Arama

Istakoz (Homarus americanus)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 8.844 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
2 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Istakoz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
260px Lobster NSRW
  • Sınıf Neophoberinae
  • Alt sınıf Acanthacaris
  • Sınıf Thymopinae
  • Alt sınıf Nephropsis
  • Alt sınıf Nephropides
  • Alt sınıf Thymops
  • Alt sınıf Thymopsis
  • Sınıf Nephropinae
  • Alt sınıf Homarus
  • Alt sınıf Nephrops
  • Alt sınıf Homarinus
  • Alt sınıf Metanephrops
  • Alt sınıf Eunephrops
  • Alt sınıf Thymopides
180px Lobster meal


Istakoz denizlerde yaşayan kabuklulardandır. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. Kanının rengi mavidir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Türkiye'de Marmara denizi, boğazlarda, Ege denizinde görülür.
En büyük doğal düşmanı ahtapottur. Çok lezzetli ve pahalı bir deniz ürünüdür. Yaygın inanışın aksine canlı haşlanarak yenilmek zorundadır ve bu işlem sırasında bağıramaz. Çünkü diğer kabuklu deniz hayvanları gibi ses telleri yoktur. Çıkan sesler aniden çok sıcak suya maruz kalıp, çatırdayan kabuklarından gelir. Ani ölüm gereklidir yoksa su dışında kalan istakoz bir çeşit salgıyla ölmeden evvel kendi etini yenilmez hale getirir hatta zehirlenmeye sebebiyet verebilir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kayaların arasındakisığ sularda yaşayan ıstakozlar, yengeç, kari­des ve kerevitle akraba olan kabuklu denİ2 hayvanlarıdır. Özellikle kerevitler ıstakozlara çok benzer; bu yüzden, akarsu ve göllerde yaşayan bu kabuklulara tatlı su ıstakozu da denir .
Istakoz dendiğinde ilk akla gelen turun-cumsu kırmızı renkli sert kabuğu olur. Oysa ıstakoz canlıyken kabuğunun sırtı genellikle koyu lacivert renktedir; yalnızca hayvanın karnına rastlayan alt bölümünde kırmızı ve turuncu renkli lekeler bulunur. Ama kaynar suya atılarak haşlandığında bütün kabuğu parlak kırmızı bir renge dönüşür.
Sponsorlu Bağlantılar
Istakozun göğüs bölümünü kaplayan kabuk hemen hemen tek parça halindedir. Oysa kabuğun geri kalan (bölümü yedi parçaya ya da bölüte ayrılmıştır Bunlardan en sonuncu­su kuyruğu oluşturur. Hayvanın göğüs bölü­münde beş çift ayağı vardır; bu nedenle, yengeç, karides ve kerevitle birlikte onayak-lılar (Decapoda) takımında sınıflandırılır. Ayaklarının başa yakın olan ilk çifti çok büyük birer kıskaca dönüşmüştür. Tuttuğu yeri koparan bu güçlü ve kesici kıskaçlar hem hayvanın korunma silahıdır, hem de avladığı yumuşakçaların sert kabuklarını kırmaya ya­rar. Öbür dört çift ayağın temel işlevi ise ıstakozun dipte sürünerek yer değiştirmesini sağlamaktır. Ama bu yürüme bacaklarının ilk iki çifti de daha küçjik birer kıskaçla sonlanır. Hayvan yakaladığı avı iri kıskaçlarıyla parça ladıktan sonra, hemen arkadaki küçük kıs-kaçlarıyla tutarak ağzına götürür.
Ayrıca kürek ya da yelpaze biçimindeki kuyruğunun altında dört çift küçük yüzme ayağı vardır. Istakozun sudaki oksijeni alma­sını sağlayan solungaçları da ayaklarının göv­deye bitiştiği yerde bulunur. Başının üzerin­deki uzun duyargaları ve hareketli bir uzan­tıyla ileri doğru fırlamış iri gözleri başlıca du­yu organlarıdır.
Istakozlar genellikle gövdelerini yürüme ayaklarının ucunda dengeleyerek denizin di­binde ağır ağır dolaşırlar. Ama ürktüklerinde kuyruklarını hızla ileri geri bükerek suyun içinde 7 metre kadar geriye sıçrayabilirler. Yavaş yavaş geri gitmek istedikleri zaman da yüzme ayaklarını kullanırlar.

Dişi ıstakoz, yumurtalarını kuyruğunun al­tındaki yüzme ayaklarına yapışık olarak 10 ay kadar taşıdıktan sonra suya bırakır. Bir üre­me mevsiminde tek bir dişinin döktüğü yu­murta sayısı 5.000 ile 10.000 arasında değişir. Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz kendi başlarının çaresine bakmak zorundadırlar; çünkü dişi ıstakoz kuyruğuyla suyu iterek hemen yavrularını kendinden uzaklaştırır. Genç ıstakoz büyürken sert kabuğu büyüye­mediği için giderek gövdesini sıkmaya başlar. Bu yüzden hayvan gelişmesinin ilk yılında 14 ya da 17 kez, büyüdükten sonra yalnızca yılda bir kez kabuk değiştirir. Kabuk değiştirme zamanı ıstakozlar için çok tehlikeli bir dö­nemdir; çünkü bu koruyucu zırhını atan hayvan düşmanlarının karşısında savunmasız kalır.

Genç ıstakozlar altı ya da sekiz hafta kadar suyun üzerinde yüzer ve bu arada daha büyük deniz hayvanlarına, özellikle balıklara yem olurlar. Canlı kalmayı başaranlar daha sonra dibe iner ve denizin tabanında yuvasını kura­rak yaşamını orada sürdürür.
Büyük kabuklu hayvanların çoğunda oldu­ğu gibi ıstakozların ayaklarının dibinde de özel bir kopma noktası vardır. Böylece, bir kavgada yaralanmış olan ayaklarını kolayca koparıp atabilir ya da düşmanlarına yakalan­dıklarında ayaklarını bu saldırgana bırakıp kaçabilirler. Eksilen ayağın yerine dipten yenisi çıkar ve her kabuk değiştirişte büyüye­rek zamanla normal büyüklüğüne ulaşır.
Aynı takımın değişik familyalarından bir­çok hayvan ıstakoz adıyla andırsa da gerçek ıstakozlar Homaridae familyasındandır. Bun­ların en tanınmış iki türü de Avrupa ıstakozu (Homarus gammarus ya da vulgaris) ile Ame­rika ıstakozudur {Homarus americanus). At­las Okyanusu'nun doğu kıyılarında, Norveç' ten Akdeniz'e kadar uzanan sularda yaşayan Avrupa ıstakozu ortalama 30-35 cm uzunlu­ğundadır; kabuğu da yeşilimsi koyu lacivert renktedir. Atlas Okyanusu'nun Labrador'dan ABD'nin güneyine kadar uzanan batı kıyıla­rında bulunan ve çok daha iri olan Amerika ıstakozunun 20 kg ağırlığındaki örneklerine oldukça sık rastlanır. Eti için avlanan bu iki türün de ekonomik değeri çok yüksektir. Türkiye çevresindeki denizlerde, sayıları gi­derek azalmakla birlikte Avrupa ıstakozu ile "böcek" ya da "langust" denen dikenli ıstakoz türleri yaşar. Kabuklan pütürlü ve dikenli olan bu ıstakozlar Palinuridae familyasından-dır ve iri kıskaçları olmadığı için yalnızca karın bölümündeki etleri yenir.

Istakoz eti, sindirimi güç olmakla birlikte çok lezzetli bir yiyecektir. Bu dip hayvanlarını avlamak için genellikle ağzı huni biçiminde olan ıstakoz sepetleri kullanılır. Yem olarak içine ölü balıklar konan bu sepetler kıyıya yakın kayalık yerlerde denize bırakılır. Yeri­nin belirlenmesi için de üstüne bir mantar ya da şamandıra bağlanır. Yeme ulaşmak için yavaş yavaş sürünerek sepetin ağzından içine giren ıstakoz bir daha dışarı çıkamaz.



MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Istakozlar denizlerde yaşayan kabuklu hayvanlardır.

istakoz

Istakozlar renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarında yeşil, kahverengi, beyaz renklerde olabilirler.

beyaz istakoz
Son düzenleyen asla_asla_deme; 28 Nisan 2010 17:38 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
5 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Istakoz

Kabuklulardan bir hayvan cinsi (Astacus ya da Homarus). Denizlerde, genellikle yosunlu, kayalık kıyılarda yaşar. Kabuğu sarı benekli, morumsu ya da yeşilimsi mavi renktedir. On ayağı vardır. Birinci ayak çiftinin ucunda çok güçlü iki kıskaç bulunur. Ayrı eşeylidir. Sevilen, beyaz renkli eti için avlanır. Başlıca türleri 35-50 santim boyundaki Avrupa ıstakozu (H. vulgaris) ve bunun iki katı büyüklükteki Amerika ıstakozudur (H. americanus).

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
Ocean20Life Oceans20Mix Bullseye20Lobster20Hawaii
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

30 Kasım 2009 / KisukE UraharA Taslak Konular
30 Nisan 2014 / _EKSELANS_ Taslak Konular
5 Haziran 2009 / KisukE UraharA Rüya Tabirleri