Arama

Fare (Mus)

Güncelleme: 11 Temmuz 2017 Gösterim: 6.094 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Küçük kemirici hayvanların birçok tü­rü fare adıyla tanınır. Ama bu hayvanlar sıçan ve keme gibi yakın akrabalarına çok benze­diklerinden, türlerin adlandırılmasında çoğu kez karışıklık çıkar. Örneğin tarla faresi adıy­la bildiğimiz kemirici aslında bir sıçan, lağım faresi ya da sıçan olarak bildiğimiz hayvanlar ise kemedir . Keme ve sı­çanlardan daha küçük, çok sevimli hayvanlar olan fareler yeryüzünün bütün karalarına da­ğılmıştır. Üstelik çok hızlı üredikleri için, dün­yanın birçok yerinde sayıca bütün öbür kara hayvanlarını geride bırakırlar. Hemen her çe­şit yiyeceği kemirerek insanın besinine ortak olan bu zararlı hayvanların doğada, başta ke­diler ve yırtıcı kuşlar olmak üzere pek çok düşmanı vardır. Farelerin en tanınmış türü, insanın bulun­duğu her yerde, özellikle evlerde yaşayan ev faresidir (Mus musculus). İlk kez Asya'da or­taya çıkan, sonradan öbür kıtalara da yayılan ev faresi yiyecekleri, hatta sabun, kâğıt, ku­maş gibi çeşitli ev gereçlerini kemirdiği için zararlı bir hayvan olarak kabul edilir. Daha da kötüsü, ambarlarda depolanan tahıllara dadanarak her yıl çok büyük zararlara yol açar. Ayrıca veba ve tifüs gibi salgın hasta­lıkların taşıyıcısıdır .

Sponsorlu Bağlantılar


Farelerin üreme hızı çok yüksektir; bir çift fareden, üç hafta gibi kısa bir sürede kalaba­lık bir aile oluşur. Dişi farenin bir gebelikte doğurduğu yavru sayısı 18'i bulabildiği için, bir çift fare yılda 30-40, hatta yiyecekleri bolsa daha çok yavru sahibi olabilir.
Kuyruğuyla birlikte toplam uzunluğu 20 santimetreyi bulan ev faresinin tüyleri genel­likle boz ya da kahverengi, alt bölümleri daha açık renktedir. Evcilleştirilen ev farelerinin kum rengi, kara, hatta beyaz soyları elde edil­miştir. Özellikle beyaz fareler hem laboratuvarlarda deney hayvanı olarak kullanılır, hem de kafeslerde ev hayvanı olarak beslenir

Eskidünya Fareleri

Özellikle Asya, Avrupa ve Afrika'da dağdmış olan Eskidünya fareleri, tıpkı ev faresi gibi Muridae familyasındandır; bu yüzden keme­lerle yakın akrabadır. Bunlardan orman faresi (Apodemus sylvaticus) Avrupa'da en bol bu­lunan memelilerden biri sayılır. Gövdesinin üst bölümleri sarımsı kahverengi, karnı kirli beyaz, ayakları da bembeyazdır. Her türlü bitkiyle, özellikle tohum ve meyveyle besle­nen orman faresi bazen tarladaki tahıllara da zarar verir. Neyse ki çiftliklerde kedilere, do­ğada gelincik, kerkenez ve baykuş gibi yaba­nıl hayvanlara yem olduklarından sayıları çok fazla artmaz.
Tarla kenarlarında ve bataklık yerlerde ya­şayan sarımsı kızıl renkli hasat faresi (Micro-mys minutus) küçük ve zarif bir hayvandır. Gövdesi o kadar hafiftir ki, uzun kuyruğunun yardımıyla ekin başaklarına tırmanır ve sapla­rın arasına yerleştirdiği otlarla tenis topu büyüklüğünde bir yuva yapar.
Eskidünya'daki öbür türler arasında başlı-caları avurdu keseli fare, dikenli fare ve huş faresidir. Avurdu keseli fare, topladığı yiye­cekleri yanaklarının içindeki torba gibi kese­ciklere doldurarak yuvasına taşır. Uzun kuy­rukları sert pullarla kaplı olduğu için bu adla anılan dikenli fareler kayalık ve kumluk yer­lerde yaşar, özellikle tahıl ve çeşitli bitkilerle beslenirler. Avrupa ve Asya'daki orman, ça­yır, tarla ve bozkırlarda yaşayan huş fareleri sonbaharın başından ilkbaharın ortalarına ka­dar kış uykusuna yatarlar. Çok iyi sıçrayan bu fareler kuyruklarından destek alarak ağaçlara da tırmanabilirler.

Yenidünya Fareleri

Sıçanlarla birlikte Cricetidae familyası içinde sınıflandırılan Yenidünya farelerinin en yay­gın türü ak ayaklı faredir. 60 kadar türü olan bu farenin yaşama alanları çöllerdeki kuru ça­lılıklardan koruluklara kadar değişir. İri ku­laklı ve iri gözlü olan bu hayvanların karnı ve ayakları genellikle beyazdır. Gündüzleri yu­vasında geçirip geceleri avlanmaya çıkar.
Bu gerçek fareler dışında, farelerle hiçbir akrabalığı olmayan bazı hayvanlar da benzer­likleri nedeniyle fare olarak adlandırılır. Ör­neğin keselifare bir kemirici değil, kanguru­larla akraba olan bir keseli memelidir. Sivrifa-re ise köstebek ve kirpiler gibi böceklerdendir.

Özellikleri

Çok hızlı kaçabilen ve çok hızlı üreyen hayvanlardır, yeryüzünün bütün karalarına dağılmışlardır.

Yanaklarından omuzlarına kadar inen küçük astarlı iki dış çene keseleri vardır. Fareler bu keselerde yiyecek taşırlar, temizlemek gerektiğinde de içini dışına çıkararak çevirip temizlerler. Avurdu keseli fare yuva yaparken toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar. Kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşları yerinden oynatmak için kullanır. Kesici dişleri sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler hemen yenilenir.

Tahıl, kök, meyve, ot, böcek gibi çok çeşitli yiyeceklerle beslenirler.

Ayrıca, farelerin genetik yapısı ile insan genetik yapısının ileri düzeydeki benzerliği ve üreme hızları dolayısıyla, kobay olarak yaygınca kullanılırlar.

Zararları ve yararları

Tarlalara, ambarlara ve evlere dadanarak insanın besin kaynaklarına ortak olurlar. İnsan eliyle yapılmış korunaklı yapılarda yaşamayı yeğleyen birçok tür, depolanmış yiyecekleri tüketen, her çeşit gereci kemiren, hatta tifüs, veba gibi salgın hastalıkları taşıyabilen önemli zararlılardır. Doğada yaşayan ve kalabalık sürüler halinde bulunduklarında zaman zaman tarım ürünlerine büyük zararlar verebilir. Buna karşılık yiyecek bulamadıklarında evcil hayvanlara saldırırlar. Birçok yabanıl hayvanın en önemli besinlerinden biri olan fareler bu yönleriyle doğal dengeyi koruyan hayvanlar olarak da kabul edilir.

MsxLabs & Temel Britannica / Vikipedi

Son düzenleyen Safi; 24 Ocak 2016 21:17 Sebep: Düzen
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fare

Sponsorlu Bağlantılar

Kemirgen memelilerden bir hayvan cinsi (Mus).

Başının ağız ve burun kısmı sivri, kulakları büyük ve çıplak, gözleri küçük, bıyıkları ve kuyruğu uzundur. Hemen hemen bütün dünyaya yayılmıştır. Hızla ürer. Dişisi yılda 5-6 kez yavrulayabilir Gebelik süresi 25 gündür. Her çeşit besini yer (kâğıt, çamaşır, besinler, hatta tahta) gibi türlü maddeleri kemirmesi ve hızla çoğalması nedeniyle çok zararlı bir hayvandır. Düşmanları, kediler ve yırtıcı kuşlardır. Çok çeşitli tür ve ırkları vardır.

Ad:  fare1.jpg
Gösterim: 397
Boyut:  28.8 KB

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

İnsanlar Binlerce Yıldır Farelerle Yaşıyor!


Science Daily'nin internet sitesinde yayımlanan bir çalışmada, Orta Doğu'da bulunan farelere ait diş fosillerini inceleyen bilim insanları, bazı fare türleriyle insanların 15 bin yıldan bu yana bir arada yaşadığını saptadı. Araştırmacılar, ev fareleriyle insanlar arasındaki ilişkinin, tarımın doğuşundan da önce avcı ve toplayıcı toplumların ev yapmaya başladığı tarihte başladığına dikkati çekti.

İlk Kanıtlara Ulaşıldı!


Çalışmayı yürüten bilim insanlarından, Washington Üniversitesi'nden Profesör Fiona Marshall, 15 bin yıl önce insanların bir yerde yerel hayvan topluluklarını etkileyecek kadar uzun yaşamasının ev farelerinin baskın bir şekilde var olmasına neden olduğuna dair ilk kanıtlara ulaşıldığını söyledi. Marshall, bulguların ev farelerinin 15 bin yıl önce Ürdün Vadisi'ndeki avcı ve toplayıcıların evlerine yerleştiklerine işaret ettiğini dile getirdi.

Kaynak: Ulusal Bilimler Akademisi / AA (28 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Temmuz 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Beyin Hasarı Yaşayan Farelerde Hafıza ve Öğrenme Yetisi!


Ad:  thumbs_b_c_568226e22f74288a943bc10291b81401.jpg
Gösterim: 396
Boyut:  81.0 KB
Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda farelerde, travmatik beyin yaralanması kaynaklı görülen hafıza kaybını gidermeyi başardı. California Üniversitesi'nde görevli bilim insanları 2013 ylında keşfettikleri ISRIB adlı ilacın beyin hasarı geçiren farelerin hatırlama ve öğrenme yetileri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya çıkardı.

İlgili ilacın uzamsal hafıza sorunlarına neden olan lokalize beyin hasarı ile akıl yürütmeden sorumlu işler bellekte hasar oluşturan beyin sarsıntısına karşı büyük oranda etkili olduğunu belirten bilim insanları ISRIB'ın beyinde hasar gören bellek devrelerini onarma gücüne sahip bir bölümü etkin hale getirdiğini ve hasar oluşumundan 1 ay gibi bir süre sonra bile farelerde yeni hafıza oluşturma yetisini iyileştirdiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / The Proceedings of the National Academy of Sciences (11 Temmuz 2017)

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
18 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
29 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Dinler Tarihi
24 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular