Arama

Termitler - Odun Yiyici Türler (Termitermite)

Güncelleme: 25 Ekim 2012 Gösterim: 3.240 Cevap: 6
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
26 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Özellikle sıcak ülkelerde toplu halde yaşayan odun yiyici böceklerdir, divik ve beyaz karınca da denir. Termitler kendi başlarına birçok cinsle birlikte termitler (isoptera) takımını oluşturan ve başkalaşmasız gelişme gösteren böceklerdir. Bunlar, Eyo sende ortaya çıkmış olan gerçek "ya şayan fosiller"dir. Ağızları çiğneyici tiptedir.
Termitlerin, dinlenme durumundayken sırt kesiminde düz olarak üst üste gelen iki çift zarsı kanadı vardır.Ancak kanatlar, oğul verme uçuşundan sonra kökündeki birleşme yerinden kopar ve düşer. Bu böceklerin bedeni sırt-karın yönünde yassılaşmıştır, başları büyüktür, tarsusları (bacak bölütünün sonuncusu) dört boğumludur ama bir termit yuvasında bulunan erkekler, dişiler ve üreme yeteneği olmayanlar arasında belirgin bir biçim farklılığı vardır. Üreme bireyleri (doğurgan dişi ve erkek) öbür bireylerden daha büyüktür ve çiftleşme uçuşuna kadar kanatları vardır. Dişi, üreme organının gelişmesinden sonra, termit yuvasının bakımını üstlenen ve üreme yeteneği olmayan işçi bireylerden (işçiler ve askerler) birkaç yüz kez daha büyük olabilir. İşçiler ve askerler, üreme organları körelmiş erkekler ve dişilerdir. Askerler, topluluğu koruyan, çeneleri gelişmiş bireylerdir.
Sponsorlu Bağlantılar

EVRİMLEŞMİŞ BİR DAVRANIŞ

Bazı termitler (cinsi) çok evrimleşmiş bir davranış gösterirler.
Bu böcekler çiğnenmiş odun "yığınları" içeren odacıklarda mantar yetiştirirler. Termitomyces cinsinden olan mantarlar, söz konusu yığınlar üstünde büyürler, ama termitlerin bunları yedikleri saıllmamakta-dır.
Gerçekte bu olayda, termitler-mantarlar ve termitler-bakteriler arasında olmak üzere iki ortakyaşarlık söz konusudur. Termitomyces'in miselyumu, çiğnen miş odun yığınının odun özünü parçalar ve selülozu açığa çıkarır. Termit tarafından yutulan bu selüloz, böceğin barsaklarmdaki bakterilerin etkisine uğrayarak kullanılabilir maddelere çevrilir. Genel olarak yalnızca işçiler, sindirim borularında ortakyaşar organizmalar (kamçılılar) sayesinde odunla beslenirler: Toplumun Öbür üyelerine, besinleri ya ağızlarından ya da anüslerinden çıkararak bunlar hazırlar.
Odun yiyici türler, yüzeyine zarar vermeden odunun içinde dehlizler kazarlar ve böylece büyük zararlara neden olurlar. Daha başkaları yerde çok büyük boyutlara erişebilen yuvalar yaparlar. Afrika'nın Beîlicositermes'i, tabanda çapı 12'ye 30 m olan, 6 m yükseklikte yuvalar yapar. Ağaçlarda yaşayan türler, topaklar halindeki dışkılardan yapılmış yuvalar yaparlar. Termitler, özellikle sıcak bölgelerin böcekleridir, ama Avrupa'da bunların birkaç türü yaşamaktadır; bu türlerden Reticulitermes cinsi büyük zararlara neden olur; sarı boyunlu kuru odun termiti Calotsrmes Gavicollis ise Akdeniz kıyılarında bulunur.


Alıntıdır.

Master Blue - avatarı
Master Blue
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
Master Blue - avatarı
Ziyaretçi
Termit, özellikle Afrika'da yaşayan ve yağmur ormanlarında da benzerleri bulunan bir böcek türüdür. Sanılanın aksine bir karınca türü değillerdir. Termitler Karıncayiyenlerin ana besin kaynağıdır. Genellikle beyaz renkli olurlar.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Meral Koca - avatarı
Meral Koca
Ziyaretçi
31 Aralık 2011       Mesaj #3
Meral Koca - avatarı
Ziyaretçi
Kör işçilerin Empire State büyüklüğünde bir bina inşa etmeleri mümkün müdür? Elbette ki değildir. Ancak böyle bir şeyi hiçbir canlının yapamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kör termitler hayatları boyunca kendi boyutlarına göre Empire State yüksekliğinde yuvalar inşa ederler.

Termitlerin yaptıkları devasa yuvaları insanların yaptıkları binalar ile kıyaslamadan önce termitleri genel olarak tanıtmakta fayda vardır. Termitlerin bilinen en önemli özelliklerinden biri, insanların bile kolaylıkla yıkamayacakları sağlamlıkta yuvalar yapmalarıdır. Her tür, kendi ihtiyacı olan özelliklere göre farklı tiplerde yuvalar inşa eder. Kimi yakıcı sıcaklardan korunmasını sağlayacak yuvalar yaparken başka bir tür ise yağmurlardan korunacağı yuvalar inşa eder. Bu yuvalar ağaç içlerinde bulundukları gibi çoğunlukla da toprağın üstünde ve altında da yer alırlar.


Bir termit yuvası açıldığında süngerimsi bir görüntüyle karşılaşılır. Yuva yaklaşık 2,5 cm. genişliğinde ya da daha dar sayısız hücrelerden oluşur. Bu hücreleri birbirlerine ancak termitlerin geçebileceği büyüklükte dar delikler bağlar. Termitlerin bu harika binaları yaparken kullandıkları hammaddeyse sadece toprak, kendi salgıları ve atıklarından ibarettir. Böylesine basit bir malzemeyle, bazıları ancak dinamitle yıkılabilecek kadar sağlam olan, üstelik içinde labirentler, havalandırma sistemleri ve kanallar gibi detaylı sistemler bulunan yuvalar yaparlar.


Görünüş olarak kuleye benzeyen ihtişamlı yuvaları yapan termitlerin asıl mucizevi özellikleri ise daha önce de bahsettiğimiz gibi kör olmalarıdır. Bu son derece şaşırtıcı bir durumdur. Termitler ne yaptıkları tünelleri, ne kullandıkları malzemeyi, ne bu malzemeyle yaptıkları topakları, ne de yükselttikleri odacıkları görebilirler.


Termitlerle insanların yaptıkları yapılar karşılaştırıldığında yaptıkları işin olağanüstülüğü daha net şekilde ortaya çıkmaktadır. Termitlerin yapmış olduğu gökdelenleri daha iyi değerlendirebilmek için başta belirttiğimiz Amerika'da bulunan Empire State binası iyi bir kıyas imkanı oluşturmaktadır. Bu binanın uzunluğu 443 metredir. (Harikalar Dünyası, National Geographic, İstanbul,1999, s.190)


Termitlerse 1-2 cm ebatlarında olan böceklerdir. Bu küçük cüsselerine rağmen 7 metre yüksekliğinde devasa yuvalar yaparlar. Eğer termitler insanlarla aynı boyda olsalardı, yaptıkları yuvalar da Empire State binasının şu anki uzunluğundan 4 kat daha yüksek olurdu. İnsanların yapamadığı bu muazzam işlemi kör termitler milyonlarca senedir, var oldukları andan itibaren yapmaktadırlar.


Termitleri bütün özellikleri ile birlikte yaratan Allah'tır. Kör termitlere yaptırdığı ihtişamlı yapılarla alemlerin Rabbi olan Allah bize sonsuz kudretini ve ilmini tanıtmaktadır.


Allah herşeyin yaratıcısıdır. O herşey üzerinde vekildir. (Zümer Suresi, 62)
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Mart 2012       Mesaj #4
pusula - avatarı
Ziyaretçi
3xy40
3xy48

3xy4v
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
20 Nisan 2012       Mesaj #5
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Termitler (Isoptera), görünüşleri karıncalara benzese de
onlarla değil hamam böcekleriyle yakın akraba olan bir böcek takımıdır.
Üyeleri termit ya da ak karınca, beyaz karınca adını alırlar.
Özellikle tropiklerde ve subtropiklerde odunları ve organik kökenli
diğer maddeleri yiyerek büyük zarar vermeleri ile tanınırlar.
Işıktan kaçarak ve saklanarak yaşadıkları için, meydana gelen
zarar her şey bittikten sonra anlaşılır.

Dünyada yaklaşık 3000 termit türü bulunur.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Ekim 2012       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TERMİT
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Topluluk hâlinde yaşayan zararlı böcek, akkarınca, divik. Termitler (Termitidae) yumuşak vücutlu, ön ve arka kanatları eş yapılı, ağız organları çiğneyici böceklerdir. Kurdukları topluluklar üreme yeteneği olan bir erkek ve bir dişi bireyle, bunların yumurtalarından gelişmiş, üreme yeteneği bulunmayan çok sayıda bireyden (askerler ve işçiler) oluşur. Üreme yeteneği olmayan bireylerin kanatları ve gözleri de yoktur. Kimi topluluklarda üreme bireyleri yok olduğunda onların yerini almak üzere, yedek üreme bireyleri de bulunur. Termitler yuvalarını toprağın içine, ağaç gövdelerine ya da büyük yığınlar hâlinde toprağın üstüne yaparlar. Odun ve başka bitkisel maddelerle beslenirler. Bilinen türleri 1.500 kadardır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
25 Ekim 2012       Mesaj #7
iceslush - avatarı
VIP ETC
termit


Korkunç Fakat Mucizevi Böcekler Bence Termitler
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

11 Kasım 2008 / asla_asla_deme Botanik
9 Ocak 2015 / _EKSELANS_ Botanik
16 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük
26 Haziran 2015 / Safi X-Sözlük