| | #1 (mesaj-linki) | |
| Manilerimiz Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dezilek bir bendden meydana gelir. Ama dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxa'dır. Aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Bir çok mani çeşidi vardır. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani’dir. Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri çokluk cinassızdır. Örnek Düz Mani Akşamlar olmasaydı Badeler dolmasaydı Yâr koynuna girince Hiç sabah olmasaydı A benim bahtiyarım Gönülde tahtı yârim Yüzünde göz izi var Sana kim baktı yârim Anne demeye geldim Kaymak yemeye geldim Meramım kaymak değil Yâri görmeye geldim Bağlarında üzüm var Mor şalvarda gözüm var Kaçma yârim uzağa Sana bir çift sözüm var Dağlarda gezer oldum Okuyup yazar oldum Ben bir güzel uğruna Kuruyup gazel oldum Hıçkırık tuttu beni Tuttu kuruttu beni Elin oğlu değil mi Gitti unuttu beni Kahve Yemen’den gelir Bülbül çimenden gelir Ak topuk beyaz gerdan Her gün hamamdan gelir Kesik mani: Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan maniler. Bu kesik dize sadece kafiyeyi hazırlar. Eğer meydan ve kahvehanelerde söylenen ve ilk dizeleri "aman aman" ünlemi ile doldurulan manilerse bunlara İstanbul manileri denir. Örnek Kesik Mani Karaca Aldım aşkın tüfeğin Vurdum birkaç karaca Dünyada bir yâr sevdim Kaşı gözü karaca Dağ bana Bahçe sana bağ bana Değme zincir kâr etmez Zülfin teli bağ bana Ayağı Kuşlardan bir kuş gördüm Var başında ayağı Üstad manici isen Aç maniden ayağı Cinaslı mani: Kesik manilerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mani denir. Yedekli mani: Düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen maniler. Cinaslı kafiye kullanılmaz, birinci dizeleri anlamlıdır. Yedekli maniye artık mani de denir. Örnek Artık Mani Ağlarım çağlar gibi Derdim var dağlar gibi Ciğerden yaralıyım Gülerim çağlar gibi Her gelen bir gül ister Sahipsiz bağlar gibi Tası yok tası yok Ne viran çeşme imiş Su içecek tası yok Yıkıldı viran gönlüm Yapacak ustası yok Şu vefasız dünyanın Ucu var ortası yok Deyiş: İki kişinin karşılıklı söylediği manilerdir. Soru yanıt şeklinde düzenlenir. Bir başka kişinin ağzındanmış gibi aktarıldığı şekilleri de vardır. Örnek Deyiş Adilem sen naçarsın İnci mercan saçarsın Dünya deniz olanda Gönlüm nere kaçarsın Ağam derim naçarım İnci mercan saçarım Dünya deniz olunca Ben kuş olup kaçarım Adilem sen naçarsın La’l ü gevher saçarsın Ben bir şahin olunca Yavrum nere kaçarsın Ağam derim naçarım La’l ü gevher saçarım Sen bir şahin olunca Ben yerlere kaçarım Adilem sen naçarsın La’lü gevher saçarsın Ben azrail olunca Kuzum nere kaçarsın Ağam derim naçarım La’l ü gevher saçarım Sen azrail olunca Ben cennete kaçarım Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dezilek bir bendden meydana gelir. Ama dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxa'dır. Aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Bir çok mani çeşidi vardır. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani’dir. Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri çokluk cinassızdır. Örnek Düz Mani Akşamlar olmasaydı Badeler dolmasaydı Yâr koynuna girince Hiç sabah olmasaydı A benim bahtiyarım Gönülde tahtı yârim Yüzünde göz izi var Sana kim baktı yârim Anne demeye geldim Kaymak yemeye geldim Meramım kaymak değil Yâri görmeye geldim Bağlarında üzüm var Mor şalvarda gözüm var Kaçma yârim uzağa Sana bir çift sözüm var Dağlarda gezer oldum Okuyup yazar oldum Ben bir güzel uğruna Kuruyup gazel oldum Hıçkırık tuttu beni Tuttu kuruttu beni Elin oğlu değil mi Gitti unuttu beni Kahve Yemen’den gelir Bülbül çimenden gelir Ak topuk beyaz gerdan Her gün hamamdan gelir Kesik mani: Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan maniler. Bu kesik dize sadece kafiyeyi hazırlar. Eğer meydan ve kahvehanelerde söylenen ve ilk dizeleri "aman aman" ünlemi ile doldurulan manilerse bunlara İstanbul manileri denir. Örnek Kesik Mani Karaca Aldım aşkın tüfeğin Vurdum birkaç karaca Dünyada bir yâr sevdim Kaşı gözü karaca Dağ bana Bahçe sana bağ bana Değme zincir kâr etmez Zülfin teli bağ bana Ayağı Kuşlardan bir kuş gördüm Var başında ayağı Üstad manici isen Aç maniden ayağı Cinaslı mani: Kesik manilerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mani denir. Yedekli mani: Düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen maniler. Cinaslı kafiye kullanılmaz, birinci dizeleri anlamlıdır. Yedekli maniye artık mani de denir. Örnek Artık Mani Ağlarım çağlar gibi Derdim var dağlar gibi Ciğerden yaralıyım Gülerim çağlar gibi Her gelen bir gül ister Sahipsiz bağlar gibi Tası yok tası yok Ne viran çeşme imiş Su içecek tası yok Yıkıldı viran gönlüm Yapacak ustası yok Şu vefasız dünyanın Ucu var ortası yok Deyiş: İki kişinin karşılıklı söylediği manilerdir. Soru yanıt şeklinde düzenlenir. Bir başka kişinin ağzındanmış gibi aktarıldığı şekilleri de vardır. Örnek Deyiş Adilem sen naçarsın İnci mercan saçarsın Dünya deniz olanda Gönlüm nere kaçarsın Ağam derim naçarım İnci mercan saçarım Dünya deniz olunca Ben kuş olup kaçarım Adilem sen naçarsın La’l ü gevher saçarsın Ben bir şahin olunca Yavrum nere kaçarsın Ağam derim naçarım La’l ü gevher saçarım Sen bir şahin olunca Ben yerlere kaçarım Adilem sen naçarsın La’lü gevher saçarsın Ben azrail olunca Kuzum nere kaçarsın Ağam derim naçarım La’l ü gevher saçarım Sen azrail olunca Ben cennete kaçarım | |
|
| | #2 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Kılıçözü zemzem akar Bahçeler gül kokar Kırşehir'den başkasına Aklı olan nasıl bakar. Atlayıp geçti eşiği Sofrada kaldı kaşığı Haneye neşe geldi Bu kız evin yakışığı Oğlan işlik giyinmiş Giyinmiş de soyunmuş Anasına varmışta Öptüm diye övünmüş Karanfil kurutmadım Yar seni unutmadım Hatırın saydım da Üstüne yar tutmadım Elimi yuduğum pınar Sırtımı verdiğim duvar Sevdiğim oğlanı yitirdim Gece gündüz içim yanar Bahçelerin cücüğü Severler küçüğü Pek mi başın büyüdü Gel gavurun çocuğu Aslanım herk ediyor Hergini terk ediyor Hergin başını yesin Aslanım elden gidiyor Çayda çanak kırılmış Kız oğlana vurulmuş Oğlan almam dedikçe Kız boynuna sarılmış Coştum coştum duruldum Kız peşinden yoruldum Gayri senden vazgeçtim Ben ablana vuruldum Çıktım Obruk Dağına Karı dizleyi dizleyi Yaralarımı azdırdım Yari gözleyi gözleyi Emek verip derdiğim Askere gönderdiğim Gayri dayanamıyom Tez gel gönül verdiğim Patlıcanı oymadın mı Tadına doymadın mı Beni kınama anam Sen cahil olmadın mı Ben bir gümüş kutuyum Yar elinden tutayım Koyur devlet yarimi Otuz oruç tutayım Dam başında su durulur Oğlan gömlek yudurur Oğlan cahil kız cahil Şimdi bunla kudurur Alırım diye