Arama

Sulh Nedir?

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 4.669 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sulh
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim Arapça ¹ul§
Barış:
"Yurtta sulh, cihanda sulh."- Atatürk.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sulh olmak
uzlaşmak:
"Yüz milyon lira alacaklıyken kırk milyon liraya sulh oldu."- .
Birleşik Sözler
  • sulhsever

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SULH a. (ar. şulh).
1. Barış.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sulh olmak, anlaşmak, uzlaşmak.

—Esk.
1. Rahatlık, asayiş, huzur.
2. Uzlaşma. uyuşma.
3. Sulh-amiz, barıştıran, barışı sağlayan.

—Huk. Sulh hâkimi, sulh mahkemelerinin görev alanına giren davalara bakan yargıç. (Sulh ceza mahkemelerindeki davalara bakan hâkime sulh ceza hâkimi, sulh hukuk mahkemelerindeki davalara bakan hâkime de sulh hukuk hâkimi denir.) || Sulh mahkemeleri idare mahkemeleri, özel mahkemeler ve asliye mahkemelerinin görevi dışında kalan hukuk ve ceza davalarına bakan mahkemeler. (Bk. ansiki, böl.)

—Med. us. huk. Davacı ile davalının anlaşarak aralarındaki uyuşmazlığa son vermeleri. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Huk. Her ilçede en az bir sulh mahkemesi vardır. Sulh mahkemeleri, tek yargıçlıdır. Sulh ceza mahkemeleri asliye ceza mahkemeleri ve ağır ceza mahkemeleri dışında kalan davalara bakar. Sulh hukuk mahkemesinin görevi yasalarla belirtilmiştir. Değeri beş yüz bin liraya kadar olan hukuk davalarıyla, yasayla belirlenmiş öteki hukuk davalarına bakar (örneğin: tahliye davaları),

—Med. us. huk. Sulh, davacıyla davalı arasında yapılan bir tür sözleşmedir. Taraflar arasında yapılan sulhla dava sona erer. Ancak kimi davalarda tarafların dava konusu üzerinde tasarruf yetkileri yoktur (örneğin babalık davası). Bu tür davalar için sulh yoluna başvurulamaz. Sulh anlaşması mahkeme dışında yapılabileceği gibi mahkeme önünde de yapılabilir. Mahkeme önünde yapılan sulhun belirli bir biçimi vardır. Buna göre, taraflar duruşma sırasında sulh olmak istediklerini bildirirler. Bu istek duruşma tutanağına yazılır ve tutanak taraflarca imzalanır. Tutanağa geçirilen sulh anlaşmasının taraflara okunduğu ve ondan sonra imza edildiğinin de tutanağa yazılması gerekir Bu koşullara uymayan sulh anlaşması geçersizdir. Davacı ve davalı, mahkeme dışında yaptıkları yazılı sulh anlaşmasını mahkemeye vererek sulh isteğinde bulunabilirler. Bu durumda, tarafların hazırlamış oldukları sulh sözleşmesinin mahkemeye verildiğinin duruşma tutanağına yazılması gerekir.
Sulh bir sözleşme olduğundan ancak davacı ve davalı tarafından birlikte yapılabilir. Taraf vekillerinin sulh yapabilmeleri için bu konuda açıkça yetkili kılınmış olmaları gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

22 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
22 Mayıs 2011 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
17 Kasım 2009 / erdsahi Soru-Cevap
13 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyaset ww