Arama

Lama (Lama glama)

Güncelleme: 15 Mayıs 2016 Gösterim: 10.304 Cevap: 0
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Haziran 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Lama (Lama glama)


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Gevişgetirenlerin devegiller familyasından bir memeli cinsi (Lama). Güney Amerika'nın dağlık bölgelerinde yaşar. Boyu (yerden omuza kadar) 1,5 m., tüyleri kahverengi, beyaz, külrengi ya da siyah olabilir. Tüyleri sık ve yumuşaktır. Boynu uzun, bacakları ince, kuyruğu büyük ve kıllıdır. Evcilleştirilmiştir. Eti, sütü, derisi ve yünü için beslenir. Yük taşıma işlerinde de kullanılır. Bir lama 50 kiloya kadar yük taşıyabilir. Bitkilerle beslenir, uzun süre su içmeden yaşayabilir. Gebelik süresi 170 gündür. En ilginç özellikleri kızınca tükürmeleridir. Çok pis kokulu olan tükürükleri düşmanlarını kaçırmaya yarar. Evcil türü L. glama'dır. Guanako'dan (L. guanicoe) evcilleştirilmiştir. Yine guanakodan evcilleştirilmiş bir başka lama türü de alpakadır (L. glama pacos).

(Lama glama), Camelidae (devegiller) familyasından Güney Amerika’nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako’dan evcilleştirilmiş gevişgetiren bir hayvantürü.

Lama genel olarak 1-2 m boyunda olup, 15 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Omuzları yerden 1-2 metre yüksektir. Ağırlığı 70-140 kg civarında olup, narin bir vücudu, uzun bir boynu ve uzun ince bacakları vardır. Develerden farklı olarak sırtında hörgüç bulunmaz. Başı küçüktür, uzun bir çene kısmı, uzun kulakları ve fırlamış gözleri vardır. Postu kaba ve yünlüdür. Dişilerde tüyler boyun ve ayaklarda kısadır.

Ağustos ve eylül aylarında çiftleşirler. Erkekleri dişiler uğruna birbirleriyle dövüşürler. Gebelik 11 ay sürer. Yeni doğan yavru anne tarafından dört ay emzirilir. Lama 2,5-3 yaşlarında üremeye başlar.
Son düzenleyen Safi; 15 Mayıs 2016 02:08

Benzer Konular

29 Ağustos 2013 / P.u.S.u Genel Galeri
15 Mayıs 2016 / The Unique Zooloji
15 Mayıs 2016 / Safi X-Sözlük
16 Ocak 2010 / rocklobital Taslak Konular
21 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular