MsXLabs
2005-2016
Soru-Cevap forumunda yer alan Misafir tarafından açılmış Ege Bölgesi neleriyle meşhurdur? konusunu görüntülüyorsunuz.
Özet: egenin nesi meşhur... Etiketler:
  • ege bölgesinin neyi meşhurdur
  • ege bölgesinin neyi meşhur
CEVAP VAR

Ege Bölgesi neleriyle meşhurdur?

Gösterim: 37.967 | Cevap: 15
25 Mayıs 2011 15:27   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
egenin nesi meşhur
Sponsorlu Bağlantılar
En iyi cevap nicely tarafından gönderildi

EkonomiTARIM: Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytinüzüm vb.) ağır basar. Ege bölümünden İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için turfanda sebze (domates fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün pamuk susam keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

(2015-04-12T23:29:16+03:00)
MonsrEquaLs
25 Mayıs 2011 15:58   |   Mesaj #2   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Ege Bölgesinin Neyi Meşhurdur, Ege Bölgesinde Ne Meşhur, Ege Bölgesinin Ünlü Yiyecekleri

Ege bölgesinde zeytin ve zeytinyağı meşhurdur, bölgenin büyük bir kısmı geçimini de bu yolla kazanır. En güzel zeytin ve zeytinyağı bu bölgede olur...

Ve halkoyunlarından Zeybek meşhurdur.
25 Mayıs 2011 20:29   |   Mesaj #3   |   
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
istanbul
1.662
1.250 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 01-11-2010
EkonomiTARIM: Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytinüzüm vb.) ağır basar. Ege bölümünden İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için turfanda sebze (domates fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün pamuk susam keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

The Eniqmatic
25 Mayıs 2011 20:32   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
909gökhan905
25 Mayıs 2011 20:34   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytinüzüm vb.) ağır basar. Ege bölümünden İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için turfanda sebze (domates fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün pamuk susam keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

Kaynak: Ege Bölgesi neleriyle meşhurdur?
Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
Ayrıca Zeybek halk oyunlarında baya meşhurdur!
Misafir
5 Ocak 2014 18:00   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ege bölgesinin neyi meşhur???
Misafir
8 Ocak 2014 15:47   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

hiççç

egeeeeeeeeee neyiiiiiiiiiiiiiiii ileeeeeeeeeeeeeeeee meşhurdurrrrrrrrrrr yemekkkkkkkkkkkk felaaaaannnnnnnnnnn değilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllMsn Happy Msn Sad ödv yarınaaa
Misafir
8 Ocak 2014 17:01   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
kulak çrbası pelvize tatlısı paşa böreği
YoLo_For
13 Mart 2014 20:27   |   Mesaj #9   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

zühti

egenin ZÜHTİ olarak bilinen
yani
Z=zeytin
Ü=üzüm
H=haş haş
T=tütün
İ=incir
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj: