Arama

Ferhunde Erkin

Güncelleme: 12 Mayıs 2011 Gösterim: 3.570 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2011       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ferhunde (Remzi) Erkin

Sponsorlu Bağlantılar
1909 - 2007

home foto 2

Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisi.
8 Temmuz 1909’da İstanbul'da doğan Ferhunde (Remzi) Erkin ilk piyano derslerini Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1915 yılında Bandırma'daki Soeur'ler okulunda almaya başladı. Subay olan babası, kızı Ferhunde'ye piyano, oğlu Necdet'e (Atak) keman dersleri aldırıyordu. Ferhunde Erkin ilk konserini kardeşiyle birlikte Bandırma'da verdi. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yine kardeşi Necdet ile birlikte Galatasaray Lisesi'nde ve Union Française'de konserler verdi. Ferhunde Erkin piyano çalışmalarına İstanbul'da Karl Berger ve Macar öğretmen Hegyei ile devam etti. Bu sırada Gedik Paşa Amerikan Koleji'nden mezun oldu. Atatürk 1926 yılında Ankara'da bir konser veren Necdet-Ferhunde kardeşleri köşkte kabul etti. 1928'de Ferhunde ve Necdet kardeşler Alexander von Humboldt Vakfı'nın verdiği bir burs ile Leipzig'e gitti. Ferhunde, Leipzig'de Otto Weinreich ile çalıştı. 1930'da Leipzig Konservatuvarını (Hochschule für Musik und Theater) bitirerek kardeşi ile birlikte 1931'de Türkiye'ye döndü. Aynı yılın Nisan ayında Musiki Muallim Mektebi'nde hoca olarak göreve başladı. Ferhunde Erkin, 1932 yılında, Musiki Muallim Mektebi'nde tanıştığı, "Türk Beşleri" grubunun bir üyesi olan besteci Ulvi Cemal Erkin'le evlendi. Ferhunde Erkin, daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarına dönüşecek olan Musiki Muallim Mektebi’nde 36 yıl aralıksız piyano öğretmenliğine devam etti. 1931'den emekli olduğu 1967’ye kadar, Konservatuarda pek çok öğrenci yetiştirdi. Öğrencileri arasında Ferhunde Erkin'in piyano ekolünü devam ettiren ve daha sonra Fazıl Say, Muhittin Dürrüoğlu Demiriz, Emre Elivar, Emrecan Yavuz gibi piyanistleri yetiştiren Kamuran Gündemir, piyano tuşlarıyla onunla tanışan Hüseyin Sermet sayılabilir. Ferhunde Erkin bu dönemde ve daha sonrasında konser piyanistliği ve öğretmenlik görevini bir arada yürüttü. 22 piyano konçertosunun Türkiye'de ilk çalınışını gerçekleştirdi. Paul Hindemith, Ernst Praetorius, Hans Rosbaud gibi dünyaca ünlü şeflerin eşliğinde çaldı Resitallerinde Türk bestecilerinin eserlerine her zaman yer veren piyanist, eşi Ulvi Cemal Erkin'in piyano için yazdığı solo ve orkestral eserleri (“Konçerto” ve “Konçertino”) sıklıkla seslendirdi. Antonio Saldarelli, Martin Bochmann ve Gaspar Cassado gibi ünlü çellistlerle, kemancı Licco Amar ve kardeşi Necdet Remzi Atak ile çok sayıda oda müziği konseri verdi. Çağdaş müzik repertuvarına da konserlerinde yer verdi. 1943’te Birinci Dünya Savaşı sırasında eşi Ulvi Cemal Erkin’in piyano konçertosunu Fritz Zaun yönetimindeki Berlin Şehir Orkestrası’yla seslendirdiğinde şehir bombalar altındaydı.
Ferhunde Erkin sanat yaşamı boyunca keman virtüözü Suna Kan ile kurduğu ikili 1961 - 1967 yılları arasında yurdun her yerinde konserler verdi.
Ferhunde Erkin 1999 yılında 90 yaşında iken Sevda Cenap And Vakfı'nın Onur Altın Madalyası ödülünü aldı.
11 Temmuz 2007'de hayata gözlerini yuman Ferhunde Erkin Ankara'daki Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı'nda, Ulvi Cemal Erkin'in yanına defnedildi.
Ferhunde Erkin, birçok konçertonun Türkiye'de ilk seslendirişini yapmanın yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuvarındaki piyano bölümü hocalığı, yetiştirdiği öğrenciler, Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmesine verdiği önem, yurt çapında verdiği resitaller ve oda müziği etkinlikleriyle, Cumhuriyet Türkiye'sinin müzik alanındaki en önemli simalarından biridir.

Ferhunde Erkin'in Seslendirdiği Piyano Konçertoları



(Suna Kan ile konserler, çok sayıda resital ve oda müziği konserleri listelenmemiştir)

Castelnuovo Tedesco (Leipzig'de)
J.S. Bach Do Majör Konçerto
J.S. Bach Re Minör Konçerto
J.S. Bach Fa Majör Konçerto
J.S. Bach 4. Piyano Konçertosu (Seride Barlas, Nimet Karatekin, Selçuk Uraz, Seniha Ark)
J.S. Bach 2. Piyano Konçertosu
L.V. Beethoven Do Majör Konçerto
L.V. Beethoven Do Minör Konçerto
F. Chopin Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante
F. Chopin Konçerto Mi Minör Konçerto
U.C. Erkin Konçertino
U.C. Erkin Konçerto
F. Mendelssohn Konçerto
W.A. Mozart Re Majör Konçerto
W.A. Mozart Re Minör Konçerto
W.A. Mozart Fa Majör Konçerto
W.A. Mozart La Majör Konçerto
W.A. Mozart Mi b. Majör (Munster, Westcallen)
Rachmaninoff Re Minör Konçerto no.2
Bela Bartok Konçerto No.3
Albert Roussel Konçerto
Robert Schumann Konçerto
Richard Strauss Burlesque
P.I.Tschaikowsky Konçerto No.1
Saint Seans Hayvanlar Karnavalı (2. Piyano, Ulvi Cemal Erkin ile)
Johannes Brahms Konçerto No.2 (hazırladı, konser olmadı)


Biyografi Konusu: Ferhunde Erkin nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Mart 2018 / BARIŞ Müzik tr
24 Ağustos 2014 / tusubasa Taslak Konular
23 Kasım 2006 / Mystic@L Siyaset tr
18 Mart 2014 / Jumong Spor tr
10 Mart 2016 / perlina X-Sözlük