Arama

Kabile Nedir?

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 1.458 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABİLE a.
1. Aynı bölgede yaşayan ya da birlikte yer değiştiren, ortak bir siyasal sisteme, ortak dinsel inançlara ve ortak bir dile sahip ve başlangıçta kökenlerini aynı atadan alan aileler topluluğu. ("Kabile”, toplumsal gerçekliğin bir başka çözümlemesini kapsayan "etni"nin eşanlamlısı değildir.) [BOY.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Özellikle Antikçağ'da, bazı halklarda nüfusun bölümleri. (Bk. ansikl. böl.)

—Din. İbrani halkının yönetsel bölünmesi. (Geleneğe göre Yakup’un on iki oğlundan gelen on iki İsrail kabilesi bir federasyon oluşturmuş ve bu federasyonun bileşimi eski İsrail’in tarihsel aşamaları boyunca değişmişti.)

—ANSİKL. Antik Yunanistan’da siyasal topluluk geleneksel olarak dor kentlerinde üç kabileye (Hylleis, Dymanes ve Pamphyloi), ionia kentlerindeyse dört kabileye (Geleontes, Hopletes, Argadeis ve Aigikoreis) bölünüyordu. Atina’da Kleisthenes, sistemi kökten değiştirdi: Attike’deki her bölge (ülke trittus' halinde bölündü) on kabile oluşturdu. Her kabile böylece temel yönetim çerçevesi (seçim, maliye vb. bölgesi) durumuna geldi. Her kabileyi, ona adını veren bir kahraman koruyordu.
Atina'da olduğu gibi Roma’da da kabileler, siyasal ve askeri bir çerçeve oluşturdular. Servius Tullius döneminden başlayarak bu kabileler, yerlerini toprak temeline dayanan başka kabilelere bıraktılar. Bunlardan kırsal olan on yedisi, patricius gentes adını taşıyor (sonuncusu dışında), dördü de kent yönetim bölgelerine (dist- rictus) karşılık düşüyordu. Kabilelerin sayısı sonradan otuz beşe yükseldi. Halk meclislerinin (comitia) kurulmasından başlayarak yurttaşlar, kabile kabile oy veriyorlardı. Oyunu ilk kullanan kabileye (tribus) prerogativa niteliği veriliyor ve onun oyu genellikle bütün öteki kabileleri sürüklüyordu. Yurttaş sayısının artmasıyla kabile bölgesel temelini yitirdiğinde kabilelerin adları, kabile üyesinin yurttaşlık simgesi haline geldi.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kabile
isim, eskimiş (ka:bile) Arapça
Sponsorlu Bağlantılar
  • Ebe.
kabile (II)
isim, sosyoloji (kabi:le) Arapça
  • Boy: "Bütün Havran kabile kabile parçalanmıştı."- F. R. Atay.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kabile ingilizcesi

1. sociol. clan; tribe.
2. bot. genus.
– reisi tribal chieftain.

Benzer Konular

13 Eylül 2012 / Keten Prenses Din/İlahiyat
26 Ocak 2007 / Misafir Din/İlahiyat
26 Ocak 2007 / Misafir Din/İlahiyat
4 Ekim 2008 / sedat sencan Sosyoloji