Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Buğdayın ülke ekonomisine katkıları nedir?

Gösterim: 19446 | Cevap: 19
  • bugdayin ulke ekonomisindeki yeri
  • bugdayin ulke ekonomisine katkisi
  • ekmegin ulke ekonomisine katkisi
Misafir
Cevaplanmış   |    7 Mart 2011 16:39   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Buğdayın ülke ekonomisine katkıları nedir?

lütfen buğdayın ülke ekonomisine katkılarını söyler misinizz?
En iyi cevap Mira tarafından gönderildi

Buğday

Buğdayın Türkiye'de Durumu

Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, birçok çeşide sahip olan tek yıllık bir bitki olan buğday; gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Ayrıca insanların beslenmesinde ilk sırada gelen gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın; ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde fazladır.

Buğday üretimi ülkemizde yaklaşık 2,9 milyon işletmede yapılmakta olup, 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise, ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir.


Ülkemizde buğday tarımı, büyük ölçüde kuru koşullarda yapıldığı için verim düşük
ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri de diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

Bugün ülkemizde ekili - dikili tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde hububat, 1/3’ünde ise sadece buğday üretilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekle birlikte, ekili alanlar 9–9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir. Türkiye’deki yaklaşık 9,2 milyon hektar buğday ekiliş alanının yaklaşık 3,5 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde buğday üretimi yapılmaktadır. Türkiye buğday ekim alanlarının yaklaşık %15-16’sı makarnalık buğday üretiminde kullanılmaktadır. Buğday üretimimiz çoğunlukla kıraç arazide yapıldığından ortalama verim düşüktür.


***

Kaynaklar


Buğday, Alkan DEMİR

  • www.tarım.gov.tr(2007)
  • www.fas.usda.gov(2007)
  • www.usda.gov(2007)
  • Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TARM (2007)
  • Zirai ve İktisadi Rapor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara,2002
  • TÜİK, 2007
  • DPT, 2007
  • TMO, 2007

Misafir
14 Mart 2011 18:40   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadenizkıyılarında tarımıyapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardandolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımıyapılabilir.Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemizİç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana’dır.
Misafir
4 Nisan 2011 17:00   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
hep aynı şey gerçek ve doğru birşey yazın lütfen katkıları ile grafik yapıcam
Misafir
6 Nisan 2011 20:36   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ya ben buğdayın ülke ekonomisine katkısını istiyorum ne çıkıyo
sezerim bu mesajı beğendi.
Misafir
11 Nisan 2011 21:40   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ya performans ödevi ben buğdayın ülke ekonomisine katkısını istiyorum lütfen 2 günüm var
sezerim bu mesajı beğendi.
Misafir
11 Nisan 2011 21:43   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Türkiye’nin buğday üretimi tüketiminden fazladır. Yaklaşık 20 milyon ton üretimimiz, 15 milyon ton tüketimimiz vardır. Üretim fazlasını ihraç edemiyoruz. Bunun sebebi;

- Üretilen buğdayların kalitesinin düşük, üretim maliyetinin yüksek olmasıdır.

Üretim maliyetini düşürüp verim ve kaliteyi de artırarak milli ekonomiye katkı sağlamak hepimizin görevidir. Bu da çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanmaları ve bilinçli bir şekilde tekniğine uygun tarımsal faaliyette bulunmaları ile mümkün olacaktır.

benden
Misafir
2 Haziran 2011 06:45   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ne olur yazın şunu
Misafir
10 Aralık 2011 16:50   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
nasıl bulunur
sezerim bu mesajı beğendi.
Misafir
22 Ocak 2012 16:54   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Türkiyenin önemli gelir kaynağıdır buğdaydan insanların ekmek yedikleri
sezerim bu mesajı beğendi.
22 Ocak 2012 17:04   |   Mesaj #10   |   
Mira - avatarı
SMD RAZ
İstanbul

4635
3.775 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 27-09-2010
Buğday

Buğdayın Türkiye'de Durumu

Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, birçok çeşide sahip olan tek yıllık bir bitki olan buğday; gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Ayrıca insanların beslenmesinde ilk sırada gelen gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın; ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde fazladır.

Buğday üretimi ülkemizde yaklaşık 2,9 milyon işletmede yapılmakta olup, 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise, ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir.


Ülkemizde buğday tarımı, büyük ölçüde kuru koşullarda yapıldığı için verim düşük
ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri de diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

Bugün ülkemizde ekili - dikili tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde hububat, 1/3’ünde ise sadece buğday üretilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekle birlikte, ekili alanlar 9–9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir. Türkiye’deki yaklaşık 9,2 milyon hektar buğday ekiliş alanının yaklaşık 3,5 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde buğday üretimi yapılmaktadır. Türkiye buğday ekim alanlarının yaklaşık %15-16’sı makarnalık buğday üretiminde kullanılmaktadır. Buğday üretimimiz çoğunlukla kıraç arazide yapıldığından ortalama verim düşüktür.


***

Kaynaklar


Buğday, Alkan DEMİR

  • www.tarım.gov.tr(2007)
  • www.fas.usda.gov(2007)
  • www.usda.gov(2007)
  • Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TARM (2007)
  • Zirai ve İktisadi Rapor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara,2002
  • TÜİK, 2007
  • DPT, 2007
  • TMO, 2007
AndThe_BlackSky ve sezerim bu mesajı beğendi.
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Buğdayın ülke ekonomisine katkıları nedir? Konusuna Benzer Konular

Etiketler:
  • bugdayin ulke ekonomisindeki yeri
  • bugdayin ulke ekonomisine katkisi
  • ekmegin ulke ekonomisine katkisi
Cevap: 29
Son Mesaj: 22 Aralık 2014 17:29
Cevap: 10
Son Mesaj: 15 Mayıs 2014 21:11
Peynirin ülke ekonomisine katkıları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 3
Son Mesaj: 24 Nisan 2014 11:38
Ekmeğin ülke ekonomisine katkıları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 7
Son Mesaj: 24 Nisan 2014 11:22
Bölge turizminin ülke ekonomisine katkıları nelerdir?
Gönderen: Misafir Forum: Cevaplanmış
Cevap: 1
Son Mesaj: 4 Nisan 2014 10:30
Sayfa 0.360 saniyede 10 sorgu ile oluşturuldu