Arama

Çanta Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 18 Şubat 2010 Gösterim: 7.215 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çanta Çiçeği

Sponsorlu Bağlantılar
Çanta Çiçeği,
limonluklarda yetiştirilen çiçeklerin en güzellerinden olup, çok kıymetlidir. Çiçeklerinin zarifliği ve şekillerinin acayipliği çok önceleri çiçek meraklılarının dikkatini çekmiş ve Avrupa’dan birçok cinslerinin tohumlan getirilerek yetiştirilmiştir. Çanta Çiçeği, iki yıl. ömürlü olan bitkilerdendir. Tanınmış iki cinsi olup, bunların da pek değişik çeşitleri vardır

Canta C387iC3A7eC49Fi 225x300
1 Hibrit: Yani melez Çanta Çiçekleri: Bunların hepsi saksı içerisinde yetiştirilir. Saksıların camekân, limonluk, camlı kasalar içinde bulunması gereklidir. Bu cinsin başlıca çeşitleri Anglez (ingiliz) adıyla tanınmıştır ve değişik renkleri vardır. Grasyoza adıyla yeni bir çeşit elde edilmiştir. Bunun fidanı kuvvetli ve çiçekleri erken açar. Hibrit’ler arasında çok güzel gösterişli, çiçekleri nazik ve pek güzel olan birkaç bodur çeşit mevcuttur. Bodur Nen çeşitleri, diğerlerine her bakımdan üstündür. Mayıs -ta meydana çıkarlar.

2 — Hibrit Vivas: Saksıda yetiştirilen ömürlü bîr melezdir. Değişik renk ve şekil-” de çeşitleri vardır. Bunların hepsi limonluk. ya da camekânlı kış bahçesinin süsü bakımından yetiştirilmektedir. 40 cm. kadar yükselir. Limonluklarda Aralık’tan Mayıs’a kadar, küme küme çiçekler açar, sevilen bir cinstir. Bütün çeşitleri, sıcaklık derecesi her zaman 13-18 arasında bulunan camekân ve kış bahçelerinde ya da salonlarda bulundurulmak koşuluyla meydana çıkartılır. Açıkta yetiştirilmesi çok zordur.

Çanta Çiçekleri :İ Mayıs’tan başlayarak kısa bir zaman için saksı içinde orta ve kenar bölmelerin gölgeli yüzleri yerlerini süslemeye elverişlidir. Bu çiçekler, daha çok salon ve camekân süsü içindir. Çünkü güneşten hemen etkilenerek bozulurlar. Buna karşılık nem ile gölgeden çok hoşlanırlar.

Yetiştirilmesi : Çanta Çiçeği tohumunu bazı bahçıvanlar Haziran ile Temmuz’da, bazıları da Ağustos’ta ekerler. Temmuz başın-
da ekilen tohumların hepsi çimlenmiş ve fidanları kuvvetli olur. En kolay ekme yöntemi şudur: (2) sayılı toprak harcım çanaklara doldurup ve toprak yüzeyi küçük bir saksı dibi ile sıkıştırıp düzlemeli, sonra pek küçük olan tohumları pek az miktar kül ile karıştırıp, öylece serpmeli ve bahçe şırıngası ile sulamalıdır. Tohum böylece ekildikten ve her çanağın üzerine bir cam levhası örttükten sonra, bunları hiç güneş görmeyen gölgeli bir yere taşımalı ve orada 2 – 3 günde bir kez sulamak üzere bırakmalıdır. Eğer gölgeli bir yer yok ise, cam levhanın üzerini hasır ya da ot, keçe gibi şeylerle örterek tohumlar-daima bir gölge altında bulundurulabilir. Çünkü gölgeli, karanlık yerde tohumlar daha seri ye kolaylıkla çimlenirler. Tohumlar çimlenip, 3 – 4 yapraklı olunca, aralarından en büyükleri çıkarılarak küçük saksılara ya da aynı toprağı taşıyan çanaklara şaşırtma edilir ve yine hepsi gölgelendirilir. Çünkü Çanta Çiçeği fide ve fidanları güneşten bozulurlar. Şaşırtma edilen fidanları haftada 3 – 4 kez kireçsiz su (yağmur suyu) ile sulamak, fakat sularken fidanın yapraklarını ıslatmamak gerekir.
Eylül’de ikinci şaşırtma yapılır. Bu kez fideler geniş aralıkla dikilir. Sonbahara kadar bu şekilde saklanan fidanları Kasım gelince limonluğa almak gerekir. Bu arada saksı değiştirmelidir. Bunun için küçük saksı ya da çanaklardaki fideleri küçük süzme de-. nilen saksılara, sıra ile orta süzme, büyük ve karanfil denilen saksılara saksılamak gerekir. Çanta Çiçeği ne kadar sık sık saksılanırsa, o kadar kuvvetli yetişir. Toprak harcı daima aynıdır. Limonluğun ısısının 5-10 derece olması yeterlidir. Şu kadar ki, fidanları camlara yakın olarak yerleştirmeli ve haftada 1 – 2 kez sulamalıdır. Eğer limonluk nemli ise, fazla sulamayarak bir kez ile yetinmelidir. Mart sonuna kadar camekânda kalan fidanların bazısı ortaya çıkar. Nisan’da camekândan çıkarılanlar ise, 15-20 günde tamamen çiçeklenirler. O zaman fidanları bolca sulamak gerekir.



Benzer Konular

16 Temmuz 2012 / Misafir Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
29 Haziran 2011 / _Yağmur_ Ziraat
25 Mart 2010 / Misafir Ziraat
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat