Arama

İguana (Iguania sp.)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 10.123 Cevap: 7
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
İguana (Iguania sp.)

Sponsorlu Bağlantılar
İguanalar Tropikal iklimde yaşayan egzotik bir kertenkele türüdür. Ağaçlarda yaşarlar. İguanalar genellikle 18-20 yıl arasında yaşarlar ve Tamamen otçul bir türdür; meyve, yaprak gibi bitkilerle beslenir. Boyu çoğunlukla burnundan kuyruğuna kadar 1-2 metre ve dili 50cm uzunluktadır. Kendini kuyruğunu kırbaç gibi sallayarak korur. Dişlerini pek kullanmasa da çok tehlikelidir.


iguana

Bilimsel sınıflandırma


Âlem: Hayvanlar
Şube: Kordalılar
Sınıf: Sürüngenler
Takım: Squamata
Familya: Iguania
Alt familya: Iguanidae



Ayrıca Bknz :İguana Resimleri
[/CENTER]
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Kasım 2008 16:21 Sebep: Yönlendirme Konulmuştur
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
İguana Bakımı

Sponsorlu Bağlantılar


Iguana'nın ihtiyaçları fazladır.

ilk aldığınızda 20-30 cm olan bu sevimli canlı ev ortamında sağlıklı tutulması başarılsa dahi, 100 cm ve üstüne varınca gerçekten sorun olacaktır.

Bu doğrultuda akvaryumda iguana beslemek yanlıştır.

Uygun olan kümes tarzı büyük bir kafesin içinde bakılmasıdır. Böylece oksijeni çok daha yüksek oranda soluyacak ve tellere tırmanarak da egzersiz yapabilecektir. Iguana beslemeye karar vermeden önce evinizde 2 metrekare alanı iguananıza ayırıp bu alana büyük bir kafes yaptırabiliyorsanız sorun yok.

Bu kafesin içinde igu*******n, kalın bir halat yardımı ile tırmanarak ulaşabilecegi yerden 150 - 200 cm kadar yüksek, kafesin duvarlarına monteli bir dinlenme ve güneşlenme alanı yaratmalısınız. Kafesin duvarına monte edeceğiniz igu*******n boyutları ile orantılı bir sunta bu işi görecektir. Tabii ki bu sunta platformdan oldukça yukarıda ( igu*******n lambaya temasının bir şekilde engellenmesi unutulmamalı ) UV bir lamba şart. Bu sayede iguananız yerden yüksekte oldugundan kendini güvende hissedecek ve UV lamba sayesinde de keyifle güneşlenecektir. Kafesin zemininde gazete kağıtları kullanın. Böylece temizlemeniz ve hijeni sağlamanız kolay olur. Gene zeminde yada mümkünse zeminden biraz yukarıda bir akvaryum ısıtıcısı ile desteklenebilecek bir küvet yapın / yaptırın. Iguanalar suya ve banyo yapmaya bayılır.

Özellikle erkek iguanalar oldukça agresiftir. Ergenlik boyutlarına geldiğinde tahmin edemeyeceginiz kadar saldırganlaşabilir. Ve inanın gerçekten çok kötü ısırırlar.

Yiyecek olarak sebze den şaşılmamalıdır. Iguanalar etcil değil otculdur. Bazı iguana sahipleri iguanalarına köpek mamalarından tutunda hamburger bile yedirmektedir. Kısa vadede sorunsuz gibi görünsede bu kesinlikle yanlıştır. Igu*******n dieti; örneğin sadece marul, havuç yada elma dan oluşmamalıdır. Mümkün olan maksimum çeşitlilik sağlanmalı temin edilen sebze ve meyveler igu*******n boyutları oranında yiyebilecegi büyüklükte dogranmalı ve birbirine karıştırılmalıdır. Tabii ki iguana için hazırlanmış, extra vitaminlerde bu diete katılırsa harika olur. Böylece çok sağlıklı ve mutlu bir iguana'ya sahip olursunuz.

Iguanalar kuşlardan çok korkarlar. Doğada iguanaları avlayan birçok yırtıcı kuş olduğundan içgüdüsel olarak iguanalar kuşlardan korkarlar. Kuş sorununuz yok ise tabii ki kafesi daha fazla güneş alması için pencereye yakın olması çok iyi olacaktır.

Iguana sıcak iklimde yaşayan bir canlıdır. Bu nedenle bulunduğunuz yer türkiye'nin güneyinde ise sorun yok ama örneğin istanbul da iseniz kışın igu*******n üşümemesini birşekilde kesinlikle ve kesinlikle sağlamak zorundasınız.

Herşeye rağmen igu******* akvaryumda beslemekte iseniz; mümkün olan en büyük boy akvaryumu seçin. Akvaryumun üstünü asla tam olarak kapatmayın. Ama akvaryumun yüksekliğininde igu*******n akvaryumdan kaçmasını engelleyecek şekilde olmasına dikkat edin. Akvaryuma bir şekilde UV lamba takın. Bu lambanın çok fazla ısındığını unutmayıp igu*******n lambaya temasını engelleyici tedbirler alın. Akvaryumu ısıtmak için kullanacagınız malzameleri çok özenle seçiniz (ısıtıcı kaya gibi). Bu koşullarda bakılan iguanaların hemen hepsi fazla ısı nedeniyle yanmakta ve sonucunda ölmektedir.

iGUANA DAVRANIŞLARI

iguanalar genel olarak doğru şekilde yaklaşıldığında sakin canlılardır... Iguananıza yaklaşırken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.

1. Elinizin Konumu

iguanalar 3. göze sahiptir ..ve bu deri altında başın üst terafındadır..görev olarak gölgeleri algılar ve thyroid üretimine katılır. Eğer elinizi arkasından yaklaştırıp sırttan karnına doğru tutuyorsanız iguananız sizi kuş vs gibi kendisine saldırabilecek bir hayvan olarak algılayıp savunma amaçlı agresifleşebilir. Igunanınıza elinizi ve sizi görebileceği bir şekilde yaklaşın... ve kavramaktan kaçının ayrıca eliniz karnı bölgesinin altına koyun ve kolunuzda uzanmasına izin verin davranışlarında değişim göreceksiniz.

2. Ses ve gürültü

Aşırı gürültülü ortamlarda iguananız strese girebilir ve agresifleşir... Stres altındaki iguanalarda renkler de kararma görülür ..özellikle baş bölgesinde.

3. Özel durumlar

Erkek iguanalar bayanların periodları geldiğinde bunu anlarlar... o dönemde bayanların vücudunda üretilen feramon yetişkin dişi bir iguananın çiftleşme döneminde salgıladığı feramona çok benzer. bu sebepten dolayıda o dönemlerde bayanlar yaklaştığında veya iguana ile aşırı temasta bulunduklarında iguana kendini gösterme ve kur yapma adına agresifleşebilir.

Bunlara dikkat ederseniz igu*******n davranışı bir süre sonra düzelecektir.

UV ampulleri iguanalar için gerekli ve önemlidir... UV oranı güneşin yaptığı açı ile ilgilidir ki tahmin ederseniz ki iguanaların asıl yaşama alanlarına kıyasla Türkiyede azdır. Satılan ampuller UVA ışını üretir ancak UVB üretmezler bu yüzden elinizden geldikçe iguanınızı güneşe çıkarın.




Ağaç ise zor bir durum... parazit ve bakteri önleci yöntemler kullanmanız gerekir... sonuçta iguanalar %90 - %100 arası nem oranlarında yaşarlar...akvaryum vs gibi alanlarda bu ısı ve nem oranlarında bakteri oluşması doğaldır. iguanınızın üzerinde ki parazitleri dikkatli bir bakımla temizleyebilirsiniz ancak ne olursa olsun igu*******n üzerine veteriner kontrolü olmadan ilaç sürmeyiniz. Genellikle veterinerlerde size suyla seyrelteceğiniz solüsyonlar önereceklerdir ve igu******* bu suda yüzdürmenizi söyleyeceklerdir.

iguanların parmak kemikleri ince ancak sağlamdır. sonuçta genel olarak tırmanıcı canlılardır . eğer parmağı o kadar kırıldıysa kalsiyuym sorunu yaşamaya başlamışsınız olabilirsiniz. iguanaların tırnaklarının içine kadar damarları vardır ...bu damarlardan biri bükülüp tıkanmış olabilir bu da ölü deriyi açıklar...Diyetine özen gösteriniz. D2-D3 vitamin destekli kalsiyum kullanmanızı öneririm.... igu******* cam akvaryumda güneşe koymayınız ...ısı aşırı yükselip igu******* öldürebilir.

iguanaların diyeti bir zor bir konudur.. ancak yiyecekleri şeyler çeşitlidir.. Önemli olan kalsiyumu yüksek fosforu düşük bir diyet sağlamaktır.Hardal yaprağı , turp yaprağı,kuşburnu,kuşkonmaz, kara hindiba vb + meyve(%85-%95 sebze-%5-%10 oranlarında meyve) genel besinlerini oluşturur...Iguananıza kesinlikle ıspanak,lahana ve brokoli ,hayvansal gıda (tırtıl,çekirge,sinek vs. ) vermeyiniz ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Yiyeceklerin besin değerine bakıp olabilirliği olanları seçebilirsiniz.




asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Madagaskar, Galâpagos Adaları ve Fiji'de yaşayan birkaç tür dışında tümüyle Amerika kıtasında dağılmış olan iguanalar, kertenkele, bukalemun ve varanlarla akraba olan ilginç görünümlü sürüngenlerdir. İgua­nagiller {Iguanidae) adıyla kalabalık bir fa­milya oluşturan 30()'ü aşkın iguana türü var­dır. Bu türlerden bazılarının uzunluğu birkaç Orta ve Güney Amerika'da bulunan bayağı iguana (iguana iguana) yaklaşık 2 metre uzunluğundadır. Genellikle su kıyısındaki ağaçların üzerinde yaşar ve bir tehlike sezdi­ğinde suya dalar. Amerika Yerlileri bu hayva­nın yumuşak beyaz etini severek yerler. Bü­yük Okyanus'un doğusundaki Galâpagos Adaları'nda iki tür iguana vardır. Bunlardan deniz iguanası (Amblyrhynchus cristatus) de­nize dalarak bulduğu suyosunlarıyla beslenir. Bu hayvan, kertenkeleleri, bukalemunları, iguanaları ve öbür akraba türleri kapsayan kelerler grubunun denizde yaşayan tek üyesi­dir . Gene bu adalara özgü olan Galâpagos kara iguanaları (Conolophus cinsi) yavaş hareket eden tıknaz gövdeli hayvanlar­dır ve yalnız karada yaşarlar. İguanaların dört türü, şahmeran denen efsanevi bir canavarı andırdıkları için aynı adla anılır. Orta Ameri­ka'da yaşayan ve Basiliscus cinsini oluşturan şahmeranlar gerçekten de en yırtıcı ve en ilginç görünümlü iguanalardır. Başlarının he­men arkasında horoz ibiğini andıran geniş bir deri parçası ve özellikle iki türün erkeklerinin sırtında çok yüksek, çıkıntılar vardır.
Kanada'nın güneyinden Orta Amerika'da-ki Guatemala'ya kac ar uzanan bölgedeki çöllük ve yarı çöllük yerlerde yaşayan boy­nuzlu iguanalar da çok ürkütücü görünümlü hayvanlardır. Phrynoıoma cinsini oluşturan 14 tür boynuzlu iguana vardır ve hepsinin başında dikenli bir taç bulunur. Yassı ve oval gövdeleri geriye doğr ı kıvrılmış dikensi pul­larla kaplı olan bu igujanaların uzunluğu 12,5 santimetreyi geçmez. Başlıca yiyecekleri, etli dilleriyle yakaladıkları karıncalardır. Dinle­nirken yalnızca başları dışarıda kalacak biçim­de kendilerini kuma jgömen bu hayvanların dikenli zırhı iyi bir Jcoruma aracıdır. Ama bundan başka korunnia yöntemleri de vardır. Çevreye uyum sağlayacak biçimde renk değiş­tirerek kendilerini gizleyebilir, hava yutarak olduklarından daha ifi görünebilir, hatta ara sıra gözlerinden kan fışkırtabilirler. İguanala­rın iyi bilinen öbür türleri Haiti'de yaşayan gergedan iguana (Cydlura cornuta) ile Meksi­ka'da ve ABD'nin güneybatısında yaşayan çöl iguanasıdır (Dipsosaurus dorsalis).



MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #4
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
oplurus

chalarodon

Iguanidae1
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #5
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
11cf11db7d91124315b22de5dda054de 1263521199

Her şeyden önce iguanaların bakımının kedi köpek bakımından daha zor ve pahalı olduğunu unutmayınız.

Bu hayvanların ihtiyaçlarını bilmeden minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zamanda yenilerini almak zorunda kalırsınız.
Sabırlı olmayan arkadaşların iguana beslemesi zordur çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir.
Ayrıca ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir.
Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar.

Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirir.
Ülkemizde bu konuda bilinenlerin çoğu yanlış Bu anlamda araştırma yapmaya istekli olmalısınız.
Hem bu çalışma için hem de yeşil dostunuzun ihtiyaçları için zamana ihtiyacınız olacak.
Uzun sözün kısası iguanalar ancak zamanı sabrı ve maddi imkanı olan yetişkinler tarafından
beslenebilecek zor bir hayvandır.

20d64971bfc9b368bac621b83cae8b82 1263521232

İguanalar hakkında yanlış bilinenler:

Haklarında belki en yanlış bilgiye sahip olduğumuz evcil hayvan iguanalardır. Ülkemizde en sık yapılan hataları başlıklar altında açıklıyoruz:

-İguanalar en çok marulu sever:
Tamam iguanalar ot oburdur ama marul ağırlıklı beslenmeyle yaşayamazlar. Neredeyse tamamen marulla beslenen sayısız iguana var. Beslenme çeşitli olmalıdır. Kesinlikle iguanalar için özel formüle edilmiş mamalardan da kullanılmalıdır.

-İguanalar kedi köpek maması ve böcekle beslenmelidir.
Öldürmek istiyorsanız ever. Unutmayın ki iguanalar ot oburdur. Kedi köpek maması ve böcekler yüksek miktarda protein içerir ki bu yeşil dostumuzun iç organlarına hasar verip muhtemelen öldürür.

-İguanalar sindirim için toprak yemelidir.
Çok yanlış. Çünkü yenilen toprak bağırsakta sıkışarak ölüme sebep olur. Bu arada iguanalar ne bulsa yerler. Bu anlamda dikkatli olmak lazım. Kendilerine zarar verecek iğne boncuk vb. cisimleri dahi yutan iguanalar olmuştur. Bulundukları ortama aman dikkat.

-İguanalar sadece koyuldukları kabın boyutu kadar büyür.
Bir çok insan ufak akvaryuma konduğu için iguanaların büyümeyeceğini düşünür. Tabiî ki doğru değil ve kısa süre sonra akvaryum yeterli olmaz.

-Sadece ısıtıcılı kayalar yeterlidir.
Sadece ısıtıcılı kayayla ısıtılan iguanalar ısı kaynağı üzerinden hiç kalkmayarak zarar görebilirler. Buna ek olara UV lambaları kullanılmalıdır. Bunun en hesaplı ve etkin yolu da sürüngenler için özel satılan flörosanlardır. Ülkemizde de artık rahatlıkla bulunmakta. Bu tip ısıtmada ısı ışıkla yayıldığı için akvaryumun bazı kesimlerine ışık yanı ısı ulaşmamalı. Hayvan serinlemek istediği zaman ısıdan uzaklaşabilmeli.

-İguanaların bakımı çok kolaydır.
Tam tersi aslında çok zordur. Çocuklar için uygun değildir. Her şeyden önce iguanaların bulundukları ortamın temizliğinin ve ideal ısı ve nemde kalmasını sağlamak bile zahmet isteyen bir uğraş. Dört ayaklı yeşil dostlar kendi bölgelerini koruma davranışı gösterirler. Hepsi ilk başta vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir. Hem ısırarak hem kırbaç gibi kuyruklarıyla hem de keskin tırnaklarıyla tehlikeli olabilirler.

-İguanalar veterinere gitmez:
Gitmeleri gerekir. Onlarında parazitleri ve hastalıkları var. İnternette biraz araştırmayla bu konuda yeterli veterinerleri bulabilirsiniz.

-Cüce iguanalar normalleri kadar büyümez.
Cüce iguana diye bir tür yoktur. Bu sadece iguana satmak için para tuzağıdır. Tüm iguanalar büyür.

-İguanalar aptaldır ve karakterleri yoktur:
Beyinlerinin boyutları düşünülünce oldukça zekiler. Tuvalet eğitimi alan kaybolunca geri dönebilen iguanalar mevcuttur. İguanalar bireysel özelliklerde taşıyabilir. Aynı ortamda dahi büyüyenler farklı karakterlere sahip olabilirler.


Beslenme:

2u4sav8

Kuşku götürmeyen tek şey ot obur olmalarıdır. İguanaların çok sayıda ufak keskin dişi vardır. Çiğnemek yerine yemek parçalarını parçalarlar. Büyük parçalar koparıp olduğu gibi yutarlar. Bu yüzden yemekleri ufak parçalar halinde kesilmelidir. Hatta bitkileri iyice yıkadıktan sonra karıştırıp beraber ufak parçalar halinde kesikin bir bıçakla kesebilirsiniz. Su içtikleri az görülür. Kafalarını sokup içerler. Çoğunlukla yeşilliklerin üzerindeki damlacıkları yalarlar. Bu anlamda yemeklerinin üzerine önleri koymadan önce püskürtücüyle içme suyu püskürtmek gerekir. Su soğuk olmamalıdır. Buna rağmen her zaman önünde taze olmalıdır. İguanalar her gün günde 1 veya 2 kez beslenmelidir. Balıklar gibi değillerdir. Doyunca daha fazla yemezler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bir süre sonra yemeğini önünden almak gerekir. Aksi halde çürümeye başlayan yaprakları yiyip rahatsızlanabilirler. Sabah erken saatler uyandıktan yarım-bir saat sonra besleme için idealdir. Erken beslenince sindirmek için gün sıcaklıklarını kullanır. Gece sindirim ise çok zor ve rahtsız edicidir. Hep aynı saatlerde beslemek hem tuvalet alışkanlığı hem de konfor için gereklidir. İguanalar yemekleri için mama kaplarına tırmanırlar. Kolay devrilebilen kırılabilen bir kap olmamalı. Yemek kabı zeminde olmamalıdır. Aksi halde yerdeki malzemeyi de kazayla yiyebilir. Birkaç tane su kabı kullanmak bunu da değişik yüksekliklere koymak en iyisidir. Unutmayın iguanalar genellikle tuvaletlerini suyun içerisine yapar. Zemindeki su kabı tuvalet haline gelebilir. Ayrıca su kabı hayvanın içerisine giremeyeceği boyutta olmalı. Aksi halde yüzmeyi seven yeşil dostlar içene girebilir ve/veya tuvaletini yaparak suyu kirletir. Unutmayın beslenme tek yönlü olmamalıdır. Unutmayın ki çoğu ev bitkimiz iguanalara zararlıdır. Ne kadar yemek istese de önlem alınız. Yemeklerine az miktarda ezilerek toz haline getirmiş kedi veya köpek brewer’s yeast tableti koymanızda çok faydalıdır.


Barınak:

469e831176dba6ea3772b0f115a68f86 1263521289

Ufak akvaryumlar uygun değildir. Hatta birkaç yıl içerisinde büyük bir akvaryum bile yeterli olmayacaktır. Kendini bu ile veren arkadaşlar kendi iguana barınaklarını yapmakta. Unutmamak gerekir ki iguanalar duvar kağıtlarını kaplama malzemelerini vb sökebilir. İguanalar 25 senede tam yetişkin boylarına ulaşırlar. Barınak planlamanızı buna göre yapabilirsiniz. Sıcaklık iguananın ortamının en önemli öğesidir. Soğuk kanlı tüm hayvanlar gibi iguanalarda bedenlerini ve hayati iç organlarını ısıtmak için dış ısı kaynaklarına ihtiyaç duyar. Ülkemizin çoğu kısmı ise yeşil dostlarımız için ideal sıcaklıkta değil. İguananın bulunduğu ortam hiçbir zaman 26 C derecenin altına inmemeli ve 32 C – 35 C arasında olmalı. Nem %65-%75 olmalı. Alanın bir kısmı biraz daha serin olmalı ki sıcaklayan hayvan o bölüme kaçsın. Görüldüğü gibi özel şartlar ancak özel ekipman tarafından sabitlenebilir. Gece evimizde sönen ısıtıcılar odamızı iguana için ölümcül bir sıcaklığa düşürebilir. Daha önce dediğimiz gibi ısı hem ısıtmalı kaya hem de UV lambaları tarafından yapılmalıdır. Nem düşükse nem arttırıcı cihazlar kullanılmalıdır. Tüm cihazların kullanımında ve kablo çekiminde yeşil dostlarımızın çok meraklı ve her şeyi ısırma eğiliminde olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca hayvanın ısı ve nem kaynaklarına çok yaklaşarak yanması engellenmelidir. Kapalı alanda tutulan iguanalarda en sık görülen rahtsızlık susuzluktur çünkü ortamlarında genellikle yeterince nem olmuyor. Bu problem ölümcül dahi olabilir. Nem arttırıcı cihazları en iyisi iguanadan uzak tutarak su buharını uygun boru düzeniyle ortama taşımaktır.
İguanalar bulundukları ortamı sürekli dilleriyle yalarlar. Bu sayede bilgi toplasalar da dile takılan ufak cisimler boğazı tıkayabilir.
Kendiniz iguana evi yapacaksanız neme ve ısıya dayanıklı ve kaçırmayacak şekilde olmalı. Tercihen tabanı ve duvarları sı geçirmeyen malzemeyle kaplanmalı. Kat kat olmalı ki iguana tercih ettiği sıcaklıktaki katta durmalı. Tırmanacak dal vb. bölümler olmalı.
Birden fazla iguana beslemeyi düşünüyorsanız söylenmesi gereken en önemli şey erkekler birbirini görmemeli. Aksi halde kendi bölgelerini koruma davranışı göstererek ölümüne kavga edebilirler. Doğada iguanalar tek yaşar ve sadece çiftleşme sezonunda bir araya gelip ayrılırlar. Bu sebeple arkadaşa ihtiyaç duymazlar.



Evcilleştirmek:

807d1f0e552d82a93ac81296b751a5c6 1263521314

İguanalar ilk günlerden itibaren evcilleştirilmelidir. Bu anlamda bulunduğu ortama her gün yavaşça elinizi uzatmak gerekir. Kesinlikle aniden yakalamayın. Size güvensin. Temasınıza alışsın. Size güvenmeye başladıktan sonra onun sizin elinize tırmanmasını bekleyin. Unutmayın ki en evcil iguanayı bile elinize alırken koruyucu eldiven giymelisiniz. Aksi halde tutunmak için tırnaklarını etinize geçirecektir. Evini kesinlikle çok hareketli bir noktaya koymayın. Özel zamana ihtiyacı vardır. Bu evin en uzak köşesine koyun demek değildir. Sizin yeşil dostunuzu izlediğiniz gibi oda sizi izler bunu unutmayın.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Evlerin Yeni Misafiri Küçük Dinozorlar : Yeşil İguanalar

İguanalar, ilk bakışta küçük dinozor denilebilecek kadar sert ve tehlikeli görünse de artık evlerde beslenebiliyor…Kedi köpek ve kafes kuşlarında olduğu gibi yeşil iguanalar da pet hayvanı olarak evlerimizde yerini almaya başlamıştır. İguana gibi egzotik hayvanların barındırılması, beslenmesi ve bakımları zaman alır ve masraflıdır. Bu canlıların sağlıklı yaşam sürmesi ve uzun süre yaşaması, iyi bakım, besleme ve çevre şartlarıyla yakından ilgilidir.

Yeşil iguanaların doğal yaşam alanları hava sıcaklığı ve neminin yüksek olduğu Meksika'nın kuzeyi ile Brezilya'nın güneyindeki yağmur ormanlarıdır. İguanalar genellikle ağaç dalları üzerinde yaşar ve güneşlenmekten hoşlanırlar. Yiyecekleri çeşitli yaprak, çiçek ve meyvelerdir. Yumurtalarını toprak altına gömerler. Yumurta içinde gelişen yavrular yumurtayı kırarak dışarıya çıkarlar. Yeşil İguanalar büyüyen canlılardır. Boyları 180 cm, canlı ağırlıkları 8-8.5 kg’a ulaşabilir. İyi bakım şartları sağlandığında ve yaralanmazlarsa 15 yıl ya da daha uzun süre yaşayabilirler.

Tüm soğukkanlı hayvanların ortak özelliği olarak iguanalarda da sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi ve savunma sisteminin aktif olabilmesi için çevre ısısının gündüz 29-33 C, gece 21-25 C derece olması gerekir. Kafes içinde ısı kaynağı olarak gündüz 50-75 wattlık lambadan, gece kafesin altına ya da içine konulabilecek çeşitli ısıtıcı pet ya da panellerden yararlanılabilir. İguana, geniş bir odada yaşıyorsa oda ısısının termostatlı ısıtıcılarla ayarlanması gerekir.

Kafesin tamamının ısıtılması uygun olmaz. Hayvanın gerektiğinde serinleyebileceği bölgeye de gereksinimi olabilir. Bu nedenle kafeslerin sadece dörtte birinin ya da üçte birinin ısıtılması uygun olur. Isıtma lamba ile yapılıyorsa, iguanada temas sonucu yanık oluşma riskine karşı lambanın etrafının tel muhafaza ile çevrilmesi uygun olur. Lamba altındaki bölgenin ısısı 32-38 C olmalıdır. İguana kafeslerinin devamlı güneş altında kalması aşırı ısınma ve ölüme neden olabilir. Güneş ışığı iguanaların D vitamini sentezi için gerekli olan en iyi ultraviole B (UVB) kaynağıdır.

Cam UV ışınlarını geçirmediğinden güneşlenmenin cam arkasından yapılmasının ısınmadan başka bir yararı olmaz. Direkt güneş ışığı görmeyen iguanalar için sunî UVB ışığı veren lambalar kullanılır. UVB lambaları 6 ayda bir yenilenmelidir. İguanalar genellikle zeminden yüksekte durduğundan UVB lambaları zeminden 45 cm yükseklikte olmalıdır. İguanaların her gün bir süre UVB ışını veren lamba altında, bir süre de ısıtıcı lamba altında durması sağlanmalıdır. Her canlının olduğu gibi iguanaların da psikolojik ve fiziksel rahatlık için geceleri 10 saat kadar bir süre karanlık bir ortamda kalmaları gerekir. Bu nedenle gece ısıtıcı olarak lamba kullanılmamalı ısıtma başka sistemlerle sağlanmalıdır.

Barınak Temizliği

İguana barınağında daima taze içme suyu bulundurulmalıdır. Barınak havasının su püskürtülerek nemlendirilmesi ısıtıcı kullanımının arttığı kış aylarında gerekebilir. Barınakta istedikleri zaman içine girebilecekleri geniş su kapları da bulundurulması uygun olur. İguanalar su içine girdiklerinde idrar yapımı ve dışkılama uyarıldığı için kaplar sık temizlenmelidir. Kafesin yapıldığı malzemelerin kolay temizlenebilecek, ayak, kuyruk ya da burunda yaralanmaya neden olmayacak nitelikte olmasına dikkat edilmesi gerekir. Kafesin uzunluğu iguananın uzunluğundan fazla, eni ise uzunluğunun üçte ikisi kadar olmalıdır. İguanalarda barınak altlığı olarak gazete kağıdı, ambalaj kağıdı, sunî çim, paspas ve yonca paleti kullanılabilir. Talaş, çakıl, kedi kumu, toprak kullanılmamalıdır. İguanalar ağaçlarda yaşadıklarından kafeste iguananın tırmanabileceği çeşitli kalınlıklarda dallar, halı kaplanmış tahtalar, düzgün yüzeyli tabanı yassı kaya parçaları bulundurulmalıdır. Karton kutu, karton silindir ya da çiçek saksısı gibi saklanılabilecek yerlerin, zehirli olmadığı kanıtlanmış ve herhangi bir ilaç uygulanmamış bitkilerin konulması iguanaların hoşuna gider.

Kafesin, su ve gıda kaplarının rutin olarak onda bir oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanıp durulanması dezenfeksiyon açısından önemlidir. İguanalar “Salmonella” denilen bakteriyi taşıdığından temizlik yapan kişilerin eldiven kullanmaları ve temizlik sonrası ellerin iyice yıkanması gerekir. Çünkü, salmonella, insanlarda tifo ve paratifo olarak adlandırılan hastalıkların bakteriyel etkenidir.

İguananın Evcilleştirilmesi

İguanalar kafese konulduktan sonra hemen yakalanmamalı öncelikle kafesine alışması beklenmelidir. Daha sonra her gün yakalamadan sadece gıda sunulmalı ve bu defalarca tekrarlanmalıdır. İguanalar elden gıda almaya alıştıktan sonra tutulmaya başlanmalıdır. Bunun için el iguanaya yaklaştırılır ve iguananın kişiye tutunmasına izin verilir. Daha sonra iguana iki el birlikte kullanılarak göğüs bölgesi ve kalça bölgesi desteklenerek tutulur. Kertenkelelerde olduğu gibi iguanalarda da kuyruktan çekildiğinde kuyruk kopabilir. Kopan kuyruk eski görünümünde olmasa da yeniden çıkar.



Kaynak : Popüler Bilim (Aralık 2005,Sayı:142)
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #7
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İguana

İguanagillerden, iri bir kertenkele (İguana). Amerika'nın sıcak bölgelerinde yaşar. Boyu, kuyruğuyla birlikte 1,8 m., ağırlığı 15 kg. kadardır. Dili kalın ve ağız tabanına yapışık, gözkapakları hareketli, parmakları sivri, kuyrukları uzundur. Sırtında ve kuyruğunun üstünde dikenli yeleler, gerdanında sarkık bir deri vardır. Yumurtayla üreyen bu hayvanlar akarsu kıyılarındaki ormanlık yerlerde yaşar, bitkilerle beslenirler. Etleri ve yumurtaları yerlilerce sevilerek yenir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #8
iceslush - avatarı
VIP ETC
iguana g
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

6 Nisan 2013 / Misafir Genel Galeri