Arama

Anlam Genişlemesi Nedir?

Güncelleme: 10 Mart 2009 Gösterim: 16.217 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Anlam Genişlemesi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bir varlığın bir türünü anlatan, kullanılış alanları sınırlı olan sözcüklerin zamanla o varlığın bütününü, bütün türlerini anlatır duruma gelmesine, daha geniş alanlar­da kullanılmaya başlanmasına “anlam genişlemesi” denir.
  • Örneğin, Türkçede “ödül” sözcüğü eskiden sadece “güreşlerde kazananlara verilen bir mükâfat” anla­mında kullanılırken, günümüzde “her türden yarışma sonunda verilen mükâfat” için kullanılmaktadır.
Öte yandan kimi sözcükler zamanla yeni anlamlar ka­zanabilir. Buna da “anlam genişlemesi” denir. Bu tür sözcükler çok anlamlıdır.
  • Örneğin, “yüz” sözcüğünün ilk anlamı “surat’tır. An­cak bu sözcük, zamanla suyun yüzü (yüzey), evin ön yüzü (taraf, cephe), yorgan yüzü (bir şeyin görünen bölümünü kaplamakta kullanılan kumaş) anlamlarını da kazanarak anlam genişlemesine uğramıştır.
  • Yine “tatlı olmayan” anlamında kullanılan “acı” söz­cüğü acı yeşil (koyu), çok acı çekti (ıstırap) anlamların­da kullanılmaya başlanmış, dolayısıyla sözcük birden çok anlamı ifade etmeye başlamıştır.
Buradan da anlaşılacağı üzere sözcüklerin bazıları tek anlamlı, bazıları da çok anlamlıdır.


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

20 Aralık 2014 / kalomira_25 Türkçe Dil Bilgisi
15 Ekim 2016 / By_Dark Edebiyat
6 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2014 / Firuze Cevaplanmış