strudel”dir.

Avusturyalılar sabah kahvatısında ekmek, tereyağı, reçel yerler ve sütlü kahve içerler. Pazar günleri ve bayramlarda kuru üzüm ve meyve şekerlemeli bir nevi çörek yerler. Diğer öğünlerde ise eskiye göre daha hafif olarak yiyen Avusturyalılar, bu öğünlerde çorba, biraz şarküteri ve küçük bir tatlı yerler. Burada şunu söylemeliyim ki, Avusturya'da tüm yemekler mutlaka bir tatlı ile biter.


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı

Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre göre büyük farklılıklar gösterir. Tabii yeme alışkanlığmdaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya çıkarır. Eskiden kırsal kesimde çok fazla et yenmez, köylüler hayvanları ancak özel günler ve bayramlar için keserlerdi. Genellikle besin maddeleri süt, süt ürünleri ve şarküteri dışında, patates ve buğday ürünleri idi. Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi. Mısır Avusturya Mutfağı'na Türklerden gelmiştir. Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Türkische Weizen" (Türk unu) derlerdi.
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı. Bunlar çeşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı. Tabii buğday unu da, ekmek için kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı. Yani kısaca Avusturyalılar köylerde çok fazla un ve un ürünleri kullanırlardı.

Sponsorlu Bağlantılar

Şehirde ise eskiden çok et tüketiliyordu. Mesela 16. yüzyılda Avusturya'da şehirlerde kişi başına yılda 100 kg. et tüketiliyordu; yani günde hemen hemen 300 gr. kadar et tüketilirdi. 18. yüzyılda Avusturya'da küçük burjuvazide günde iki kere et yenirdi. Günümüz Avusturya'sında et tüketimi gerek etin pahalı olmasından, gerekse modern yeme alışkanlıklarında saglıklı yeme, ön plana çıktığından eskiye göre azalmıştır. Ama yine de günde bir öğün ki bu ağırlıklı öğündür, Avusturyalılar mutlaka et, etin yanında ise makarna, sebze, pirinç ve bazen de salata yerler.

Avusturyalılar et pişiriminde hemen hemen tüm pişirme tekniklerini kullanırlar. Kızartma, tencerede pişirme, haşlama, kavurma gibi. Şiş türü ızgaralar ise mutfaklarına yeni giren pişirme metotlarındandır.

Avusturyalıların en ünlü et yemeği "Schnitzel" (şinitsel) dir. Normal olarak dana etinden yapıldığı için pahalı bir yemek olan şinitseli Avusturyalılar genellikle en önemli yemek olan pazar öğle yemeklerinde yaparlar. Dana eti bulunması zor ve pahalı bir et olduğundan, yerine tavuk veya domuz eti de kullanılabilir. Şinitsel genelde ülkemizde bilindiği gibi her zaman pane yapılmış bir et değildir. Pane, şinitselin bir tür pişirme usulüdür. Şinitsel çok ince dilimlenmiş bir nevi külbastı inceliğindeki dana bonfilesidir. Yukarıda belirttiğim gibi dana eti yerine domuz veya tavuk eti de kullanılabilir.

Viyana'nın Avusturya yeme alışkanlığında büyük etkisi olmuştur. Herşeyden önce ilk fırın Viyana'da kullanılmış ve bu da pişirme tekniklerine büyük bir çeşitlilik getirmiştir. Daha sonra bu ocaklı fırınlar kırsal kesime de yayılmıştır.

avusturyaAyrıca bugün olduğu gibi eskiden de Viyana'da çok değişik ve üstün kaliteli un çeşitleri vardı. Özellikle pancardan ucuz şeker elde edilip piyasaya girince, Bohem aşçıların da etkisi ile, şeker ve una dayanan çeşit çeşit pasta ve tatlılar yapılmaya başlandı.

Avusturya Mutfağı, Fransız, İtalyan, Balkan, imparatorluğu paylaştığı ülke mutfaklarından ve özellikle de Macar Mutfağı'ndan çok etkilenmiştir.

Avusturyalılar karabiber, tuz, kimyon, tarçın, karanfil, vanilya gibi baharatları ve mercanköşk, kekik gibi kokulu otlan, özellikle de Macar etkisiyle "paprika" yani kırmızı biberi çok kullanırlar. Kırsal kesimde eğer bir restorana giderseniz masanın üzerinde tuz ve karabiber yerine; tuz ve kırmızı biber görürsünüz.

Avusturyalılar çok ekmek yerler. Özellikle şarküterinin ve peynirin yanında ekmek vazgeçilmezdir. Avusturya'da çok çeşitli ve değişik ekmekler vardır.

Avusturyalıların en önemli içeceği kahvedir. Kahve adeta bir kültürdür. Özellikle "Kaffehaus"lar Viyana'ya özgü, çok tipik bir özelliktir. Bu Kaffehaus'larda Viyanalılar dostları ile buluşur, bir kahve ile yanında bir pasta yer veya gazete okuyarak tüm bir öğleden sonrasını geçirebilirler. Kendine özgü tarzı ve havası ile bu Kaffe'ler tüm dünyada bir tek Viyana'da vardır.

Pasta ve kurabiye açısından Avusturya bir cennettir. Avusturyalılar yüzlerce çeşit pasta ve tatlı kurabiyeler yaparlar. Türklerin Viyana kuşatmaları sırasında, Türklerin çadırlarının üzerinde bulunan hilali taklit ederek, yine Türklerden öğrendikleri "un kurabiyesi"ni fındık, badem ve vanilya katkısı ile yapmışlar ve ünlü "Vanillekipferl" ortaya çıkmıştır. Avusturya'nın dünyaca ünlü pastası "Sachertorte" Viyana'da yapıldığı otelin ismini taşır. Avusturya denilince akla tabii ki ilk gelen tatlı “Elmalı Strudel”dir.

Avusturyalılar sabah kahvatısında ekmek, tereyağı, reçel yerler ve sütlü kahve içerler. Pazar günleri ve bayramlarda kuru üzüm ve meyve şekerlemeli bir nevi çörek yerler. Diğer öğünlerde ise eskiye göre daha hafif olarak yiyen Avusturyalılar, bu öğünlerde çorba, biraz şarküteri ve küçük bir tatlı yerler. Burada şunu söylemeliyim ki, Avusturya'da tüm yemekler mutlaka bir tatlı ile biter.


Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre göre büyük farklılıklar gösterir. Tabii yeme alışkanlığmdaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya çıkarır. Eskiden kırsal kesimde çok fazla et yenmez, köylüler hayvanları ancak özel günler ve bayramlar için keserlerdi. Genellikle besin maddeleri süt, süt ürünleri ve şarküteri dışında, patates ve buğday ürünleri idi. Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi. Mısır Avusturya Mutfağı'na Türklerden gelmiştir. Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Türkische Weizen" (Türk unu) derlerdi.
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı. Bunlar çeşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı. Tabii buğday unu da, ekmek için kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı. Yani kısaca Avusturyalılar köylerde çok fazla un ve un ürünleri kullanırlardı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
avusturyanın gelenekleri nelerdir?

Benzer Konular

13 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
28 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap