Arama

Çobanpüskülü Yetiştiriciliği

Güncelleme: 26 Mayıs 2010 Gösterim: 9.047 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çobanpüskülü

Sponsorlu Bağlantılar

c3a7obanpc3bcskc3bclc3b


Çobanpüskülügiller Aquifoliaceae ailesindendir. Dekoratif bir ağaçtır. Yaprakları dikenlidir. Yaklaşık 300 türü vardır. Parlak kırmızı meyveleriyle, bahçenizin en süslülerinden biri olacak…

Çobanpüskülü Toprağı : Geçirgen ve nemli toprakları sever. Humusça zengin, kumlu topraklar onun için idealdir. Alkali topraklar genellikle sararmaya sebebbiyet verir.

Çobanpüskülü Bakımı :
Her dem yeşil bir çalıdır. Güneşi sever, hafif gölgeyede itiraz etmez. Sıcağa dayanıklıdır. Budamayı, şekil vermek için yapabilirsiniz. Eksi 15 dereceye kadar dayanır. Soğuk bölgelerde toprak donmadan önce toprağın nemli olmasını sağlayın. Böylece kış soğuğunun zararını en aza indirebilirsiniz. Kuvvetli kış rüzgarından ve doğrudan güneşten korunmasını gerekir. Çobanpüskülünün kökleri yüzeyseldir.

Gençken yeşil olan gövde kabuğu, ilerleyen senelerde griye döner. Çit ağacı olarak, dekoratif bir perde oluşturur.

Çobanpüskülü Üretim : Bitki üzerinde bulunan meyveleriyle yani tohumla üretilebilir. Ayrıca çelikle de çoğaltmanız mümkündür. En kolay yol, alacağınız fideyi doğrudan bahçenize dikmektir. Meyve üretimi için dişi ve erkek ağaçların yana yana dikilmesi gerekir. Bitki, tozlaşma olmadan meyve verirse meyveler küçük ve kısa ömürlü olur.

Çobanpüskülü Çiçekleri : Nisan - mayıs aylarında küçük, kokulu beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin bazıları erkek, bazıları dişidir. Dişi çiçek açan bitkilerde, eylül - ocak aylarında küçük, kırmızı meyveler görülür. Yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşil, derimsi ve parlaktır.


Ayrıca Bknz

Çobanpüskülü (Ilex)


Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 13:35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çobanpüskülü Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
Blimsel Sınıflanlandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Mağnoliophyta
Sınıf: Mağnoliopsida
Takım: Aquifoliales
Familya: Aquifoliaceae

Genel Özellikleri

Tropik ve ılıman iklimli yerlerde yaşayan 300 kadar türü vardır. Ülkemizde daha çok kıyı bölgelerde yetişmektedir.Her dem yeşil veya yazın yeşil türleri vardır.
Yaprakları sarmal dizilişli, saplı, kenarları tam veya dişli, diş uçları dikenlidir.Çiçekleri genellikle beyaz renklidir. Meyveler kırmızı, üzüme benzer.

Üretimi

Üretimleri tohum, çelik ve aşı ile olmaktadır. Tohumları sonbaharda olgunlaşır ve toplanır. İki yıl katlanarak saklanır ve ilkbaharda atılır. Tohumların atılacağı yer nemli ve gölge olmalıdır. Çimlenme az olmaktadır. Çelikle üretimde ise, çelikler ağustos- şubat ayları arasında alınır. 7,5-10 cm uzunluğunda çelikler alınmalıdır. Aşı ile üretimde ise, kalem ve göz aşısı uygulanır.Kalem aşısı olarak yarma, dilcikli ve yandan aşı yöntemleri kullanılır.
Kalem aşılarda en iyi sonuçlar bitkiler dinlenme mevsiminde iken yapılanıdır. Ayrıca ilex hava daldırma ilede üretilebilir. Haziran ayında uygulanır.

Ekolojik İstekler

Şiddetli kış donmalarına duyarlıdır. Ilıman iklimli, nemli deniz ve dağ ikliminden hoşlanır. Besince zengin topraklarda iyi gelişir. Kireçli ve killi topraklarda da gelişebilir. Kuru topraklardan hoşlanmaz.

Peyzajda Kullanım

Kireçli hava şartlarına dayanıklıdır. Rüzğara korunaklı yerleri tercih ederler. Çok iyi bir çit bitkisidir. Kapta ve dar alanlarda yetişmeye uygundur.

Önemli Türler

Avrupa'nın batı ve güney bölgelerinde, ülkemizde ise Marmara Karadeniz ve Güney Anadolu'da yerli olarak bulunur. 1250 metreye kadar olan yükseklikte yaşayabilmektedir. Serin, besince zengin topraklardan hoşlanır. Kuru toprakları sevmez. Genç bitkiler dondan daha çok zarar görür. Ilıman iklim bitkisidir. Piremidal bir tepe yapar. Budamaya çok yatkındır.15 metre kadar boylanır. Sığ kök yapar. Kökleri uzun süreli su baskınlarına dayanıklı değildir. Yarı gölge ağacıdır. Hep yeşil yapraklıdır. 3-8 cm uzunluğunda ve 3-4 cm genişliğinde
yaprakları vardır. Yaprakları derimsi yapıdadır.

Meyve çekirdekli sulu ve 4-8 mm çapındadır. Parlak kırmızı renktedir. Mayıs ayında açan çiçekleri hoş kokuludur ve meyve sonbaharda görülür. Tohum ve çelikle üretilir. Tohum olgunlaşınca toplanır. Sonbaharda seraya atılır ya dakatlamaya alınarak nisanda ekilir. İki yıl çimlenme olmaz. Çelikle üretecek olursak, yaz sonu yarı olgun çelik, kışın sera şartlarında ökçeli veya sert çelikle, sonbaharda daldırma veya aşı ile üretilir. Kirli havaya dayanıklıdır. İyi bir çit bitkisidir.

Karşılaşılan Önemli Hastalık Ve Zararlılar

Kırmızı örümcek, kabuklu bit en çok görülen zararlılardır. Hastalıklar açısından ise kök çürüklüğü çok karşılaşılan sorunlardandır.


Kaynak: Megep.gov.tr


Benzer Konular

7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
2 Temmuz 2011 / Misafir Botanik
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat