Arama

Türkiye'nin Gölleri - İznik Gölü

Güncelleme: 1 Ağustos 2012 Gösterim: 7.625 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
İznik Gölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İznik Gölü,
Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda, Bursa ilinin sınırları içerisinde kalan Türkiye'nin 5. büyük gölü, Marmara bölgesinin en büyük gölüdür. Eskiçağda Askania adıyla anılan göl.
Bugünkü adını kıyısındaki İznik kasabasından alır. Gemlik Körfezi'nin doğusunda bir çukur alanın ortasındadır. Yüzölçümü 298 km², denizden yüksekliği 85 m'dir. Genişliği en dar yerinde 11 km, doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 32 km'dir. Derinliği kuzeyden güneye doğru artan gölün en derin yeri 65 m'dir. Gölün suyu tatlıdır. Artık sularını batı kenarındaki kum ve çakıl yığınları arasından sızarak Karsak Deresi'yle Gemlik Körfezi'ne boşaltır. Kış ve ilkbahar mevsimlerinde yükselen suları yaza doğru alçalır ve sonbaharda en düşük düzeyine ulaşır. Gölün suyu tuzsuz olduğu için tarlaların sulanması için elverişlidir. En çok sazan balığı yetiştirilir. Çevresi zeytinlikler, bağlar, meyve ve sebze baçeleriyle kaplıdır.Gölün kuzeyinde Samanlı Dağları güneyinde de Katırlı Dağları yeralmaktadır.


800px Iznik GC3B6lC3BC 985a

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İznik Gölü
MsXlabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İznik Gölü, Marmara Bölgesi'nin en bü­yük gölüdür. Görünümü bir elipsi andıran göl, bölgenin Güney Marmara bölümünde yer alır. Uzunluğu 30 kilometreyi, genişliği ise 10 kilometreyi aşan gölün yüzölçümü 298 km²'dir. En çukur yerinin derinliği ise 65 met­redir.
İznik Gölü yerkabuğunun çökmesi sonu­cunda ortaya çıkan çukurlardan birinin sular­la dolmasıyla oluşmuştur. Kuzeyinde Samanlı Dağları, güneyinde ise Avdan Dağı'nın yük­seldiği göl, yağmur ve kaynak suları ile Karadere ve Kocadere (Sölöz Deresi) tarafından beslenir. Deniz düzeyinden 85 metre yüksek­liğinde olan gölün batı kesiminden sızan sula­rın oluşturduğu Garsak (Karsak) Suyu, Gem­lik Körfezi'ne dökülür.
Suları tatlı olan İznik Gölü ile çevresi doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleriyle ilgi çe­kici bir yöremizdir. Gölde balık ve kerevit av­cılığı yapılır. İznik Gölü'nde avlanan kerevit­ler yurtdışına satılır. Göl kıyıları bağlar, bah­çeler ve zeytinliklerle çevrilidir. Yazın suları­nın sıcaklığı 25°C'yi bulan göl kıyılarında tu­ristik tesisler vardır.
Gölün doğu kıyısında 14.-17. yüzyıllar ara­sında önemli bir çinicilik merkezi olan İznik kenti yer alır. Göle adını veren bu kentin İÖ 4. yüzyıl sonlarında kurulduğu sanılmaktadır. Kurucusu olan Antigonos'un adıyla Antigoneia diye anılan kente, daha sonra yöreyi ele geçiren Lysimakhos, karısının Nikaia olan adını verdi. Nikaia, Roma döneminde önemli bir yerleşim yeriydi. Bu dönemde yapılan ve uzunluğu 4 kilometreyi aşan surlar ile üç kapı­sı bugün hâlâ ayaktadır.
Nikaia, Roma ve Bizans dönemlerinde Hıristiyanlar'ın önemli bir dinsel merkeziydi. 11. yüzyılda Türkler'in akınlarına uğrayan İznik'i 1075'te Kutalmışoğlu Süleyman Şah ala­rak, kurduğu Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti yaptı. Kent 1097'de Haçlılar'ca geri alınarak Bizans'a verildi. 13. yüzyıl başında Konstantinopolis (İstanbul) Haçlılar'ca ele geçirilince buraya gelen Bizanslılar İznik (Ni­kaia) Rum İmparatorluğu'nu kurdular. Bir­çok kilise ile sukemerleri ve bugün gölün sula­rı altında kalmış bir saray kentteki başlıca Bi­zans yapılarıdır.
1331'de İznik, Orhan Bey tarafından Os­manlı topraklarına katıldı. Osmanlı Beyliği' nin başkenti bir süre için Bursa'dan buraya taşındı. Osmanlı döneminde de İznik'de bir­çok medrese, cami, hamam ve türbe yapıldı. İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan yol üzerinde bulunan İznik uzun süre bir konaklama yeri olarak önemini korudu. İznik 17. yüzyıl so­nunda çini imalathaneleri kapanıncaya kadar Osmanlı çiniciliğinin de önde gelen merkezle­rinden biriydi. Kent ile çevresinde yapılan ka­zı ve araştırmalar sonucunda ele geçen çeşitli buluntular İznik Müzesi'nde sergilenmek­tedir.
Yörenin doğal ve tarihsel zenginliklerini geniş çapta duyurup tanıtmak amacıyla 1989'da "İznik ve Çinicilik Yılı" etkinlikleri düzenlenmiştir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
1 Ağustos 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İznik Gölü

Marmara Bölgesi'nde göl. Eskiçağ'daki adı Askania'dır. Bugünkü adını doğu kıyısındaki İznik kasabasından almıştır. Göl bir elipse benzer. Doğu-batı doğrultusunda 32, kuzey-güney doğrultusunda en fazla 11,5 km. boyutlarındadır. Doğuda Sakarya'nın geçtiği Pamukova, batıda Gemlik Körfezi yer alır. Gölün suyu fazla tuzlu değildir. Seviyesi, kış ve ilkbaharda yükselen, yazın alçalan bir seyir izler. Sazan vb. balıklar bulunur. Çevresi zeytinlik, sebze ve meyve bahçeleriyle çevrilidir. Derinliği en çok 65 m., yüzölçümü 298 km2dir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

10 Ağustos 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
16 Kasım 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
28 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
4 Eylül 2012 / buz perisi Türkiye Coğrafyası