Arama

Nem Nedir?

Güncelleme: 29 Aralık 2015 Gösterim: 902 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEM a. (fars. nem).
1. Hafif ıslaklık; rutubet: Nemini alması için çamaşırları güneşte bırakmak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Esk. Çiy.

—Esk. Nem-dar ya da nem-nâk, nemli, ıslak. || Nem-i dide, gözyaşı.

—Isıt, havld. Nem giderme, nem gidermek işlemi. (Bk. ansikt. böl.)

—Kim. Müh. Nem giderici, hava ya da bir gazın nemini almaya yarayan aygıt.

—Meteorol. Su buharlarının havada ya da bir mekânda normalden az ya da çok fazla olması: Bir kır evinde neme karşı önlem almak. Duvardaki nem izleri. || Nem oram, havadaki su buharının f etkin basıncının, bu basıncın aynı sıcaklıkta alabileceği en büyük F değerine oranı.

—Tekst. Nem oranı, bir tekstil maddesinin, standart kondisyonlama ortamında, yani 20 °CTık bir sıcaklıkta ve % 65 bağıl nemde, normal olarak tuttuğu nem miktarı. (Nem oranı, bu nem miktarını sabitleştirir: örneğin pamukta % 8,5; ipekte % 11; ketende % 12; taraklanmış yünde % 18,25; viskoz reyonda % 13.)

—Zootekn. Aşırı yapağı nemi, yapağıda çokça biriken nem. (Kışın ağılda tutulan bazı sürülerde görülen bu olgu, yünün kalitesinin düşmesine neden olur, yıkandıktan sonra bile yapağının rengi koyu kalır ve yünün mekanik kalitesi düşer.)

—ANSİKL. Isıt, havld. Havanın nemini giderme işlemi ya havayı soğurucu maddelerle temas ettirerek ya da, daha çok, su buharının bir bölümünü yoğuşturacak biçimde havayı soğutarak sağlanır. Dış havanın bağıl nemi çok yüksek olmasa bile, önemli ölçüde uygulanan bir serinletmeyle genellikle ileri düzeyde bir nem giderme gerçekleştirilebilir; elde yeterli soğuklukta su bulunmuyorsa bir soğutma makinesi kullanma yoluna gidilir; bu da genellikle en pahalı işlemdir.

—Meteorol. Havadaki su buharı oranı çeşitli biçimlerde ifade edilir:
1. mutlak nem, bir metre küp nemli hava içinde bulunan buharın gram cinsinden miktarıdır;
2. özgül nem, bir kilogram nemli havada bulunan buharın gram cinsinden miktarıdır;
3. karışım oranı (ya da mixing-ratiö), bir kilogram kuru havada bulunan buharın gram cinsinden miktarıdır;
4. su buharı basıncı, buharın cıva milimetresi ya da milibar cinsinden kısmi basıncıdır.
Uygulamada, bütün bu değerler birbirine yakındır, çünkü:
a) bir metre küp hava hemen hemen bir kilogramdır;
b) bir metre küp hava hemen hemen her zaman 20 g’dan az su buharı içerir;
c) basıncı milimetre cinsinden gösteren sayı mutlak nemi g/m3 cinsinden gösteren sayıya çok yakındır;
5. bağıl nem, yukarıda sözü edilen dört değerden birinin, doymuş havayı belirleyen değere yüzde cinsinden (örneğin, oran 0,80 ise, bağıl nem 80'dir) oranıdır. Bağıl nem 0 olursa tam kuru havayı, 100 olursa doymuş havayı belirtir. Gerçekten de deniz seviyesinde, 20'nin altındaki değerler (çöl koşulları) çok ender olarak gözlenir. Buna karşılık doyma durumuna oldukça sık rastlanır. Troposferin en üst noktasında, hava çöllerdeki kadar kurudur (h=20).

—Tarım ve Hayvc. Toprağın nemi, tarlanın işlenip işlenemeyeceğini, hatta sadece tarlaya girilip girilemeyeceğini belirler. Ayrıca en başta bitki örtüsünü etkiler, çünkü bitkiler su fazlalığından olduğu kadar su azlığından da zarar görür. Doyma derecesine göre yüzdeyle ifade edilen havanın nemi, bitkilerin fizyolojisini düzenler ve toprak üstündeki organlarının ve hasat edilen ya da edilmeye hazır ürünlerin (biçilmiş bitkiler, olgunlaşmaya yakın taneler) su oranını değiştirir. Tanelerin ya da biçilmiş otların nemi, hasat işlemlerini ve on ları saklama koşullarını düzenler. Havanın nispi nemi, mantarları da etkiler, onların gelişmelerini sağlar (mildiyu etkenleri); toprağın nemi ise asalakların (mayısböceği, köstebek) çoğalmasını kolaylaştırır.
Hayvanların barınaklarındaki hava, yataklıklarından ve hayvanlardan çıkan su buharından dolayı (600 kg’lık bir inek saatte 520 g dolayında su buharı çıkarır) önemli ölçüde nemle yüklüdür. Duvarlardaki fazla nemle mücadele için bunlar su geçirmez bir tabaka ile (nemsavar boya, bitümlü kâğıt) kaplanabilir. Havalandırma, su buharının binalardan dışarı atılmasını sağlar. Havadaki nemin hayvanlar üzerindeki etkisi iyi bilinmemekteyse de hidrometrik derecedeki artışın sıcağın kötü etkisini kamçıladığı bilinmektedir Keçiler ve danalar neme karşı en duyarlı hayvanlar arasındadır.

NEM, -mmi a. (ar. nemm). Esk. Dedikoduculuk.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / asla_asla_deme Fizik
7 Temmuz 2018 / Misafir Cevaplanmış
10 Nisan 2012 / rst44 Soru-Cevap