aldattı kızımı Çekip Almana gitmiş Can bağında tutulasıca Aynı babasına çekmiş Yumurtanın sarısı Yere düştü yarısı Görümcem verem olmuş Kaynanama darısı Çeşme başı pıtırak Gelin kızlar oturak Ne oturak ne durak Satılak da kurtulak Kırşehir adın ünlüdür Bağın bahçen güllüdür Elden ayrıdır insanın Tatlı dilinden bellidir Almanya çiftlik gibi Dumanı iplik gibi Almanya'ya yar saldım Kınalı keklik gibi Yarim gitti gelmiyor Kimse kadrim bilmiyor Ayrıldığım günden beri Gözüm gönlüm gülmüyor Irmaklar su akmıyor Yar yüzüme bakmıyor Başka şehrin gülleri Kırşehir gibi kokmuyor Karşıda kara çalı Kararıp durma çalı Ben sana varır mıyım Sümüklü sıracalı Koyun keçi otlatırım Yükseklerden atlatırım Verselerdi benim yarimi Düşmanları çatlatırdım Taş dönmüyor dönmüyor Taştan bulgur inmiyor Evler kız ile dolu Biri benim olmuyor Pınara desti koydum Damla damla olacak Benim sevdiğim oğlan Başöğretmen olacak Kümbüle bak kümbüle Hiç teveği yok bile Askerin karısına Kirli yazma çok bile Koyunum arap gibi Üzümüm şarap gibi Güzeli olmayan evin Halleri harap gibi Sepet sepet üzüm var Bende sende gözüm var Senden başkası haramdır Dünya ahret sözüm var Uzun uzun kavaklar At oynatır savaklar Gel kız bizim eve gir Varsın olsun duvaklar Pek salınarak gidiyor Kervansaray bayırı gibi Yarim sakal koyurmuş Dinekbağı çayırı gibi Bağa girdim üzüme Gel izime izime Oğlan yanıma geldi Gurban ettim yüzüme Sarımsağı satarlar Kulbu ile tartarlar Varmam avrat üstüne Sıra sıra yatarlar Dağda tavuk kümesi Başında allı fesi Oğlanlar vezir olsa Yine kızın kölesi Karşı bağın üzümü Gelin kırma sözümü Utandım diyemiyom Bir öpeyim yüzünü | |
|
| | #3 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Gökde yıldız niniynen Köçek oynar ziliynen Ayağına taş batmış Siliyor mendiliylen Dam kapısı açıldı İnce boncuk saçıldı Yar kapıdan girince Gözüm gönlüm açıldı Dağda tavşan oynuyor Yelesini yağlıyor Ötmüş yârim dizime Garip garip aylıyor Irmak coştu kül oldu Yârim sana ne oldu Olan oldu a gülüm Madenkeş sebep oldu Tütün içtim lüleden Benim yârim Günye'den Biricik biricik baş olmaz Hoş geldiniz cümleden Damda kırat harlıyor Kapılan parlıyor Aşmış yengem geliyor Beyaz mendil sallıyor Kayalar yarılmasın Yar bana darılmasın Yar bana darılıp da Ellere sarılmasın At üstünde cenderme Dut kolundan goyverme Giz ben seni atacın Kimselere deyverme Sarı kâğıt yazarım Sandık sandık basarım Yârimi vermezlerse Ben kendimi asarım Kar yağıyor yağıyor Abamı giyeceğim İhtiyara varıp da Goca mı diyeceğim | |
|
| | #4 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Çıktım Obruk Dağına Karı dizleyi dizleyi Yaralarımı azdırdım Yari gözleyi gözleyi Emek verip derdiğim Askere gönderdiğim Gayri dayanamıyom Tez gel gönül verdiğim Patlıcanı oymadın mı Tadına doymadın mı Beni kınama anam Sen cahil olmadın mı Ben bir gümüş kutuyum Yar elinden tutayım Koyur devlet yarimi Otuz oruç tutayım Dam başında su durulur Oğlan gömlek yudurur Oğlan cahil kız cahil Şimdi bunla kudurur Alırım diye aldattı kızımı Çekip Almana gitmiş Can bağında tutulasıca Aynı babasına çekmiş Yumurtanın sarısı Yere düştü yarısı Görümcem verem olmuş Kaynanama darısı Çeşme başı pıtırak Gelin kızlar oturak Ne oturak ne durak Satılak da kurtulak Kırşehir adın ünlüdür Bağın bahçen güllüdür Elden ayrıdır insanın Tatlı dilinden bellidir Almanya çiftlik gibi Dumanı iplik gibi Almanya'ya yar saldım Kınalı keklik gibi Yarim gitti gelmiyor Kimse kadrim bilmiyor Ayrıldığım günden beri Gözüm gönlüm gülmüyor Irmaklar su akmıyor Yar yüzüme bakmıyor Başka şehrin gülleri Kırşehir gibi kokmuyor Karşıda kara çalı Kararıp durma çalı Ben sana varır mıyım Sümüklü sıracalı Koyun keçi otlatırım Yükseklerden atlatırım Verselerdi benim yarimi Düşmanları çatlatırdım Taş dönmüyor dönmüyor Taştan bulgur inmiyor Evler kız ile dolu Biri benim olmuyor Pınara desti koydum Damla damla olacak Benim sevdiğim oğlan Başöğretmen olacak Kümbüle bak kümbüle Hiç teveği yok bile Askerin karısına Kirli yazma çok bile Koyunum arap gibi Üzümüm şarap gibi Güzeli olmayan evin Halleri harap gibi Sepet sepet üzüm var Bende sende gözüm var Senden başkası haramdır Dünya ahret sözüm var Uzun uzun kavaklar At oynatır savaklar Gel kız bizim eve gir Varsın olsun duvaklar Pek salınarak gidiyor Kervansaray bayırı gibi Yarim sakal koyurmuş Dinekbağı çayırı gibi Bağa girdim üzüme Gel izime izime Oğlan yanıma geldi Gurban ettim yüzüme Sarımsağı satarlar Kulbu ile tartarlar Varmam avrat üstüne Sıra sıra yatarlar Dağda tavuk kümesi Başında allı fesi Oğlanlar vezir olsa Yine kızın kölesi Karşı bağın üzümü Gelin kırma sözümü Utandım diyemiyom Bir öpeyim yüzünü | |
|
| | #5 (mesaj-linki) | |
| Cvp: ManilerimizYemeklerim pisti gel Köpükleri tasti gel Iyi günün dostlari Kötü günüm geçti gel ![]() Gittim arpa biçmeye Egildim su içmeye Dediler yarim gelir Kanatlandim uçmaya ![]() Duvar üstü sarmasik Kah kapali kah açik Dediler yarin geldi Elimden düstü kasik ![]() Ay dogar asmak ister Al yanak yasmak ister Benim bu deli gönlüm Yare kavusmak ister ![]() Aksam oldu ikindi Mum samdana dikildi Herkesin yari geldi Benim boynum büküldü ![]() Karsida duran sensin Zülfünü buran sensin Bana cellat kar etmez Boynumu vuran sensin ![]() Sular ince akar mi ? Kenarini yikar mi ? Ay gibi yari olan Hiç yildiza bakar mi ? ![]() Bahçelerde üzerlik Dallari delik delik Pembe yanak üstüne Mavi gözler nazarlik ![]() Ay doguyor meseden Yarim çikti köseden Rengini gülden aldi Kokusun menekseden ![]() Bu dagin ardindayim Gecenin dördündeyim Eller dalgin uykuda Ben yarin derdindeyim ![]() Erguvanim sarkarim Açilmaya korkarim Yarin geldi deseler Mevta olsam kalkarim ![]() Denizde urganim var Gadife yorganim var Deseler yarin gelmis Garagöz gurbanim var ![]() Oy bu akan dereler Hep gözümün yasidir Sevip te alamamak Ölümün gardasidir . ![]() Al giydim alsin diye Mor giydim sevsin diye Kimseler istemedim Askerden gelsin diye ![]() Karsida kus idim yar Aç goynun üsüdüm yar Ben can diyem sen çor de Tek sesin isidim yar ![]() Gökteki yildizlari Sayalim elli elli Kiz babanin evini Tapu ettin besbelli ![]() Baga gel bostana gel Zülfünü destele gel Eger anan goymazsa Yalandan hastalan gel ![]() Ben anamin giziyam Sandiktaki beziyem Galdirdi atti beni Sanki ben el giziyam ![]() Koyun kuzu yaninda Dökün tuzu yaninda Anam beni nedecek Oglu kizi yaninda ![]() Anamin gizi benem Asinin duzu benem Gidin anama deyin Gülmemis gizi benem ![]() Evvel babam evinde Günde yerdim üç ögün Simdi kocam evinde Günde yerim güç ögün.. | |
|
| | #6 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Eğer gelinim iyi olursan Bizde seni överiz Kotu olursan gelinim Hepimizde döveriz. Karatavuk olmadın mı? Dallara konmadın mı? Şebek yüzlü kaynanam, Sen gelın olmadın mı? Karşıdaki gök ekin, Aldırdım elimdekin, Her soran benzim sorar, Sormazlar kalbimdekin | |
|
| | #7 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Söyleyeni belli olmayan, genellikle 7'li hece ölçüsüne göre söylenen dörtlüklerdir. Doğu Anadolu'da mani yerine bayatı sözü de kullanılmaktadır. Uyak düzeni a - a - b - a şeklindedir. Mani Örnekleri: Yüzümde çifte benler, Hayran oldu görenler Bilmem nasıl vazgeçe., Sana gönül verenler. Maşrapanın kalayı, Kızlar çeker halayı, Allah için söyleyin, Var mı aşkın kolayı. Duvağı telli gelin, Gümüşten elli gelin, Buğulu gözlerinden Sevdiğin belli gelin. Yıldırım vurdu bizi, Dal gibi kırdı bizi, Araya girdi düşman, Dağlar ayırdı bizi. Gün kavuştu ırakta, Gözüm karada akta, Herkesin yari geldi, Benim yarim uzakta. Ekim ektim düzlere Diken oldum gözlere İşte ben gider oldum Ayaş kalsın sizlere Toprağında taşında, Benleri var kaşında, Sen bahar içindesin, Bense ömrüm kışında. Karşıdaki gök ekin Aldırdım elimdekin Her soran benzim sorar Sormazlar kalbimdekin Su içtim kana kana, Sular akar ne yana, Yüzün birgün görmedim, Bilmem gidem ne yana. Kara tavuk olmadın mı Dallara konmadın mı Şebek yüzlü kaynanam Sen gelin olmadın mı. Kına Gecesinde Söylenen Maniler: Merdiven indirdiler Saltana bindirdiler Kızım seni kahır eline gönderdiler Ağlar silinir, silinir ağlar. Merdivenin altı kuyu Kulaçladım altı suyu Kız ananın eski huyu Ağlar silinir, silinir ağlar. Odlarda yeri kalan Menciliste yeri kalan Sofralarda eli kalan Ağlar silinir, silinir ağlar. Atladı gitti eşiği Sofrada kaldı kaşığı Kız ananın aşığı Ağlar silinir, silinir ağlar. Gelin geldi evimize Şenlik kuruldu köyümüze Hoş geldin allı gelin Sefa geldin pullu gelin Eğer gelinim iyi olursan Biz de seni överiz Kötü olursam gelinim Hepimizde döveriz. Eğer gelinim iyi olursan İşte dip bacak Kötü olursan gelinim Baltaynan nacak. Kızım kınan kutlu olsun Benda dilin tatlı olsun Çağırın gelsin kızın ******* Kız gelin oldu görsün. Baban çarşıya vardı mı Alını yeşilini aldı mı Şuda kızıma dedi mi Haydi kızım kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Merdivenin altı kuyu Kulaşladım aldım suyu Kız ananın eski huyu Haydi kızım kınan kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Çağırın gelin kızın ******* Kızı geldin oldu görsün Hani bu kızın anası Önünde mumlar yanası Çağırın gelsin kızın anası Kız gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün ******* kızsız koyan Evlerini ıssız koyan Testisini susuz koyan Çağırın gelsin kızın anası Kızı gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün Merdivenden indirdiler Saltanata bindirdiler Kahır evine gönderdiler Haydi kızım kınan kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Çağırın gelsin kızın ******* Kızı gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün Atladım çıktım eşiği Sofrada kaldı kaşığı Kız anasına danışır mı? Haydi kızım kınan kutlu olsun Hem orda hem burada dilin tatlı olsun. Mercimek ektim bitti mi Ankara yolunu tuttu mu Durun bakın anasına Kızını unuttu mu, Haydi kızım kınan kutlu olsun Haydi kızım kınan kutlu olsun Hem orada, hem burada günün mutlu olsun. Davulcu Manileri: Ramazan'ın onbeşinden sonra davulcular bahşiş toplarlar, toplarken de şu manileri söylerler:</B> Davulumun ipi kaytan, Kalmadı sırtıma mintan, Virin ağlaar bahşişim, Alayım sırtıma mintan Ne uyursun ne uyursun, Bu uykudan ne bulursun, Al aptesti kıl namazı Cenneti alayı bulursun. Hayalıklar halayıklar Ocak başında uyuklar Davulumun sesini duyunca Pirincin daşını ayıklar. Yeni cami direk ister Bunu söylemeye yürek ister Benim karnım toktur ama Arkadaşım börek ister. | |
|
| | #8 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Hepinizin ellerine sağlık..'Mani' konusu gayet güzel anlatılmış..Manilerde öyleki güzel.. Ancak bir sorun var..Bu foruma farklı bir amaçta girmiştim ben.. Hatıra defterlerine , yazdığımız kişiye güzel bir Jest olsun diye tekerleme türü dörtlükler yazardık..Bunlara da mani derdik hep..Ben de 'mani' yazısını görünce o tür dörtlüklerin yer aldığını sanmıştım.. Belki benim gibi zannedenler olmuştur..Onlar için birkaç 'MANİ' paylaşacağım sizlere.. Dediğim gibi..Belki 'mani' sözcüğünü o anlamda zannedenlerde olmuştur.. Yanlış anlaşılmıyım sakın! Sizlerin paylaştıkları da gayet güzel maniler.. İşte benim bildiğim birkaç tanesi: Ömür bir yaprak Elbette solacak En güzel anılar Aramızda kalacak.. ............. Baharın gülleri Ellerinde solsun Şu cansız hayalim Hatıra olsun.. ............. Dolmuş geliyor dolmuş Dolmuşun rengi solmuş Bir de baktım arkadaşım Meslek sahibi olmuşş.. ............. Armut dalda asılsın Arkadaşım nasılsın? Arkadaşlığımız ömür boyu Bu kağıda yazılsın.. .............. Dozer geliyor dozer Çekilin yoldan ezer Benim bir arkadaşım var Herkeslerden de güzel.. ................ Mini mini periler Rüyama girdiler Daha yazacaktım ama Kalemimi yediler.. ................ Ömür bir kelebek Elbette ölecek Bizim dostluğumuz Ömür boyu sürecek.. .............. Seviyorum ama kimi En tatlı birisini Nasıl anlatsam sana İlk harflere baksana..! ............... Green'den bu kadar..Umarım işe yaramıştır.. | |
|
| | #9 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Manilerimiz Bostanlarda fasulye Anam gitti gezmeye Ben anamdan örendim İnce boncuk çizmeye Koyunum var karaman Gaybolursa araman Ben bir reçber kızıyım Şehirliye yaraman Dere boyu gidelim Koyun kuzu güdelim Sennen beni görmüşler İnkâr bayrım edelim Ak koyun kuzusuna Gün tutmuş postusuna Ne desen de ağlasam Arnımın yazısına Tren gelir öterek Kömürünü dökerek Ben anamdan ayrıldım Gözüm yaşım dökerek Tut yedim duttu beni Yârim unuttu beni Yarı yola varmadan Hıçkırık tuttu beni Ak tavuk aldın mı? Kümese koymadın mı? Kör olası gaynana Sen gelin olmadın mı? Kapelesi ketenden Yârim indi trenden Boynuna sarılayım Gülünü incelmeden Kayalar yarılmasın Yar bana darılmasın Yar bana darılıp da Ellere sarılması Çaya inesim geldi Şeker yiyesim geldi Ala gözlü ablamı Gene göresim geldi | |
|
| | #10 (mesaj-linki) | |
| Cvp: ManilerimizŞu dağlar garip dağlar İçinde garip ağlar Kimse garip olmasın Garip için kim ağlar Ağlar ise anam ağlar Gerisi yalan ağlar Mani yazdım dize dize Kelimeleri düze düze ama okuyan olmadı Bos ver artık bu ise Manici basımısın Cevahir taşımısın Ayda bir mektup göndersem Koynunda taşırmışın Maniyi bastan söyle Kalemi kastan söyle Benim karnim acıktı Ekmekten aştan söyle Maniye maraz derler Güzele kiraz derler Kime derdimi açsam Bu dert sana az derler Mektup yazdım açıtımı Oktan yaya ulaºtimi Gitti yârim gelmedi Acep benden geçti mi | |
|