Arama

Arap Tavşanı (Allactaga williamsi)

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 3.905 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
fare876ce780876ce781by0tj0

Sponsorlu Bağlantılar

ARAPTAVŞANI Kuzey Afrika'dan Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan bölgelerdeki çöllerde ve kurak düzlüklerde yaşayan küçük kemiricilerin ortak adıdır. 25 kadar türü olan araptavşanlannın aslında tavşanlarla hiçbir akrabalığı yoktur. Bu kocaman gözlü, kum renginde yumuşacık kürklü ve uzun kuyruklu hayvanlar büyük olasılıkla çok iyi sıçradıklan için tavşana benzetilmiştir. Gerçekten de ancak bir fare büyüklüğünde olan araptavşa-nı, son derece uzun olan arka bacaklannın üzerinde 3 metre ileriye sıçrayabilir. Bu ara­da, genellikle ucu püsküllü olan ince uzun kuyruğuyla da gövdesini dengeler. Yiyebile­ceği tohumlan ve böcekleri ararken ya tavşan gibi dört ayağıyla ya da kuyruğundan destek alıp arka bacakları üzerinde zıplayarak yürür.
Araptavşanı toprağın altında yaklaşık 3 metre uzunluğunda oyuklar kazar ve kavuru­cu çöl sıcağından korunmak için günün büyük bölümünü yuvasında uyuyarak geçirir. Yuva­sının girişini çoğu zaman toprakla örter, ama tehlike anında kullanmak için ayrı bir çıkış yolu kazdığı da olur. Bazı türlerde birkaç aile büyük bir yuvada birlikte yaşar ve türlerin çoğu kış uykusuna yatar.
Genellikle yılda iki kez yavrulayan araptav-şanları her seferinde ortalama üç yavru doğu­rur. Yavrular doğduklannda tüysüzdür ve bir süre yalnızca ön bacaklan üzerinde sürükle­nerek yürüyebilirler. Arka bacakları ancak sekiz haftalık olduklannda gelişir. Türkiye' nin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde araptavşanlannın üç türü yaşa­maktadır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
ARAP TAVŞANI

Sponsorlu Bağlantılar
Four toes jerboa



Kırtavşanı, adatavşanı, yerköpeği veya daha çok bilinen adıyla araptavşanı (Allactaga williamsi) Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde görülür. Türkiye'de yaşayan diğer türlerinden A. elater genellikle Iğdır-Kars dolaylarında, A. euphratica Şanlıurfa civarında yayılım göstermektedir. Çok fazla bilinen ve rastlanılan bir tür değildir.
Bitki örtüsü bozulmamış, seyrek otlu, zemini sert, 350 ila 2 bin 600 metre yüksekliğe kadarki doğal alanlarda yaşar.
Gececil bir kemirgen türüdür. Kanguru gibi zıplayarak yol alır. Yaşadığı yerlerde kalabalık koloniler kurar. Herhangi bir tehlike ile karşılaştığında hızlı manevralarla yuvasına girip yuva ağzını hemen kapatır. Jerboa olarak da bilinir. Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanılıp yenilir. Ülkemizde tarım nedeniyle hızla sayıları azalmış, özellikle Fırat arap tavşanının nesli tükenmek üzeredir. A. williamsi ve A. euphratica IUCN tarafından kırmızı listeye alınmıştır.


Kaynak: vikipedi


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2016       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
ARAPTAVŞANI
Büyük L. & MsXLabs.org

cok yakinimizda ilginc bir hayvan arap tavsani allactaga ilgincbirbilgi 1

Afrika ve Asya'nın çöl ve step bölgelerinde yaşayan ve uzun arka bacaklarıyla sıçrayarak yer değiştiren Antil ararotu küçük kemirgen. (Bil. a. Jaculus jaculus; (Maranta arundinacea) araptavşamgiller familyası.)
Büyük Sahra'dan Arabistan'a, Türkistan'a ve Gobi çölüne değin uzanan alanda otuza yakın araptavşanı türü yaşar. Hepsinin arka bacakları uzundur; bu yüzden kangurular gibi sıçrayarak yürürler; kuyruk vücudun geri kalan bölümünden daha uzundur; çok kısa olan ön bacaklar yürümede işe yaramaz. Gözler iri, kulaklar ve kulak kabarcıkları kocamandır; yeraltındaki yuvalarda yaşar, geceleri ortaya çıkar. Bütün bunlar çöl yaşamına uygun özelliklerdir. Araptav- şanları sulu bitkilerle ya da köklerle beslenir ve kış uykusuna yatarlar. Gerbilluslar ve çorak yerlerde yaşayan başka kemirgenler gibi hiçbir şey içmeden yaşayabilirler.


Benzer Konular

7 Nisan 2011 / Misafir Taslak Konular
16 Mayıs 2016 / Mira Tarih
14 Haziran 2011 / Daisy-BT Taslak Konular
10 Şubat 2016 / _EKSELANS_ Bilim tr
18 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular