Arama

Yerbenzeri Gezegen (Dünyasal Gezegen)

Güncelleme: 22 Nisan 2009 Gösterim: 2.258 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yerbenzeri Gezegen
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yerbenzeri gezegen (dünyasal gezegen ya da kayasal gezegen) terimi, yapısının büyük bölümü silikat kayalardan oluşmuş gezegenleri tanımlar. Bir yerbenzeri gezegen, helyum, hidrojen ve suyun birbirinden farklı fazlarının karışımlarından oluşan ve katı bir yüzeye sahip olmayan gaz devlerinden oldukça farklıdır.
Yerbenzeri gezegenlerin tümü kabaca aynı yapıya sahiptirler:
  • Merkezde çoğunlukla demir içeren metalik bir çekirdek.
  • Bu çekirdeğin çevresini saran silikat yapılı bir manto.
Ay da benzer bir yapıya sahiptir, fakat demir bir çekirdekten yoksundur. Yerbenzeri gezegenlerin yüzeylerinde kanyonlar, kraterler, dağlar ve volkanlar bulunabilir.
Güneş Sistemi dört yerbenzeri gezegen barındırır:
  • Merkür
  • Venüs
  • Dünya
  • Mars
Aktif bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir yerbenzeri gezegen olan Dünya'dır. NASA, güneş sistemi dışındaki yerbenzeri gezegenleri bulabilecek yeterliliğe sahip olacak olan Yerbenzeri Gezegen Bulucu adlı bir proje üzerinde çalışmaktadır.
10 Ağustos 2005 tarihinde, uluslararası bir astronomlar topluluğu, Akrep takımyıldızı yöresinde, yaklaşık 21.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın çevresinde dolaşan, OGLE-2005-BLG-390Lb olarak adlandırılan, Dünya kütlesinin 5.5 katı kütleye sahip soğuk bir yerbenzeri gezegenin izlerini görüntülemiştir. Gezegen ortaya çıkarılırken, şu an için en geçerli ve yeterlilikleri açısından eşsiz olan yerçekimsel mikromercek adı verilen bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem, kütlesi yaklaşık olarak Dünya kadar olan gezegenlerin keşfinin yolunu açmıştır. Keşfedilmiş en küçük güneşdışı gezegen, 15 ışık yılı uzaktaki Gliese 876d adlı kırmızı cücenin çevresinde dolanan üç gezegenden biridir.
Teorik olarak, iki çeşit yerbenzeri gezegen vardır: çoğunlukla silikon bileşiklerinden oluşanlar (örn. Dünya), çoğunlukla karbon bileşiklerinden oluşanlar. Bunlar sırasıyla silikat gezegenler ve karbon gezegenler olarak adlandırılırlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

22 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Uzay Bilimleri