Arama

Tutum Nedir?

Güncelleme: 4 Eylül 2015 Gösterim: 809 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TUTUM a.
1. Bir kimsenin davranma bı çimi, tuttuğu yol: Bu tutumuna bir anlam veremedim. Bu tutumunu sürdürürse, onunla işbirliği yapmamız güçleşir.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir bireyin, bir insan topluluğunun, bir kurumun karmaşık bir sorun karşısındaki tepkilerini ya da oldukça kararlı biçimde izlediği siyaseti yansıtan görüşlerin tümü: Bir gazetenin siyasal tutumu. Partinin son gelişmeler karşısındaki tutumu.
3. Gereksiz ve aşırı harcamalardan kaçınma, harcamaları kısma.

—Oto. Yol tutum, motorlu bir taşıta, yeterli bir dinamik davranış ve özellikle de tüm trafik koşullarında seyir kararlılığı veren niteliklerin tümü.

—Psikan. Erkeksi tutum, M. Klein’e göre, kız çocukta eşcinsel, oğlan çocukta karşıcinsel bir davranışın temeli. (Bk. ansikl. böl.)

—Ruhbil. Yaşama ya da davranma biçimi.

—ANSİKL. Psikan. Küçük kızda erkeksi tutum, babanın penisini anadan alma isteğine dayanır. Bu sayede küçük kız, ananın sevgisini kazandığını ve onun gözünde babanın yerini aldığını düşünür. Ancak aynı zamanda, kendisini bu penisten yoksun bırakan anasına karşı düşmanca ve kıskançça duygular da besleyebilir. Sadizm evresinde küçük kız, erkeksi bir tutumdaki işemesiyle sadik bir babayla öz deşleşir. Böylece ortadan kaldırdığını ve babasının penisini egemenliği altına alarak onu iğdiş ettiğini düşünür. Bu korkunç ve içselleştirilmiş penis korkusuyla küçük kız, bu özdeşleşimi pekiştirebilir ve bu tehlikeli nesneyi denetleyebilmek amacıyla dışkılarının sonsuz gücüne başvurabilir. O zaman vücudunu yok olmaya karşı koruyabilmek için dışsal bir penise sahip olmak ister. Ancak zenginliklerinden yoksun bırakılmış olarak yaşayan bir ana karşısındaki suçluluk duyguları da, anasının zararlarını giderebilmek için, kızın bir penis istemesine yol açabilir.
Oğlan çocuktaki erkeksi tutumsa, karşıcinsel bir davranışın temelidir ve “iyi” bir penise sahip olmak inancına dayanır. Ancak bunun için de oğlan çocuğun beni, penisinin çeşitli sadik eğilimler tarafından yatırılabilmesi için yeterli boğuntuya katlanabilecek yetenekte olmalıdır. Bu durumda fallusunun sonsuz erkine güvenen oğlan, anaya sahip olabilmek için babanın korkulan ve hayranlık duyulan penisine karşı savaşıma girişebilir (olumlu Oidi- pus kompleksi durumu). Eğer baba tarafından hadımlık boğuntusu çok yoğunsa, bu Oidipus kompleksinin gelişmesi tehlikeye düşer.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
11 Temmuz 2010 / Gabriella Hz. Muhammed
2 Haziran 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap