Arama

Kirpi (Erinaceus europaeus)

Güncelleme: 19 Haziran 2013 Gösterim: 7.205 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ocak 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kirpi (Erinaceus europaeus)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  kirpi.jpg
Gösterim: 993
Boyut:  97.7 KB

Kirpi (Erinaceus europaeus), kirpigiller (Erinaceidae) familyasından noktürnal, böcekçil bir memeli türüdür.

Kirpiler gövdelerinin üst bölümü kes­kin ve sert dikenlerle, alt bölümü kaba kıllarla kaplı, yuvarlak gövdeli, küçük yapılı memeli hayvanlardır. En iyi bilinen türü olan bayağı kirpi (Erinaceus europaeus) Asya'nın büyük bölümü, Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaygın biçimde görülür. Uzunluğu yaklaşık 25 santimetredir. Tehlike karşısında derisinin altındaki dört kasın yardımıyla kıvrılarak dikenli bir topa dönüşür. Yumuşak karnı üstüne kıvrılan bir kirpi her yöne çevrili olan dikenleri sayesinde son derece iyi korunmuş­tur. Ayrıca esnek gövdesi yüksekten düştü­ğünde yaralanmasını engeller.
Bayağı kirpinin kuyruğu kısa, gözleri kü­çük, yüzü sivri, tırnakları uzun ve güçsüzdür. Genellikle solucanları ve böcekleri yemekle birlikte besinleri arasında fareler, kurbağalar, yılanlar, yumurtalar, bitkiler ve meyveler de bulunur. Çalılıklı ormanlardan, büyük park ve bahçelere kadar pek çok yerde yaşayabilir. Nemli yerleri sever. Toprak içine açtığı tünellerde barınır. Gündüz saatlerini çalılıklar arasın­daki oyuğunda geçiren kirpi, geceleri beslen­meye çıkar. Bahar sonunda doğuran dişiler güz sonunda yeniden yavrulayabilir. Bir ba­tında 4-8 yavru doğar. Yavruların doğdukla­rında yumuşak olan dikenleri, kısa sürede sertleşir. Bayağı kirpi kış geldiğinde kuru yapraklardan hazırladığı yuvasında top biçi­mini alıp kış uykusuna yatar ve ancak havanın ılındığı günler uyanarak beslenir.
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavruları yer. Süt içer ve kedi mamalarını da yer.
İnsanların dayanabildiği tetanus zehiri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır.
Doğu Avrupa’dan başlayarak, İsrail’e kadar görülür. Türkiye’nin hemen her yerinde rastlanır. Yalnız geceleri etkindir. Çevre sıcaklığının 4°C’nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatar. Hamilelikleri 5-6 hafta sürer. Her doğumda 3-8 yavru doğurur. Ortalama ömrü 18 yıldır. Bayağı kirpinin yanı sıra Eskidünya'da yaşayan bir düzine dolayında kirpi türü var­dır. Bunlar arasında Afrika'nın kuzeyinden Asya içlerine kadar uzanan bölgede yaşayan üç çöl kirpisi (Paraechinus cinsi) ve dikenleri­ni döken iki uzun kulaklı kirpi (Hemiechinus cinsi) sayılabilir.
Asya'da kirpiye akraba olan birkaç tür yaşar. Gövdelerini diken yerine tümüyle kaba kılların örttüğü bu hayvanlar tüylükirpi (Echinosoricinae altfamilyası) adıyla tanınır. Ayrı­ca kirpiyle hiçbir akrabalığı olmayan ve di­kenli gövdeleri nedeniyle oklukirpi denen kemiriciler Yenidünya'da da bulunur.
Türkiye’de avlanması yasaktır. Kırmızı listede "NT" kategorisindedir.
Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde cinsel gücü artırdığına, mayasıl hastalığını tedavi ettiğine ve çocukların gece işemesini kesmesine yardımcı olduğuna inanıldığı için eti yenilmektedir.

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Insectivora (Böcekçiller)
          • Familya: Erinaceidae (Kirpigiller)
            • Alt familya: Erinaceinae
              • Cins: Erinaceus
                • Tür: E. concolor
  • Binominal adı: Erinaceus europaeus (Martin, 1838)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 19 Haziran 2013 11:03 Sebep: Sayfa Düzeni
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kirpi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Böcekçiller takımından bir memeli (Erinaceus europaeus). Avrupa ve Asya'da yaşar. 25-30 cm. boyundadır. Rengi kahverengi, sırtı dikenlidir. Bu dikenlerin uçları sarımsıdır. Burnu uzun ve sivri, kulakları kısa ve yuvarlaktır. Ürkünce tortop olabilmesi en belirgin özelliğidir. Geceleri avlanır. Fare, salyangoz, mayısböceği gibi pek çok zararlı hayvanı yediğinden yararlı bir hayvandır. Gebelik süresi 48 gündür. Sonbaharda, ısı 15°C'ın altına düştüğünde toprak altındaki yuvasında kış uykusuna yatar.
In science we trust.

Benzer Konular

4 Mayıs 2016 / Tykhe Genel Galeri
7 Haziran 2011 / Misafir Taslak Konular
1 Mayıs 2009 / bi quan Zooloji
31 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
31 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular