Arama

Oturma Nedir?

Güncelleme: 23 Aralık 2015 Gösterim: 989 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OTURMA a.
1. Oturmak eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Oturma grevi, bir isteği gerçekleştirmek amacıyla, işçilerin işyerinden ayrılmaksızın görev yapmaktan kaçınmaları. || Oturma odası, ev halkının oturması için düzenlenmiş oda. || Bir kimseye, bir yere oturmaya gitmek, oraya birkaç saatliğine konuk olarak gitmek.

—Antropol. Oturma yeri, genç evlilerin, baba ya da ana eviyle ilişkisi bakımından ele alınan oturdukları yer. (Bk. ansikl. böl.)

—Bayınd. Oturma ölçümü, temeller altındaki zeminde oturmayı inceleyen ve ölçen teknik.

—Denize. Oturma mahalli, HAVUZ'un eşanlamlısı. || Çakıla oturma, bir geminin yeter derinlikteısu bulunmadığından çakıllı bir mevkide dibe oturması. || Karaya oturma, bir geminin herhangi bir nedenle (dümen ya da makine arızası, sürüklenme vb.) rotasından daha sığ bir mevkiye kayarak yüzemez hale gelmesi. || Sığa oturma, bir geminin sığ bir mevkiye sürüklenerek dibe oturması.

—Huk. Oturma hakkı, bir yapıda ya da onun bir bölümünde oturma yetkisi sağlayan ayni hak. (Eşanl. SÜKNA HAKKI.) [Bk. ansikl. böl.] || Oturma izni - İZİN.

—inş. Bir binada gereçlerin düşey itkisinin yol açtığı etki. (Zemin dayanımının her noktada eşit olmaması ya da inşaatın çeşitli bölümlerindeki gereçlerin farklı ağırlıkta olmaları nedeniyle bu etki eşit bir biçimde dağılmayınca tehlikeli sonuçlar doğurur.)

—Koregr. Ayağın oturması, yere basma biçimi. Uç türdür: tüm tabanla, ayağın yarısıyla (demi-pointe) ve parmak uçlarıyla (pointe).

—Sil. Namlunun yerine oturması, atıştan sonra bir top namlusunu yeniden atış konumuna getiren otomatik hareket.

—Uz. havc. Yörüngeye oturma, bir uzay aracının fırlatma yörüngesinden bir gökcismi yörüngesine geçmesi; bu geçiş anı.

—ANSİKL. Antropol. Genç evliler için değişik oturma yeri tipleri vardır. Bu yer, bir toplulukta yürürlükte olan sistem uyarınca seçilebileceği ya da saptanabileceği gibi, evlilerle aynı evde ya da köyde oturan bir kişi ya da bir aile grubu ile evlilerden biri arasındaki akrabalık bağına göre de değişir. Böylece oturma yeri, dayıyerli, eğer yerleşmede bir almaşıklık varsa ikiyerli ve ayrıca, anayerli, babayerli, kocayerli ya da karıyerli olabilir. Bazen aile yerleşimiyle hiçbir ilgisi olmadığı gibi, bazen kabul edilen yerlerden ayrı bir yer de olabilir (yeniyerli konut). Oturma yeri kuralı, akrabalık kuralına koşutsa uyumlu sistem, aykırıysa uyumsuz sistem adını alır.

—Huk. Oturma hakkı, kişiye bağlı bir haktır. Bir başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. (Türk med. k. md. 748). Oturma hakkı mutlak bir haktır, bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilir. Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel gereksinimlerine göre saptanır Sözleşmede yalnız hak sahibine özgü olduğu belirtilmemişse, onun ailesi ve ev halkıyla birlikte oturma yetkisi vardır. Oturma hakkı sözleşmeyle kurulur. Bu sözleşmenin resmi şekilde yapılması ve tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Bu hak vasiyetname ya da miras sözleşmesi gibi ölüme bağlı bir tasarrufla da doğabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

1 Haziran 2016 / _Yağmur_ Moda
21 Şubat 2017 / Misafir Soru-Cevap
17 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Haziran 2013 / Şeb-i Yelda Sağlıklı Yaşam