Arama

Peri Nedir?

Güncelleme: 1 Aralık 2015 Gösterim: 12.874 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Nisan 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
peri
isim Farsça per³

Sponsorlu Bağlantılar

1 . Doğaüstü güçleri olduğuna inanılan, hayal ürünü varlık:
"Cinden, periden, umacıdan çok korkardım."- H. E. Adıvar.
2 . mecaz Çok güzel, alımlı, becerikli kadın.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


peri gibi

perileri bağdaşmak

perisi hoşlanmamak

Birleşik Sözler

peri bacası

peri hastalığı

peri masalı

peri masası

peri oyunu

peri piramidi

ilham perisi

iyilik perisi

superisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
5 Nisan 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Peri, birçok farklı kültürün efsane, folklor ve mitolojisinde bulunan bir ruh veya doğaüstü yaratıktır. Genellikle insan görünümünde, çoğunlukla çok küçük olduğu ve uçmak, büyü yapmak, geleceği görmek veya etkilemek gibi doğaüstü güçlere sahip olduğu düşünülmüş ve böyle tasvir edilmiştir. Popüler kültürde çoğunlukla genç ve güzel kadınlar olarak tasvir edilseler de, eskiden bitkin yaşlı kadınlar veya yaramaz yaşlı erkekler olarak tasvir edilirlerdi. Farsça kökenli bir kelimedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Peri, eski Türk inanışında "melek"tir. Aslı "Perişte" dir ve diğer Türk dillerinde günümüzde de bu şekilde kullanılmaktadır, Türkçeye "peri" şeklinde girmiştir.



Kaynak >> Vikipedia

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Peri
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Doğaüstü güçleri olduğu varsayılan cinlerin, güzel ve alımlı olarak tasarlanan dişilerine verilen ad. Periler çoktanrılı dinlerde sevimli, güleryüzlü, şarkıcı ve neşeli sayılırlar; tüm doğa olaylarının, çiçeklerin, pınarların, ağaçların birer perisi olduğuna ve onlar tarafından korunduğuna inanılırdı. Ancak tektanrılı dinlerde bu inanışlar biçim değiştirerek perilerin sakınılması gereken gizli kuvvetler olduğunu düşünmeye dönüştü. İnsanlardaki bazı sinir hastalıklarının bunlar tarafından yapıldığına inanılırdı. Türk folklorunda peri masalları hayli kabarıktır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peri
MsXLabs.org

Hastaları iyileştiren,çesitli güçleri olan iyi olan sevimli kanatlı insan türünde olan yaratık bir tür (melek)tir . Genelde tanrıya inanırlar ve bu periler 100 yıllar önce alex collodi (kollodi) tarafından görülmüş adımı deli sanan halkı idam edip söylediğinin yalan olduğunu haklamışlardır ve bu halk yalanı 1478 e kadar sürmüştür . Ondan sonra sarı bir peri gelmiştir ve onu canlandırmıştır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Mart 2014 09:04 Sebep: içerik düzenlendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PERİ a. (fars. peri).
1. Doğaüstü güçlere sahip olduğuna inanılan düşsel dişi varlık. (Bk. ansiki. böl.)
2. Güzelliğiyle, inceliğiyle dikkati çeken kadın.
3. Peri gibi, çok güzel kadın ya da kız için kullanılır. || Peri hastalığı - peRİhastaliği. |j Periler ülkesi, büyülü, olağanüstü, düşsel ülke. |j Perileri bağdaşmak, uyuşup anlaşmak, iyi geçinmek. || Perisi hoşlanmamak, bir kimseden söz ederken, bir başkasına karşı yakınlık ve sevgi duymamak; kanı kaynamamak.

—Esk. Peri-çehre, peri yüzlü. || Peridar, perili. || Peri-etsa, büyücü. |j Peri-peyker, peri -ru, güzel yüzlü. || Peri-şekl, periye benzeyen. || Perivar, periveş, peri gibi.

—fiyat. Peri oyunu, olağanüstü öğelere ve büyüye dayanan tiyatro oyunu. (Bk. ansıkl. böl.)

—ANSİKL. Ed. Halkların çoğunda doğaüstü varlıklara inanıldığı görülür. Bu varlıklar insanların yaşamına karışır, onlara uğur ya da uğursuzluk getirecek güçler bağışlamak üzere, dünyaya geldikleri sırada yanlarında bulunur ve iyilik ya da kötülüklerini insanlara sürekli duyururlar: Yunanlılarda Ausonius’un Tria fata adını verdiği perilere dönüşen moirai ya da parkalar, iskandinavlar ve Germenlerde troller, elfler ve koboldlar bu tür yaratıklardır. Perilere ilişkin efsaneler daha sonraları edebi temalara dönüştü. Bunlar XVII. yy.'da, Ch. Perrault'nun etkisiyle ve XIX. yy.’da tutuldu.
Divan şiirinde sevgili, güzelliği bakımından periye benzetilir ("Kamer çehre, peri ru, tende canım" [Ay çehreli, peri yüzlü, tenimde can olan sevgili], Hacı Arif Bey' in uzzal makamındaki şarkısına kendi yazdığı güfte). Peri, göze görünmez, insandan kaçar; âşık, periye benzeyen sevgilisinin kendisinden kaçmaması için yalvarır ("Kaçma âşıktan peri yüzlüm, vefalar vaktidir" [Hayali]).
Masal yaratıkları arasında peri padişahı, peri kızları yer alır: masal kahramanı, peri padişahının sarayına uzun serüvenlerle ulaşır ve ondan bir yardım sağlar. Issız yerlerde, ormanlarda, su başlarında insanların karşısına çıkan peri kızları bazen bir kötülüğe uğramış, keçi, kurbağa biçimine sokulmuştur Kendilerini kurtaran delikanlılarla evlenirler, iyilik perileri iyi yürekli yoksul kızlara olağanüstü güzellik verir; gezdiği yerin çayır çimen olmas1 ağlarken gözlerinden inci mercan dökülmesi, yıkandığı suların altın kesilmesi gibi üstün nitelikler kazandırır. Buna karşılık kötülere kötülük yaparlar. Bazen kötülük perilerinden insanlara kötülük gelir; masal kahramanları yaptıkları iyilikler yardımıyla bunlardan kurtulmayı başarır.

—isi. Eski İran dinlerinde perilerin kötülük kaynakları olduklarına, hastalık ve yıkımlara yol açtıklarına inanılırdı. Benzer inançlar Cahiliye devrindeki Araplar'da, Türkler’de, bunların dışında birçok kültürlerde de vardı. Tektanrıcı dinler, doğaüstü tek güç kaynağının Tanrı olduğunu bildirmekle birlikte, bu tür inançlar gene oe varlıklarını sürdürdü. İslam dininde cin denilen gizli varlıklar kabul edilmekle birlikte, özel olarak peri inancına yer verilmez; ayrıca iyilik ve kötülüğün Tanrı’nın gücüne bağlı olduğu, bir inanç ilkesi olarak benimsenir. Ancak, eski İran kültürü başta olmak üzere İslam öncesi inançlara dayanan peri, alkarısı, albastı gibi batıl inançlar zamanla İslam topluluklarını da etkiledi; bayılma, sara, felç, loğusalık humması vb. sinirsel ya da mikrobik hastalıkların bu tür düşsel varlıklardan kaynaklandığına inanıldı. Yıkıntılarda, su başlarında, kuytu ve izbe yerlerde perilerin bulunduğu, bu tür yerlerin periler tarafından beklenip korunduğu sanıldı. Örneğin, İslam öncesi Anadolu inançlarında bulunan perilerin en önemlisi su perisi Salmakis' n Bodrum yakınlarında aynı adla anılan pınarı koruduğuna inanılırdı. Bazı melankolik hastaların peri kızlarını sevdiklerine ve bu tür hastaların ancak okutmakla kurtulabileceklerine günümüzde hâlâ halk arasında inanılır.

—'fiyat. Peri oyununun ayırtedicî niteliği olan olağanüstülük öğesinin, klasik reper- tuvarın gerek dramatik, gerek lirik dallarında önemli bir yeri vardır; Shakespeare'in Bir yaz gecesi rüyası (A Midsummer Night's Dream) gibi Mozart’ın Sihirli flüt'ü de (D:e Zauberflöte) peri oyunları kapsamına girer. Bu tür, XIX. yy.’da transız bulvar tiyatrolarında hokkabazlık ve sahne hileleriyle zenginleşti. Sonradan peri oyunu daha çok çocuk tiyatrolarına yöneldi. Günümüzde. "peri oyunları" geleneğini sinema sürdürmektedir (Walt Disney).


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

29 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
5 Ağustos 2010 / Teamoore Soru-Cevap
12 Mayıs 2011 / Efulim Müzik ww
29 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
29 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük