PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Ege Bölgesi neleriyle meşhurdur?
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
Misafir15:27, 25 Mayıs 2011 
egenin nesi meşhur
Benzer Konular:
Etiketler:
  • ege bolgesi ne ile meshurdur
  • ege bolgesinin neleri meshurdur
  • ege bolgesinin neyi meshur
Cevap
MonsrEquaLs15:58, 25 Mayıs 2011 
Ege Bölgesinin Neyi Meşhurdur, Ege Bölgesinde Ne Meşhur, Ege Bölgesinin Ünlü Yiyecekleri

Ege bölgesinde zeytin ve zeytinyağı meşhurdur, bölgenin büyük bir kısmı geçimini de bu yolla kazanır. En güzel zeytin ve zeytinyağı bu bölgede olur...

Ve halkoyunlarından Zeybek meşhurdur.
Cevap
nicely20:29, 25 Mayıs 2011 
EkonomiTARIM: Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytinüzüm vb.) ağır basar. Ege bölümünden İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için turfanda sebze (domates fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün pamuk susam keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

Cevap
The Eniqmatic20:32, 25 Mayıs 2011 
Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
Cevap
909gökhan90520:34, 25 Mayıs 2011 
Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytinüzüm vb.) ağır basar. Ege bölümünden İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için turfanda sebze (domates fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün pamuk susam keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

Kaynak: Ege Bölgesi neleriyle meşhurdur?
Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
Ayrıca Zeybek halk oyunlarında baya meşhurdur!
Cevap
Misafir18:00, 5 Ocak 2014 
ege bölgesinin neyi meşhur???
Cevap
Misafir15:47, 8 Ocak 2014 
egeeeeeeeeee neyiiiiiiiiiiiiiiii ileeeeeeeeeeeeeeeee meşhurdurrrrrrrrrrr yemekkkkkkkkkkkk felaaaaannnnnnnnnnn değilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll ödv yarınaaa
Cevap
Misafir17:01, 8 Ocak 2014 
kulak çrbası pelvize tatlısı paşa böreği
Cevap
YoLo_For20:27, 13 Mart 2014 
egenin ZÜHTİ olarak bilinen
yani
Z=zeytin
Ü=üzüm
H=haş haş
T=tütün
İ=incir
Cevap
Misafir15:50, 29 Mart 2014 
zeytin ve zeytin yağı ile meşur
Cevap
1 2
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
Coğrafi bölgelerimiz neleriyle meşhurdur?
Marmara Bölgesi neleriyle meşhurdur?
İç Anadolu Bölgesi neleriyle meşhurdur?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin neyi meşhurdur?
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller neleri ile meşhurdur?