Arama

Hamam Böceği (Blatta orientalis)

Güncelleme: 23 Ekim 2008 Gösterim: 8.012 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Haziran 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıcak, nemli ve karanlık yerlerden hoşlanan bu böceklere gerçekten de hamamlarda, banyolarda, lavaboların ve su borularının çevresinde çok sık rastlanır. Aslında 3.500'ü aşkın hamamböceği türünden pek azı bu koşullarda yaşamaya uyarlanmış­tır. Geri kalanları tropik ve ılıman bölgelerde­ki açıklık yerlerde, çok güneş almayan nemli ormanların dibindeki bitki örtüsünde yaşar. Ama insanların bulunduğu yerlere kadar so­kularak döşeme altları, kalorifer daireleri, gemilerin kazan daireleri, bodrum, fırın gibi sıcak ve kapalı yerlerde barınan bazı türleri evlerimizin, özellikle mutfakların istenmeyen konukları olarak çok can sıkıcı hayvanlardır. Genellikle pis bir koku yayan bu böcekler her çeşit bitkisel ve hayvansal besini, hatta elbise­leri ve kitapları bile yerler. Ama en çok nişastalı ve tatlı yiyecekleri sevdikleri için özellikle mutfaklara dadanır ve yiyeceklerimizin üzerin­de dolaşarak büyük bir sorun yaratırlar.
ht 024
Hamamböceklerinin gövdesi oval ve çok yassı, kabukları da cilalanmış gibi kaygan ve pürüzsüzdür. Bu yüzden en daracık yarıklar­dan bile kolayca geçebilen bu böcekler gün­düzleri genellikle dolap aralarına, duvarlarda­ki süpürgeliklerin arkasına ya da herhangi bir yere saklanır ve daha çok geceleri ortaya çıkarlar. Kolayca eğilip bükülen ve her yana ulaşan uzun duyargalarının yardımıyla yiye­ceklerin yerini bulan hamamböceklerinin çe­neleri aşağı yukarı değil sağa sola doğru hareket eder. Kanatlı olan türlerde üst kanat­lar sertleşmiştir ve yelpaze gibi kıvrılarak katlanan kalın alt kanatları örter. Dişiler su geçirmez bir kesenin içinde çok sayıda yumur­ta bırakır. Çok hızlı üreyen bu böceklerden kurtulmak için, bulunabilecekleri her yere borik asit ya da sodyum flüorür gibi toz halin­deki böcek ilaçları serpmek gerekir.
Sponsorlu Bağlantılar
Peygamberdevelerini de kapsayan Dictyop-tera takımı içinde Blattaria adıyla ayrı bir alttakım oluşturan hamamböceklerinin evler­de en yaygın olan, en küçük türlerden biri açık kahverengi ya da kızılımsı sarı renkteki Alman hamamböceğidir (Blattella germanica). Daha çok kalorifer böceği ve kakalak gibi adlarla anılan bu tür gemilerle bütün dünyaya yayılmıştır. Gene önemli bir ev zararlısı olan doğu hamamböceği (Blatta orientalis) biraz daha irice, parlak siyah ya da koyu kahveren­gi bir böcektir. Rengi ve görünümü nedeniyle çoğu kez, bir kınkanatlı olan karafatma ile ka­rıştırılır. Anayurdu Amerika'nın tropik bölgeleri olan kızıl kahve renkli Amerikan hamamböceği (Periplaneta americana) en iri ve kanatlı türlerden biridir.



MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
2 Temmuz 2008       Mesaj #2
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi
HAMAM BÖCEKLERİNİN HAYATI HAKKINDA BİLİNENLER VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER
HAMAM BÖCEKLERİ HER YERDE YAŞAYABİLİR

Sponsorlu Bağlantılar
DICTYOPTERA familyasından olan bu böcekler yumurta yöntemiyle çoğalırlar .İçinde 35–40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler.Yumurtalarını sırtlarında taşıyabilir ve dolaştıkları her yere dökülebilir.Bir defafada 200 yumurta üretebilirler. ve bir yumurta paketinden 35-40 adet larva(yavru) meydana gelmektedir. yumurtaları 18 gün'de yavru olarak çıkar.Çok hızlı ürerler.Üredikleri ortamda koloniler halinde yaşarlar,yılda 8-10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurtalarını bırakırlar.Böcek yumurtaları herhangi bir insektisitle ölmemektedir.Bu nedenle ilk ilaçlamada mecut böcekler öldürüldükten sonra yumurtadan çıkabilecek olan yavrular için 20 gün sonra ilaçlama mutlaka tekrarlanmalıdır.
  • Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılam amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar.
  • Genellikle geceleri aktif olan bu böcekler ışığa karşı hassastırlar.
  • Bir Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.
  • Bütün insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar.
  • Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır.
  • Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler.
  • Yılda 8-10 defa yumurtlarlar.
  • Antenleri çok küçük miktarlardaki nem ve yiyeceği tespit edebilir.
  • Karınlarının arka tarafindan uzanan duyargaları çok hafif hava akımlarına bile duyarlıdır; öyle ki, potansiyel bir tehlikeden saniyenin binde 54'ü gibi bir zamanda kaçmaya başlayabilirler.
  • Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar.
  • Sayıları itibariyle ekosistemin önemli bir parçasi olan bu böcekler, bağırsaklarındaki protozoa ve bakteriler yüzünden hemcinsleri de dahil olmak üzere bir çok şeyi yiyebilirler. Bu sebeple de ormanlardaki çör-çöp ve diğer hayvanların artıklarının yeniden tabiata dönmelerini hızlandırırlar. Bu arada kendileri de bir çok hayvana, hatta bazen insanlara yiyecek olurlar.
  • Evlerde ve dışarıda yaşayan Hamamböceklerinin hastalık vektörleri olduğu kanıtlanmıştır.Isırmadıkları ve sokmadıkları için bakımları kolay, kullanımları güvenli ideal laboratuar hayvanıdırlar.
  • Hızlı üremeleri, ortalığı kirletmeleri, kötü kokuları ve en azından potansiyel hastalık(Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon) taşıyıcıları oldukları için bir çok böcek kalıcı ilaçlara maruz tutuldukları halde bunların bir kısmına adapte olmayı başarmışlardır.Bağışıklık geliştirebilmişlerdir.
  • Kanları beyazdır.
  • Bazı türleri kanatlıdır, fakat uçmaktan ziyade yürümeyi tercih ederler.
  • Dünyanin en büyük hamamböceği Güney Amerika'da yaşar ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda olup iki kanat arası uzunluğu da 30 cm civarındadır.
  • İskeletleri vücutlarının dışındadır. Yılda birkaç defa iskelet, yani kabuk değiştirirler. Kabuğunu yeni değiştirmiş bir hamamböceğinin rengi beyaz, göz kısmı siyahtır. Kabuk 8 saat sonra normal rengini kazanır.
  • Bazı türlerde dişiler sadece bir defa çiftleşir ve bu onlara ömürleri boyunca yeter.
  • Kafası kopmuş bir hamamböceği 1 hafta daha yaşayabilir. Sonuçta ağzı olmadığından su içemediği için susuzluktan ölür. Yüzebilirler, ama ağız veya burunları ile değil de yanlarından nefes aldikları için su yüzeyine doğru yüzerken çok zorlanırlar.
  • Saatte 4.800 m kadar koşabilirler, maraton rekoru olmasa da boylarına göre çok çok iyi koştukları bilinmektedir..
Hamamböcekleri hakkında bazı sayılar:
  • 6 ayakları vardır. Bir çoğunda 18 eklem bulunur.
  • 40 dakika boyunca nefeslerini tutabilirler.
  • Hayatlarının % 75 ini dinlenerek geçirirler, bu günde 18 saat demek olur ki, bayağı tembel olduklari anlamına geliyor.
  • Dünya üzerindeki türlerinin sayisi 5000 civarındadır.
  • Yaklaşık 320 milyon yıl önce, karbonifer çağda ortaya çikmışlardır ve bu güne kadar görünüşleri çok az değişmiştir.
  • Ağızları sağa-sola doğru hareket eder.
  • Yiyeceksiz 1 ay, ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler.
  • Kalbi basitçe valfli bir tüpten ibarettir. Tüp kanı ileri ve geri pompalayabilir. Kalp böceğe hiçbir zarar vermeden durabilir de.
  • Yavru hamamböcekleri milimetrenin yarısı kadar bir deliğe sığabilir.
  • Yetişkin erkekler 1.5 mm, hamile dişiler de 4,5 mm büyüklüğündeki aralıklara sığabilirler.
  • Dünya üzerinde her yerde bulunurlar.
  • Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler.
  • -32 dereceye kadar dayanabilirler.
  • Ayaklarındaki pençeleri sayesinde duvarlara tırmanırlar.
  • Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.
  • Dişiler feromon denilen bir tür koku salgılayarak erkekleri davet ederler.
Hamamböceklerinin zor koşullara dayanıklılığını ölçen çalışmalar:
(Jason L. Maron, Department of Physics, California Institute of Technology)

Bu deneyler minimum bilimsel kesinlikle yapıldı. Aynı hamamböceğini bir daha kullanma imkanı olmadığından hiç bir kontrol yoktu. Bu da bir referans hamamböceği tanımlamanın gerekliliğini kanıtlıyor. Aslında deneyler özellikle hamamböcekleri üzerinde kurulmamıştı, ancak bir deney yapılırken her yerde olduğu kadar laboratuarlarda da bulunan bir hamamböceği, istemeden de olsa, deneyin bir parçası oldu.
Sıvı Azotta Dondurma: Öldü.
Havasız Bırakma: Hava boşaltılırken şiddetle titredi, sonra hareketsiz kaldı. Vakum 10 dakika boyunca uygulandı. Tekrar havaya çıkarıldığında yavaş yavaş canlandı ve 2 dakika sonra normale döndü. Havasız maruz kalmanın kesin limiti belirlenemedi.
Maksimum vakum zamanı: Belirlenemedi.
Radyasyon: 40 kW gücünde ve dönen bir anot kaynağından üretilen X-ışınlarına uzun süre maruz kalmış hamamböceklerinin yaşamaya devam ettikleri biliniyor. Kıyaslama için söylemek gerekirse insan vücudunun buna 1 saniye bile maruz kalmasi ölüm nedenidir.Brookhaven Ulusal Laboratuarindaki synchrotronun ürettiği 10 keV X-ışınına maruz kalan bir hamamböceği öldü. Buradaki synchrotron demetinin yoğunluğu dönen bir anot kaynağından üretilen demetin yoğunluğundan yaklaşık 1000 kat büyüktü.Radyasyonda Yaşamını sürdürebileceği en düşük sıcaklık belirlenemedi.
12 Molar HCl'e Batırılma: 30 saniyede öldü.
12 Molar NaOH'e Batırılma: 30 saniyede öldü.
Suya Batırılma: Suya batırıldıktan 10 dakika sonra dışarı çıkarılan böcek yaşamaya devam etti.
20 Atmosfer Hava Basıncı Uygulama:
Görünür hiçbir etki olmadı.Maksimum basınç belirlenemedi.
100 Derece Sıcaklıktaki Fırına Koyma: Ölmesi çok uzun sürdü. Termal etkiye maruz kalma sınırı belirlenemedi.
Ayakkabı ve Taban Arasında Ezilme: Dış iskeleti ezmek için yaklaşık 29.4 N kuvvet gerekti. Bu, ezme noktası olarak biliniyor.
Santrifüj: Hamamböceğinin maksimum santrifüj kapasitesi belirlenemedi. Ayakkabı ile ezme deneyindeki sonuçtan bir tahmin yapilabilir.
Sapanla Duvara Atma: Bu deney hamamböceğinin ani yavaşlama travma sinirini ölçecekti ve sonucun ezme noktasından epey büyük çıkması bekleniyordu. Bu deney yapilmadı.
Mikrodalga: 1 dakika boyunca hiçbir etki gözlenmedi.Hamamböceğinin maksimum mikrodalga kapasitesi belirlenemedi.
Böcek kıran Spreyi: Öldü.
Patlama: Patlama sirasinda bir M60 tan 1 cm uzakta bulunan bir hamamböceği yaşamaya devam etti.
Uzatılma Dayanıklılığı: Belirlenemedi.
Civa: 30 derecedeki civa buharı basıncına uzun süre maruz bırakılan hamamböceğinin yaşayıp yaşayamayacağı belirlenemedi.
Elektroşok: Bu deneyler yapılmadı.

NASIL GELİYORLAR?

Göç yoluyla: Hamam böcekleri ve kemirgenler üreme hızına bağlı olarak yaşadıkları ortamları çok kısa sürede istila ederler. Nüfusları arttıkça yaşadıkları ortamdaki gıda, su ve barınacak yer azalmaktadır. Böyle durumlarda bir kısım zararlı göç ederek yeni koloniler oluştururlar.
Alışveriş Yoluyla: Alışveriş yaptığımız yerler sağlık koşullarına uygun değil ve hamamböceklerini barındırıyorsa buralardan alacağımız herhangi bir ürünle ergin hamamböceği yada yumurtasının yaşadığımız mekanlara gelme olasılığı çok yüksektir.
Bina Konumundan Kaynaklanan Sebepler: Yaşadığımız binaların mimari yapısı zararlı istilası açısından çok önemlidir. Özellikle bina eski ve bakımsız ise zararlının binaya girişi ve barınmasını kolaylaştıracaktır. Kapı altlarındaki açıklar boruların binaya giriş yerlerindeki çatlak ve yarıklar bu zararlıların binaya girişini kolaylaştırmaktadır.
Kanalizasyon Sistemi Yoluyla: Hamam böceklerinin yanısıra Fare ve Sıçanlarda daha çok binaya kanalizasyon yoluyla ve kanalizasyon borularında oluşan çatlak ve yarıkların arasından geçerek girerler.Binaya zararlı girişi engellenemiyorsa yapılan mücadelenin etkisi farkedilmeyecektir. Dışardan sürekli giriş olduğu için zararlının ölmediği zannedilecektir. Bu sebeple bu gibi durumlarda öncelikle zararlının gelişi engellenmelidir.


Hamam Böcekleri

hamambocekamerikanlg7

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Hamam böceği, Blattodea (bazen Blattaria ismi de kullanılır) takımını oluşturan böcek türlerine verilen ad. Takımın isimleri Yunanca blatta sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün anlamı "hamam böceği"dir. 6 farklı familyada yaklaşık 3.500 tür bulunmaktadır. Hamam böcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar.

Morfolojisi

Bunların vücudu dorso-ventral yassıdır. Ayak ve antenleri uzundur. Blatella germanica 1.5 cm kadar uzunluktadır. Rengi kahverengidedir. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer. Blatella orientalis 2.5 cm kadar uzunluktadır. Rengi siyahtır. Dişilerin kanatları rudimenterdir. Erkekler de vücudun 2/3'üne kadar uzanır. Periplanata americana'nın boyu 3 cm kadardır. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer, rengi kahverengidir.

Biyoloji

Bu böcekler sıcak ve rutubetli yerleri severler. Karanlıkta dolaşırlar. Nişastalı ve şekerli gıdaları severler. Dişiler 18-30 adet yumurtayı bir arada bulunduran yumurta paketlerini dolaştıkları yerlere bırakır. Bunlardan uygun ısı ve rutubette nimfler çıkar. Yumurtadan nimflerin çıkması oda sıcaklığında, Blatella germanica'da yaklaşık 28 günde, Blatta orientalis'te 42-81 günde, Periplanata americana'da ortalama 59 günde olmaktadır. Nimfler birçok kez gömlek değiştirerek erişkin devreye ulaşırlar.Erişkin devreye ulaşmaları Blatella germanica'da yaklaşık 2 ay, Blatta orientalis'te yaklaşık 1 yıl, Perilpanata americana'da 285-642 gün sürer.

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
31 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
24 Mayıs 2009 / ahmetseydi Taslak Konular