Arama

Acı Balık (Rhodeus sericeus)

Güncelleme: 9 Şubat 2013 Gösterim: 2.899 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
8 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Acı balık (Rhodeus sericeus), sazangiller (Cyprinidae) familyasından küçük bir balık türü.
Midyeler üreme sistemlerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Dişi acı balık yumurtalarını midyenin içine bırakır. Yumurtalar midyenin içinde gelişir ve yüzebilir hale geldiklerinde dışarı çıkarlar. Midyenin larvaları midyeden çıkan balıklara yapışır ve düşüp başkalaşım (metamorfoz) geçirirler.
Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi'nin yeni bir araştırması acı balıklar ve midyelerin sanıldığı gibi simbiyotik değil; aksine parazitik yaşadıklarını ortaya koymuştur. Bu araştırma acı balıkların aslında midyelerin paraziti olduklarını; çünkü üremeleri sırasında midyeye enfeksiyon taşıma riski bulunduğunu göstermiştir.
Acı balıklar genellikle yüksek bitki yoğunluklu yerlerde yaşarlar. Dayanıklı balıklardandırlar; fazla oksijen bulundurmayan sularda yaşayabilirler. En fazla 7 - 10 cm uzunluğunda olurlar. Bitkilerle ve küçük böcek larvalarıyla beslenirler.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Acı Balık

Sponsorlu Bağlantılar
Sazangillerden, küçük boyda, Avrupa ve Türkiye akarsu ve göllerinde yaşayan kılçıklı tatlı su balığı, gördek, ilikbalığı (Rhodeus amarus, Rhodeus cericeus amarus). Çiftleşme döneminde erkeklerinin rengi kızarır. Bu nedenle kiraz balığı da denir. 8-10 cm. boyundadır.

Acıbalık, kimi midye cinsleriyle (Unio, Anadonta) ortak yaşar. Balık, yumurtalarını bu midyenin içinde kuluçkaya bırakır, midyenin kurtçukları da balığın üzerine yapışır, böylece uzun mesafelere taşınır.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
3 Şubat 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Acı Balık Nedir ?

Sazangillerden, Avrupa'da ve ülkemiz göllerinde yaşayan, 8-10 cm uzunluğunda bir balıkdır.

Kemikli balıklar takımının, sazangiller (Cyprinidae) familyasından, 8-10 cm kadar uzunlukta, dişisi yumurtalarını yumurtlama borusu aracılığıyla bazı midye türlerinin arasına bırakan, erkeği spermlerini bunların yanına bırakan, bir ay sonra yavruların midyeyi terkettiği görülen, iki hayvan arasında ortak yaşam görülen, Avrupa ve Türkiye'de göllerde yaşayan bir tür.

Kaynak:
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
9 Şubat 2013       Mesaj #4
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Avrupa Acı Balığı (Rhodeus sericeus amarus)

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Hayvanlar
    • Şube: Kordalılar
      • Sınıf: Actinopterygii
        • Takım: Cypriniformes
          • Aile: Cyprinidae (Sazangiller)
            • Cins: Rhodeus
              • Tür: R. sericeus
                • Alt-tür: R. sericeus amarus (Avrupa Acı Balığı)

Bitterling Rhodeus amarus

Genel bilgiler
İlk kez Sibirya dolaylarında ortaya çıkmış ve buradan Güneydoğu Asya, Asya, Avrasya ve Avrupa'ya yayılmıştır. Maksimum 10 cm'ye kadar büyüyebilen Avrupa Acı balığı 15-24C arası sıcaklıktaki sularda yaşayan bir balık türüdür. >7 gibi pH değerlerini tercih ederler. Temelde biktiler ile beslenir ancak az da olsa kabuklular, salyangozlar, kurtçuklar ve sinek larvalarını da tüketirler. Doğada yaşadıkalrı alanalrın zeminleri kum ya da çamur ile kaplıdır.
En ilginç özellikleri üreme şekilleridir. Dişi balıklar sahip oldukları anal tüpçükleri sayesinde yumurtalarını tatlı su midyelerinin içine bırakırlar. Bu sırada erkek acı balık spermlerini midyenin içine doğru süzdüğü suya bırakır. Döllenme midyenin içinde gerçekleşir. Midye içinde gelişen yumurtalardan çıkan ve serbest yüzer hale gelen acı balık yavruları midyeyi ağzının açık olduğu bir zaman diliminde terkeder. Bu sırada midye yumurtaları acı balık yavrularıın vücularına yapışır ve onlarla beraber midyeden ayrılarak bulundukları su kaynağına dağılırlar. Bu karşılıklı ilişki önceleri mutual bir simbiyoz şekli olarak değerlendirilmiş olsa da son yllarda yapılan çalışmalar Acı balıkların midyelere içlerine yumurta ve spermin yanı sıra hastalık da bulaştırdıklarının anlaşılmasından sonra parazitik bir yaşam şekli olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Burada parazit olarak yaşayan canlılar Acı balıklardır.
Acı balıklarda cinsiyet ayırımı sadece çiftleşme esnasında dişinin anal tüpçük çıkarması ile yapılabilir.

Acı Balık (Rhodeus sericeus)

bitterling3

Doğal ortamdaki ömürleri genellikle bir senedir. Ancak akvaryum ortamında yaşam süreleri artış gösterebilir.

Son dönemde Acı balıkalrın hobiye kazandırılması yönünde başarılı bir çalışma gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.
Not Alıntıdır. (Abdullah Üüzümcü)

Benzer Konular

10 Ocak 2013 / The Unique Matematik
16 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
23 Ekim 2008 / Misafir Sağlıklı Yaşam
13 Nisan 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular