PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Tarım > Şadok Yetiştiriciliği
«Önceki KonuSonraki Konu»
_Yağmur_11:16, 14 Mart 2011 
ŞADOK YETİŞTİRİCİLİĞİ


Güney doğu Asya kökenli bir tür olan şadok, ülkemizde çok azda olsa yetiştirilen fakat tüketim zorluğu nedeniyle pek bilinmeyen bir turunçgil türüdür

Altıntop’a çok benzer, meyve kabuğu daha kalın ve düz yapıdadır


Meyve kabuğu yeşil-sarı arasında bir renge sahip olup, meyve şekli yuvarlak ile armut şekli arasındadır.

Ağaçları oldukça büyüktür

  • Şadok yaprakları oldukça iri, 15-20 cm boyundadır


    Sürgün ve meyvelerin üzerinde ince tüyler (hav) bulunur


    Şodoğun çiçekleri oldukça iri ve salkım şeklindedir


    Şadok turunçgiller içerisinde en büyük meyveye sahip türdür


    Kaba bir altıntop meyvesine benzer

    Dilim zarları kalındır ve dilimler kolaylıkla ayrılır

    Usare tulumcukları da rahatlıkla birbirinden ayrılabilir


    Çekirdekleri iri, yüzeyi dalgalı ve D harfi şeklindedir.



    Uzakdoğuda yetiştiriciliği fazladır


    Dünyada Pomelo, Çin greyfurdu ve Shaddock(Şadok) olarak da anılmaktadır




    Tüketimi Altıntop (Greyfurt) gibi değildir. Dilimlerdeki usare tulumcukları tüktilmektedir.


    Meyve eti sert, 16 ilâ 18 dilimli, altıntopa göre daha şekerli, daha az ekşi tatdadır.


    Kanatçık kalp şeklindedir Yaprak kanatçık genişliği en büyük olanıdır
BazıŞadok Çeşitleri
Reinking
Orta mevsim çeşididir. (Aralık – Ocak) Bilinen en eski çeşittir. Meyve eti beyazdır ve iri çeşittir. Beyaz etli çeşitler içinde en fazla üretilendir



Chandler

En çok ABD’de yetiştirilen renkli çeşittir . Çok büyük ağaçları vardır. Verim ortanın üzerindedir. Semitropik ve tropik iklimlere uygundur. Subtropiklerde verim azalmaktadır. Orta mevsim çeşididir (Aralık – Ocak)




African shaddock

Meyve kabuğu ortalama 8 mm kalınlığında ve sarı renktedir. Meyve kütlesi ortalama 226 g, çapı 76 mm’dir. Meyve başına ortalama 15 adet çekirdeği bulunan bir çeşittir.


Red shaddock
Meyve kabuğu sarı renkte, pürüzsüz yapıdadır. Meyve şekli yuvarlak, hafif basık görünümdedir. Meyve eti şekerli, daha az ekşi, çok çekirdekli bir çeşittir.


Kişisel not: Şimdiye kadar turunçgiller arasında benim ençok hoşuma giden Şadok olmuştur. Tüketimi gerçekten diğer turunçgil çeşitlerine göre zahmetli ancak bu lezzet tatmaya değer.

Kaynak : Doç. Dr Bilge Yıldırım
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
Resimler ve Düzenleme: Gencziraat.com

kaynak
Benzer Konular:
Cevap
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Tarım Konuları
Benzer Konular
Şalgam Yetiştiriciliği
Limon Yetiştiriciliği
Defne Yetiştiriciliği
Begonya Yetiştiriciliği
Artemisia Yetiştiriciliği