| | #1 (mesaj-linki) |
Erkin Koray (Erkin Koray Hakkında - Erkin Koray Kimdir?) Türkiyede bir idol olan erkin korayın bu güne kadarki çalışmaları... 45'LİKLERİ 1962 Bir Eylül Akş**ı / It’s So Long (solo) Melodi 2194 1966 Balla Balla / You've Got To Hide Your Love Away / Watcha Gonna Do About It / Its All Over Now (solo) Sayan EP Seri FS 78 1967 Kızlarıda Alın Askere / Aşk Oyunu (Erkin Koray Dörtlüsü) İstanbul 9073 Anma Arkadaş / Anadolu'da Sevdim (Erkin Koray Dörtlüsü) İstanbul 9084 1968 Meçhul / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü) Altın Mikrofon Hürriyet Gazetesi Hop Hop Gelsin / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü) İstanbul 9093 1969 Aşka Dönüyorum / Yine Yalnızım (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9101 Sana Bir Şeyler Olmuş (Bir Na Na Na Şarkısı) / Seni Her Gördüğümde (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9111 1970 Belki Bir Gün Anlarsın / Nihansın Dideden (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9145 İstemem / Köprüden Geçti Gelin (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9161 Kendim Ettim Kendim Buldum / Aşkımız Bitecek (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9165 Meçhul / Ve (Yeraltı Dörtlüsü) Diskotür DT 5001 Gel Bak Ne Söylicem / Gün Doğmuyor (Yeraltı Dörtlüsü) Diskotür 1971 Senden Ayrı / Bu Sana Son Mektubum (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9183 Kıskanırım / İlahi Morluk (Yeraltı Dörtlüsü) İstanbul 9184 Yağmur / Aşka İnanmıyorum (Süpergrup) İstanbul 9200 1972 Sen Yoksun Diye / Goca Dünya (Süpergrup) İstanbul 9226 Hor Görme Garibi / Züleyha (Ter) İstanbul 9241 1973 Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar (Solo) İstanbul 9254 1974 Şaşkın / Eyvah (Solo) Doğan 501 Krallar / Dost Acı Söyler (Solo) Doğan 504 Feshupanallah / Komşu Kızı (Solo) Doğan 505 1975 Estarabim / Sevince (Solo) Doğan 509 1976 Arap Saçı / Tımbıllı (Solo) Doğan 512 Gönül Salıncağı / Hayat Bir Teselli (Solo) Doğan 516 Cümbür Cemaat / Sevdiğim (Solo) Kervan 114 1977 Düşünüş / Hadi Hadi Ordan (Solo) Kervan 123 Sanma / Olmayınca Olmuyor (Erkin Koray Tutkusu) Kervan 133 CEŞİTLİ ALBÜMLERDE İLK DEFA PİYASAYA ÇIKAN ŞARKILAR 1971 Sevildiğimiz İçin Severiz 1993 yılındaki Erkin Koray Vol.2 albümünde çıkmış MC Istanbul 013/11914 1973 Yalnızlar Rıhtımı 1993 yılındaki Erkin Koray Vol.2 albümünde çıkmış MC Istanbul 013/11914 1974 Dost Acı Söyler 1993 yılındaki Erkin Koray Vol.2 albümünde çıkmış MC Istanbul 013/11914 Albümleri 1973 ERKİN KORAY (İstanbul Plak ın Erkin Koray'in izni olmadan çıkardığı toplama bir albüm) LP Istanbul SS LP.8 1974 ELEKTRONİK TÜRKÜLER LP Doğan L.P.1 Karlı Dağlar Sır Hele Yar Rüya Yalnızlar Rıhtımı Cemalim İnat Türkü 1976 ERKİN KORAY 2 (Doğan Plak ın Erkin Koray dan izinsiz çıkardığı toplama bir albüm) LP Doğan L.P.4 1977 ERKİN KORAY TUTKUSU LP Kervan LP23 Allah Aşkına Mağarada Düğün Sandalcı My Delight Bir Olasılık Cümbür Cemaat Sanma Suskunluğun Ötesi Blond Man Öksürük Yalnız Sen 1982 LP BENDEN SANA Kotaş LP 901 Bekle Ay Bir Tanem Sevdiğim Meyhanede Ankara Sokakları Öyle Bir Geçer Sayın Arkadaşım Osman Silinmeyen Hatıralar 1983 İLLA Kİ LP Emre H.E.-33-520 İlla ki Sarhoş Gibiyim Deli Kadın Kızlarıda Alın Askere Boşuna Tek Başına Gel Bana Güle Güle Hop Hop Gelsin 1985 CEYLAN LP Emre H.E.-33-529 Çöpçüler Gözlerim Her Yerde Uzat Serçe Parmağını Anlamadım Şöyle Böyle Ceylan Bir Gün Geçti Muallim Söylenir Bana Yaşayan Sen Ölen Ben 1986 GADDAR MC Uzelli 1149 Gaddar Kervan Yürür Tamam Artık Anladın mı? Razıyım Doktor Kavak Cemilem Topik Zalim Gaddar 1987 ÇUKULATAM BENİM MC Armoni 1005 Çukulatam Benim Bilmem Halimem Çal Gitarcı Şaşkın Na Nay Nom Tik Tak Erkin Koray Meyhanede 1989 HAY YAM YAM MC Mega Müzik 016/11099 Hay Yam Yam Yok Yok Yazık Haftanın Yedi Günü Yolcu Yolunda Gerek Hayat Katarı Cemile Kız Sen Bana Sabır Ver Konuşuyorduk Şöyle Böyle 1990 TAMAM ARTIK MC Mega Müzik 012/10628 Tamam Artık Kıskanırım İnsafsız Varımı Yoğumu Hare Khrishna Çok Derinliklerde İlla ki Aşkımız Bitecek Öyle Bir Geçer Çetin Ceviz 1991 TEK BAŞINA KONSER MC Kalite 237/09401 Sana Bir Şeyler Olmuş İlahi Morluk Çal Gitarcı Deli Kadın Hare Khrishna Gaddar Tek Başına Öksürük Bu Mendili İlla ki Çöpcüler Anladın mı? 1996 GÜN OLA HARMAN OLA MC Mega Müzik 120/17075 CD Mega Müzik CD030 Gün Ola Harman Ola Akrebin Gözleri Melekmisin? Sakın Gitme Öfke Mermer Gibi Mezarlık Gülleri Gökteki Yıldızlar Tutturamazsın 1999 DEVLERİN NEFESİ CD Ada Müzik Sitem Memurum Ben Sen Yoksun Diye Aşk Oyunu Meşk Oyunu Krallar Çöpcüler Allah Aşkına Seni her Gördüğümde Züleyha Devlerin Nefesi i3 Ve Ben ( link vermek isterdim indirmeniz için ama malumunuz şu aralar yasak ) ![]() ![]() ...SAYGILAR... | |
|
| | #2 (mesaj-linki) |
![]() ![]() Son Düzenleyen KisukE UraharA; 13-09-2008 @ 20:48. | |
|
| | #3 (mesaj-linki) |
Cvp: Erkin Koray Bir topluma ancak 100 yılda bir Erkin Koray gelir, ikinci yüzyil gelir mi? Orası garanti değildir diyor Nuri Kurtcebe. ![]() AKREBİN GÖZLERİ Akrebin gözleri her an üstümde sanki Akrebin gözleri öyle yaman ki... Öylece bakİyor, hiç göz kİrpmadan Akrebin gözleri... Akrebin... Akrep... Hainlikle dolup boşalan bakİşlari Sanki bitmez bir kin, nefret soluyor Yavaş yavaş yandan yaklaşişlari Belli ki küçük bir firsat kolluyor Akrebin gözleri... Akrebin... Akrep... Sen oradasin, ben buradayim, Sanma ki ben korkulardayim... Bundan böyle ben kuşkulardayim Akrebin gözleri... Akrebin... Akrep... Akrep, akrep, ah... Akrep, akrep, ah... Akrebin gözleri, zaman böyle geçerken Bekleme bosuna, eyleme beni Bir yerlerden gelip, bir de giderken Var olmak yok olmak, ne farkeder ki?... Akrebin gözleri... Akrebin... Akrep.. ANLADIN MI? Anladin mi evladim? Bu dünyada neler var Kazanacağim derken Başi kaybetmek de var Dervişim çok bilmişim Seyyahim hep gitmişim Ustasinin işçisi Daha neler neler var Kaş yapayim derken Göz çikarma sakin Sen eskisi gibi Saf tavrini takin Anladin mi evladim? Bu dünyada neler var Senin kitabin kadar Yazilmiş cümleler var Sen ne kadar anladim Desen de evladim Anlamamişsindir Aramizdaki dağlar O kadar yüksek ki Aşamamişsindir Sözüm hiç kimseye değl Belki ters gelir birine Yalnizca bir şarki yazdik Bu böyle biline ANLAMADIM Anlamadim ne oldu O günden bu güne kadar Her günüm bir ayri Her gecem bir ayri Her yerimde her düşümde bir sen Anlamadim ne oldu birden Ben sevmeyen sevmek istemeyen Seviyorum deli gibi gönülden Anlamadim ne oldu birden Sen mevsimler gibi değişen Sen çiçekler gibi açan Her gülüşünde güneş gibi doğan Ömrümün bir tanesi sen Anlamadim ne oldu birden Seviyorum deli gibi gönülden ANMA ARKADAŞ Bir sevgili ugruna Sende benim gibi yanma arkadaş O yaşli gözlerine,o yalan sözlerine, Kanma arkadaş Giden gelir mi sandin Aldandin boşa yandin Birakip gitti seni Niçin ismini andin Anma arkadaş, anma arkadaş. Birgün geri gelecek, Senden af dileyecek, Sanma arkadaş. Yirt at gitsin resmini, Unut artik ismini. Anma arkadaş, anma arkadaş ARAPSACI Bir derdim var dinleyin Ey gökteki yıldızlar Beni benden çalarak Kaybolup gitti yıllar Aşk aşk aşk yüzünden Izdıraba kul oldum Ömrüm böyle tükendi Ne kadar zalim yıllar Gönlüm söz dinlemiyor Sevdiğimi ver diyor Kim görse şu halimi Bir daha sevme diyor Oof aşk yüzünden Arapsaçına döndüm Çöz beni arapsaçı Çivi çiviyi söker Budur bunun ilacı Budur bunun ilacı Sen gittin saçlarıma Erimez karlar yağdı Mevsimlerin tadı yok Baharım sende kaldı Ansızın gidiverdin Haber bile vermedin Hem kendin harab oldun Hem beni benden ettin Gönlüm söz dinlemiyor Sevdiğimi ver diyor Kim görse şu halimi Bir daha sevme diyor Oof aşk yüzünden Arapsaçına döndüm Çöz beni arapsaçı Çivi çiviyi söker Budur bunun ilacı Budur bunun ilacı AŞKIMIZ BITECEK Ben karagün dostu sanmiştim seni En aci günlerde terkettin beni Bir derdim üstüne bin derdi kattin Her zaman ağlattin şu gözlerimi Aşkimiz bitecek böyle giderse Bende hiç günah yok kabahat sende Sanma ki bu dünya sana kalacak Senin de gençliğin elbet solacak Herkesi kendine yar olur sanma Yine benim sana tek yar olacak Aşkimiz bitecek böyle giderse Bende hiç günah yok kabahat sende Ne seni görseydim ne de sevseydim Gönlümü vermezdim böyle bilseydim Ne bir gün güldürdün ne sevindirdin Seni sevmektense keşke ölseydim Aşkimiz bitecek böyle giderse Bende hiç günah yok kabahat sende DELI KADIN Deli kadin, hiç sen beni anlamadin. Sopa mopa kâretmiyor taş kafana. Öldüm desen yalan, kaldim desen yalan. Hepsi yalan. Bir gün aman diyeceksin. Sen o zaman bileceksin. Aptal gibi şapsal gibi sevdim sandim. Artik biktim dertlerimden, çok usandim. DOST ACI SÖYLER Bir bakarim dünya çökmüş toz olmuş Bir bakarim yüzler gülmüş yaz olmuş Insan kuş değilde şeytan misali Dost aci söylermiş darilma emi Dilinden düşmezdi Allah'in adi Ahreti düşünmez var mi faydasi? Hem beni aldatir hemde kendini Dost aci söylermiş darilma emi It değiliz ki biz dağa küselim Öküz değiliz ki bağo sökelim Gaye kardeşlikse gel tut elimi Dost aci söylermiş darilma emi GADDAR Önce selam verdin gaddar Sonra yere serdin gaddar Bekle bekle dersin gaddar Çok parami yersin gaddar Gaddar gaddar zalim gaddar Ha ha ha ha hain gaddar Bana bülbül dersin gaddar Durmadan ötersin gaddar Zaten ben yanmişim gaddar Sana hep kanmişin gaddar Gaddar gaddar zalim gaddar Ha ha ha ha hain gaddar HARE KHRISHNA Dün gece bir rüya gördüm Hayirdir inşallah Güller açmiş bir bahçede Ne kadar güzeldi Bana elini uzattin Tutar miyim diye baktin Şunu bil ki unutmadim Çok sevdim inan ki Şu sözlerini "Hary Krishna" HAYAT BIR TESELLI Hayat bir teselli, aci, izdirap Benmiyim bilemem zaman mi harap. Ariyorum kendime şimdi bir yoldaş Bulamadim ne bir dost ne de arkadaş. Dokunmayin halime, birakin beni Doluyorum gün ve gün bak yavas yavas. Kasirga mi fora mi hayat günleri Dünyami bilemem benmiyim deli. Her gece yalnizim yok ki bir yoldaş Çekilmiyor hayatin kahri arkadaş. ILAHI MORLUK Ilahi morluk Nedir bu zorluk Çoktandir sorduk Nedir bu bolluk ILLAKI Tuzlu olsun, buzlu olsun Illaki muhabbetimiz karpuzlu olsun Sulu olsun, susuz olsun Illaki muhabbetimiz şalgamli olsun O siyah gözlerin bir noktaya bakadurur Benimde aklimi o noktaya takadurur Yaktin yiktin kül eyledin imanimi sen benim Biraz da yok eyledin imanimi sen benim Ben seninim Işte öyle şimdi böyle illaki muhabbetimiz sonsuz olsun KIZLARI DA ALIN ASKERE Gönül verdim kara gözlü esmere Alip götürdüler beni askere Kurban olam size ey komutanlar Kizlari da alin askere Yüce dağlar senin karin biter mi? Yanmayan ocakta duman tüter mi? Kurban olam size ey komutanlar Yar olmazsa bu askerlik biter mi? Nazli yare için için yanardim Bu askerliği ben bitmez sanardim Ne çabuk gelirmis meğer teskere Herkes seve seve gitsin askere Kizlari almayin artik askere KRALLAR Oturmuş gökyüzünde konuşuyor krallar Kopmuşta biraz evvel firtinalar Kizlar köşede başinda yildirimlar Kopmuşta biraz evvel firtinalar Sus konuşuyor krallar Sus,sus,sus Konuşuyor krallar MELEK MISIN? Orda misin burda mi? Sağlam misin hurda mi? Bilemedim bunlari Melek misin şeytan mi? Kismet misin kahir mi? Gider misin kalir mi? Bilemedim bunlarir Melek misin şeytan mi? Mavi boncuk taksanda Irmak olup aksanda Şahin olup uçsanda Sorular var kafamda Sevda misin bela mi? Iyi misin fena mi? Bilemedim bunlari Melek misin şeytan mi? MERMER GIBI Bu günde bir dolaştim sokak sokak Beş on çocuk sira çemberler gibi Halleri kalbime yuvarlanarak Soğuk soğuk yaslandim mermer gibi Kimi çapkin kimi başiboş kimi Sokaklarin en kidemli hakimi Dikkat ettim şu bir günlük zevkimi Bu bir avuç,beş,on çocuk yer gibi MEZARLIK GÜLLERI Solan yüzleri Dolan elleri Boş gönülleri Kollar mezarlik gülleri Sonsuz düzeni Mutsuz bedeni Ipek kefeni Gözler mezarlik gülleri Soğuk taşlarda Yeşil çimlerde Kara toprakta Açar mezarlik gülleri ÖFKE Bit tutam öfke Takilir kalir içimde Kurtulamam atamam Bu öfkeyi içimden Binlerce hil Binlerce hurda varken Bunlari unutamam Namert cirit atarken Seninle bir olalim Kurtulalim atalim Bu bitmeyen Öfkeden Gel kurtar beni Bir tutam öfke Sarar damarlarimi Öfke taştan kati Yoksa keskin satir mi? Belki bir gün gelir Öfke bir kabus gibi Öyle bir yerleşir Içimdenn gitmez gibi SANA BIRŞEYLER OLMUŞ Çok geç artik olan olmuş Eski halin bak kaybolmuş Yüzünün de rengi solmuş Olmaz deme olmuş olmuş Sana bir şeyler olmuş SANDALCI Asil küreklereağir ağir çek Uzak kiyilara götür sandalci Yalnizim bu yerde arayanim yok Kimse bilmez gönül hatir sandalci Bahtim perde perde gölgeler suyu Yolum bu sularin renginden koyu Gönlünde tuttuğun binbir arzuyu Gecenin koynuna yatir sandalci Gönlüm küreklerin ardinca yürür Yavaşlama durma enginlere sür Önünde serildi koca bir ömür Yaz sulara satir satir sandalci Gece ayaz, keder çöktü bak aya Neler verirdim beni seversin diye Kaderim elinde karşi kiyiya Ister geçir ister batir sandalci SEN YOKSUN DIYE Yine Bulutlar seyrini yitirmis Semaya baksana matem mi tutmus? Gökte ne ay var, ne de bir yildiz Her taraf karanlik ve de issiz Sen Yoksun Diye Her gün agliyorum Sen Yoksun Diye Esen rüzgarin kesilmis nefesi Coskun dalgalarin cikmiyor sesi Bu ne sessizlik, bu ne durgunluk Dogan günese bak, rengi soluk Sen Yoksun Diye Her gün agliyorum Sen Yoksun Diye TEKBAŞINA Kim olursan ol ne istersen yap Sende bu dünyada tekbaşinasin Annen kolunda Baban yolunda Kardeş yaninda Tekbaşinasin Tekbaşimizayiz hep tekbaşimiza Sözler altinda Gözler altinda Yaşam kavganda tekbaşinasin Nefes alirken nefes verirken Gülüp ağlarken tekbaşinasin Tekbaşimiza kalmişiz Hani anan hani baban Gördüklerin sevdiklerin Hani kardeşin ve arkadaşin Bir baştan öbür başa Dağilmişiz bu dünyaya Bir uçtan öbür uca Yayilmişiz bu dünyaya Tekbaşimizayiz hep tekbaşina YAGMUR Yağmurun sesine bak Aşka davet ediyor Cama vuran her damla Beni harab ediyor Bu yağmur seni benden Alıp götüren yağmur Aşkımızı sel gibi Silip süpüren yağmur Her damlada ah ettim Hayatıma kahrettim O kadar üzgünüm ki Seni nasıl kaybettim Seni nasıl kaybettim Ne zaman kapım çalsa Sen geldin sanıyorum Korkarım ki aşkımı Boşyere arıyorum Yine yağmur yağacak Beni benden alacak En acı ızdırabın Deryasına salacak Her damlada ah ettim Hayatıma kahrettim O kadar üzgünüm ki Seni nasıl kaybettim Seni nasıl kaybettim YALNIZLAR RIHTIMI Bir ben miyim perişan Gecenin karnliğinda Yosun tuttu gözlerim Yalnizlar rihtiminda Bütün gece ağladim Dalgalar kucağinda Yosun tuttu gözlerim Yalnizlar rihtiminda Bir beni mi unuttular Uçup gitti martilar Geceler ben ve deniz Yalnizlar rihtiminda Bütün gece ağladim Dalgalar kucağinda Yosun tuttu gözlerim Yalnizlar rihtiminda Son Düzenleyen tusubasa; 18-03-2006 @ 14:18. Sebep: eklemeler yapıldı... | |
|
| | #4 (mesaj-linki) |
Cvp: Erkin Koray Gelelim Erkin Koray’a. Rock müzik etrafında uzun süre tartışılmış konulardan birisi İngilizce dışında rock müzik yapılıp yapılamayacağıdır. Aynı tartışma 1960’ların sonunda Türkiye’de de yapılmış ve dönemin genç müzisyenleri Türkçe ile dünya standardında rock müzik yapılabileceğini göstermişlerdir. Erkin Koray, Türkçe Rock müziğin kurucularındandır. Koray müzisyen bir aileden gelmektedir ve genç yaşta piyano eğitimiyle müzikle tanışır. Alman Lise’sinde okuduğu yıllarda başladığı müzik çalışmalarını 1990’ların sonuna kadar devam ettirir. Dönem dönem arabesk denilebilecek nitelikte müzikler yapmış olsa da Türkçe Rock müziğe kazandırdığı “Öyle Bir Geçer”, “Estarabim”, “Arap Saçı” ve “Fesuphanallah” gibi klasikler uzun yıllardır dinleniyor. ERKİN KORAY, HAYATI VE MÜZIKLERİ Elektro bağlamanın yaratıcısı, ilginç sentez adamı, Türk Rock müziğinin babası Erkin Koray, 24 Haziran 1941'de İstanbul'da dünyaya gelir. Enver beyle Vehice hanımın ilk oğludur. Annesi Vecihe Koray, Belediye Konservatuarında piyano öğretmeni olarak çalışıyordur ve müzisyen bir anneye sahip olmak, kendisinin ve kardeşi Korkut Koray'ın ufak yaşlarda müzikle tanışmalarında önemli rol oynar. 5 yaşında piyano dersi almaya başlar. Daha sonra gitara ilgi duyar. Kardeşi Korkut'la beraber sıkı bir müzik eğitiminden geçerler. Annesinden almaya başladığı piyano dersleri ile müzikle ilgilenmeye başlayan Erkin Koray'ın rock'n'roll'a karşı olan yakın ilgisi, ortaöğrenimini gerçekleştirdiği Alman Lisesi sıralarındayken başlamıştır. Dönemim ünlü Rock'n Roll parçalarını arkadaşlarıyla birlikte çalmaya başlar. Bu dönem içinde Türkiye'de bu tarz müzik yapan ilk ve tek grup Deniz Harp Okulu Orkestrasıdır. Erkin Koray ve arkadaşları çalışmalarını amatörce sürdürürken karşılarına büyük bir fırsat çıkar. 1957 yılında Galatasaray Lisesinde bir konser verirler. Seyirciler arasında o zaman orta ikiye gitmekte olan Barış Manço da vardır. LİSE SONRASI PROFESYONEL MÜZİK HAYATI BAŞLAR Erkin Koray ve arkadaşlarından çok etkilenen Manço, bir gün kendisinin de böyle konserler vereceğini hayal ederek müzik çalışmalarını sürdürür. Bu konser Erkin Koray'ın müzik hayatına start verir. Liseyi bitirince atom mühendisi olma gibi düşünceleri olan Koray'ın bir yandan da rock'n'roll tutkusu peşini bırakmıyordur. Sonunda müzik daha ağır basar ve okulu bitirir bitirmez hayatını müzikten kazanmak üzere yola koyulur. Bu dönemlerde Türkiye'de müzisyenlerin elinde gitar bulunması, hele bir de elektrogitar bulunabilmesi zor ve nadir rastlanan bir olaydır ve Erkin Koray bir şekilde eline geçen ilk gitarlarla kendi kendine çalışmaya başlar. 1960'ların ilk dönemlerinde Erkin Koray, aralarında davulda kardeşi Korkut Koray'ın da bulunduğu Erkin Koray ve Ritmcileri isimli grubuyla, kendisinin gitar çalıp söylediği ve rock'n'roll çaldığı bar ve klüp programları yapıyordur. Daha sonra kendisine gelen 45'lik doldurma teklifini kabul eden Koray, ilk 45'liği 'Bir Eylül Akş**ı/It's So Long'u kaydeder. Bu plağın özellikle B yüzünde bulunan It's So Long'un, İngiltere'de Beatles'ın öncülük ettiği Beat müziği özelliklerini taşıması ve Beatles'ın ilk plağı 'Love Me Do' ile hemen hemen aynı tarihte piyasaya sürülmüş olması, yani Koray'ın bu tarzı Beatles'tan hiç bir şekilde etkilenmeden kendi içinden geldiği gibi ortaya çıkarmış olması bir hayli ilginçtir. “KIZLARI DA ALIN ASKERE” İLE GELEN ŞÖHRET Bu 45'likten sonra askere giden Erkin Koray Vatani görevini Eskişehir Hava Kuvvetleri Caz Orkestrasında yerine getirir. Bu dönemde türkülerimizi tanır ve bunları Batı müziği tınılarıyla yorumlamaya başlar. Askerden döndükten sonra bir süre daha İngilizce çalışmalarına ve klüp programlarına devam eder. Bu programların birine seyirci olarak gelmiş olan İstanbul Plak yetkililerince fark edilen Koray, 1967 yılında ülke çapında üne kavuşmasında büyük rol oynayan 'Kızları da Alın Askere' isimli 45'liğini yayımlar. Bu plakta çalan grup, Erkin Koray Dörtlüsü, başka çalışmalarda da bulunur; hatta 1968 yılında Altın Mikrofon yarışmasına girip dördüncülük alır. ERKİN KORAY VE YERALTI DÖRTLÜSÜ Bu dönemler Koray, uzun süreden beri saçına makas vurdurmadığı için Türkiye'ye göre marjinal görünen davranıştan ötürü oldukça tepki alıyordur. Sene 1970'e geldiğinde, çok daha ciddi anlamda rock ve “Underground” olarak adlandırılan bir müzik yaptıkları Yeraltı Dörtlüsü'nü kurar. Aslında Erkin Koray'ın bu grupla beraber çaldığı şarkılar dönemin popüler şarkı ve türkülerinin aranjmanlarından başka birşey değildir. Koray dönemin türkü, türk sanat müziği gibi eserlerini Underground tarzda yorumluyordur. Bunu yaparken grubuyla kiraladığı komün evlerinde batı rock müziği ve doğu müziği hakkında ciddi araştırmalar yaparlar ve ortaya çıkan sonuç iki kültürün müziğini sentezler. 1970 yılında aranjmanını yaptığı dönemin popüler Neşet Ertaş türküsü 'Kendim Ettim Kendim Buldum' (Bu parçanın aranjmanını aynı sene içerisinde Cem Karaca da yapmıştı), türk sanat müziği olarak 'Nihansın Dideden','Kıskanırım', 'İstemem', Anadolu Rock olarak 'Köprüden Geçti Gelin' dönemin güzel örneklerindendir. Bu aranjmanların yanısıra, grubun tamamen kendilerine ait olan ve batının psychedelic rock grupları ile yarışacak nitelikte olan 'Meçhul', 'Gel Bak Ne Söyliycem', 'Gün Doğmuyor', 'İlahi Morluk' gibi çalışmaları da mevcuttur. Bu dönem Erkin için parlak bir dönemdir. Yapmacıksız , kendi yorumuna yeni motifler katarak yapar müziğini. Yaş** tarzına hippy felsefesini uygular. Dönemin Avrupalı çoğu rock müzisyeninin doğu mistisizmine ve de özellikle Hindistan'a merakı vardır ve bu merakı müziklerine de bol miktarda yansıtıyorladır. Bunun en önemli örneklerinden birisi Beatles'ın önce 'Norwegian Wood' adlı 45'liklerinde, daha sonra da 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' albümlerinin 'Within You Without You' parçasında 'Sitar' kullanmasıdır. ORHAN GENCEBAY İLE ARKADAŞLIK Sitar kökeni doğudan gelen bir enstrümandı ve bu enstrümanı İngiltere'de Beatles; Türkiye'de ise o dönemlerde Rock Müziği ile oldukça ilgili bir müzisyen olan 'Orhan Gencebay' kullanıyordur. O dönemlerde Erkin Koray ve Orhan Gencebay birbirlerinin müziklerinden ve fikirlerinden son derece etkilenmiş oldukça iyi iki arkadaştır ve bol miktarda fikir alışverişleri yapıyorlardır. Zaten Erkin Koray'ın 1974 ve sonrası doğu müziği etkileşimli çalışmaları da bu fikir alışverişlerinin meyvalarıdır. Yeraltı Dörtlüsü macerasını 1971'e kadar sürdüren Koray, 1971'de grubu dağıtıp John Lennon'la olan efsanevi görüşmesini gerçekleştirmek ve orada bir süre macera yaşamak amacıyla Fransa'ya gider. Fransa dönüşünde yeni bir grup arayışına giren Koray, 70'lerdeki ikinci grubu 'Erkin Koray Supergroup'u kurar. Bu grupla rock müzik piyasasına iki adet çok sağlam 45'lik kazandırır. Grubun dağılmasından çok kısa bir süre sonra Koray, 'TER' adlı yeni bir grup kurar. Erkin Koray bu grupla daha önce yapmadığı kadar underground çalışmalara yönelmek ister. Bunu da bu grupla çıkarttığı 'Hor Görme Garibi' isimli 45'likle gösterir. Ancak ne yazık ki yaşadığı ülkenin plak yapımcılarının underground müzik anlayışına pek de sıcak bakmamaları nedeniyle bu grupla başka plak yapamaz. TER grubu da dağıldıktan sonra 45'lik çıkarmadığı 'STOP!' isimli bir grup kuran Erkin Koray, daha sonra tamamen solo çalışır ve enfes bir psychedelic rock şaheseri olan 'Mesafeler' isimli parçayı yapar. YURTDIŞI SEYAHATLERİ VE DOĞU MİSTİZMİ Bu çalışmadan sonra Erkin Koray uzun süreliğine yurtdışına gider. Erkin'nin müziği artık yeni bir boyut almaya başlamıştır. Orhan Gencebay'la olan beraberlik ve yıllardır ilgisini çeken Doğu mistizmi meyvesini vermeye başlamıştır. Ve Erkin Koray'ın icat ettiği 'Elektro bağlama' nın nağmeleri sarar ortalığı. Arabesk Erkin Koray'ın müziğinde yerini almaya başlamıştır. Bu sırada da felsefe gezilerine ara vermez. Yolculuk bu sefer Doğu mistizminin ve hippy felsefesinin kaynağınadır. Hindistan , Nepal , İran , Kuzey Afrika uğradığı yerlerdir. Yurtdışından döndükten sonra doğu etkilenimli çalışmalarına yer vermeye başlar. Bunlardan en önemlileri, hemen hemen bütün Türkiye'nin çok iyi bildiği 'Şaşkın', 'Arap Saçı', 'Fesuphanallah' gibi çalışmalardır. 'Krallar', 'Hadi Hadi Oradan' gibi rock çalışmaları, hatta başlı başına rock parçalarından oluşan 'Elektronik Türküler' adında bir tane de LP yapan Koray, 1974-1977 yılları arasını böyle geçirir. 1977 yılında,70'lerde Türkiye'de kurduğu son rock grubu olan 'Erkin Koray Tutkusu' isimli grubunu kurup, bu grupla aynı adı taşıyan bir rock LP'si çıkarttıktan sonra uzun süreler ortadan kaybolur. 12 Eylül Darbesinin haberini yurdışındayken alır. 1981 sonlarında yurda dönmeye karar verir. Bu dönemdeki Orhan Gencebay - Erkin Koray arabesk-pop çalışmaları Türkiye gerçeğini vurgular. Bu çalkantılı dönemde politikaya soyunmaya karar verir. Ama kıyısından döner. Yurtdışından döndükten sonra uzun bir süre tamamen solo çalışmalar yapan Erkin Koray'ın bu dönemdeki en ünlü çalışması şüphesiz 'Çöpçüler'dir. 90'larda zaman zaman çalışır, ama daha çok kızıyla ilgilenir. Israrla okula yollamaz. Sisteme tavrını birkezde burda koyar. Uzun süre İstanbul'a uğramayan Erkin Bodrum'da Estarabim adlı bir bar açar. Hem işletir, hemde şarkı söyler. Bu dönemde yayın hayatına başlayan binlerce özel radyo'da Erkin Koray klasikleri yayınlanmaktadır. Yeni nesil yeni seçim' dönemidir. Pop müziğinde patlamalar yaşanmaktadır. 1996 yılında tüm bu patlamaların ortasında uzun bir suskunluk dönemi sonrası 'Gün Ola Harman Ola' albümüyle Erkin Koray yeni şarkılarını yeni nesil için söyler. 59 sene kolay geçmemiştir Erkin Baba için. Sokak kavgaları, konserler, turneler, seyehatler, hastalıklar... Fakat bu güne kadar ilk günkü çizgisini sürdürmüştür. Erkin koray için ' Rock bir müzik türü değil, bir hayat tarzıdır.' Devlerin Nefesi isimli son albümünü Haziran 1999'da çıkaran Erkin Koray, şu an İzmir'de yaşamaktadır.... | |
|
| | #5 (mesaj-linki) |
Cvp: Erkin Koray SEN YOKSUN DIYE Yine Bulutlar seyrini yitirmis Semaya baksana matem mi tutmus? Gökte ne ay var, ne de bir yildiz Her taraf karanlik ve de issiz Sen Yoksun Diye Her gün agliyorum Sen Yoksun Diye Esen rüzgarin kesilmis nefesi Coskun dalgalarin cikmiyor sesi Bu ne sessizlik, bu ne durgunluk Dogan günese bak, rengi soluk Sen Yoksun Diye Her gün agliyorum Sen Yoksun Diye KIZLARI DA ALIN ASKERE Gönül verdim kara gözlü esmere Alip götürdüler beni askere Kurban olam size ey komutanlar Kizlari da alin askere Yüce dağlar senin karin biter mi? Yanmayan ocakta duman tüter mi? Kurban olam size ey komutanlar Yar olmazsa bu askerlik biter mi? Nazli yare için için yanardim Bu askerliği ben bitmez sanardim Ne çabuk gelirmis meğer teskere Herkes seve seve gitsin askere Kizlari almayin artik askere | |
|
![]() |
Erkin Koray (Erkin Koray Hakkında - Erkin Koray Kimdir?) Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Erkin Koray - Sevince | MaRCeLLCaT | Türkçe Şarkı Sözleri | 0 | 28-02-2008 21:03 |
| Erkin Koray - Sevdiğim | MaRCeLLCaT | Türkçe Şarkı Sözleri | 0 | 28-02-2008 21:03 |
| Erkin Koray - Gün Ola Harman Ola | MaRCeLLCaT | Türkçe Şarkı Sözleri | 0 | 28-02-2008 20:57 |
| Erkin Koray - Estarabim | MaRCeLLCaT | Türkçe Şarkı Sözleri | 0 | 28-02-2008 20:55 |
| Erkin Koray - Çöpçüler | MaRCeLLCaT | Türkçe Şarkı Sözleri | 0 | 28-02-2008 20:53 |
| |||||
| MsXLabs® MK - Copyright ©2005 - 2009 | MsXLabs® ve Mavi Karanlık® tescilli markalardır. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||